Web Analytics
More
    Reklāma

    Navitel R1000 videoreģistratora apskats

    Jaunākie raksti

    Mūsdienās video reģistratori no sava veida luksusa (un nedaudz arī ākstīšanās) preces ir kļuvuši par nepieciešamību. Nereti lasīts, ka pie mums gan apdrošināšanas kompānijas, gan arī policija ņem vērā ar reģistratoru nofilmētos kadrus, it īpaši, ja ir noticis negadījums, veikta noziedzīga rīcība vai noticis kas cits, ko nepieciešams pierādīt ar video vai audio ieraksta palīdzību.

    Jau pāris reizes izdevies apskatīt Navitel radītos video reģistratorus (Navitel RE900 un Navitel DVR R600), kas uzskatāmi par ierindas ierīcēm. Tās var izcelties varbūt ar cenu, daļēji ar attēla kvalitāti vai kādu citu niansi, bet šoreiz apskatam saņemts visai unikālas formas un idejas video reģistrators Navitel R1000.

    Reklāma

    Navitel R1000 video reģistrators ir neliela izmēra, tam ir asprātīgs turētājs pie stikla, kā arī Navitel R1000 darbību papildina viedtālruņa lietotne.

    Kas atrodams kastītē?

    Navitel R1000 iesaiņots baltā kastē, tā izgatavota no cieta kartona, un uz tās var atrast R1000 fotoattēlu un pamata informāciju par video reģistratoru.

    Kopā ar video reģistratoru iegūstam speciālu magnētisku automašīnas turētāju, 12/24 V cigarešu piepīpētāja strāvas adapteri ar ļoti garu vadu, USB/ miniUSB datu kabeli, objektīva un ekrāna tīrīšanas lupatiņu, lietotāja rokasgrāmatu, garantijas karti un kuponu ar aktivizācijas kodu, kas nodrošina viedtālruņiem un planšetdatoriem pieeju 12 mēnešus Eiropas kartei Navitel lietotnē. Aprīkojuma ziņā komplekts ir gana pilnīgs, te nevienam neradīsies sūdzības.

    Izskats un uzbūve

    Navitel R1000 viens no nedaudzajiem tirgū pieejamajiem video reģistratoriem, kurus var paslavēt par atšķirīgu dizainu un kopējo ierīces ideju. Navitel R1000 reģistrators izskatās pēc divām melnām kopā saliktām golfa bumbiņām – viena no tām ir turētājs, kas stiprinās pie stikla, kamēr otra ir pati kamera ar objektīvu, ekrānu un pogām. Pie auto stikla stiprināmajai bumbiņai ir iegrebums, kas ļauj otru (galveno) Navitel R1000 daļu ar kameru grozīt pēc sirds patikas, noņemt un pat izmantot kā uz aizmuguri vērstu kameru. Dizaina ziņā Navitel R1000 reģistrators izskatās tiešām interesants, tas nekādi neatgādina citus visai kroplīgos video reģistratorus.

    Šāda konstrukcija un montāžas metode izskatās ļoti pārliecinoši, tā ir arī ērta, ja nepieciešams reģistratoru ātri noņemt. Tradicionālās stiprināšanas metodes ir atmestas par labu magnētiskajam turētājam, kas darbojas arī kā dokstacija ar barošanas funkciju. Spēcīgs magnēts, kas ievietots turētāja sfēriskajā kontaktligzdā, ļoti labi notur reģistratoru fiksētā stāvoklī.

    Izmantotie materiāli ir drīzāk viduvēji – Navitel R1000 ir veidots no melnas, matētas plastmasas, pret to man nekādu iebildumu nav. Bet sudrabotās pogas izskatās lēti un tās ir nevajadzīgi spīdīgas. Šis gan vairāk uzskatāms par gaumes jautājumu. Vairums pogu novietotas ne pārāk ērtās vietās, pie stūres sēžot tās ir ļoti neērti nospiest, kā arī nav īsti skaidrs, ko tieši saspaidīsi. Jā, nav jau pie stūres jāspaida elektroniskas ierīces.

    Navitel R1000 ir 1.2 collu krāsu ekrāniņš, bet bez tā gandrīz var iztikt ikdienā, jo video reģistrators ticis arī pie gana ērti izmantojamas lietotnes, bet par to nedaudz vēlāk. Ikdienā krāsu ekrāns rādīs ātrumu, tas arī brīdinās, ja tuvumā ir gājēju pāreja. Nedaudz brīnos, ka tik maza izmēra reģistratoram izdevies ievietot diezgan ievērojamu 1.2 collu krāsu ekrānu, kas, jāatzīst, rāda jaukas kvalitātes attēlu pat tad, ja skaties uz ekrānu no paliela leņķa.

