Web Analytics
More
    Reklāma

    “SpaceX” raķešu sistēma “Starship” jau gatava veikt pirmo orbitālo lidojumu

    Jaunākie raksti

    Lai arī sākotnēji bija šaubas, ka “SpaceX” ar savu raķešu sistēmu “Starship” šajā vasarā varētu sasniegt orbītu, šis zīmīgais notikums tomēr būs vērojams jau pavisam drīz. “Starship” raķešu sistēma, kas sastāv no paša kosmosa kuģa, kas arī nosaukts par “Starship” (upper stage) un pirmā posma raķetes “Super Heavy” (booster stage). Nupat abi šie posmi uzstādīti un atrodas uz raķešu palaišanas paneļa, izveidojot visu laiku augstāko raķeti, kas sasniedz teju 130 metrus.

    Līdz ar to jaunizveidotā “Starship” sistēma ir augstāka par NASA “Apollo” “Saturn V” raķeti, kuras augstums bija ap 110 metriem. “SpaceX” boss Īlons Masks, protams, “Twitter” arī lepni padalījies ar attēliem no sava jaunākā veikuma.

    Reklāma

    Raķešu sistēmas pirmā posma daļa “Super Heavy” (“BN4”) tika uzstādīta 3. augustā. Neilgi pēc tam pievienoti 29 “Raptor” dzinēji. Sistēmas augšējās un apakšējās komponentes ir 9 metrus platas, “Super Heavy” daļa – 70 metrus gara, savukārt pats “Starship” kosmosa kuģis (SN 20 – arī prototips) – 50 metrus garš. Attēli, ar ko dalījies Masks, uzņemti pēc tam, kad sistēma ir pilnībā gatava un atrodas uz palaišanas paneļa.

    Lai arī šis milzis jau tagad ir gatavs traukties pretī debesīm un sasniegt orbītu, vēl ir diezgan daudz darāmā. Piemēram, jāveic dažādi testi, degvielas uzpilde, spiediena palielināšana. Tāpat vēl šobrīd aktīvi norisinās darbi pie “SpaceX” mītnē Boca Chica esošā Orbitālā raķešu palaišanas paneļa izveides, no kura “Starship” sistēma tiks palaista un kur  nolaidīsies “Starship” kosmosa kuģia. Paralēli tam Federālā aviācijas pārvalde gatavo vides pārskatu, kura rezultāti tad arī dos vai nedos zaļo gaismu šai misijai.

    Plānotās “Starship” sistēmas orbitālās pārbaudes laikā BN4 “Super Heavy” pastiprinātājs darbosies 169 sekundes, pirms atdalīsies no “Starship” sistēmas. Savukārt “Starship” kosmosa kuģis turpinās savu ceļu uz Zemes orbītu. Paredzēts, ka tas veiks gandrīz pilnu riņķojumu ap Zemi, atrodoties maksimāli 115 km augstumā.

    Paredzēts, ka tad, kad “Super Heavy” būs pilnībā pabeigts (orbitālajā lidojumā dosies prototips), tas varēs pacelt 150 tonnu lielu kravu. Tikmēr galīgais plāns ir panākt, lai abas sastāvdaļas – “Super Heavy” un “Starship” kosmosa kuģis – veiktu autonomu vertikālu nosēšanos.

    Jāpiebilst, ka raķešu sistēma “Starship” būs tas transportlīdzeklis, ar ko nākotnē varēs gan pārvadāt kravu, gan cilvēkus uz un no Marsa. Tāpat to izmantos misijām uz Zemes orbītu, kā arī Mēnesi NASA “Artemis” programmas ietvaros.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Edgars Peļņa
    08.08.2021 12:01

    Piebildīšu, ka nesējraķete ar kosmosa kuģi savienotā režīmā uz palaišanas platformas atradās vien stundu, bet nu jau atkal ir atdalīti viens no otra, savukārt kuģis pat nocelts lejā, nogādāts atpakaļ uz “production site” un nu jau ar noņemtiem raķešdzinējiem. Priekšā vēl tiešām milzum daudz darba, un atliek vien cerēt, ka lidojums pagūs notikt vēl šogad. :) Visvairāk laika šajā procesā varētu prasīt vides pārskats, jo tas vēl nav publicēts, kā arī pēc tam vēl vismaz mēnesi tiks gaidīti komentāri no apkārtējiem iedzīvotājiem un tad vēl jāveic kaut kādi birokrātiski soļi pēc tam.

    Skābene
    10.08.2021 09:25

    Un te vēl kāds satraucas par dīzeļiem un kūpošiem benzīna auto! Ar šito raķeti dažu sekunžu laikā visas izmešu normas tiks pārsniegtas vairākkārtīgi! :)

    10.08.2021 11:30
    Reply to  Skābene

    tu maldies, ka ja galā pieliek ‘smaidiņu’, tad tā ir automātiska indulgence taviem meliem.

    Reklāma