Web Analytics
More
    Reklāma

    Failiem.lv jaunais rīks ļauj mazināt interneta noslodzi

    Jaunākie raksti

    Failiem.lv ir izveidojis satura piegādes rīku, kas ļauj atslogot Latvijas un pasaules interneta tīklu Covid-19 pandēmijas laikā un pēc tās. Lietojot satura glabāšanas platformu, medijiem, telekomunikāciju uzņēmumiem un satura veidotājiem iespējams būtiski uzlabot satura piegādes kvalitāti un ātrumu failiem, kas ir populāri patērētāju vidū dotajā brīdī. Risinājums ir izveidots, apvienojot centralizētu mākoņskaitļošanas arhitektūru ar miglas skaitļošanas jeb Peer-to-peer (P2P) risinājumiem.

    Failiem.lv izveidotais vienādranga lejupielādes un straumēšanas risinājums ļauj atslogot uzņēmumu serveru tīklu un nodrošināt ātrāku datu pārraidi, pārvēršot katru faila lejuplādētāju vai video skatītāju arī par tā augšuplādētāju. Tas nozīmē, ka tieši populārs saturs – ziņas, pasākumu pārraides, filmas, sporta sacīkstes – gala lietotājiem faktiski tiek piegādāts no tuvāk esošajiem lietotājiem, nevis pāri visai valstij vai kontinentam.

    Reklāma

    Tas sniedz vairākus būtiskus ieguvumus, piemēram, serveri varēs turpināt darboties arī ļoti populāra satura gadījumā (ja vienlaikus pieslēdzas vairāki desmiti un simti tūkstošu lietotāju). Turklāt – jo vairāk lietotāju patērē saturu, jo ātrāk un efektīvāk tas tiek piegādāts. Šis risinājums nozīmē arī to, ka netiek pārslogoti tīkla starpsavienojumi un netiek radītas papildu izmaksas pakalpojumu sniedzējiem, turklāt tiešsaistes pakalpojuma sniedzējiem nevajadzēs uzturēt liekas jaudas pīķa stundām un samazināsies faktiskais enerģijas patēriņš, jo lietotāji tīklu papildina dinamiski – atbilstoši pieprasījumam.

    Šis satura P2P lejupielādes veids ir pieejams visiem Failiem.lv lietotājiem, papildus klasiskajam.

    Risinājuma pamatā ir modificēta torrentu protokola versija, WebRTC un WebSocket tehnoloģijas, bet šajā gadījumā lietotājam nav nepieciešams ielādēt papildu programmas – vienādranga failu apmaiņa noris interneta pārlūkprogrammā! Skatoties video saturu, lietotājs automātiski kļūst par daļu no tīkla.

    Lai izmantotu jauno risinājumu, weblapas uzturētājam vai lietotājam nepieciešams augšupielādēt vēlamo dokumentu, piemēram, video, Failiem.lv vietnē. Pēc tam lietotājs var saņemt saiti vai iegulšanas kodu, kas ļauj dokumentu publicēt savā mājaslapā – bez savu serveru noslogošanas.

    Vienādranga datu pārraides risinājumi, pie kā Failiem.lv (SIA Files.fm) strādājis vairākus gadus, pašlaik gadu ir ieviesti testēšanas režīmā un lietotājiem pieejami bezmaksas. Līdz šim veiktie testi liecina – ja saturam ir vismaz 8 vienlaicīgi patērētāji, tas ļauj atslogot serveru jaudas līdz pat 80% un augstāk. Šāda pieeja ir īpaši aktuāla tieši ļoti populāra satura gadījumā vai krīzes situācijās. Interesi par risinājumu ir izrādījuši tādi starptautiski giganti kā britu telekomunikāciju uzņēmums Virgin Media un ASV dibinātais, Fortune 500 sarakstā ietvertais tehnoloģisko risinājumu nodrošinātājs Fiserv. Risinājums noder arī pašiem Failiem.lv, lai atslogotu serverus un datu centru tīklu, vienlaikus piegādājot saturu visā pasaulē un nebloķējot saturu pēc pirmajām 50 lejupielādes reizēm, kā to dara citi pakalpojumu sniedzēji.

    Uzņēmums Failiem.lv plānoja video un cita multimediju satura iegulšanas un pārraidīšanas rīku publicēt 2021. gadā, taču, ņemot vērā situāciju, kad pieaugušā apjomīgu materiālu patēriņa dēļ ir traucēta ikdienas saziņa internetā, Failiem.lv nolēmis mobilizēt tehniskās iespējas. Tāpēc uzņēmums jau tagad uzsāk pakalpojuma ieviešanu video piegādē un cita satura (audio, bildes, dokumenti) izmitināšanā, kā arī aicina tehnoloģijas izmēģināšanā iesaistīties tīmekļa vietnes ar lielu failu skaitu, tiešsaistes medijus, bibliotēkas, interesentus un infrastruktūras nodrošinātājus Latvijā.

