Web Analytics
More
    Reklāma

    Šveicieši, iespējams, pārspējuši konstantes “pī” precizitātes rekordu

    Jaunākie raksti

    Skolas laikā mēs esam mācīti, ka matemātiskajos aprēķinos konstantes “pī” vērtība parasti ir 3,14, taču tā ir noapaļota vērtība, lai to būtu ērtāk izmantot. Taču zinātnieku komanda no Šveices ir spējusi noteikt 62,8 miljonus triljonu ciparu garu “pī” vērtību.

    Šis noteikti būs izaicinājums, kurš dzīvos līdz visas cilvēces garumā – iegūt pēc iespējas precīzāku “pī” vērtību, jo šis skaitlis pats par sevi ir iracionāls un decimālajā pierakstā tas ir bezgalīgs. To centusies pierādīt entuziastu grupa no Graubünden Universitātes Šveicē, sasniedzot 62,8 triljonus zīmju garu “pī” vērtību. Līdz šim iepriekšējais rekords bija ar 50 triljoniem zīmju, tomēr šveiciešu veikumu vēl nepieciešams oficiāli apstiprināt no Ginesa rekordu komandas. Ja tas tiks saņemts, tad universitāte publiskos jauno “pī” vērtību.

    Reklāma

    Aprēķināšanas process it nemaz nav tik vienkāršs, jo tajā ir izmantota iekārta, kas aprīkota ar diviem 32 kodolu AMD Epyc 7542 procesoriem, kā arī 1 TB operatīvo atmiņu un izmantota programma y-Cruncher. Aprēķināšanas iekārta bija aprīkota arī ar 38 cietajiem diskiem, no kuriem 34 tika izmantoti pašu aprēķinu veikšanai, bet 4 diski skaitļa glabāšanai. Katra cietā diska ietilpība bija 16 TB, tātad kopā 608 TB ietilpība. Interesanti, ka komanda neizmantoja SSD tehnoloģijas diskus, jo tas palielinātu eksperimenta izmaksas, tāpēc ka mērķis bija šāda tipa eksperimentu veikt ar ierobežotiem resursiem un izmaksām. Lai sasniegtu šo vērtību, aprēķini tika veikti 108 dienu un 9 stundu garumā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    BTR
    19.08.2021 10:15

    Nu viss, šis ir tik nozīmīgs, būtisks “sasniegums”, jo tiiik svarīgi zināt precīzu piii skaitli, viss, bezresursu enerģija, degviela, lidojumi caur kosmosu un visas planētas bēdas atrisinātas :D

    Krotow
    19.08.2021 10:43
    Reply to  BTR

    Sātans slēpjas detaļās. To pašu “pī” izmanto rādiusa aprēķinā. Kur novirze par grāda tūkstošdaļu var maksāt pāris gaismas gadu starpību ceļā nu mums uz citu galaktikas stūri. Vispār iedzer kafiju un beidz cepties :P

    BTR
    19.08.2021 11:20
    Reply to  Krotow

    A kur es cepjos :D?

    Nu arī bez pi var aprēķināt. :) lūk sasniegums būtu, ja beidzot matemātiķi, varētu izskaidrot, kā logoritms un (a+b)2 palīdz salabot krānu, noregulēt aizdedzi, salabot ātrumkārbu utt. neviens pasniedzejs ne vidusskolā, ne augstskolā ne arodskolās nespēja to atbildēt :D

    Un par kafiju, cenšos to dzert salīdzinoši maz :) , jo vismaz man, tā īsti nepalīdz piem.no miega utt.

    Kālis
    19.08.2021 12:29
    Reply to  BTR

    Piedod, bet Tu izklausies pēc pilngadību nesen sasnieguša lauķa.

    Še Tev piemērs no dzīves. Skolā matemātiku īpaši necienīju, likās muļķīga. Tagad, taisot dažādus specifiskus programmatūras risinājumus, kur grozās daudz $$$, tas viss ļoti atvieglotu dzīvi. Nebūtu jāprasa citiem, kas gudrāki par mani. Varbūt ne logaritmi (jā, starp citu, ar “a” nevis “o” pa vidu) vai citas konkrētas lietas, bet matemātiskā domāšana kā tāda. Un jā, ja konkrētāk, tad lineārā algebra un varbūtības teorija – padziļinātā līmenī.

