Navitel RE900 videoreģistratora apskats

16

Arvien biežāk sastopam tehnoloģijas, kas apvieno vairāku ierīču darbu vienā – Navitel RE900 videoreģistrators varētu kļūt par vienu no veiksmīgākajiem piemēriem, kā nelikt savam dārgajam viedtālruni veikt video ierakstu uz sakarsuša automašīnas priekšējā paneļa. Navitel RE900 videoreģistrators apvieno navigācijas un, protams, arī videoreģistratora iespējas vienā salīdzinoši ne pārāk dārgā ierīcē.

Ar to gan stāsts nebeidzas, jo Navitel RE900 videoreģistrators prot tēlot arī radio FM modulatoru, kas lieti noder, lai atskaņotu mūziku automašīnas skandās, ja automašīna nav aprīkota ar Bluetooth.

Reklāma

Pat tādam skeptiķim kā man Navitel RE900 videoreģistratora ideja šķiet gandrīz pamatota. Redzēsim, kā Navitel RE900 videoreģistrators spēs savu esību attaisnot reālās dzīves situācijās.

Tehniskā specifikācija

  • Operētājsistēma: Android 4.4.2 KitKat
  • Procesors: MTK8382 (Cortex-A7 Quad-Core, 1.3 GHz)
  • Ekrāns: 5.0 collu skārienekrāns, IPS, 1280 x 720
  • Atmiņas: RAM 1 GB, ROM 16 GB, microSD līdz 64 GB
  • Savienojumi: 802.11 b / g / n Wi-Fi adapteris, 2G / 3G, Bluetooth 4.0, FM raidītājs
  • Objektīvs: skata leņķis 140°, grozāms aptuveni 25 grādos
  • Attēla sensors: 1/2.7 ” CMOS, 2 073 600 pikseļi, OmniVision OV2710
  • Video režīmi: 1920 x 1080 30p, 1280 x 720 30p, 640 x 480 30p (H.264, MP4)
  • GPS: ir
  • Papildus: micro-SIM
  • Izmēri: 140 x 80 x 12 mm (140 x 80 x 30 mm, ja neskaita objektīvu)
  • Uzlādes ierīce: DC 12/24, 5V 1.5 A, vada garums 115 cm, mini-USB spraudnis
  • Akumulators: iebūvēts, 800 mAh (50 min video ieraksta laikā ar ieslēgtu Wi-Fi)
  • Svars: 148 g (reģistratoram)
  • Stiprinājuma veids: piesūceknis pie vējstikla, ∅67 mm
  • Radaru datu bāze: iekļauta
  • Kartes: iekļautas 47 Eirāzijas valstis ar iespēju navigēt bezsaistes režīmā (papildu kartes iegādājamas atsevišķi)
  • Cena: ap 180 eiro

Izskats un uzbūve

Navitel RE900 videoreģistrators izskatās pēc nedaudz nemoderna viedtālruņa ar pamatīgi izvirzītu kameras objektīvu. Uzreiz pamanāms, ka šis nav parasts viedtālrunis, jo kameras objektīvs ir grozāms par dažiem grādiem. Priekš kam šāda iespēja? Lai būtu iespējams 5.0 collu ekrānu ērtāk pagriezt pret automašīnas vadītāju, precīzāk notēmēt kadru pret vēlamo ceļa daļu. Reģistratora kameras dizains ļauj objektīvu noliekt aptuveni 25 grādos jebkurā virzienā – uz leju, uz augšu, uz sāniem. Pagaidām izklausās pēc superīgas idejas?

