Navitel DVR R600 automašīnas video reģistratora apskats

15

Saistībā ar video reģistratoriem automobiļu vadītājiem ir daudz jautājumu: vai tie jāreģistrē? Kur un ar kādiem noteikumiem tiek saņemti tā dati, vai sociālajos tīklos ir atļauts publicēt videoklipu no reģistratora? Līdzīgi jautājumi rodas lietotājiem saistībā ar video ierakstīšanu no parastajiem viedtālruņiem – it īpaši saistībā ar to izvietošanu sociālajos tīmekļos. No šī gada 25. maija stājas spēkā ES Regula 2016/679 un līdz ar to arī jauns likums par personas datu apstrādi jeb angliski GDPR. Vecā likumdošana (vismaz tā daļa, kas attiecas uz nepieciešamību privātpersonai reģistrēt reģistratoru) vairs nav aktuāla. Vismaz tā var spriest pēc internetā sagrābstāmās informācijas.

Navitel R600 ir vienkāršs video reģistrators, kas paredzēts izvietošanai automašīnā. Diez vai ir iespējams iegādāties daudz vienkāršāku video reģistratoru, jo Navitel R600 nav ne Wi-Fi, nedz arī GPS, kas šobrīd jau tiek uzskatīts par iztikas minimumu video reģistratoriem.

Reklāma

Pirms aptuveni diviem mēnešiem ziņu portālos bija vērojama kāda kunga cīņa pret policiju. Policija uzskatīja, ka kungs braucis ar 151 kilometru stundā, kamēr video reģistrators bija ierakstījis tikai 93 kilometrus stundā. Viedokļus izteica visi un visur, policija bija pilnīgi pārliecināta par savu taisnību, bet tomēr aptuveni mēnesi vēlāk Valsts policija atvainojās un izbeidza administratīvo tiesvedību pret autovadītāju.

Bez GPS sniegtajiem datiem video reģistratora pielietojums ir būtiski šaurāks.

Tehniskā specifikācija

  • Procesors: NOVATEK NT96650
  • Ekrāns: 2.0 collas, 960 x 640 izšķirtspēja
  • Attēlu veidojošais sensors: Sony Exmor IMX323 CMOS, 12 megapikseļi
  • Objektīvs: 170 grādi, optiskā attēla stabilizācija
  • Video: 1080p ar 30 kadriem sekundē, MOV datnes formāts
  • Foto: 12 megapikseļi, JPG formāts
  • Akumulators: 180 mAh
  • Atmiņa: microSD, līdz 256 GB
  • USB: 2.0 (miniUSB)
  • Cena: ap 60 eiro

Izskats un uzbūve

Iepakojuma saturs ir visai ierasts – tajā ir pats Navitel R600 video reģistrators, divi stiprinājumi pie automašīnas stikla, neliels miniUSB kabelis un lādēšanas vads automašīnai. Pircējam uzreiz ir jāsagatavo vēl drusku naudiņa microSD atmiņas kartes iegādei. Visticamāk, nāksies izvēlēties vismaz 16 GB atmiņas karti, jo piecu minūšu ieraksts aizņem vairāk nekā 300 MB.

Kas mani mulsina visvairāk Navitel R600 video reģistratora sakarā ir paļaušanās uz 3M līmlenti, lai ierīci stiprinātu pie automašīnas stikla. Pirmā problēma man kā cilvēkam, kuram ar video reģistratoru jāsadzīvo pāris nedēļas – kā, pie velna, lai pēc tam nodīrāju video reģistratora turētāju nost no stikla!?!? Protams, nevajag piemirst, ka video reģistratora pārlīmēšana citā vietā pie stikla ir gandrīz neiespējama. Arī uz šo niansi nedaudz ieberzos, jo pielīmēju Navitel R600 pie auto stikla vietā, kur pēc tam stiprinājumā nav iespējams ievietot uzlādes vadu.

Tātad par līdzi dotajiem auto stikla stiprinājumiem. Faktiski video reģistratora komplekts sastāv no trīs daļām, kas līmējas pie stikla – pamatnes, kājas un paša reģistratora. Tiek dotas līdzi divas pamatnītes, tās līmē kur vēlies. Pēc tam nāc ar reģistratoru (kopā ar kāju) un pamatnīte tevi jau gaida. miniUSB vadu varēsi spraust gan pašā Navitel R600, gan arī kājā. Man būtu tomēr gribējies, lai Navitel R600 pie stikla stiprinātos ar piesūcekni. Komplektā klāt tiek dots tikai viens papildus 3M abpuslīpošais skočiņš. Uzreiz pačukstēšu, ka 3M abpuslīpošo līmlenti ir ļoti grūti dabūt nost no mašīnas stikla.

