Web Analytics
More
    Reklāma

    Izstrādātāji no Google spējuši aprēķināt skaitli pī ar 100 triljonu precizitāti

    Jaunākie raksti

    Aprēķināt skaitļa pī precizitāti ir jau kļuvis par sava veida sportu, ar ko cilvēki nodarbojas vairāku tūkstošu gadu garumā, arī pirms mūsu ēras. Komanda no Google spējusi uzstādīt jaunu rekordu, veicot aprēķinu, kas sasniedz 100 triljonus ciparu.

    Jāsāk jau ar to, ka pī ir irracionāls skaitlis, līdz ar to tam nekad nebūs absolūta vērtība, tāpēc ir iespējamas šāda veida izklaides un testi. Protams, mūsdienās šādai precizitātei nav tik lielas nozīmes, bet tas kalpo kā apliecinājums Google mākoņdatošanas jaudām un algoritmiem. Šī pati komanda līdzīgu eksperimentu un aprēķinu veica 2019. gadā, kad sasniedza 31,4 triljonu ciparu, bet 2021. gadā rekords tika pārspēts ar 62,8 miljoniem ciparu.

    Reklāma

    Kā norāda viena no izstrādātājām Emma Haruka Iwao, tad šo trīs gadu laikā datoru zinātne ir gājusi straujiem soļiem uz priekšu, tāpēc viņa izvēlējusies aprēķinu veikt vēlreiz. Lai iegūtu 100 triljonu ciparu pī skaitli, bija nepieciešamas 157 dienas, kuru laikā tika apstrādāti 82 000 terabeiti informācijas. Kā norāda Google, tas atbilst 2598 gadiem HD kvalitātes filmu. Šobrīd pēdējie 10 cipari būs “3095295560”. Ikvienam interesantam pašam ir iespēja pārliecināties par šo precizitāti speciāli veidotajā mājaslapā.

    Avots: Google

    Protams, šis eksperiments un piemērs nav par skaitļa augstākās precizitātes iegūšanu, bet gan jaudas un iespēju demonstrāciju, kuru ir iespējams izmantot jau šobrīd. Tādējādi aicinot jomu pārstāvjus izmantot to dažādiem zinātnes atklājumiem, kā arī izmaiņām datoru zinātnē un risinātu ikdienas problēmas, kas noderīgākas sabiedrībai.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    bobis
    11.06.2022 11:44

    Kuram to vajag?

    Dainis
    11.06.2022 14:05
    Reply to  bobis

    Raksta pirmajā rindā un pēdējā rindkopā viss izklāstīts, vairāk šokolādi vajag ēst

    bobis
    11.06.2022 11:45

    Lai aprekina krievijas un ukrainas kara rezultatu?

    Reklāma