Web Analytics
More
    Reklāma

    108 gadus veci Alberta Einšteina pieraksti izsolīti par 15 miljoniem dolāru

    Jaunākie raksti

    Šajā nedēļa notikusi visai interesanta izsole, kuras laikā tikuši iegādāti 108 gadus veci fiziķa Alberta Einšteina aprēķini par gandrīz 15 miljoniem dolāru.

    Šie pieraksti izstrādāti kopā ar Einšteina draugu un šveiciešu inženieri Mišelu Beso (Michele Besso). Gandrīz pusi no 54 lappušu darba – 26 lapas – ir veidojis pats Einšteins, 25 lapas Beso, bet trīs ir inženieru kopdarbs. Abi divi iepazinās jau 10 gadus pirms šo aprēķinu tapšanas 1913. un 1914. gadā. Tāpat Beso ir palīdzējis radīt ikonisko masas un enerģijas proporcionalitātes formulu E=mc².

    Reklāma

    Einšteina pierakstiem ir sava personalizācija, kas noteikti piešķir papildu vērtību. Formulas viena no otras ir atdalītas ar horizontālām līnijām, kā arī pie vienas no veiksmīgajām formulām fiziķis pierakstījis vārdu “Stimmt!”, kas nozīmēja, ka tā darbojas. Aprēķinos ir redzamas arī kļūdas, jo pat tik ikoniska persona zinātnes jomā ir kļūdījies, bet kurš gan to nedara. Tas noteikti piešķir vēl papildu vērtību, atklājot šādas nianses pat pēc 100 gadiem. Protams, tā kā tie ir Alberta Einšteina darbi, tāpēc tie ir tik ilgi saglabāti, un ir arī pietiekami liela interese, lai maksātu vairākus miljonus.

    Avots: Christie’s Images LTD

    Tieši pirms 100 gadiem, 1921. gadā, Einšteins ieguva savu Nobela prēmiju fizikā. Izsoles uzvarētājs palicis anonīms, tomēr viņam tagad būs lieliska iespēja pārskatīt aprēķinus, meklējot kādas jaunas sakarības fizikā un mūsu dzīvē.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma