Web Analytics
More
    Reklāma

    “SpaceX” 2024. gadā varētu uzsākt NASA kosmosa misiju, lai palīdzētu pētīt Visuma vēsturi

    Jaunākie raksti

    Īlona Maska vadītā kompānija “SpaceX” saņēmusi vilinošu un ļoti nopietnu piedāvājumu no NASA. Šoreiz uzdevums nav saistīts ar satelītu nogādāšanu orbītā, bet gan ar dalību astrofizikas projektā “SPHEREx”. Tā būtībā ir Visuma vēstures izpētes misija, kurā plānots izmantot “SpaceX” “Falcon 9” raķeti, kas palīdzēs orbītā nogādāt teleskopu ar tādu pašu nosaukumu “SPHEREx”. Lai arī paredzēts, ka starta laiks būs ne agrāks kā 2024. gada jūnijs, tā jau šobrīd solās būt viena no prestižākajām kosmosa misijām, kurā “SpaceX” būs piedalījies.

    “SPHEREx” ir kosmosa teleskops, kas pētīs debesis tuvā infrasarkanajā gaismā, ko cilvēka acs nespēj saskatīt. Iegūtie dati palīdzēs izprast Visuma attīstību un galaktiku izveidi.

    Šī aptuveni 98.8 miljonus ASV dolāru vērtā misija paredzēta kā divu gadu projekts, kura ietvaros jāpaveic vairāki uzdevumi. Piemēram, jāizveido tuvās infrasarkanās gaismas karte, kas palīdzēs padziļinātāk izpētīt Visuma izplešanos sekundes miljardās daļas laikā pēc Lielā sprādziena. Tāpat tiks pētīta zvaigžņu veidošanās agrīnākajās galaktikās, kā arī meklēts ūdens un organiskās molekulas apgabalos, kur zvaigznes veidojušās no gāzes un putekļiem, kas ļautu saprast, vai ap zvaigznēm veidojas jaunas planētas.

    Jāpiezīmē, ka līgums starp “SpaceX” un NASA tika noslēgts vien dažus mēnešus pēc tam, kad NASA sertificēja “SpaceX” parastajiem astronautu lidojumiem. Arī ASV valdība ir ļoti apmierināta ar šādu sadarbību, lai arī pati misija ir vairāku gadu attālumā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma