Web Analytics
More
    Reklāma

    “Blue Origin” piedāvā NASA divus miljardus USD, lai Mēness misijai izvēlas viņus, nevis “SpaceX”

    Jaunākie raksti

    Aprīlī jau rakstījām par to, ka NASA izvēlējusies Īlona Maska vadīto “SpaceX” ļoti nozīmīgam uzdevumam – misijai, kuras ietvaros jānogādā NASA astronauti uz Mēness. Uz iespēju parakstīt šo 2,9 miljardus ASV dolāru vērto līgumu toreiz pretendēja ne tikai “SpaceX”, bet arī Džefa Bezosa vadītā “Blue Origin” un uzņēmums “Dynetics”. Taču šīs nedēļas sākumā Bezoss nācis klajā ar negaidītu piedāvājumu – piešķirt NASA divu miljardu atlaidi, lai šai misijai izvēlētos “Blue Origin”, nevis konkurentu “SpaceX”.

    “Artemis” programmas ietvaros NASA tuvāko gadu laikā plāno nogādāt cilvēkus uz Mēness, kas būs pirmais šāds notikums kopš 1972. gada. Šim mērķim kosmosa aģentūrai nepieciešams transports, kas nosēdinātu astronautus uz Mēness virsmas. Aprīlī šim nolūkam NASA izvēlējās “SpaceX” kosmosa kuģi “Starship”. Tikmēr Džefs Bezoss vēstulē NASA administratoram Bilam Nelsonam atklāj, ka “Blue Origin” var atteikties no summas līdz diviem miljardiem dolāru, ja tikai viņus izvēlēsies šim uzdevumam. Šo misiju uzņēmums veiktu ar savu transportlīdzekli “Blue Moon”. Papildus tam “Blue Origin” arī paši finansētu savus vairākus simtus miljonu dolāru testus zemajā Zemes orbītā, lai korekti paveiktu šo misiju.

    Reklāma

    Pats Bezoss saka, ka šī misija esot svarīga. Bez šaubām, “Blue Origin” tā būtu vēl viena iespēja, kā uzspodrināt savas spalvas un paspert soli priekšā konkurentiem. Bezoss arī piebildis, ka ir pateicīgs par savu finansiālo stāvokli, kas dod iespēju viņam izteikt šādu piedāvājumu NASA. Savukārt viss, kas jādara NASA – jāpieņem viņa piedāvājums un jāveic izmaiņas līgumā.

    Kosmosa aģentūra par šo piedāvājumu izsakās diezgan izvairīgi un piebilst, ka līguma grozīšana neesot nemaz tik vienkārša. NASA pārstāve gan atklāj, ka Bezosa piedāvājumu nedrīkstētu ignorēt, taču to arī gluži nevajadzētu pieņemt tieši tā, kā to vēlas “Blue Origin”. Visticamāk, NASA šajā ziņā domas nemainīs un svarīgo misiju nogādāt savus astronautus uz Mēness atstās “SpaceX” ziņā, neskatoties uz to, ka lieka nauda projektam “Artemis” patiešām lieti noderētu.

    AvotsVerge
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    28.07.2021 12:20

    SpaceX is developing the Starship spacecraft to one day carry people and cargo to the moon, Mars, and beyond. On April 16, NASA also announced that the Super Heavy rocket will launch the Starship spacecraft to the moon as part of the Artemis program.

    Krotow
    29.07.2021 01:31

    Šaubos vai NASA tagad vairs ko mainīs. Taču ja Bezoss varētu piedāvāt kaut ko darboties spējīgu attālumā no Zemes līdz Mēnesim, viņam spīd iespēja tikt par paralēlo piegādātāju.

    Ernests
    29.07.2021 23:23

    Ja es pareizi atceros, tad BO piedāvājums bija 6 miljardi USD. Pat ja viņi savu piedāvājumu samazinātu par 2 miljardiem, tas tik un tā būs par 1 miljardu dārgāks, kā arī tehnoloģiski joprojām vājāks piedāvājums nekā SpaceX.

    Usinss
    30.07.2021 16:49

    Un tanī pat laikā darbiniekam jākārto dabiskās vajadzības pudelē, lai nezaudētu efektivitātes punktus un netiktu atlaists. Labs. Verdzība mūsdienās

    Reklāma