    Risinājuma izstrādes procesā Failiem.lv ar starptautisko nosaukumu Files.fm atvēris izpētes un attīstības biroju “Sci-Tech Daresbury” datu zinātņu centrā Lielbritānijā – tas ir Anglijas CERN analogs. Starp Mančestru un Liverpūli esošajā zinātņu centrā pieejami IBM superdatori un koncentrējušies datu zinātnieki ar pieredzi tādās nozarēs kā datu analīze, datu apmaiņa, mākslīgais intelekts un blokķēžu tehnoloģijas. Files.fm izstrādes procesā iesaista gan zinātniekus, gan studentus, kas piesaistīti sadarbībā ar vietējām izglītības iestādēm. Biroja atvēršanu organizējusi ārvalstu tirgu attīstības aģentūra ENRIGA.

    “Failiem.lv aicina Latvijā esošās tīmekļa vietnes, interneta medijus, telekomunikāciju uzņēmumus un satura nodrošinātājus izmantot šo progresīvo rīku, iesaistīties un rādīt Eiropai piemēru,” mudina Jānis Viklis, uzņēmuma dibinātājs, piebilstot, ka interneta lietotājiem nav nepieciešams uzstādīt paplašinājumus, lai tehnoloģija darbotos.

    Failiem.lv ir 2008. gadā Latvijā dibināts uzņēmums, kas izstrādā datu glabāšanas risinājumus un palīdz interneta lietotājiem un uzņēmumiem glabāt, pārsūtīt, publicēt un pārdot failus visā pasaulē. Failiem.lv un Files.fm sistēmu ik mēnesi izmanto vairāk nekā miljons lietotāju visā pasaulē, aptuveni ceturtā daļa lietotāju ir no Latvijas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    03.04.2020 11:01

    nu ja, uzmet savu tuvāko — limitētu mobilo datu tarifa plānu lietotāju! pārslogo mobilo operatoru tīklus!

    Kristaps Sedols
    03.04.2020 11:42

    Kādam izdevās ieviest Pied Piper iecerēto ;)

    aaa
    03.04.2020 16:02

    Ja notiek WebRTC savienojums pa taisno starp lietotājiem, tas nozīmē, ka tie redz viens otra IP adresi un zina, ka otrs skatās to pašu video. Pēc GDPR sanāk, ka IP adrese ir personīgi identificējoša informācija. failiem.lv noteikumos un datu apstrādes nosacījumos neatradu punktu, ka mana IP adrese var tikt nodota citiem lietotājiem. Vai failiem.lv prasa atsevišķu atļauju WebRTC izmantošanai?

    Janis
    04.04.2020 00:06
    Reply to  aaa

    ja kāds vēl izmanto irc čatus. tur jau no pirmsākumiem visi redz viens otra adreses

    Reinis Rozitis
    04.04.2020 15:22
    Reply to  Janis

    Ne obligāti, vēlākas ircnetu iterācijas (piem freenode https://freenode.net/kb/answer/cloaks ) piedāvā iespeju lietotājam slēpt savu ip no publiskas apskates.

    falli.lv
    04.04.2020 11:23
    Reply to  aaa

    Vai pēc IP adreses var viennozīmīgi identificēt lietotāju? Es nerunāju par policiju, kas var pieprasīt no provaidera DHCP logus. Tas, ka es redzu IP adresi, man nedod pilnīgi nekādu info par tās pašreizējā izmantotāja personas datiem. Nu tas tā, nespeciālista viedoklis. Kā ir patiesībā?

    Reinis Rozitis
    04.04.2020 15:09
    Reply to  falli.lv

    Problēma ir tajā “viennozīmīgi”, tāpēc, ka GDPR to skata no otras puses. Proti, ja eksistē iespēja (šājā gadījumā “savienojot” divas db – pakalpojuma sniedzējā un provaidera ip logus} identificēt konkrētu personu tā uzreiz regula “aktivizējas”.
    Tāpēc eksistē arī rekomendācija, ka individuālam pakalpojumu sniedzējam nevajadzētu glabāt ip logus vai arī ip hashot, padarīt nereferencējamu ar citiem datu avotiem (nu vai arī kamēr nenotiek noplūde, viss ir ok).
    Protams ir arī visādi izņēmumi ar kuriem var aizbildināties, kā NILLTPF u.c.

    Reklāma