Navitel RE900 videoreģistrators līdzi saņēmis mašīnas uzlādes ierīci, kurai, manuprāt, ir pārāk īss vads. Ja tavam auto piepīpētājs atrodas kaut kur priekšējā paneļa lejasdaļā vai viduskonsolē, nāksies Navitel RE900 videoreģistratoru izvietot tur, kur sniedzās vads, nevis tur, kur to būtu ērtāk ikdienā redzēt, vai tieši pretēji – neredzēt. Kāpēc “neredzēt”, ja Navitel RE900 videoreģistrators ir vienlaikus arī navigācijas ierīce? Pamēģini iedomāties, ka automašīnas vējstiklā ir novietots 5.0 collu viedtālrunis ne tajā ērtākajā vietā, tas kaut ko aizsedz skatam. Uzreiz nesaku, ka Navitel RE900 videoreģistrators tiešām traucēs skatam, bet pastāv gana liela varbūtība, ka vads būs par īsu, lai reģistratoru nebūtu iespējams novietot gana ērtā pozīcijā. Piepīpētājā spraužamā uzlādes ierīce nav atdalāma no vada, tiek izmantots mini-USB spraudnis (nejaukt ar microUSB).

Komplektā iekļautais priekšējā vējstikla stiprinājums ar piesūcekni pelnījis dažas uzslavas – tas ir pamatīgs, stabils, tas labi turas pie stikla. Nedaudz nāksies piestrādāt, lai stikla stiprinājuma kāja nerēgotos kadrā, man tas ne vienmēr izdevās.

Skārienekrānam ir visai pieņemama 1280 x 720 punktu izšķirtspēja, neko daudz vairāk no šādas cenas ierīces gaidīt nevajadzētu. Skārieni tiek reģistrēti perfekti, ekrāns ir ciešami saskatāms arī saules gaismā.

Navitel RE900 videoreģistratorā varēsi ievieto SIM karti, lai saņemtu tiešsaistes datus navigācijai. Teorētiski Navitel RE900 videoreģistrators darbojas arī kā telefons balss zvaniem, tam ir spēcīgs mikrofons, kas vērsts pret autovadītāju, un skaļrunis.

Manas divas lielākās iebildes ir pret Navitel RE900 videoreģistratora izmēru, kas aizsedz skatu, jo videoreģistrators pats vienkārši ir liela izmēra. Otrā iebilde ir pret lādētāja vada garumu un to, ka piepīpētājā ievietojamā uzlādes ierīce nav atdalāma no vada. Man šāda izvēle šķiet tracinoša – nevari ne izvēlēties garāku vadu, ne arī izmantot savu esošo piepīpētājā ievietojamo uzlādes ierīci ar vairākām USB izejām, lai vienlaikus varētu lādēt arī viedtālruni.

Programmatūra

Navitel RE900 videoreģistratoru darbina 2013. gadā iznākusī Android KitKat operētājsistēma, turklāt tā ir pamatīgi apgraizīta. Navitel RE900 videoreģistratoram nav iespējas no Google Play veikala uzstādīt lietotnes (Play veikals nav uzstādīts), ja ļoti vēlies, vari ielādēt APK datni un uzstādīt to Navitel RE900 videoreģistratorā.

Atļaušos atzīt, ka par Android ātrdarbību biju pārsteigts – pati saskarne darbojas bez problēmām, bet ir jārēķinās, ka Navitel RE900 videoreģistrators startējas aptuveni 40 sekundes, kā arī Navitel navigācijas programmatūras startēšana var aizņemt vēl minūti, atsevišķos gadījumos pat vēl vairāk.

Navitel RE900 videoreģistratora mājas ekrāns ir ar pāris lielām Windows Phone tipa flīzēm – tu vari startēt navigāciju, videoreģistratora iespēju, tīmekļa pārlūku, mūzikas atskaņotāju. Citas lietotnes ir meklējamas atsevišķā sadaļā, gluži kā normālam viedtālrunim.

Video ieraksta programmatūra startējas uzreiz pēc Navitel RE900 videoreģistratora ieslēgšanas vai tā pievienošanas strāvai (lasi – auto dzinēja ieslēgšanas). Šo, protams, var atslēgt, lai katrs pats var uzsākt video ierakstu. No saskarnes viedokļa Navitel RE900 videoreģistratora ieraksta programmatūra nav īsti ideāla, jo sarkanais Rec ieraksta indikators ir sīks, tas atrodas vistālākajā ekrāna malā no autovadītāja. Bet te jāpiezīmē, ka ekrāna kreisā mala tiek rezervēta navigācijas programmatūras informācijas sniegšanai.

