Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijā ievieš risinājumu Covid sertifikātu pārbaudei lielas cilvēku plūsmas apstākļos

    Jaunākie raksti

    Latvijā ieviests risinājums, kas ļauj īpaši ātri noskenēt Covid sertifikātus un ir piemērots lielu cilvēku plūsmu raitai apkalpošanai. Jaunais risinājums, ko radījis lietuviešu uzņēmums RASO, Covid sertifikātu pārbauda mazāk nekā sekundes laikā.

    Jaunā Covid sertifikātu skenēšanas tehnoloģija spēj būtiski paātrināt cilvēku plūsmu vietās, kur ārkārtējās situācijas ietvaros kopš 11. oktobra ir ieviesti dažādi ierobežojumi. Lietotni izstrādājis Lietuvas uzņēmums RASO, kas kaimiņvalstī to ieviesa jau septembrī, kad tur stājās spēkā epidemioloģiskie ierobežojumi pandēmijas ierobežošanai. RASO risinājums tiek izmantots 50 “Maxima” veikalos visā Lietuvā. Atšķirībā no lietotnēm viedierīcēs, RASO piedāvātais risinājums paredz sertifikātu skenēšanā izmantot specializētu ierīci ar svītrkoda skeneri. Tāpēc tas ir īpaši piemērots lielu cilvēku plūsmu pārbaudei ilgā laika posmā, piemēram, sertifikātu kontrolei tirdzniecības centros visas darba dienas garumā. Šobrīd RASO izstrādāto risinājumu izmanto iepirkšanās un izklaides centrā “Akropole”.

    Reklāma

    “Arī Latvijai vajadzīgs risinājums, kas varētu skenēt Covid sertifikātus ātrāk nekā to spēj paveikt parasto viedierīču videokameras. Izmantojam Lietuvā jau pārbaudīto tehnoloģisko risinājumu, adaptējot to Latvijas prasībām. Tas, ka lietotne jau bija izstrādāta un integrēta “Honeywell” mobilajā datorā, ļāva skenēšanas risinājumu ieviest ļoti ātri – tirgotājiem Latvijā tika dotas tikai trīs dienas, lai sagatavotos jaunajām prasībām. Latvijas Covid sertifikātu validācijas programma darbojas t.s. publiskās atslēgas infrastruktūrā (Public Key Infrastructure) un reaģē mazāk nekā sekundes laikā, lai pārliecinātos, vai sertifikāts ir derīgs,” stāsta RASO tirdzniecības, loģistikas un ražošanas izpilddirektors Vitālijs Garbausks (Vitalijus Garbauskas).

    “Mums bija ļoti ātri jāsagatavojas jauno ierobežojumu ieviešanai – ārkārtējās situācijas ieviešana Latvijā tika paziņota ceturtdien, sīkāka informācija tika publicēta piektdien, un jaunā kārtība stājās spēkā jau pirmdien. Lietuvā bija izveidots strādājošs un pārbaudīts risinājums, tāpēc varējām to attiecināt arī uz Latviju, lai arī turpmāk varētu netraucēti uzņemt apmeklētājus,” stāsta “Akropolis Group” mārketinga un komunikācijas nodaļas vadītājs Dominiks Mertins (Dominykas Mertinas).

    Saskaņā ar Latvijas valdības lēmumu, brīvdienās un svētku dienās lielajos tirdzniecības centros strādāt varēs tie veikali, kuros ir pirmās nepieciešamības preces, kā arī nozīmīgu pakalpojumu sniedzēji, piemēram, apavu remonts vai ķīmiskā tīrīšana. Visi pārējie veikali būs atvērti tikai darba dienās. Ārkārtējā situācija Latvijā ir izsludināta uz trim mēnešiem. Šajā periodā iekļaujas arī Ziemassvētku laiks, kad klientu plūsmas tirdzniecības vietās ir lielākas. Pēc V. Garbauska teiktā, tik apjomīgām tirdzniecības vietām kāda ir, piemēram, “Akropole” (98 000 kvadrātmetri), īpaši svarīgi ir, lai to rīcībā būtu aprīkojums, kas ir triecienizturīgs, kā arī, lai ierīces akumulators bez uzlādes spētu strādāt vairāku stundu garumā.

    “Covid sertifikātu skeneris – nelielais viedtālruņa izmēra dators – ir īpaši izturīgs, ar to nekas nenotiks pat tad, ja dators nokristu uz grīdas. Tā akumulators bez uzlādes spēj darboties visu dienu, pat tad, ja QR kodi tiek skenēti bez pārtraukuma visu dienu. Jāuzsver, ka pēc pandēmijas beigām mobilie datori var tikt izmantoti arī citiem mērķiem, piemēram, preču krājumu pārvaldīšanā, preču komplektēšanā, noliktavās. Atliek tikai datorā lejuplādēt nepieciešamās lietotnes,” stāsta V. Garbausks.

    Šis nav pirmais Lietuvas uzņēmuma projekts Latvijā, – šovasar RASO uzstādīja tirdzniecības sistēmas mazumtirdzniecības tīkla “Mere” veikalos, kas nesen pieteica sevi Latvijā. Uzņēmums Latvijā ir sertificējis savu “Raso Retail” kases aparātu programmu, kā arī plāno attīstīt citas aktivitātes.

    “Līdz šim Latvijā esam strādājuši pamatā kā iekārtu pārdevēji, bet šogad iesaistāmies arī kā dažādu risinājumu izstrādātāji. Īpaši spēcīgi esam mazumtirdzniecības risinājumu izstrādē un automātiskās identifikācijas (Auto ID) tehnoloģijās, tāpēc tuvākajos gados mūsu mērķis ir kļūt par Auto ID segmenta līderi un iegūt ievērojamu daļu mazumtirdzniecības risinājumu tirgū,” stāsta RASO pārdošanas vadītājs Latvijā Edgars Kišuro.

    Lietuvas uzņēmums, kas savu darbību uzsāka pirms trīsdesmit gadiem, izstrādā, piegādā un apkalpo uzņēmumam kases aparātus, elektroniskās etiķetes un citu komerciālu un tehnoloģisku aprīkojumu, un šajā jomā ir uzkrājis plašu pieredzi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    RFID
    17.10.2021 11:06

    No attaluma nolasa čipu!

    Npip
    17.10.2021 13:16

    Ja ir tikai jāskenē, tad nav problēmu, ja ir japarbauda, tad viedtalrunis ļauj apdomāt datus. Nesen baudījām pasakuma apmeklētajus, kur diezgan daudzi gribēja iešmaukt ar svešu qr kodu. – ne koda īpasnieka dzimšanas datus zin, ne arī dokumenti līdzi. Problēma, ka kodam nav saites ar cilveku, bet tikai ar dokumentu. Jo atrak skenejās, jo grūtāk pamanīt krāpniekus.

    Elektriķis
    17.10.2021 13:51
    Reply to  Npip

    Ai kā prasās pēc ID kartiņas telefonā.

    Eggy Mega
    17.10.2021 14:11
    Reply to  Elektriķis

    Lai Geitss ātrāk aktivizē to čipu, ko ielaida kopā ar vakcīnu, vispār būtu ātri un viegli 😆

    Coviiiiids
    17.10.2021 15:05
    Reply to  Eggy Mega

    Cik te ir vienam otram tā prātiņa daudz…..

    17.10.2021 15:26
    Reply to  Coviiiiids

    r/woosh

    Krotow
    17.10.2021 16:32
    Reply to  Eggy Mega

    Lai aktivizē vīrusu tiem, kas nav vakcinēti :P

    Aigars Axx
    18.10.2021 01:03
    Reply to  Krotow

    Nevar neko aktivizēt, ja organismā nav ielaists aktivizētājs…

    Elektriķis
    17.10.2021 18:17
    Reply to  Eggy Mega

    Probēma: Windows Phone ir izbeidzies. Kādu dzelzi Geitss izmantos lai sazinātos ar savu čipu? :)

    Krotow
    17.10.2021 19:31
    Reply to  Elektriķis

    “Zvans draugam” uz Facebook.

    jupis
    17.10.2021 14:27

    es aizņēmos telefonu no drauga,kurš ir vakcinēts,viss strādā.

    Krotow
    17.10.2021 16:31
    Reply to  jupis

    Un drauga pasi arī aizņēmies?

    jupis
    17.10.2021 22:01
    Reply to  Krotow

    id karti ar līdzīgu feisu

    Krotow
    18.10.2021 11:44
    Reply to  jupis

    Tā jau skaitās krimināli sodāma darbība.

    Mārtiņš
    18.10.2021 09:23

    Šis varētu būt labs variants, jo pašreizējais Covid19Verify ēd bateriju telefonam kā negudrs!

    Krotow
    18.10.2021 11:46
    Reply to  Mārtiņš

    Diez vai vairāk kā pārlūkprogramma. Un powerbankas cik zinu nav atceltas.

    hmmm :)
    18.10.2021 10:36

    Un cik ātri pārbaudīsit pasi vai id karti ?

    Rudolfs
    18.10.2021 12:18
    Reply to  hmmm :)

    Pietiek jau, ja šis risinājums paātrina personas pārbaudi kaut pat 1 sekundi. Attiecīgi vietās, kur ir liela cilvēku plūsma, minūte varētu ielaist piemēram 5 cilvēkus vairāk, kas nav maz.

    Last edited 2 years ago by Rudolfs
    usinss
    20.10.2021 09:24

    Pēc idejas vajag qr skaneri un nfc lasītāju. Tad ar ID artēm var testēt autonomi. Pases diemžēl
    Izpaliek. Tur lasītājs nedaudz savādāks.

    Reklāma