    Uzlādes vadu ikdienā turēsi pievienotu pie stikla stiprinājuma daļas, vads ir ar miniUSB (nejaukt ar microUSB). Patīkami, ka auto piepīpētāja vads ir aptuveni 2 metrus garš. Barošanas vads stiprināms arī pie Navitel R1000 filmējošās daļas. Uzreiz te jāpiebilst, ka Navitel R1000 filmējošajai daļai ir iekšā 180 mAh akumulators, tāpēc atsevišķi to izmantot būs iespējams, bet ierīce bez lādēšanas vada nedarbosies pārlieku ilgi. Vērtēju, ka akumulators būs pietiekams, lai uzņemtu aptuveni 20 fotogrāfijas vai paķimerētos iestatījumos, vairāk gan neko no iebūvētā akumulatora izspiest nevarēs.

    Kopumā esmu visai patīkami pārsteigts par Navitel R1000 izskatu, kas atgādina BB8 robotiņu no Zvaigžņu Kariem.

    Tehniskās specifikācija

    • Ekrāns: 1.22 collas, TN, 240 x 204
    • Kamera: GC2023 sensors, 1080p ar 30 kadriem sekundē, 165 grādu skata leņķis
    • Video formāts: MOV (H.264)
    • Attēlu formāts: JPG
    • Procesors: MStar MSC8328
    • Atmiņas karte: microSD līdz 64 GB
    • Akumulators: Li-Po 180 mAh 3.7 V
    • Skaļrunis: ir
    • Mikrofons: ir
    • GPS: ir
    • Papildus: Auto-Start, G-sensors, Motion detection, Stāvvietas režīms, Wi-Fi atbalsts
    • Izmēri un svars: 48 х 48 х 87, 98 g
    • Cena: aptuveni 85 eiro interneta veikalos

    Iespējas un iestatījumi

    Neraugoties uz mazo izmēru, Navitel R1000 video reģistrators ir pārsteidzoši labi aprīkots ar visām funkcijām, kas parasti pieejamas dārgākiem modeļiem. Pastāv iespēja ierakstīt video 1080p izšķirtspējā ar 30 kadriem sekundē, iebūvēts ir GPS un pat Wi-Fi, tādējādi Navitel R1000 video reģistrators prot sadarboties ar viedierīcēm paredzētu lietojumprogrammu. Navitel R1000 ir arī G sensors (avārijas noteikšanai), pastāv iespēja izmantot stāvvietas režīmu – ko vēl vairāk var vēlēties?

    Navitel R1000 video reģistratora saskarne ir pietiekami intuitīva, mūsu rīcībā ir četri galvenie ekrāni – video, fotoattēli, saglabāto video ierakstu skatīšana un fotoattēlu apskate. Katrā no šiem ekrāniem ir pieejami arī detalizētāki iestatījumi. Iespējams iestatīt ierakstu un fotoattēlu izšķirtspēju, mainīt ekspozīciju un baltā balansu, ISO jutīgumu, kontrastu utt. Izvēlnē ir arī iestatījumi Wi-Fi, stāvvietas režīmam un G sensoram.

    Viens neliels bonuss ir Navitel R1000 video reģistratorā iebūvēti paziņojumi par fotoradariem un arī par tuvumā esošām gājēju pārejām. Mani novērojumi gan liecina, ka Navitel R1000 atmiņā ierakstīti aptuveni 2% no Rīgas gājēju pārejām (ziņojumu par tuvojošos pāreju redzēju pie Dominas, Ziepniekkalnā un vēl aptuveni 5…8 vietās, kuras šobrīd nespēju atsaukt atmiņā) un aptuveni piektā daļa no fotoradariem (Dienvidu tilta radarus zina, bet vairumu no Via Baltica radariem nezina).

    Radaru informāciju vai kādus kartes papildinājumus teorētiski varētu nodrošināt programmatūras atjauninājumi, bet uz to es nepaļautos.

    Lietotne

    Tā kā Navitel R1000 video reģistratoram ir iebūvēts Wi-Fi modulis, varam arī izveidot savienojumu, izmantojot viedtālruņa lietotni. Lai to izdarītu, vienkārši izvēlies Wi-Fi tīklu, ko izveidojis Navitel R1000, un startē video reģistratoram paredzēto lietotni.

    Lietotne darbojas kā skatu meklētājs un Navitel R1000 papildu ekrāns. Lietotne nodrošina iespēju apskatīt un lejupielādēt saglabātos videoklipus un fotoattēlus, kā arī pašā video ierakstītājā ievadīt vairākus (bet ne visus) iestatījumus.

    Navitel R1000 lietotne nav ideāla, tomēr tā ļauj ērtāk veikt iestatījumu maiņu, kas sīkajā ekrāniņā un ar vāji apzīmētajām pogām pašā video reģistratorā nemaz nav dēvējams par vieglu darbiņu.

