Web Analytics
More
    Reklāma

    Ķīna kļuvusi par trešo valsti, kas sasniegusi Marsa virsmu

    Jaunākie raksti

    Ķīnas kosmosa kuģis “Tianwen-1“, kas jau kopš februāra riņķo ap Marsu, aizvadītās nedēļas piektdienā, 14. maijā, beidzot nolaidās uz Sarkanās planētas virsmas. Šis notikums padarījis Ķīnu par trešo valsti, kas sasniegusi šīs planētas virsmu. Šī vērienīgā un vēsturiskā misija vienlaikus bija arī Ķīnas pirmais nopietnais mēģinājums sasniegt Marsa virsmu, kas pašreiz izskatās diezgan veiksmīgs.

    Kosmosa kuģī “Tianwen-1”, kas nolaidies vienā no lielākajiem Marsa krāteriem Utopia Planitia, atrodas Marsa transportlīdzeklis “Zhurong”. Galvenais mērķis ir šajā ieplakā atrast  senās dzīvības pazīmes, jo, ļoti iespējams, kādreiz šeit bijis okeāns. To, vai kādi organismi šo teritoriju reiz patiešām apdzīvojuši un kādi tie bijuši, Ķīna tad arī šajā misijā centīsies noskaidrot.

    Reklāma

    Tiesa gan, par šo misiju Ķīna informē visai skopi. Pastāv viedoklis, ka Ķīnas kosmosa aģentūras nevēlēšanās dalīties ar jaunāko informāciju esot saistīta ar bažām, ka misijas neveiksme varētu negatīvi ietekmēt Ķīnas politiskos līderus. Bez Ķīnas Marsa virsmu izpēta arī NASA transportlīdzekļi – pašgājējs “Perseverance” un lidaparāts “Ingenuity“. NASA šajā ziņā cenšas ļoti aktīvi dalīties ar vizuālo informāciju, parādot, kā izskatās vieta, kuru, iespējams, pēc daudziem gadiem būs iespējams apdzīvot.

    Jāpiebilst, ka pērnā gada jūlijā tika palaisti trīs kosmosa kuģi, kuru mērķis ir izpētīt Marsu. Bez NASA un Ķīnas uz šo planētu devies arī Apvienoto Arābu Emirātu transportlīdzeklis “Hope”, kas pēta Sarkanās planētas atmosfēru.

    AvotsCnet
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kāris K.
    17.05.2021 08:09

    Kas ir zināms par “Hope”? Kad tas nosēdīsies? Vai jau ir nosēdies?

    digitalk
    20.05.2021 02:51
    Reply to  Kāris K.

    tam nebija jānosēžas, tikai jāriņķo. [ieblenž wikipēdijā] 09.02.2021 iegāja Marsa orbītā.

    Reklāma