Web Analytics
More
    Reklāma

    Ķīna 2033. gadā plāno ar visu apkalpi doties uz Marsu

    Jaunākie raksti

    Lai arī Ķīna par saviem kosmosa plāniem stāsta visai izvairīgi, atklātībā nākusi informācija, ka 2033. gadā plānots veikt misiju uz Marsu ar visu apkalpi. Saskaņā ar valsts ilgtermiņa plānu – Ķīna uz Sarkanās planētas plāno izveidot pastāvīgi apdzīvotu bāzi un iegūt uz Marsa esošos resursus. Vērienīgais plāns, kas saasinās sacensību ar ASV par Marsa iekarošanu, pirmo reizi detalizēti atklāts pēc tam, kad maija vidū Sarkanās planētas virsmu veiksmīgi sasniedza Ķīnas kosmosa kuģis “Tianwen-1”.

    Ķīnas galvenais raķešu inženieris Wang Xiaojun atklājis, ka apkalpes misijas uz Marsu plānotas 2033., 2035., 2037., 2041. gadā utt. Pirms šīm misijām Ķīna uz Marsu nosūtīs robotus, kuri izpētīs iespējamo apmešanās bāzu atrašanās vietas un izveidos sistēmas resursu ieguvei. Lai Marsu varētu sākt apdzīvot, vispirms būtu jāsaprot, kā efektīvi iegūt pieejamos un visvairāk vajadzīgos resursus. Piemēram, izzināt labākās ūdens ieguves tehnikas, saprast, kā saražot skābekli un elektrību turpat uz vietas utml.

    Reklāma

    Bez visa tā nepieciešams arī izstrādāt sistēmu, kas ļautu efektīvākā un ātrākā veidā atgādāt astronautus atpakaļ uz Zemi. Pagaidām plāns ir iekļauties “dažos simtos” dienu. Ķīnas Marsa plāns paredz izveidot kosmosa kuģu flotes, kas būtiski paātrinātu kustību no Marsa uz Zemi un otrādi.

    Bez šī lielā plānā Ķīna paralēli strādā pie vairākiem mazāk iespaidīgiem projektiem. Piemēram, Mēness dienvidu polā paredzēts izveidot bāzi un ap 2030. gadu izvietot visurgājēju uz Jupitera virsmas.

    AvotsReuters
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krysts
    27.06.2021 13:53

    “… visurgājēju uz Jupitera virsmas.” Tas tak nereāli… :D

    digitalk
    27.06.2021 14:59
    Reply to  Krysts

    oriģinālā ir “robotizētas ekspedīcijas uz asteroīdiem un Jupiteru”.

    hmmm :)
    29.06.2021 20:38
    Reply to  Krysts

    Tas ir kaut, kas no fantastikas :D Varbūt orģinalajā avota ir rakstīts kaut kas cits…

    Krotow
    28.06.2021 01:19

    Ķīnas gadījumā uz Marsu aizsūtīs pāris pilsētas un izveidos tur Ķīnas planētu. Bez iespējas atgriezties – to lai organizē paši aizsūtītie.

    Nelabojams
    13.09.2021 20:58

    Pozitīvais šai momentā ir tas, ka notiek kārtējā kosmosa sacensība, kura uz Mēnesi aizveda, tā teikt, no nulles astoņu gadu laikā. Taču, atšķirībā no iepriekšējās, uzvarētāju prognozēt še ir daudz grūtāk. Maska Starship patlaban vēl ir diezgan embrionālā stāvoklī. NASA SLS arī vēl nav neviena starta un tā drīzāk ir Mēness raķete, kaut arī mazliet niknāka par Saturn-5. Tā ka mūs sagaida interesantas lietiņas.

    Reklāma