Web Analytics
More
    Reklāma

    Tuvākajās divās nedēļās trīs valstu kosmosa kuģi sasniegs Marsu

    Jaunākie raksti

    Iespējams, daudzi no jums jau būs aizmirsuši, bet pērnā gada jūlijā garo ceļu uz Marsu uzsāka trīs valstis – Apvienoto Arābu Emirāti, Ķīna un ASV. Nu pēc septiņu mēnešu ilga lidojuma visu trīs valstu kosmosa kuģi tuvojas galamērķim. Paredzēts, ka pirmais Marsu sasniegs AAE kosmosa kuģis “Hope” (latviski – cerība), kas Marsa orbītā ielidos rīt, 9. februārī. Dienu vēlāk – 10. februārī – tam pievienosies Ķīnas kosmosa kuģis “Tianwen-1”. Savukārt kā pēdējais Sarkano planētu sasniegs NASA robots “Perserverance”, kas Jazero krāterim pieskarsies 18. februārī.

    Katrai no šīm trim dalībniecēm došanās uz Marsu ir ar kaut ko īpaša. Piemēram, AAE pirmo reizi dosies tik tālu kosmosā. Ķīnai tas būs pirmais neatkarīgais mēģinājums piezemēties uz Marsa. Savukārt NASA Sarkanās planētas iekarošanā pirmo reizi izmantos Marsa helikopteru “Ingenuity”. Vienlaikus gan AAE un Ķīnai, gan NASA šajā misijā ir jāsasniedz savs mērķis un jāpaveic savs uzdevums.

    Reklāma

    Apvienoto Arābu Emirātu zonde “Hope” uz Marsa pavadīs tuvākos divus gadus, pētot planētas atmosfēru, kā arī izmaiņas laikapstākļos. Vienlaikus šī misija valstij ir kā iespēja sākt attīstīties pavisam jaunā nozarē, mazinot atkarību no vienas pamata ienākumus nesošās nozares – naftas ieguves. Ķīnas kosmosa kuģis “Tianwen-1”, kas Marsu sasniegs 10. februārī, pētīs Utopia Planitia reģionu un tajā esošā ledus krājumus. Savukārt maijā ar “Tianwen-1” palīdzību uz planētas tiks izvietoti divi transportlīdzekļi, kas ļaus padziļinātāk izpētīt ledu un atklāt iespējamas dzīvības formas. Savukārt NASA visurgājējs “Perseverance” tuvākos divus gadus nodarbosies ar Jazero krātera izpēti. Šis krāteris tiek uzskatīts par senas upes deltu, kas ļautu noskaidrot ko vairāk par iespējamām dzīvības formām tagad un agrāk. Planētas izpētē NASA arī pirmo reizi izmēģinās savu lidaparātu “Ingenuity”. Šī kopumā jau ir devītā NASA misija uz Marsu.

    Ķīnas zondes “Tianwen-1” uzņemtais Marsa attēls 2021. gada 5. februārī. Avots: China National Space
    AvotsVerge
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    09.02.2021 18:52

    Joprojām uz Marsa piezemēsies :)

    Krotow
    09.02.2021 20:31
    Reply to  Elektriķis

    Domā “piemarsēsies” skan labāk?

    Elektriķis
    09.02.2021 21:16
    Reply to  Krotow

    Domāju nolaisties uz Marsa. Labi, ne jau es….:)

    digitalk
    09.02.2021 21:25
    Reply to  Elektriķis

    izvēlies:
    – pieaugsnēsies
    – pieiežosies
    – piesmiltēsies

    :)

    Last edited 3 years ago by digitalk
    1253
    09.02.2021 21:27
    Reply to  digitalk

    nogruntēsies)

    Elektriķis
    09.02.2021 21:31
    Reply to  digitalk

    Vispār jau “piezemēties” ir kārtējais tiešais tulkojums no krievu valodas. Mums arī uz Zemes lidmašīnas nolaižās, nevis “piezemējas”.

    digitalk
    09.02.2021 21:44
    Reply to  Elektriķis

    visās valodās ir “kārtējais tiešais tulkojums”, pietiek palasīt kaut vai angļu valodas vārdu izcelsmi. visu nosaka cik sen tas ir iegājies un vai ir iekļauts literārās valodas apritē (ir).

    Elektriķis
    09.02.2021 21:48
    Reply to  digitalk

    Interesanti, kā paši krievi nosauc “piemarsēšanos”?

    Reklāma