Lietotājs var izvēlēties tikai ieraksta kvalitāti (3 līmeņi) un izšķirtspēju. Nekādi HDR, attēla stabilizācijas vai citas nianses netiek piedāvātas.

Video ieraksta programmatūra veido arī NMEA (National Marine Electronics Association) datni ar ierakstīto maršrutu.

Par navigāciju atbildīgā Navitel Navigator programmatūra radīja divējādus iespaidus. Manuprāt, tā startējās pārāk ilgi, arī galamērķa meklēšana man vairāk atgādināja 10 gadus vecu TomTom, nevis modernu viedierīci. Tev nāksies ievadīt ne tikai adresi, bet arī valsti un ielu atsevišķos lauciņos.

Labā ziņa ir tā, ka Navitel Navigator programmatūra spēj sadarboties ar video ieraksta programmatūru. Video ieraksta laikā Navitel Navigator parāda ekrāna kreisajā pusē par maršrutu, ātrumu, gaidāmajiem pagriezieniem. Navitel Navigator informāciju vari pārvietot arī citās ekrāna pusēs.

Navitel RE900 darbībā

Navitel RE900 videoreģistratoru uzreiz nāksies iegādāties kopā ar microSD atmiņas karti, jo pieejamais atmiņas apjoms ir ap 750 MB. Trīs minūšu video ieraksts aizņem aptuveni 400… 450 MB. Navitel RE900 videoreģistrators saprotas ar microSD atmiņas kartēm līdz 64 GB, pietiks ar U1 tipa (un, iespējams, arī lēnāku) microSD karti. Tātad te nekādi dižie izdevumi klāt nenāks.

Navitel RE900 videoreģistrators ir izmantojams uzreiz pēc izņemšanas no iepakojuma. Tam nav pieejas Google lietotņu veikalam, nebūs arī iespējams pievienot savu Google kontu. Ja vēlies lasīt e-pastus, vari pievienot e-pastus ar IMAP vai POP3 protokoliem.

Man patika ideja, kas ļauj izmantot Navitel RE900 videoreģistratoru par FM modulatoru. Atliek vien ielādēt mūziku microSD kartē. Mūziku vai filmu varēsi atskaņot arī no YouTube vai kāda cita mūzikas/video straumēšanas servisa, atliks vien atrast attiecīgu APK datni. Šo gan vairāk jāuztver kā neoficiālu bonusu, kas var nestrādāt!

Ar APK datņu ielādi ir jābūt uzmanīgam – vari ievazāt vīrusu vai kādu datu čiepēju. Turklāt ne visas modernās Android lietotnes saprotas ar Android 4.4.2 KitKat. Jārēķinās arī ar ierobežoto vietu atmiņā, uz microSD karti lietotnes pārvietot nevar.

Beidzot esam nonākuši pie video ieraksta kvalitātes. Protams, Navitel RE900 videoreģistratora spējas ir pilnīgi atkarīgas no apkārtējās vides izgaismojuma. Atzīšos, ka pirmo reizi redzēju videoreģistratoru, kas tumsā rāda kaut kādas detaļas, dažkārt pat numura zīmes ir salasāmas. Gadās gan arī momenti, kad numura zīmi paslēpj pārāk spilgts zīmes izgaismojums vai kāda atstarotā gaisma. Tumsā un krēslā pretimbraucošajiem numura zīmes vari nemaz nemeklēt.