    Manuprāt, nav obligāti uzstādīt un izmantot Navitel R1000 lietotni, ja video reģistratoru visu laiku turi automašīnā, neņemt to nost un negrozi, jo iestatījumu tāpat nāksies pirmo reizi iestatīt pašā reģistratorā, pēcāk tos mainīt, visticamāk, nebūs vajadzības. Lietotne noderēs, ja vēlēsies ik pa laikam izmantot stāvvietas režīmu, kas palīdz novietot auto stāvvietā – tad tiešām ir ērti izmantot viedtālruni kā skatu meklētāju.

    Video kvalitāte

    Navitel R1000 video reģistrators tiek pārdots bez microSD atmiņas kartes, tāpēc noteikti pirkuma cenā jāierēķina vismaz 32 GB microSD atmiņas karte ar vismaz Class 10 U1 atzīmēm uz atmiņas kartes. Šādas atmiņas kartes vairs nebūt nav dēvējamas par dārgām. Video reģistrators spēs apkalpot līdz 64 GB ietilpības microSD kartēm.

    Navitel R1000 video reģistrators ļauj arī veikts ieraksta cilpu (t.i., vecākos video ierakstus pārraksta jaunāki), tāpēc iespējams izmantot arī mazākas ietilpības atmiņas kartes, neuztraucoties, ka vissvarīgākajā brīdī jums pietrūks vietas ierakstam. G sensors atbild par video saglabāšanu, ja tiek konstatēta sadursme – šādiem video nebūs iespējams ar reģistratoru pārrakstīt pāri.

    Jebkuru video varam aizsargāt arī paši no izdzēšanas, ierakstīšanas laikā īsi nospiežot Power pogu.

    Reģistrators ļauj izvēlēties ierakstu garumu no 1 līdz 10 minūtēm, t.i., no stundas brauciena mums būs 60 video ar garumu 1 minūte vai 6 video ar 10 minūšu garumu.

    Video tiek ierakstīts 1920×1080 izšķirtspējā ar ātrumu 30 kadri sekundē un saglabāts MP4 formātā.

    Vērtēju, ka Navitel R1000 veidotais attēls ir skaidrs, krāsas ir labi atveidotas, un ar attēla izkratīšanos ikdienā nav problēmu. Brauciena filmas noteikti būs piemērotas kā pierādījums sadursmes gadījumā. Šis gan vairāk attiecas uz dienu…

    Sliktākos gaismas apstākļos Navitel R1000 reģistrators darbojas drīzāk viduvēji, bet te man jāsaka, ka reģistrators pie mums nonāca ļoti nepateicīgos laika apstākļos, šobrīd ir tumšs, Saules gaismas gandrīz vairs nav, sniega baltuma vēl nav.

    Vislielākās sūdzības varētu rasties par video attēlu kadra sānos – te ik pa laikam neko nevar saskatīt un salasīt. Bet ar to jārēķinās, ja ir tik plats objektīva leņķis.

    Vai iespējams saskatīt automašīnu reģistrācijas numura zīmes dienas laikā, krēslā un naktī? To ieteiktu vērtēt katram pašam pēc pievienotajiem video paraugiem. Jāsaka, ka datora ekrānā Navitel R1000 filmētie video izskatās pat ļoti pieklājīgi, viss nepieciešamais ir redzams arī kad sāk krēslot. Kameras matricai ir visai plašs dinamiskais diapazons, kas nozīmē, ka vienā kadrā esošas gaišas debesis, vidēji gaišas automašīnas un tumšas ēnas ir pienācīgi izšķiramas, pat nav nepieciešams veidot agresīvus HDR video, kā tas redzēts citos video reģistratoros.

    Manuprāt, 165 grādu skata leņķis ir nedaudz par lielu, viss izskatās tālāk, nekā ir īstenībā. Attiecīgi arī numura zīmes un sejas ir būtiski grūtāk izšķirt. Cik redzēts citu apskatu veidošanas laikā, video reģistratoram neko diži vairāk par 140… 150 grādu skata leņķi nevajag, jo platāks skata leņķis jau filmē mašīnas salonu, dzinēja pārsegu, griestus, bet uz ceļa notiekošais ir nedaudz par sīku un par tālu. Ir gan dzīvē redzēti arī 170 grādu video reģistratoru objektīvi, tad tiešām ceturto daļu no kadra aizņem automašīnas dzinēja pārsegs.

    Tiesa, platāku skata leņķu video reģistratori noderēs busiņos ar gandrīz vertikālu stiklu un neesošu dzinēja pārsega daļu. Jo slīpāks vējstikls (piemēram, VW Sharan, Ford Galaxy), jo šaurāka leņķa objektīvu būtu jāizvēlas.