Navitel R600 ir iespēja nobloķēt video reģistratora noņemšanu nost no stikla stiprinājuma, bet vajadzību ierīci fiziski pieķēdēt pie stikla uz Latvijas ceļiem neredzēju. Navitel R600 tāpat stāv savā vietā, nost neāķējas un zemē nekrīt.

Navitel R600 video reģistratoram līdzi nāk arī uzlādes vads automašīnām, bet tas ir vienā gabalā – pats vads nav atdalāms no uzlādes ierīces. Šāda ideja ir ļoti ērta ražotājam, bet neērta lietotājam. Vismaz man mašīnā ir tikai viens piepīpētājs, bet tieši šī iemesla dēļ esmu iegādājis par bargu naudu dubulto USB uzlādes ierīci, kur viena pieslēgvieta ir ar Quick Charge 3.0, bet otra vienkārši padod ārā 2.4 A strāvu. Navitel R600 video reģistratoru labprāt izmantotu kopā ar esošo lādētāju, bet tad man ir jāiegādājas papildus pietiekami garš miniUSB vads. Ražotājs komplektā ir iekļāvis aptuveni 30 cm garu miniUSB vadu, ar to varēsi slēgt Navitel R600 video reģistratoru klāt pie datora, bet tas nav izmantojams automašīnā.

Navitel R600 video reģistratoram ir visai labs 2.0 collu ekrāns, tiek pat apgalvots, ka izmantota IPS tehnoloģija. Ekrāns ļauj iekadrēt video reģistratoru un tam, protams, arī pamainīt iestatījumus. Ekrāns nav skārienjūtīgs, visas darbības veicamas ar pogu palīdzību. Manuprāt, pogu skaits tik vienkāršai ierīcei varēja būt uz pusi mazāks. Pilnīgi pietiktu ar divām vai trim pogām (virzienpoga, OK un Back), ierakstu ierīce tāpat uzsāk mirklī, kad esi pievienojis to strāvai.

Kopumā vismaz mans uzskats ir tāds, ka varēja taupīt uz pogu skaita, tā vietā iedodot pircējam normālu, no lādēšanas ierīces atdalāmu miniUSB vadu. Ideālā variantā – ņemt un izmantot microUSB vadu. Par USB Type-C laikam šādās ierīcēs sapņot nevajadzētu. Pāris iepriekš redzētie konkurenti iekļāvuši komplektā microSD atmiņu kartes, kas ir patīkams sīkums. Jā, varbūt arī lietojama microSD atmiņas karte interneta bodē maksā 5 eiro, tomēr tā ir jāatrod, jānopērk, varbūt pat tai jāiet pakaļ.

Video kvalitāte

Navitel R600 video reģistrators saņēmis 12 megapikseļu Sony Exmor IMX323 CMOS sensoru, kas spēj uzņemt 1080p video ar 30 kadriem sekundē. Sony Exmor IMX323 CMOS sensors speciāli paredzēts video reģistratoriem un līdzvērtīgām ierīcēm.

Navitel R600 video reģistratoram ir 170 grādu objektīva leņķis, redzēt varēsi visu, kas notiek aiz priekšējā vējstikla. Jāatzīst, ka attēla kropļojumi (sastaipīts attēls, spilvena efekts, neasas un tumšas attēla malas) ir drīzāk mazi, bet tāpat ik pa laikam blakus braucošas mašīnas numura zīme video nebija saskatāma.

Tomēr mani māc visai pamatotas šaubas par 170 grādu skata leņķi. Iepriekš apskatītais Prestigio Roadrunner 585 it kā bija ar 160 grādu objektīvu, tomēr Prestigio Roadrunner 585 filmēja plašāku skatu. Mašīna tā pati, vējstikls tas pats, tāpēc varu salīdzināt.

Pozitīvi pārsteidza optiskā attēla stabilizācija. Sākumā biju domājis, ka neko dižu tā nedos, tomēr video tiek stabilizēti gandrīz ideāli.

Navitel R600 video reģistrators gandrīz visu laiku izmanto HDR, kas, iespējams, ik pa laikam glābj situāciju (video saskatāmo informāciju). Pieļauju, ka HDR izmantošana varēja būt agresīvāka, jo ne vienmēr ēnās ir viss vēlamais saskatāms.