Dienā Navitel RE900 videoreģistratoram mazliet traucē gaišās debesis un tumšais asfalts, bet jau atkal – priekšā braucošo numura zīmes ir saskatāmas no aptuveni 15 metru, varbūt pat 20 metru attāluma. Bieži saskatāmas arī pretībraucošo auto numura zīmes, ja abu automašīnu ātrums ir līdz 70 kilometriem stundā. Pie 80… 90 un vairāk kilometriem stundā pretimbraucošo mašīnu numura zīmes ir pārāk izplūdušas.

Manuprāt, šis ir nebijis gadījums, kad videoreģistratoram tiešām izdodas arī kaut ko uzskatāmu reģistrēt.

Nobeigumā

Navitel RE900 videoreģistratoram ir vesela sauja ar labām īpašībām un tikai pāris nianses, kas būtu jāapsver pirms Navitel RE900 iegādes.

Sākšu ar mīnusiem – pārāk īss vads, ko būs grūti aizstāt (tiek izmantots mini-USB). Otrā problēma ir Navitel RE900 videoreģistratora izmērs, tas ļoti aizsedz skatu, ja vien nebrauc ar busiņu, Sharan/Galaxy vai kādu SUV. Īsais vads var neļaut manevrēt ar Navitel RE900 novietojumu. Manā skatījumā Navitel navigācijas programmatūra ir nedaudz novecojusi, Waze un Google Maps darbojas daudz ērtāk tieši galamērķa ievades laikā. Varētu filozofēt par Navitel RE900 darbības laiku ar akumulatoru.

Ja parastu, maziņu videoreģistratoru var bez raizēm atstāt mašīnā, tad Navitel RE900 videoreģistrators ir pārāk uzkrītošs, pārāk līdzīgs viedtālrunim. Obligāti to nokabini no stikla, liec somā un nes mājās, ja nevēlies pa salonu ar pinceti rīta agrumā vākt izbirušos stiklus.

Labās īpašības – Navitel RE900 videoreģistrators ir visai ātrs, pirmajā reizē GPS signāls tiek atrasts aptuveni divu minūšu laikā, pēc tam GPS atrod līdz 30 sekundēm. Ļoti patika Navitel navigācijas lietotnes sadarbība ar video ieraksta lietotni, kur tiek parādīti galvenie navigācijas dati. Stikla piesūceknis ir pārliecinošs, arī videoreģistratora iestiprināšana un noņemšana ir gana ērta.

Patīkami pārsteidza Navitel RE900 videoreģistratora pamatdarbība – video tiešām vari saskatīt nepieciešamās detaļas. Kameras skata leņķis nav ne par platu, ne par šauru, pieregulējams ir arī kameras objektīva virziens, nekustinot pašu videoreģistratoru.

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
16 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Mārtiņš Vācietis
24.10.2018 13:16

Varējāt kā tehnoloģiju portāls pamēģināt uzlikt to pašu waze apk un notestēt!

Vai šim var pieslēgt kādu no bezvadu atpakaļskata kamerām, piemēram ar šādu https://www.gearbest.com/rear-camera/pp_361884.html?vip=16553079&gclid=Cj0KCQjwsMDeBRDMARIsAKrOP7H1b-scZnsHjqI7m_p3M8INYR66Z1Qkl5kGqCG6vTfAVo_wiyvX_X0aAtBbEALw_wcB?

24.10.2018 13:39

Tehnoloģiju portāls atbild, ka Waze APK man neizdevās uzlikt. Meta parsing erroru. Iespējams, vajadzēja meklēt kādu vecāku versiju. Neesmu arī 100% pārliecināts, ka ar apgriezto Android saturu būtu izdevies ielogoties iekš Waze.

Man gan jānorāda, ka lielais skaistums ir tajā, ka navigācija un video ieraksts iet roku rokā, navigācija rādās kā papildinātā realitāte pār video. Ar Waze nekas tāds nenotiktu.

