ASUS Blue Cave bezvadu maršrutētāja apskats

9

Kad pirmo reizi ieraudzīju ASUS Blue Cave maršrutētāju, nodomāju, ka tā forma izvēlēta, lai nodrošinātu labāku Wi-Fi bezvadu tīkla pārklājumu. Izrādās, ka ASUS Blue Cave izskats ir tikai… izskata pēc. Faktiski caurums maršrutētājā ir pamatīgi sarežģījis maršrutētāja izstrādi, pat padarījis ASUS Blue Cave smagāku un biezāku.

ASUS Blue Cave zilajam caurumam nav nekādas funkcionālas nozīmes – tas tur ir tikai, lai labi izskatītos. Nopietnie maršrutētāji tāpat būs ar ārējām antenām, tomēr ASUS Blue Cave darīts viss, lai neierastās formas nenodarītu pāri maršrutētāja darbībai.

Reklāma

Ražotājs uzsver, ka Blue Cave pamatā ir vienkārša un ērta maršrutētāja darbība. Tāpat tiek uzsvērts, ka maršrutētājam nav jāizskatās pēc vecas kurpju kastes – tas var būt arī glīts, iederēties modernā dizainā. Diez vai kāds vēlēsies slēpt ASUS Blue Cave no skata.

Izskats un uzbūve

ASUS Blue Cave nāk iesaiņots daļēji caurspīdīgā iepakojumā, lai uzsvērtu caurumu maršrutētāja vidū. Viss iepakojums ir kā nosēts ar ASUS Blue Cave tehnoloģiju un programmatūras iespējām. Maršrutētājam līdzi tiek dots tikai tīkla vads un, protams, arī barošanas vads. Visa ASUS Blue Cave priekšpuse ir glancēti balta, to aizsargā visai nemanāma, matēta plēve. Līdzi dotie vadi ir melni, kas nav ideāls risinājums lielāka izmēra no acīm nepaslēpjamam maršrutētājam.

Te laikam uzreiz būtu jāpieķeras ASUS Blue Cave cenai. Gari ievadi nepalīdzēs – ASUS Blue Cave AC2600 maršrutētājs maksā sākot no 260 eiro, kas ir ļoti augsta cena par mājas lietotāja bezvadu maršrutētāju. Jā, mums tiek dotas jaunākās bezvadu tehnoloģijas, bet ASUS Blue Cave cena vairākas reizes pārsniedz pašmāju un citu ražotāju piedāvājumus ar tikai kādu nieku zemākiem tehniskajiem parametriem.

ASUS Blue Cave darbina vairāku kodolu (kāpēc vairāku? To pēc mirkļa uzzināsi!) Intel Lantiq PXB4395EL (GRX350) 1.2 GHz procesors kopā ar 512 MB RAM un 128 MB atmiņu, kas paredzēta programmatūrai. ASUS Blue Cave programmatūra stāsta, ka procesoram ir trīs kodoli, kaut arī ASUS pats reklamē Blue Cave kā divu kodolu procesora ierīci. Tīmeklis stāsta, ka ASUS Blue Cave trešais kodols ir paredzēts papildus iespēju, piemēram, IPTV darbināšanai.

Maršrutētājs atbalsta visus modernos bezvadu tīmekļa standartus – 802.11ac Wave 2, 4×4 MU-MIMO (ar četrām integrētām antenām). ASUS Blue Cave ir teorētiski 800 Mbps caurlaidība 2.4 GHz Wi-Fi standartā un 1734 Mbps 5 GHz standartā.

Visas ASUS Blue Cave pieslēgvietas un pogas izvietotas ierīces aizmugurē, turpat ir arī atveres ierīces dzesēšanai. Maršrutētājs saņēmis standarta komplektu – 1 Gbps Ethernet, USB 3.0, WPS pogu un ieslēgšanas pogu. ASUS Blue Cave nav paredzēts karināšanai pie sienas, to arī nevarēsi pārāk ērti paslēpt no skata kādā plauktā, jo maršrutētājs ir izmēros visai grandiozs – 160 x 160 x 80 mm. Kad pievieno visus vadus, ASUS Blue Cave kļūst vismaz 150 mm dziļš.

Iestatīšana

Lai iestatītu ASUS Blue Cave, nākas tikai to ieslēgt, nedaudz uzgaidīt, ar datoru vai viedtālruni pievienoties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam. Windows 10 pats tevi pārmetīs uz iestatīšanas lapu tīmekļa pārlūkā, no viedtālruņa nāksies pārlūkā ievadīt router.asus.com, lai pārietu uz iestatīšanas lapu. Vari arī izmantot ASUS izstrādāto lietotni maršrutētāja iestatīšanai. Lietoti visērtāk atrast, ieklabinot viedierīces lietotņu veikalā maršrutētāja modeli.

Iestatīšana aizņems ne vairāk par trim līdz piecām minūtēm, ja vien ASUS Blue Cave nepieprasītu uzstādīt atjauninājumu. Tad gan pirmreizējā iestatīšana aizņems ilgāk.

ASUS Blue Cave ir pirmais manis izmēģinātais ASUS tīkla produkts, kas nav kašķīgs un cimperlīgs. Iepriekš maršrutētāji un citi tīkla produkti restartējās, šausmīgi ilgi konfigurējās vai arī tos neizdevās ar pirmo reizi iestatīt.

Pēc pirmreizējās iestatīšanas ASUS Blue Cave pārstartējas. Te nāksies uzgaidīt vismaz divas minūtes, bet 5 GHz tīkls tiek palaists vēl pēc minūtes vai divām.

Noteikti ieteiktu sākt ASUS Blue Cave izmantošanu, atgriežoties iestatījumu sadaļā, lai pielāgotu maršrutētāja zilās gaismas spilgtumu. Pēc noklusējuma izmantotais spilgtums ir visai agresīvs.

Patīkami redzēt, ka ASUS Blue Cave vizualizē procesora un RAM atmiņas tēriņus, attiecīgi varēsi slēgt iekšā vai arī funkcijas, kas ir nepieciešamas vai kas noēd pārlieku lielu maršrutētāja resursu. Visai saprotami atdalīti ātrie iestatījumi no dažādiem papildus iestatījumiem, kas paredzēti pieredzējušiem lietotājiem ar specifiskākām prasībām. Īsāk sakot – būs grūti kaut ko sačakarēt.

Ja galīgi nav skaidrs, ko katrs iestatījums dara, uzbrauc ar peli uz jautājuma zīmes, un tiks parādīts neliels skaidrojums par katru iestatījumu.

Ātrdarbība

Kā jau minēju, ASUS Blue Cave ir viens no retajiem tīkla produktiem, ar ko man nebija neviena konflikta. Nedaudz var just, ka ASUS Blue Cave Wi-Fi pārklājums ir vājāks par iepriekš redzētajiem maršrutētājiem ar ārējām antenām, tomēr standarta trīs istabu dzīvoklī pavisam noteikti pietiks ar ASUS Blue Cave. Ja kādā paksī Wi-Fi nav gana stiprs, visticamāk, glābs tikai vada novilkšana un signāla atkārtotāja iegāde. Ikdienas dunā parasti piemirstās, ka signālu raida ne tikai maršrutētājs, bet arī dators un viedtālrunis. Vājais posms būs tieši datora vai telefona Wi-Fi antena.

Kā esmu vairākkārt atzīmējis, man pieejamais interneta pieslēgums ir tikai 100 Mbps. Izvēle ir visai loģiska, jo “pa gaisu” neko daudz vairāk nav iespējams pārsūtīt. Ja man būtu stacionārais dators un pa dzīvokli izvilkti LAN kabeļi, droši vien apdomātu kāda fiksāka pieslēguma un atbilstoša gigabita maršrutētāja izvēli. Lielie puikas ārzemēs izmanto aptuveni 1000/500 Mbps pieslēgumus tīkla ierīču testiem.

