Web Analytics
More
    Reklāma

    Daļēji Bezosa vainas dēļ NASA astronauti uz Mēness uzkāps ne agrāk kā 2025. gadā

    Jaunākie raksti

    Jau diezgan ilgi NASA šaubījās par to, ka jau 2024. gadā uz Mēness savu kāju atkal spers cilvēki. NASA administrators Bils Nelsons nupat nācis klajā ar vēsti, ka misijas “Artemis III” grafiks ir mainīts un plānotajā 2024. gadā astronauti uz Mēness tomēr nenosēdīsies. Šobrīd kosmosa aģentūras mērķis ir misiju paveikt ne agrāk kā 2025. gadā. Liela daļa vainas šajā ziņā ir jāuzņemas Džefa Bezosa vadītajai kompānijai “Blue Origin”.

    “Blue Origin” ilgāk nekā pusgadu ļoti mērķtiecīgi centās iegūt līgumu ar NASA par Mēness transportlīdzekļa izveidi pēc tam, kad to bija vinnējis “SpaceX“. Uzņēmums pat piedāvāja NASA finansiāli izdevīgāku darījumu un beigu beigās augustā kosmosa aģentūru iesūdzēja tiesā. Tā visa rezultātā NASA kopumā uz septiņiem mēnešiem bija jāpārtrauc sadarbība ar “SpaceX” un darbs pie Mēness transportlīdzekļa izveides, līdz lietas nokārtojas. Jau šī pauze radīja stipras šaubas, ka “Artemis III” notiks paredzētajā 2024. gadā.

    Reklāma

    Vēl viens iemesls, kāpēc misija pārlikta uz vēlāku, ir saistīts ar Kongresa lēmumu. Sākotnēji NASA bija vēlējusies astronautus nogādāt uz Mēness 2028. gadā, taču Trampa administrācija šo datumu pārcēla par četriem gadiem agrāk – 2024. gadā, nerēķinoties ar iespējamiem finansiāliem un tehniskiem ierobežojumiem. Šobrīd tādu ir vairāk nekā vajag.

    Nu neko, gaidīsim vien 2025. gadu. Zināmu pārsteigumu cilvēcei šajā ziņā varētu sagādāt Ķīna, kas arī aktīvi strādā pie kosmosa izpētes un visādā ziņā varētu būt gatavi savus astronautus nosēdināt uz Mēness vēl pirms 2025. gada.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    11.11.2021 12:40

    Šķiet ka ASV šobrīd ir lielākas problēmas par nosēšanos uz mēness. Pat ja tas sastāv tikai no siera.

    Reklāma