Mārtiņš Vācietis
24.10.2018 13:43
Reply to  Artis Ābols

Skaidrs, paldies!

digitalk
24.10.2018 17:23

nezinu, kas tur grūts vada aizstāšanā. pērc uz nebēdu.

bombelats
25.10.2018 23:08
Reply to  digitalk

“… Piepīpētājā spraužamā uzlādes ierīce nav atdalāma no vada…”

digitalk
25.10.2018 23:22
Reply to  bombelats

“Man šāda izvēle šķiet tracinoša – nevari ne izvēlēties garāku vadu, ne
arī izmantot savu esošo piepīpētājā ievietojamo uzlādes ierīci ar
vairākām USB izejām, lai vienlaikus varētu lādēt arī viedtālruni.”

bombelats
25.10.2018 23:32
Reply to  digitalk

Jā, tas kļūst mulsinoši. 2A būs sapinies meistarībā, jebšu grib mūs apčakarēt.

digitalk
26.10.2018 11:49
Reply to  bombelats

manuprāt tur viss diezgan skaidri uzrakstīts – pretenzija pret īsu mini usb vadu, kas nav atdalāms no barokļa. tikai mini usb kabelis pasniegts kā grūti atrodams. nu jā, hiperrimi nodaļā starp traukiem un putraimiem neatradīsi… ;)

banana
26.10.2018 11:47

Nesaprotu, kapēc joprojām autobūves nepiedāvā, kā paildus opciju valstīs kur jurisdikcija atļauj iebūvētos reģistrātorus? Pie visiem sensoriem kas mūsdienā ir augšā vējstiklā arī kameriņa, kaut kur panelī vieta SD kartei… Smuki un diskrēti. Nebūtu jābaidās arī no narkomāniem un izsistu logu….

Kristaps Skutelis
26.10.2018 11:50
Reply to  banana
x
26.10.2018 12:40
Reply to  banana

droši vien tāpēc, ka elektronisko devaisu attīstība ir tik strauja un tas, ko iebūvē auto uz tā ražošanas sākumu, bieži vairs nav aktuāls pēc gada-diviem un kam tad gribas ķēpāties ar komponentes aktualizēšanu ražošanas laikā (kas arī sarežģī procesu), likvidēt veco stoku gadījumā ja tas ražošanas laikā ir morāli novecojis utt.
un auto ražotājam diez vai ir prātā visa ņemšanās ar reģistratoru, kas nav core fīča un kā izvēles kritērijs būs svarīga 0.9% pircēju, kamēr glāžu turētāju novietojums un ērtums ir būtiska jau veseliem 23% pircēju. nu kautkā tā.

Kristaps Skutelis
26.10.2018 12:42
Reply to  x

Re, tas jau ir tuvāk patiesībai, jo auto tiek izstrādāts daudzus gadus iepriekš pirms tas nonāk tirdzniecībā un ražotājam to vēl jāuztur savus 10-20 gadus. Neviena no mūsdienu fancy tehnoloģijām tik ilgi nevelk.

02.11.2018 15:07

Nja, tieši šī iemesla dēļ mūsdienu auto elektroniku praktiski neizmanto.

digitalk
02.11.2018 22:52

tu jauc kopā auto elektroniku ar fancy gadžetiem.

Kristaps
03.11.2018 20:23

Ne ideālos apstākļos, diezgan shitty bilde, asuma ziņā… Priekšā braucošam atliek būt 15/20m attālumā un nr.zīmi vairs nevar salasīt. (Ja nevar salasīt nr. zīmi, tad tiesā, kā pierādāms video materiāls vairs nav derīgs, bet video nozīme paliek tikai informatīva rakstura.)

Jo arī 20€ ķīnieši ieraksta 1080p rezolūcijā, pat ir redzēti, ka daži 1440p… bet ko tas dod, ja matrica ir no 2 celefānu maisiņiem uzbūvēta?.. Bilde liela, bet asuma vietā pastalis kaut kāds.

Ir labāki reģistratori 120€ cenu kategorijā. Bet nu tas mans subjektīvais viedoklis.

Kristaps Skutelis
03.11.2018 20:43
Reply to  Kristaps

Padalies, lūdzu, ar modeļiem.