Web Analytics
More
    Reklāma

    Kompānija “Astra” pirmo komerciālo orbitālo lidojumu plāno veikt 27. augustā

    Jaunākie raksti

    Kosmosa kompānija, kas līdz šim nav ieguvusi visai lielu vērību, bet kas vienlaikus kaldina plānus nākotnes ceļojumu virzienā – kompānija “Astra” – paziņojusi, ka veiks pirmo orbitālo lidojumu jau 27. augustā. Zināms, ka ceļojums notiks līdz Zemes orbītai. Vienlaikus šis ir ļoti liels panākums tik salīdzinoši mazai kosmosa kompānijai.

    Lai paveiktu šo nozīmīgo misiju – pirmo komerciālo orbitālo lidojumu – “Astra” sadarbojas ar ASV Kosmosa spēkiem. Abi kopā veiks arī otru komerciālo orbitālo lidojumu, kas notiks vēlāk šajā gadā.

    Reklāma

    Pagaidām gan par šo komerciālo lidojumu daudz nav atklāts. Zināms tas, ka “Astra” centīsies nogādāt Kosmosa spēku kosmosa kuģi, ko izmantos izmēģinājuma programmas ietvaros. Zināms arī tas, ka raķetes palaišana notiks no “Astra” bāzes Aļaskā, kur kompānija iepriekš veikusi testa misijas.

    Jāpiebilst, ka pēdējo pāris mēnešu laikā jau vairākas kompānijas uzsākušas vai ļoti cer startēt komerciālas kosmosas misijas un uzsākt kosmosa tūrismu. Viena no tādām ir “Virgin Galactic”, kas 11. jūlijā veica veiksmīgu lidojumu gandrīz līdz kosmosam un tagad atsākusi biļešu tirdzniecību lidojumiem kosmosā. Arī “Blue Origin” jūtas visai gatavs kosmosa tūrismam, 20. jūlijā veicot pirmo komerciālo lidojumu kosmosā. Protams, nedrīkst aizmirst arī par “SpaceX”, kas šobrīd ir ļoti tuvu savam pirmajam orbitālajam lidojumam ar “Starship” raķešu sistēmu, kas būs plats solis tuvāk komerciālām misijām uz Zemes orbītu, Mēnesi un Marsu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    09.08.2021 12:08

    ceļojums notiks līdz Zemes orbīta un nesasniegs kosmosa robežu” – nesaprotu, kā tas saskan ar virsrakstu? Vai nu ir Zemes orbītā vai nav. Līdz šim tikai SpaceX no pieminētajiem ir veikši orbitālos lidojumus.

    Elektriķis
    09.08.2021 13:33

    SpaceX šķiet ir nogādājusi pirmos cilvēkus uz SKS. Bez orbitālā lidojuma to nevar izdarīt. Tu droši vien domāji Starship…

    digitalk
    09.08.2021 15:24

    > gandrīz līdz kosmosam

    ļoti strīdīgs jautājums (Virgin Galactic lidoja 90 km augstumā). NASA, US Airforce un FAA izmanto 50 jūdzes/80 km kā definēto robežu. Karmans pats sākumā šo teorētisko līniju izkalkulēja 70-90 km un tikai vēlāk FAI “noapaļoja” uz 100 km. tagad, pēc Jonathan C.McDowell pētījuma 2018. gadā, FAI domā pārskatīt kosmosa robežu uz zemāku.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Elektriķis
    29.08.2021 20:58

    Šoreiz nesanāca…

    Elektriķis
    29.08.2021 21:13

    Bet starts bija interesants!

    Ernests
    29.08.2021 23:18
    Reply to  Elektriķis

    Starts bija super! Kad komentētāja 30 sekundes pēc šāda traka, gandrīz-katastrofāla starta vēsā mierā pateica, ka nākamais mērķis ir Max-Q, it kā lidojums ietu pēc plāna, es biju uz pauzes, ha ha. Bet cepuri nost, ka raķete startā spēja savākties un neiznīcināt starta vietas infrastruktūru eksplodējot. Tas, kā viņa vertikālā stāvoklī lēnām aizlidoja sānis, bija kolosāls skats.

    Reklāma