    Par “pī” precizitāti – domāju, ka tā ir ne tikai būtiska zinātnei un augstākajām tehnoloģijām, bet kalpo arī kā viens no cilvēces attīstības rādītājiem.

    BTR
    19.08.2021 13:15
    Reply to  Kālis

    Hm nu acīmredzot lauķis esi pats vai skolēns :), jo Tevi nekā neaizskāru, bet Tev potams, jāpāriet uz personībām. Tas, ka esi no lauķiem rāda, ka nespēj pieņemt citu skatījumu. Pi ir aprēķinos alternatīvas. Arī algebru neesu mīlējis un, jā vienalga a vai o to savai mammai vai tētim vari teikt. Visādi citādi, protams, prieks par zinātniekiem kopumā, taču konkrēti es tajā neredzu neko wow, un izskaidrošu, ja nomainīs attiecīgi procesoru, diskus utt.rezultāts vēl mainīsies es ceru Tu ar savu matemātisko domāšanu saprati, ko ar to domāju.

    Zin, arī paralēli pamatdarbam nodarbojos ar programmēšanu, un dīvaini, ka matemātiskajai domāšanai nesaskati alternatīva. Bet ok, tas ir Tavs skatījums, malacis.

    Elektriķis
    19.08.2021 12:38
    Reply to  BTR

    Tev nav paveicies ar skolotājiem… Ir arī cilvēki, kuri rada tās lietas, kuras Tev jālabo, un tad šīs matemātikas zināšanas ir nepieciešamas. Tās palīdz arī apgūt fiziku, kuras izpratne Tev palīdz salabot krānu. Tu pat nenojaut, ka mēdz lietot piesaukto “logoritmu”, kas patiesībā ir logaritms, lietojot terminu decibelli. Tas, ka šajā brīdī Tev Pī precīzāka vērtība ir “pie vienas vietas”, nenozīmē ka pats kādreiz neizmatosi kādu tehnoloģiju, kurā tas ir būtiski.

    BTR
    19.08.2021 13:28
    Reply to  Elektriķis

    Iespējams par pasniedzējiem Tev ir taisnība, taču runa ir brīžiem par pārspīlēto :) matemātikas nozīmi kā tādu.

    Piemēram, fizika, pateicoties lieliskam pasniedzējam tas bija priekšmets, kuru tālajos gados apmeklēju ar prieku, jo pasniedzējs skaidroja, rādīja reālus piemērus, pielietojumus, kas radīja papildus interesi un vēlmi izzināt un šīs zināšanas noder.

    Nenoliedzu matemātikas vajadzību kopumā. Taču ir arī fakts, ka matemātiskā domāšana nav glābējs daudzos ikdienas un idzīvošanas jautājumos.

    Bet paldies par Tavu skatījumu :)

    LAN
    19.08.2021 11:18

    Vesels raksts uzcepts taču pats svarīvākais nav uzrakstīts – kāda tad īsti ir jaunā pi vērtība?! 👎

    Krotow
    19.08.2021 11:29
    Reply to  LAN

    Augstāk rakstīja – kad oficiāli rekordu apstiprinās, tad arī publicēs.

    BTR
    19.08.2021 11:29
    Reply to  LAN

    Ja to apstiprinās ginesa rekordam, kad izpildīti visi nosacījumi, tad to viņi uzrādīs visiem :). Ehm tas rakstā ir teikts :D zemāk citāts :)

    “Līdz šim iepriekšējais rekords bija ar 50 triljoniem zīmju, tomēr šveiciešu veikumu vēl nepieciešams oficiāli apstiprināt no Ginesa rekordu komandas. Ja tas tiks saņemts, tad universitāte publiskos jauno “pī” vērtību.”

    Elektriķis
    19.08.2021 11:36
    Reply to  LAN

    Kādā formā Tu gribi redzēt šo skaitli?

    brutalis-vertikalis
    20.08.2021 13:36
    Reply to  LAN

    Atnes savu printeri un savus papīrus. Izprintēsim.

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    19.08.2021 22:41

    Nu tas i’ vnk pi…

    Reklāma