Navitel R600 ierakstītie dienas videoklipi ir pietiekami detalizēti, ja vien objekts atrodas kadra vidusdaļā. Ceļa horizontālais marķējums, ceļa zīmes, numura zīmes ir skaidri redzamas. Ja par kaut ko jāsūdzas dienas laikā uzņemtajos video, tad tā ir Saules gaismas iespīdēšana objektīvā. Saule visu laiku midžina attēlu, kas var kaitēt saskatīt kādu niansi. Te gan noteikti jānorāda, ka video reģistratora veiktos ierakstus ikdienā nepētīsi – mēs nemeklējam māksliniecisku kvalitāti, bet gan attēlu, kas vienkārši nepievils tajā X stundā.

Ja cita mašīnas atrodas kadra sānos, numura zīme var arī nebūt saskatāma.

Visai liela sāpe ir atspīdumi. Uzskatu, ka automašīnas stikls bija vidēji aritmētiski tīrs (te aprakstu normālu mašīnas stiklu, kas tiek ne pārāk uzcītīgi tīrīts trīs, varbūt četras reizes gadā). Tomēr atspīdumi no paneļa dažbrīd bija tik lieli, ka nevarēja saskatīt apdzenošās/ apsteidzošās automašīnas numura zīmi gaišā dienas laikā.

Ar nakts video uzņemšanu problēmas ir ierastās – nav gaismas, nav arī attēla. Kaut kādas numura zīmes un ceļa zīmes saskatīt varēsi, ceļa horizontālie apzīmējumi arī ir redzami. Atzīšos, ka neizdevās ar Navitel R600 video reģistratoru gana daudz pārvietoties tumsā. Pirmkārt jau mums šobrīd nav tās tumsas tik daudz, otrkārt izmantoju skaisto laiku, lai laiskotos zaļumos vai brauktu ar velo, nevis stumdītos pa Ņila vēlīgi sagatavotajiem sastrēgumiem sakarsušā, dūmojošā un kratīgā metāla bundžā. Diemžēl uzskatāmi nakts kadri tika pazaudēti microSD atmiņas kartes un Navitel R600 untumu dēļ.

Kopsavilkums

Lai arī pats ikdienā nelietoju video reģistratoru, tomēr gadu gaitā ir salasījusies maziņa čeklistīte, ko vēlos saņemt no šīm ierīcēm. Pavisam noteikti savu naudu par video reģistratoru bez GPS neatstātu veikalā. Laikam esmu izlepis, bet arī civilizētāks USB vads (ievietojams jau esošā piepīpētāja lādētājā) un, ieteicams, arī microUSB, nevis miniUSB spraudnis video reģistratorā, būtu daudz ieteicamāks.

Apskatam saņemtais Navitel R600 video reģistrators mani priecēja ar kvalitatīvo ekrānu un attēla stabilizāciju. Arī video detalizācija ir gana augsta dienas laikā un kadra vidusdaļā, te nav vieta sūdzībām. Par nakts attēlu – te vienmēr var vēlēties augstāku kvalitāti. Vislielākās sūdzības ir par video attēlu kadra sānos – te gandrīz nekad neko nevar saskatīt.

Mulsinoša ir nepieciešamība Navitel R600 video reģistratoru ar abpuslīpošo skoču līmēt pie stikla. Karstajās vasaras dienā Navitel R600 video reģistrators nost negāzās, bet to arī nebūs iespējams atkārtoti līmēt pie stikla. Tad nāksies izmantot līdzi doto papildus skočiņu. Vislielākā sāpe būs video reģistratora turētāja noraušana nost no stikla.

Daudzi iebildīs, ka miniUSB vadam vajadzēja būt leņķī uz augšu, lai var vadu aizbāzt aiz saulessargiem.

Navitel R600 izmēģināšanas laikā saskāros ar visai negaidītu problēmu – visas 64 GB un lielākas atmiņas kartes tiek rūpnīcā un fotoaparātos formatētas kā exFAT. Diemžēl Navitel R600 ne pārāk labi sadzīvo ar exFAT, tāpēc nākas likt atmiņas karti iekš Windows datora un mēģināt to pārformatēt par FAT32. Iespējams, šis process nepatika datoram, tāpēc pēcāk nevarēju no microSD kartes izmānīt ārā savāktos video – tika piedāvāts tikai formatēt atmiņas karti. To pašu darīja (vai nedarīja) pieejamie viedtālruņi ar microSD ievietošanas iespējām.

Ieteiktu izmantot pieticīgākas ietilpības microSD karti. Ar 32 GB būs gana 400 līdz 450 minūšu ierakstam no Navitel R600.

Kopumā – mēģinājums izgatavot video reģistratoru varētu tikt ieskaitīts, uz iepakojuma kastes solītās funkcijas tas pilda.

