Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA kosmosa kuģis veiksmīgi ietriecies asteroīda pavadonī, lai pārbaudītu iespēju mainīt tā trajektoriju

    Jaunākie raksti

    Otrdienas naktī, kad liela daļa latviešu saldi gulēja, noticis ļoti interesants NASA eksperiments, kura rezultātā bezpilota kosmosa kuģis ietriecies asteorīda pavadonī, lai pārbaudītu šāda manevra iespēju mainīt tā trajektoriju.

    Projekta angliskais nosaukums ir Double Asteroid Redirection Test (saīsināti DART), bet latviski to varētu tulkot kā dubultā asteroīda novirzīšanas tests. Tā mērķis bija ietriekties asteroīda Didimosa (angliski Didymos) pavadonī Dimorfā (angliski Dimorphos), kas arī veiksmīgi izdevies otrdienas naktī, 27. septembrī, 2:14 pēc Latvijas laika. Dimorfa diametrs bija salīdzinoši mazs – 160 metri, un kosmosa kuģis to izdarīja ar ātrumu 22 530 km/h. Tā svars bija 570 kilogrami.

    Reklāma

    NASA ir izdarījusi kārtīgu tehnisko mājasdarbu, jo DART kosmosa kuģis bija aprīkots ar kameru, un tiešraidē bija iespējams redzēt pašu ietriekšanās brīdi līdz pazuda signāls. Kā arī šis eksperiments tagad pavērs daudz iespēju veikt analīzi, kāda ir mūsu iespēja šādā veidā cīnīties pret Zemei tuvojošajiem asteroīdiem un objektiem, un nebūtu jārealizē filmas “Armageddon” sižets.

    Nākamais testa solis būs rezultātu apkopošana, lai pārbaudītu, ka asteroīda pavadonis tiešām mainījis savu trajektoriju, kas apstiprinās šāda risinājuma efektivitāti. Tāpat Eiropas Kosmosa aģentūra pēc četriem gadiem, 2026. gadā, sasniegs Didimosu, lai pētītu radīto ietekmi uz vietas.

    AvotsNASA
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lauris
    28.09.2022 07:49

    Trajektorija veiksmīgi mainīta, tagad NASA plāno atkārtotu misiju, lai paglābtu mūs no asteroīda, kas pēc jaunās trajektorijas varētu ietriekties Zemē (:

    Čiekurs
    28.09.2022 08:03
    Reply to  Lauris

    Houston, NOW we have a problem!

    comment image

    Last edited 1 year ago by Čiekurs
    Biteme
    28.09.2022 09:06
    Reply to  Lauris

    Pagriezt asteroīdu tā, lai tas iemauc tieši pa Kremli)

    Krotow
    28.09.2022 10:30
    Reply to  Biteme

    Asteroīds 150m tam būs par lielu. Bija simulācijas par so tēmu, netā var atrast. Sajutīs visi 2000 km rādiusā un maz neliksies vēl ilgi.

    Krotow
    28.09.2022 10:33

    Kā nākamo lai izpēta iespēju piekabināt asteroīdam dzinēju un aizstumt kaut kur drošākā orbītā. Pareizi nolikts asteroīds var noderēt gan kā raktuves gan kā kosmiska stacija.

    Reklāma