Vairākas tīmekļa vietnes, kas veikušas padziļinātus ASUS Blue Cave ātruma testus atzīst, ka maršrutētājs darbojas izcili 2.4 GHz gan lejupielādes, gan arī augšupielādes laikā. Lai arī nespēju pilnībā noslogot maksimālās ASUS Blue Cave spējas, arī mani novērojumi ir līdzīgi. ASUS Blue Cave neatpaliek no man pieejamā MikroTik maršrutētāja (650 MHz CPU, 64 MB RAM, 10/100Mbps Ethernet). ASUS Blue Cave uzrādīja tieši tos pašus rezultātus, ko 2.4 GHz rāda MikroTik.

5 GHz ASUS Blue Cave arī veicas izcili – maršrutētājs sasniedz ļoti labus pārklājuma rezultātus. Pat gandrīz neticami labus, ņemot vērā, ka 5 GHz izplatība ir jūtami zemāka par 2.4 GHz. Arī pārraides ātrumi 5 GHz ir ļoti augsti. Kopā ar ASUS PCE-AC88 datora tīkla karti (PCI-Express bezvadu tīkla karte ar 4×4 MU-MIMO) iegūti ievērojami 741.54 Mbps lejupielādes ātrumi un arī augšupielāde ar 491.10 Mbps nebūt nav zemē metama. Te gan jāatzīmē, ka ASUS PCE-AC88 datora tīkla karte ir vienīgā pasaulē, kas spēs nodrošināt šādus datu pārraides ātrumus.

Atzīšos, ka parasti pēc dažādu tīkla ierīču izmēģināšanas ar lielāko prieku atgriežos MikroTik skāvienos, bet šoreiz ASUS Blue Cave uzrādīja identiskus datu pārraides ātrumus un stabilitāti. Pieļauju, ka ātrāku interneta pieslēgumu lietotāji gūtu no ASUS Blue Cave vēl lielāku labumu. Te gan jāatzīmē, ka jau kādu laiku MikroTik piedāvājuma klāstā ir arī hAP ac² (RBD52G-5HacD2HnD-TC) modelis ar 10/100/1000 Ethernet jebšu Gigabit pieslēgvietām. hAP ac² cena ir 52 eiro + PVN (tātad aptuveni 63 eiro).

Te noteikti derētu piebilst, ka ASUS Blue Cave ir arī USB 3.0 pieslēgvieta ārējām atmiņām. ASUS Blue Cave USB 3.0 nolasīšanas ātrums sasniedz 430 Mbps, kas ir ļoti labs, pat negaidīti labs rezultāts.

Papildiespējas

ASUS Blue Cave ticis pie IFTTT servisa integrācijas. Maršrutētāja IFTTT receptes ir atrodamas https://ifttt.com/asusrouter. Varbūt pat atradīsi sev kādu pielietojamu IFTTT automātisko darbību. Te gan jāatzīmē, ka dažādu ASUS Blue Cave iespēju atslēgšana, kad izej no mājas, nestrādās gluži ideāli, jo IFTTT atjauno informāciju aptuveni trīs līdz četras reizes stundā. Attiecīgi tu esi nodefinējis, ka ASUS Blue Cave atslēdz Wi-Fi, kad pats neesi mājās, bet, atnākot mājās tu pie Wi-Fi uzreiz netiksi. No sākuma IFTTT jāsaprot, ka esi atgriezies, tad vēl ASUS Blue Cave ir jāaktivizē Wi-Fi, kas arī aizņem pāris minūtes.

Visai interesanta ir ASUS Blue Cave iespēja ar IFTTT receptēm paziņot, kad kāda konkrēta ierīce pieslēdzas pie maršrutētāja. Piemēram, bērns atgriežas mājās, pieslēdzot savu viedtālruni mājas Wi-Fi, IFTTT par to paziņos vecākiem.

