Web Analytics
More
    Reklāma

    “SpaceX” kosmosa kuģis “Starship” palīdzēs NASA astronautiem sasniegt Mēnesi

    Jaunākie raksti

    NASA piektdienas, 16. aprīļa, pēcpusdienā nākusi klajā ar paziņojumu, ka veikusi izvēli un viņu astronautus uz Mēness palīdzēs nogādāt Īlona Maska vadītā kosmosa kompānija “SpaceX”. “Artemis” programmas ietvaros NASA tuvāko gadu laikā plāno nogādāt cilvēkus uz Mēness, kas būs pirmais šāds notikums kopš 1972. gada, kad tika noslēgta “Apollo” programma. “SpaceX” šajā ziņā palīdzēs ar transportu – kosmosa kuģi “Starship”, kas ļaus astronautiem veiksmīgi sasniegt Mēness virsmu.

    “Starship” šajā misijā būs vairāk “starpnieks”. Četri NASA astronauti kosmosa misiju uzsāks no “Orion” kosmosa kuģa. No turienes divi no tiem pēc tam pārsēdīsies “Starship”, kas palīdzēs sasniegt Mēness virsmu. Plānots, ka astronauti Mēness izpēti veiks apmēram nedēļu un pēc tam dosies atpakaļ – vispirms ar “Starship”, savukārt Zemi sasniegs ar “Orion”.

    Reklāma

    Jāpiezīmē, ka uz šo svarīgo uzdevumu un iespēju noslēgt 2,9 miljardus USD vērto līgumu ar NASA pretendēja ne tikai “SpaceX”, bet arī, piemēram, Džefam Bezosam piederošā “Blue Origin” un uzņēmums “Dynetics”. Iepriekš bija paredzēts, ka šai misijai NASA izraudzīsies divus uzņēmumus, taču nu visas iespējas izpausties tikušas “SpaceX”.

    “Artemis” programmas ietvaros NASA jau vairākkārt devusi iespēju “SpaceX”. Februāra sākumā uzņēmums ar kosmosa aģentūru parakstīja 331.8 miljonu USD līgumu par to, ka “SpaceX” ar savas raķetes “Falcon Heavy” palīdzību Mēness orbītā nogādās svarīgākās Mēness priekšposteņa “Gateway” daļas. Savukārt NASA astronautu nogādāšana uz Mēness notiks ar kosmosa kuģi “Starship”. Lai gan testēšanas laikā, tostarp arī pēdējā reizē, ar “Starship” prototipu “SN11” radās problēmas, NASA ir pārliecināta, ka “SpaceX” viss izdosies kā iecerēts. Turklāt, vērā tiek ņemts arī fakts, ka “Starship” raķete ir atkārtoti izmantojama. Vienlaikus “SpaceX” cer uz sekmīgu “Starship” nogādāšanu kosmosā šajā gadā.

    Sākotnēji bija plānots, ka NASA savus astronautus pirmo reizi kopš tik ilga laika uz Mēness nogādās 2024. gadā. Taču finansējuma trūkuma dēļ šis notikums varētu tikt pārcelts uz vēlāku laiku.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    janis
    13.11.2021 07:03

    Kārtējais “bleķis”, ne 70 gados ASV varēja kaut kur nolaisties, ne tagad varēs. Bet ir kam patīk ticēt šādām pasakām

    Reklāma