Web Analytics
More
    Reklāma

    AAE ar kosmosa kuģi “Hope” veiksmīgi sākuši savu pirmo misiju uz Marsu

    Jaunākie raksti

    2020. gada 18. jūlijs bijis zīmīgs datums Apvienotajos Arābu Emirātos – valsts visai veiksmīgi uzsāka savu pirmo starpplanētu misiju uz Marsu, kosmosā nosūtot automašīnas izmēra zondi. Šis notikums iezīmē sākumu valsts vērienīgajam kosmosa projektam, kura mērķis ir izzināt laikapstākļus uz Marsa un izpētīt, kā tie mainās viena Marsa gada jeb divu Zemes gadu garumā.

    Kosmosa kuģis ar visai zīmīgu nosaukumu “Hope” (latviski – cerība) pacēlās no Japānas Tanegašimas Kosmosa centra plkst. 6.58 no rīta pēc vietējā laika. Līdz šim šķiet, ka zondes palaišana notikusi veiksmīgi, tā teikt, kā pa sviestu. Nākamos septiņus mēnešus “Hope” pavadīs, ceļojot kosmosa dziļumos. Savukārt ap 2021. gada februāri plānots, ka tā iekļūs Marsa orbītā, kur analizēs sarkanās planētas atmosfēru un klimatu. Domājams, ka tas ir arī neslikts veids, kā atzīmēt nācijas 50. gadadienu, ko AAE svinēs 2021. gada decembrī.

    Reklāma

    Viss šis process AAE ir arī izaicinājumu pilns, jo valstij līdz šim bijusi pieredze tikai Zemes novērošanas satelītu palaišanas jomā. Inženieriem un zinātniekiem tikuši atvēlēti vien seši gadi, lai kosmosa kuģi pilnībā sagatavotu palaišanai. Turklāt, bija plānots, ka tas tikšot būvēts pašu spēkiem, nevis pirkts, atvēlot tā izstrādei un palaišanai kopumā 200 miljonus ASV dolāru. AAE Marsa misijas projektu vadītājs Omrans Šarafs (Omran Sharaf) šajā sakarā piebildis, ka valdība vēlējusies visu dabūt gatavu pēc iespējas ātrāk un tādējādi parādīt pārējai pasaulei, ka arī AAE spēj piedalīties Marsa misijās.

    Lai plānotā zondes palaišana patiešām notiktu ātri un veiksmīgi, bez Marsa misijas komandas tika iesaistīta vēl virkne akadēmisko institūciju ASV, ieskaitot Kolorado Universitāti, Arizonas Štata universitāti, Kalifornijas Universitāti – tām visām jau bijusi pieredze šajā jomā. Partnerība arī ļāva AAE komandai balstīties uz zināmiem kosmosa kuģu projektiem, izmantot esošo testēšanas infrastruktūru, kā arī iegūt zināšanas no pieredzējušiem kosmosa inženieriem.

    Kosmosa kuģa “Hope” palaišana ir liels sasniegums AAE, taču vēl ir tāls ceļš ejams, lai Marsa misija tiktu pasludināta par veiksmīgu. Mēneša laikā inženieri veiks pirmo no daudziem manevriem, lai piekoriģētu “Hope” ceļu uz Marsu. Šie manevri nepieciešami, lai zonde nokļūtu pareizajā vietā uz Marsa. Lielākais pārbaudījums gaidāms februārī, kad paredzēts viens no lielākajiem manevriem, jo kosmosa kuģis būs sasniedzis Marsa orbītu. Manevrs paredzēts, lai zondi palēninātu no vairāk nekā 75 000 jūdzēm stundā (121 000 km stundā) līdz vairāk nekā 11 000 jūdzēm stundā (18 000 km stundā).

    AvotsVerge
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    21.07.2020 11:12

    Misijas mērķis ir pirmajiem uz Marsa uzcelt mošeju. Pēc tam varēs sludināt ka Marss ir īstenā islāma rašanās vieta un neticīgajiem tur nav ko darīt.

    digitalk
    21.07.2020 19:20

    Scott Manley par 3 misijām “Marsa loga” laikā.

    Reklāma