    Nobeigumā

    Atļaušos uzskatīt, ka Navitel R1000 video reģistrators ir viens no interesantākajiem un arī kvalitatīvākajiem redzētajiem reģistratoriem. Ļoti patika Navitel R1000 izmēri, kā arī ideja apvienot reģistratora turēšanas, noņemšanas, uzlādes un kadra ieregulēšanas iespējas vienā nelielā, apaļā iedobē, kur stiprinās pats video reģistrators.

    No reģistratora uzbūves niansēm sūdzības varētu būt par pogu izvietojumu, tas tiešām ir nepārdomāts, bet nekur citur pogām vieta neatrastos. Bet ikdienā pogas tev nevajadzēs – startē auto, vai pievieno reģistratoru uzlādei, un tas pats sāks darboties.

    Navitel R1000 ir GPS un par iespēja izmantot Wi-Fi savienojumam ar viedtālruni (lietotni). Lielākā iebilde te varētu būt pret lietotnes visai šauro pielietojumu, varētu vēlēties, lai ar lietotnes palīdzību varētu veikt visu iestatījumu pielāgošanu. Tā vietā lietotne nodrošina pieeju tikai daļa iestatījumu.

    Navitel R1000 video reģistratora video kvalitāte ir drīzāk laba. Jāsaprot, ka par 85 eiro mēs nesaņemsim ne tuvu tādu attēla kvalitāti, ko spēj nodrošināt fotoaparāti vai viedtālruņi. Šis gan ir visai diskutabli, jo viedtālruņu flagmaņu kameru modeļi nav neko diži dārgi – OnePlus 7 Pro kameras (trīs objektīvi) modulis maksājot ap 27 dolāriem. Līdzīgi maksā Samsung un Apple viedtālruņu kameras.

    Kopumā – man visai labi patika Navitel R1000 video reģistratora cenas un kvalitātes attiecība, reģistrators nepievīla nevienā parametrā.

    Patika

    • mazs izmērs, glīts dizains
    • GPS esamība
    • nav pārbāzts ar iestatījumiem
    • pieejama cena

    Nepatika

    • pogu izvietojums
    • bezjēdzīgi (jo ļoti reti) radaru un pāreju ziņojumi
    • reģistrators no akumulatora darbojas ļoti īsu mirkli
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    18.10.2019 11:41

    No piepīpētāja stiept vadu līdz spogulim izskatās pēc kaut kāda akmens laikmeta. Jo piepīpētājs tāpat jau sen ir aizņemts ar quick charge usb puļķi telefoniem. Vienīgais interesantais te ir tas magnētiskais turētājs.

    Edgars K
    18.10.2019 12:24
    Reply to  KKTK

    Kā mūsdienās dara ar to vadu?

    KKTK
    21.10.2019 13:27
    Reply to  Edgars K

    Ievelk savu 5v vadu un paslēpj zem apšuvuma, tā ka viņš ārā nāk tikai ap vidus spoguli.

    Māris
    24.10.2019 09:03
    Reply to  KKTK

    Ja pareizi sapratu tad tas ir workarounds, kuru daļa cilvēki arī pārtaisa no piepīpētājiem, tāpēc īsti nesapratu komentāra “ar savu vadu” jēgu .
    Piepīpētājam tik ir tāda priekšrocība, ka strāva tur parādās, kad auto tiek iestartēts līdz ar to kamera tad ieslēdzas un izslēdzas, kad auto vairs nedarbojas.
    Bet vads no vidus spoguļa (ja strāvu ņems no salona apgaismojuma) kameru darbinās arī, kad auto būs izslēgts – katru reizi beidzot braukt, jāatceras izslēgt kameru.

    Kaspars Baradach
    24.10.2019 14:50
    Reply to  Māris

    nu labrīt. 99% var paņēmt špani no griestu plafona. tur arī bieži ir signāls/spēka barošana no aizdedzes. no tā visa iebaro mazo lādētāju un viss notiek

    RAi
    18.10.2019 13:29
    Reply to  KKTK

    Tad ka tur ir ar vadiem? Ar USB šito barot var? Lādēt telefonu vajag, filmēt vajag. Šis ar vājāko 5V/0.5A izeju darbosies? Izskatās labs verķis priekš cenas, būs jāpaņem.

    Edgars K
    18.10.2019 12:24

    Kā tur bija, kāda īsti ir jēga no brīdināšanas par fotoradariem? :)

    Edgars K
    18.10.2019 19:22
    Reply to  Artis Ābols

    Nē, es domāju – vispār :)

    Artis Ābols
    19.10.2019 12:52
    Reply to  Edgars K

    Man patīk ideja par gājēju pārejas paziņojumiem. Bet nu tad kartes ir jātur ārprātīgi precīzas un aktuālas.

    ek's
    18.10.2019 14:04

    Vajadzēja pieminēt produkta izcelsmes valsti.

    Reklāma