Web Analytics
More
    Reklāma

    Pastāv iespēja, 2024. gadā cilvēki uz Mēness virsmas varētu arī nenokāpt

    Jaunākie raksti

    Parādās aizvien vairāk pazīmju tam, ka “NASA” programma “Artemis” nenorit pēc iepriekš plānotā grafika. Tas nozīmē to, ka, iespējams, 2024. gadā plānotā astronautu nogādāšana uz Mēness varētu tikt atlikta uz nenoteiktu laiku.

    Viens no aspektiem, kas mazliet norāda uz šādu iespējamību, ir februāra beigās plānotās divu līgumu parakstīšanas atlikšana uz 30. aprīli. Viens no šiem līgumiem prasīja parakstus no “Artemis” programmā cieši iesaistītiem dalībniekiem: kosmosa tehnoloģiju uzņēmumiem “Blue Origin” un “SpaceX”, kā arī informācijas tehnoloģiju kompānijas “Dynetics”. “NASA” norādījusi, ka tai primāri nepieciešams ilgāks laiks, lai apsvērtu visus priekšlikumus, tāpēc arī līgumu slēgšana pārlikta vēlāk.

    Reklāma

    “Blue Origin” “Artemis” programmas ietvaros strādā pie sava “Blue Moon” – robotizēta kosmosa kravas pārvadātāja un piegādātāja. “SpaceX” pilnveido savu “Starship” raķeti, kas palīdzēs cilvēkus nogādāt uz Mēness. Savukārt “Dynetics” nodarbojas ar piezemēšanas transportlīdzekļa izveidi.

    Bažas par astronautu nogādāšanu uz Mēness noteiktajā 2024. gadā rada arī “Artemis” programmai nepieciešamā finansējuma trūkums. Kongress tam bija atvēlējis 850 miljonus ASV dolāru, taču pēc visiem aprēķiniem kopumā nepieciešami ap 3.2 miljardi USD. Neizskatās arī, ka tuvākajā laikā situācija šajā jomā varētu uzlaboties. Baltais nams lielu daļu finanšu resursu un enerģijas veltījis un vēl labu laiku veltīs tūlītēju krīžu, kā Covid-19 pandēmijas un no tās izrietošās ekonomikas lejupslīdes novēršanai. Līdz ar to astronautu nokļūšana uz Mēness šobrīd galīgi nav ne Džo Baidena, ne visa Kongresa Top 1 prioritāte.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma