Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA “Artemis I” misija oficiāli atlikta līdz novembrim

    Jaunākie raksti

    Izskatās, ka NASA joprojām saskaras ar nedienām saistībā ar nu jau bēdīgi slaveno Mēness misiju “Artemis I”, kuras laikā kosmosa palaišanas sistēmai “Space Launch System” jāsasniedz Mēness. Esam jau rakstījuši par neveiksmēm, kuru dēļ vairākas reizes nācies atcelt šo nozīmīgo misiju. Ņemot vērā visus apstākļus, NASA paziņojusi, ka nākamais piemērotais laiks, kad “Artemis I” varētu veikt, ir vien novembris, kas ir stipri vēlu, ja sākotnējais misijas datums bija 29. augusts.

    Pēc divām neveiksmēm, kas neļāva startēt “Artemis I”, NASA paziņoja, ka vēl 27. septembrī varētu veikt trešo palaišanas mēģinājumu. Taču šoreiz visus plānus izjauca nevis tehniskās ķibeles, bet gan laikapstākļi – ASV sasniedza postošā viesuļvētra Īans. NASA drošības dēļ nolēma raķeti nogādāt atpakaļ uz transportlīdzekļu montāžas ēku. Aizvadītajā ceturtdienā, sasniedzot Kenedija kosmosa centru, Īans kļuva par tropisku vētru. NASA ziņo, ka lielu skādi lidojuma aparatūrai vētra nav nodarījusi, taču nākamais misijas mēģinājums gan varētu notikt ne agrāk kā 12. līdz 27. novembrī.

    Reklāma

    Jāpiezīmē, ka misija “Artemis I” ir daļa no NASA “Artemis” programmas, kuras mērķis ir nogādāt cilvēkus atpakaļ uz Mēness. Savukārt “Artemis I” galvenais mērķis ir kosmosa kuģa “Orion” veiksmīga aplidošana apkārt Mēnesim. “Artemis I” pirmais palaišanas mēģinājums neizdevās sakarā ar dzinēja problēmām, otrais bija neveiksmīgs, jo radās ūdeņraža noplūde, mēģinot iesūknēt degvielu raķetē. Savukārt trešo mēģinājumu izjauca viesuļvētra.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Usinss
    03.10.2022 09:06

    Lūk, ko nozīmē woke un cancel kultūra… trūkst kvalificētu reālu zinātnieku. 70 tajos mierīgi laida raķetes uz mēnesi, problēma bija tikai naudā… taga nauda ir, bet problēma kvalificētos speciālistos, kuri rubī fišku. Spilgtākais piemērs, kā nokanceloja zinātnieku, kurš palīdzēja nosēdināt roveri uz marsa, tikai tapēc, ka viņam bija Anime krekls…. nevajadzēja zināgt viņa pienesumu zinātnei, kanceloja lupatas dēļ. Un ir ļoti daudz šādu zinātnieku, inžinieru, kuri beidza savu karjeru, jo baidījās, ka vņus kancelos un sagraus visu dzīvi. Welcome to the future old man. Kur cilvēce nav spējīga vienu raķeti dabūt ārpus mūsu orbītas… Protams, Elons tak sūta augšā… bet kur ir viņa lielā raķete? Arī nespēj pacelties… viņi arī sāk smagi atpalikt ar saviem starlink satelīitiem…

    Krotow
    03.10.2022 12:13
    Reply to  Usinss

    Lielā mērā muļķības. Tagad vienkārši vairs nedara pa krievu modei, kad uzšauj augšā džekus un skatās vai šie tur izdzīvos vai nē.

    03.10.2022 13:37
    Reply to  Krotow

    lielā mērā muļķības. krievi uz labu laimi arī neko nešāva gaisā. tad jau tik pat labi var apgalvot, ka Čelendžers vai Apollo 13 ir amerikāņu bezatbildības kalngals.

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Munins
    03.10.2022 11:29

    Tiešām rodas iespaids, ka ASV tehnoloģiski ir degradējusi, jo 70-desmitajos ar Apollo programmu tai raitāk gāja, kaut arī tad nebija modernās elektronikas un datoru, kā arī pieredzes lidojumos uz Mēnesi.

    Krotow
    03.10.2022 12:15
    Reply to  Munins

    Toreiz bija aukstais karš un kosmiskā sacensība. Tagad uz NASA izdevumiem skatās ne caur pirkstiem. SpaceX R&D izdevumi arī nav mazie.

    Munins
    03.10.2022 18:29
    Reply to  Krotow

    Tad bija augstais karš un bruņošanās sacensība, bet tagad ir superdatori un inženiertehniskās modelēšanas programmas, kuriem vajadzētu aizvietot veselus 70-desmito projektēšanas institūtus, kā arī jauni materiāli, lielo raķešu būvēšanas un Apollo lidojumu pieredze, bet vienalga Artemis ievelkās salīdzinājumā ar Apollo. Man slinkums meklēt skaitļus, bet arī pašreizējām Mēness programmām Constellation un Artemis iztērēti daudzi miljardi.

    Krotow
    03.10.2022 20:53
    Reply to  Munins

    Ja esi tik gudrs, tad brauc uz ASV un piesakies NASA ģenerāldirektora amatā. Lai veicas!

    Reklāma