Web Analytics
More
    Reklāma

    Īlons Masks: “Starship” pirmais orbitālais lidojums varētu notikt janvārī

    Jaunākie raksti

    Lai arī “SpaceX” jau vairākkārt mudinājis domāt, ka “Starship” raķešu sistēmas pirmais orbitālais lidojums jau tūlīt, tūlīt notiks, tas arvien tiek atlikts uz vēlāku. Īlons Masks kosmosa izpētes pārstāvju sanāksmē paziņojis, ka uzņēmuma mērķis tagad ir panākt, lai šis nozares kontekstā nozīmīgais pasākums notiktu nākamā gada janvārī.

    Kā jau nesen rakstījām – “Starship” palaišana nav atkarīga tikai no “SpaceX”, tehnoloģiskās gatavības vai labvēlīgiem laikapstākļiem. Šoreiz spēlē iesaistījusies arī Federālā aviācijas administrācija (FAA), kas skatās, kādu ietekmi uz vidi atstāj “Starship” testi. Lai janvārī plānotais lidojums varētu notikt, “SpaceX” no FAA jāsaņem atļauja un licence. Plānots, ka savu slēdzienu FAA sniegs 2021. gada nogalē, taču jebkāda aizture aizkavēs arī gaidāmo izmēģinājumu.

    Reklāma

    Notikušajā sanāksmē Īlons Masks arī brīdināja, ka pastāv “liels risks” – pirmais “Starship” orbitālais lidojums var nebūt veiksmīgs. Tomēr šā vai tā tas dos lielu progresu raķešu sistēmas uzlabošanā un pilnveidē. Ja viss noritēs kā plānots, nākamgad varam sagaidīt vairāk nekā desmit “Starship” orbitālo lidojumu. Galu galā tie būs soļi pretī virsmērķim – “Starship” izmantošanai lidojumos uz Mēnesi un vēlāk arī starpplanētu ceļojumos – uz Marsu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andis Saukāns
    20.11.2021 17:44

    Pirmais “Starship” orbitālais lidojums var nebūt veiksmīgs! Interesanti, ka nekādi superdatori nepalīdz modelēt un prognozēt Starshipu uzvedību un SpaceX nākas paļauties uz vecu, bet pārbaudītu metodi – veikt daudzus izmēģinājumus līdz tiks atrasts variants, kurš darbojas.

    Aigars Axx
    20.11.2021 19:37
    Reply to  Andis Saukāns

    Visa pamatā ir cilvēks. Mēs nezinām visu, tātad nevaram arī paredzēt visu. Superdators analizē tikai to, ko cilvēks ir ievadījis. Tas nepasaka priekšā kas ir aizmirsts vai nezināms…

    Andis Saukāns
    20.11.2021 19:58
    Reply to  Aigars Axx

    Piekrītu ar precizējumu, ka drīzāk gan šinī gadījumā pamatā ir zināšanas. SpaceX salīdzinoši ātri, bez tik daudziem izmēģinājumiem, uzbūvēja Falcon raķetes, jo par tādu raķešbūvi bija jau iekrāts daudz zināšanu un tehnoloģiju, bet Starship tas ir kas pilnīgi jauns. Tapēc tik daudz neveiksmīgu eksperimentu, nekādi superdatori te nelīdz. Paskatīsimies, kas iznāks tagad. Lai tur vai kā, manuprāt Starship ir ne pārāk veiksmīga ideja. Pilotējams lidojums uz Marsu tuvākajās desmitgadēs ir nereāls, bet izmantot Starship, kā orbitālu transportlīdzekli, lai īsā laikā aizlidotu uz jebkuru Zemeslodes vietu ir bīstami un neatmaksāsies, nemaz nerunājot par to cik tas metāna nosvilina vienā reizē, kas ir pretrunā jebkādai zaļajai ekonomikai. Par lidojumu uz Mēnesi arī nav skaidrības, kaut kā tā termiņi arvien atbīdās un atbīdās.

    Ernests
    21.11.2021 00:46
    Reply to  Andis Saukāns

    “Pilotējams lidojums uz Marsu tuvākajās desmitgadēs ir nereāls” – ar šādu attieksmi toč nekas nebūs. Par laimi, Masks domā citādi.

    Andis Saukāns
    21.11.2021 01:14
    Reply to  Ernests

    Masks pagaidām pat līdz Mēnesim nav aizlidojis, kur nu vēl līdz Marsam, kas ir nesalīdzināmi sarežģītāk. Bez tā pilotējams lidojums uz Marsu maksās simtiem miljardu un pat ASV vairs nevar atļauties iztērēt tādu naudu, nemaz nerunājot par pašu Masku, arī starptautiskā sabiedrība to savākt nevarēs, jo ir sakašķējusies. Lūk Krievija vairs negrib kopā ar ASV uzturēt starptautisko kosmisko staciju, savukārt ASV ar draugiem negrib nekādus kopīgus kosmosa projektus ar Ķīnu. Pasaulē nebeidzas Covid krīze, visur aug inflācija, pietrūkst materiālu ražošanai, CO2 izmešanas samazināšana prasīs no cilvēces milzu līdzekļus. Tad no kurienes nauda Marsam?

    Aldis
    21.11.2021 08:26
    Reply to  Andis Saukāns

    Ja par katru reizi, kad kāds Maskam teica, ka viņa ieceres neizdosies, viņš saņemtu 1. Centu, tad viņš būtu bagātākais cilvēks pasaulē……. paga… viņš jau ir bagātākais cilvēks pasaulē:D

    Andis Saukāns
    21.11.2021 11:48
    Reply to  Aldis

    Bagātākais Masks ir tapēc, ka viņa akciju un kompāniju vērtība ir pamatīgi uzlēkusi. Tas ir resurss, kuru grūti pārvērst lidojumā uz Marsu vai kur citur, jo tā vērtība svārstās. ASV kā valsts ir nesalīdzināmi bagātāka par Masku, bet ar tās jauno Mēness misiju “Artemis” ir visādas aizķeršanās un plānotie termiņi lidojumam uz Mēness atkal un atkal tiek pārcelti. Maskam arī ne viss izdodas, daļa viņa ideju ir izgāzušās. Atceros, ka savulaik PSRS arī daudzi sapņoja par Marsu, bija pat dziesma par ābelēm kuras ziedēs uz Marsa, bet tas viss izčākstēja. Man pat ļoti gribētos redzēt lidojumu uz Marsu, bet ir šaubas par to tuvāko desmitgažu laikā.

    Reklāma