Patika

+ komplektā divi stiprinājumi
+ labs ekrāns
+ nav jāķēpājas ap iestatījumiem

Nepatika

– uzlādes ierīce nav atdalāma no vada
– pie stikla līmējams ar skoču
– visai lieli atspīdumi

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
15 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Skābene
25.06.2018 08:58

Paldies par apskatu, sen nekas nav bijis no šitās operas. Dēļ neandertāliešiem uz ciskudriļļiem, kas par CSN ir dzirdējuši tikai nostāstus, sāku apsvērt līdzīga verķa iegādi!

x
25.06.2018 09:04
Reply to  Skābene

neandertālieši arī pamazām aprīkojoties ar kamerām, tas palīdzot konfliktu risināšanā un disciplinējot pašu.

Skābene
25.06.2018 09:15
Reply to  x

Nevar paļauties uz neandertālieša kameru, jo sadursmi ar automašīnu tā var arī nepārdzīvot! A pēc tam pierādi, ka šis šķērsoja jūrmalas šoseju neatļautā vietā pārlienot nožogojumam ar ciskudrilli uz muguras, nevis bija ieņēmis kreiso iekšējo joslu lai apsteigtu pa vidējo joslu braucošo zirga pajūgu, vai arī lai nogrieztos pa kreisi.

x
25.06.2018 10:11
Reply to  Skābene

ta es par tiem, kuri pēcāk piedzen zaudējumus no autovadītājiem un gājējiem, kuri par csn piemirsuši…

x
25.06.2018 10:12
Reply to  x

un un citiem vellapēdistiem, kuri, kā jau pats saproti, ne visi ievēro noteikumus

Lapsinieks
25.06.2018 10:28
Reply to  Skābene

lai cik stulbi mums neliktos gājēji vai velosipēdisti, nekad nevajag aizmirst vienu lietu: tu sēdi dzelzs kastē; pēc tam visu mūžu pašam ar to būs jāsadzīvo. un parasti “viņš pats bija vainīgs” ir vājš mierinājums. šādi gūts posttraumatiskais sindroms ir neizdzēšams.

ProxyFromDeep
25.06.2018 12:19
Reply to  Lapsinieks

Reiz , kādā tumšā novembra vakarā ir bijis tas gods uz šosejas
“noķert” savā joslā stāvošu , pālī un bez atstarotājiem esošu subjektu .
Vainīgs nejūtos , un sadzīvot ar sevi tas atgadījums arī neliedz :D

Skābene
25.06.2018 13:40
Reply to  ProxyFromDeep

Vainīgs varbūt arī nejuties, bet patīkami jau tāpat nebija! Vēl kādu pus gadu krimninālprocess velkās, vazā tevi pa menteni, raksti liecības, paskaidrojumus, gaidi ekspertīzes, kamēr izbeidz lietu! Ģimene ar stresā, nezin vai tevi liks cietumā vai neliks. Nobrauktajam atkal ģimene bļauj, kā tad tā slepkavnieku palaida vaļā, sūdzās prokuratūrā utt. Nevienam šito nenovēlu.

Lapsinieks
25.06.2018 10:04

drusku offtopiks, bet nevaru nepadalīties https://twitter.com/koffboy/status/1010859691893805056

Xigs
25.06.2018 13:19

Arī sen apsveru reģistratora iegādi, bet attur tā vadu ne-būsāna. Gribās tādu kā mazu kameriņu bez displejiem un ar paslēpjamiem vadiem kā csdd. Varbūt kāds ir redzējis ko līdzīgu?

Skābene
25.06.2018 13:36
Reply to  Xigs

Man arī tie piepīpētāja barokļi nepatīk, pietiktu ar standarta 12V barošanu, ko paņemt no jebkuras vietas salonā, kaut vai no salona apgaismojuma.
Parasti jau piepīpētājā iesprausts telefona baroklis priekš navigācijas! :)
Dīvaini , ka auto ražotāji nepiedāvā iebūvētus reģistratorus.

x
25.06.2018 14:36
Reply to  Skābene

tev nepietiek ar ražotāja magnetolu, kas par pāris paaudzēm atpaliek no tirgus tendencēm?

Skābene
25.06.2018 15:13
Reply to  x

Radio tak skan, ko vairāk vajag! :D

Reinis Rozitis
25.06.2018 22:53
Reply to  Xigs

Dārgāks segments nekā konkrēti apskatītais, bet nu var ieteikt, piemēram, BlackVue (DR750 / DR590 / DR450 .. )

Lauris Špats
02.07.2018 15:17
Reply to  Reinis Rozitis

Jā, es par savu DR600GW jau 3 gadus esmu starā! Pilnībā atbalstu šādas iekārtas iegādi, lai arī nav nekāds lētais prieks.. Bet BlackVue ir pats kvalitatīvākais, cik zinu.