Web Analytics
More
    Reklāma

    Īlons Masks: Sliktākajā gadījumā cilvēce uz Marsa nokļūs pēc desmit gadiem

    Jaunākie raksti

    Kosmosa kompānijas “SpaceX” vadītājs Īlons Masks reiz atzinies, ka ļoti vēlētos nokļūt uz Marsa vēl pirms savas nāves. Tehnoloģijām attīstoties, iespējamība uzkāpt uz Sarkanās planētas tuvāko desmit gadu laikā kļūst arvien reālāka. To intervijā raidījumam “Lex Fridman Podcast” atklāja pats Masks.

    Visai interesantajā “Lex Fridman Podcast” raidījumā, ko izlaida otrdien, Frīdmens jautāja Maskam, kad, viņaprāt, “SpaceX” nosēdinās cilvēkus uz Marsa. Pēc ilgākas pauzes Masks atbildēja, ka labākajā gadījumā pēc apmēram pieciem, sliktākajā – pēc desmit gadiem. Noteicošais faktors šajā visā esot “transportlīdzekļa projektēšana”. Masks uzsvēra, ka “”Starship” ir sarežģītākā un progresīvākā raķete, kas jebkad izgatavota”, un būs tā, kura nogādās cilvēkus uz tālo galamērķi.

    Reklāma

    Šogad jau sekojām līdzi vairākiem “Starship” prototipu testiem, kas beidzās gan ar ugunīgiem sprādzieniem, gan pavisam veiksmīgi. Pagaidām gan raķetes izstrādes ziņā ir, kur tiekties, un, pēc Maska teiktā – šobrīd nekāda nauda nevar iedot ceļazīmi uz Marsu.

    Jāatzīmē, ka Īlons Masks iepriekš ir nosaucis dažādus datumus, kad cilvēce varētu nokļūt uz Marsa. Taču, ja viss noritēs apmēram pēc plāna, ap 2030. gadu pirmie cilvēki varētu sasniegt Marsu. Maska galīgais plāns ir radīt uz Marsa pašpietiekamu ekosistēmu, uzcelt pilsētas, kur cilvēki varētu pastāvīgi dzīvot. Lai izmitinātu miljonu cilvēku uz Sarkanās planētas, “SpaceX” būtu nepieciešams uzbūvēt 1000 “Starship” raķetes.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tontoons
    30.12.2021 23:30

    Nu labi. Bet ko viņi tur darīs?

    Basics
    30.12.2021 23:51
    Reply to  Tontoons

    Braukās ar roveriem un audzēs kartupeļus.

    Amber
    31.12.2021 11:02
    Reply to  Basics

    Pagaidām tur nav augsnes. Nav kur audzēt kartupeļus. Smiltīs kartupeļi neaug. Augsni nāksies pašiem lēni un pacietīgi radīt ar savu bioloģisko darbību – tobiš ar mēsliem un kopā ar tiem arī baktērijām. Sākotnēji vienīgā iespēja būs braukāt ar roveriem.

    Null
    31.12.2021 13:00
    Reply to  Amber

    Kā ta smiltīs neaug? Getliņos tomāti pat stiklavatē aug.

    Munins
    02.01.2022 19:30
    Reply to  Null

    Uz Marsa ir paaugstināta radiācija un milzīgas temperatūras svārstības, līdz ar to tur nekas neaugs, ja nu vienīgi kādā pazemes siltumnīcā, ar līdz atvestu augsni.

    Amber Wave Drop
    28.07.2022 15:17
    Reply to  Munins

    Paaugstināta radiācija bieži ir pozitīva augiem. Protams, jāskatās līdz kādam līmenim. Temperatūras – atkarīgs kādā zonā kādas. Protams, sākotnēji noteikti kaut ko audzēt varēs tikai mākslīgos apstākļos. Doma jau ir tieši tā, ka laika gaitā būtu jāmainās atmosfērai utt. utjp. Bet, protams, nekādu vienkāršu un ātru risinājumu.

    Amber Wave Drop
    28.07.2022 15:11
    Reply to  Null

    Nu, ja Jūs rūpīgi piegādāsiet viņu saknmēm barības vielas, ko normālā situācijā nodrošina augsne, tad jā, augs. Bet jums būs jārūpējas par šo barības vielu atbilstošu piegādi. Normāli uz Marsa Jums nebūs arī šo nepieciešamo vielu. Ja nu Jūs viņas visas paņemsiet līdzi. Bet vienkāršāk.droši vien būs veidot soli pa solim dabiskos bioloģiskos ciklos, lai tas viss rastos. Tomēr vienkārši tur nekas nebūs

    Null
    31.12.2021 13:00

    Nu re sāk slēgt iekšā atpakalgaitu. Lai vispirms līdz Mēnesim aizlido, pirms sapņo par Marsu, no tā tolka vairāk.

    Nudys6
    31.12.2021 22:47

    Interesanti, kur skatās Grēta un citi Zaļā kursa fanātiķi, CO2 tirgoņi , kad organizēti šādi tūrisma braucieni.

    Munins
    02.01.2022 19:20

    Pagaidām tukša fantazēšana, papriekš Maskam līdz Mēnesim jāspēj aizlidot.

    Amber Wave Drop
    28.07.2022 15:21

    Savā pamatā Maska ideja ir balstīta uz to, ka vienkārši pagaidām mums nav citu alternatīvu. Un nav pat teorētiski redzamu. Bet ilgstīgas civilizācijas radīšanai faktiski šāda alternatīva ir vitāli nepieciešama. Uz Mēnesi viņš, protams, lidos, bet tas jebkurā gadījumā būs tikai etaps priekš Marsa.

    Reklāma