Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA piesaista “SpaceX” nozīmīgā Mēness priekšposteņa “Gateway” nogādāšanai kosmosā

    Jaunākie raksti

    NASA nedēļas sākumā nākusi klajā ar paziņojumu par 331.8 miljonu ASV dolāru vērtu līgumu ar kompāniju “SpaceX”, kuras uzdevums būs visai būtisks – ar “Falcon Heavy” raķetes palīdzību Mēness orbītā nogādāt galvenās “Gateway” sastāvdaļas – īpašu kosmosa kuģi un zemspiediena dzīvojamās telpas astronautu vajadzībām. “Gateway” nākotnē  nodrošinās ērtākas astronautu misijas programmas “Artemis” ietvaros.

    “Gateway” pats par sevi tiek plānots kā Mēness priekšpostenis – neliela (1/6 daļa no Starptautiskas kosmosa stacijas platības), ar saules enerģiju darbināta kosmosa stacija, kas atradīsies Mēness orbītā un kalpos lielākoties kā komunikācijas tīkls, zinātnes laboratorija, roveru un citu Mēness izpētei domātu robotu turēšanas vieta, kā arī astronautu īslaicīga apmešanās vieta, dodoties uz un no Mēness.

    Reklāma

    Plānots, ka “Gateway” lielu lomu spēlēs tieši “Artemis” programmas misijās 2024. gadā un pēc tam. Sākotnēji tas kalpos kā pieturas vieta astronautiem un aprīkojumam priekš Mēness izpētes misijām. Taču nākotnē “Gateway” paredzēts izmantot arī misijās uz Marsu.

    NASA “Gateway”

    Tikmēr “SpaceX” uzdevums būs ne agrāk kā 2024. gada maijā uz Mēness orbītu aizgādāt divus galvenos “Gateway” pamatelementus. Pirmais no tiem 375 miljonus USD vērtais Power and Propulsion Element (PPE) jeb ar saules enerģiju darbināts kosmosa kuģis, kas nodrošinās nepieciešamo enerģiju, ātrgaitas sakarus, spēs pārvietot “Gateway”, kā arī nodrošināt visu laiku ērtāko piekļuvi Mēness virsmai.

    Savukārt otrs no šiem pamatelementiem ir 187 miljonus USD vērtais Habitation and Logistics Outpost (HALO) jeb zemspiediena telpas astronautiem, kur tie varēs uzturēties, dodoties uz un no Mēness. HALO arī nodrošinās nepieciešamos sakarus un principā kalpos kā “Gateway” dokstacija.

    Šķiet, ka NASA aizvien lielāku uzticību izrāda “SpaceX” – šis ir jau otrs šāds daudzmiljonu līgums pāris nedēļu laikā, iezīmējot aizvien specīgāku sadarbību kosmosa izpētes jautājumos.

    AvotsNASA
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    12.02.2021 19:03

    Mazajā attēlā izskatās pēc ūdensvada detaļu salikuma no Depo kataloga. Dēļ tā arī paskatījos – vai tiešām kosmosā jau šauj augšā krānus.

    Elektriķis
    12.02.2021 19:21
    Reply to  Krotow

    Katram savs profesionālais kretīnisms. Man tas izskatās kā saskrūvēti N, BNC un SMA spraudņi un to pārejas.

    Krotow
    15.02.2021 10:41
    Reply to  Elektriķis

    Sen neesmu ar BNC darbojies. Taču zināma līdzība ir.

    Last edited 3 years ago by Krotow
    Reklāma