Traffic Manager Quality of Service (QoS) ir vienkāršots serviss, kas ļauj limitēt pieejamos ātrumus individuālām tīkla ierīcēm. Parental Controls ļauj ierobežot bērnu ierīču piekļuvi internetam – vari noteikt laiku, bet nepastāv iespēja izveidot satura filtrus.

Nobeigumā

ASUS Blue Cave bezvadu maršrutētājs mani patīkami pārsteidza. ASUS Blue Cave ir glīts, bet varbūt drusku padārgs maršrutētājs mājas lietotājiem, kas piedāvā visas jaunākās bezvadu tīmekļa tehnoloģijas. Par prasīto cenu man būtu gribējies redzēt kādas paplašinātas iespējas vai papildus pieslēgvietas, jo mūsdienās mājas ierīces kļūst arvien viedākas, daudzas no tām pieprasa Ethernet pieslēgvietas. Tas īpaši attiecināms uz mājokļiem, kur tiek izmantota digitālā televīzija (Lattelekom interaktīvā, Baltcom digitālā vai interaktīvā televīzija).

ASUS Blue Cave ir ātrs Intel procesors, šis gan ir viens no pirmajiem Intel mēģinājumiem iespiesties bezvadu maršrutētāju tirgū, bet ir izdevies nodrošināt teicamu ASUS Blue Cave ātrdarbību, kaut arī pirms ASUS Blue Cave iznākšanas nelabvēļi nebija pārāk augstās domās par Intel procesora sniegumu.

Bezvadu maršrutētājs nodrošina lielisku Wi-Fi pārklājumu, nebūs jāsatraucas par ASUS Blue Cave darbības stabilitāti. Prefekti realizēta ASUS Blue Cave pirmreizējā iestatīšana, arī pēcāk varēsi bez bēdu pieregulēt vēlamos iestatījumus ar viedtālruņa vai datora palīdzību.

Mīnusi? Izmērs ir visai grandiozs, iespraustie vadi padara ASUS Blue Cave vēl biezāku. Kopš izmantoju digitālo televīziju – gribētos redzēt tik dārgos maršrutētājos vairāk nekā standarta četras LAN pieslēgvietas.

Patika

+ lieliska Wi-Fi ātrdarbība
+ iebūvēta drošības programmatūra
+ ērta vadība ar viedtālruņa lietotni
+ iespēja izmantot IFTTT receptes

Nepatika

– visai lieli izmēri
– ne katrs vēlas turēt Wi-Fi maršrutētāju redzamā vietā
– nav piekarināms pie sienas
– baltam, stilīgam maršrutētājam komplektā tiek doti melni vadi

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
9 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
KKTK
14.05.2018 10:32

Gribēja, lai neizskatās pēc kurpju kastes, bet panāca, ka izskatās pēc veļas mašīnas :D

digitalk
14.05.2018 11:23

es tam redzu jauku, praktisku pielietojumu – sīkie var izmantot par mērķi nerfa pisķikiem un tenisa bumbām ;)

14.05.2018 13:41
Reply to  digitalk

Tenisa bumba cauri neiet.

madarasaule
14.05.2018 19:45
Reply to  Artis Ābols

galda tenisa bumbiņa ar neiet cauri?

digitalk
14.05.2018 22:24
Reply to  Artis Ābols

man bija slinkums piemeklēt terminu :) galda tenisa bumbiņas ir par vieglu, kaučuka/gumijas par smagu un cietu, ir tādas pa vidam…

IHATEASSUS
14.05.2018 19:13

Paaraak ASUSiigs shis portaals palicis. Pamataa tik ASUS reklaamraksti top nonsenaa.

Kristaps Skutelis
14.05.2018 19:42
Reply to  IHATEASSUS

Jā, ASUS šobrīd ir mūsu sadarbības partneris un tāpēc vairāk tiekam pie šī zīmola produktiem apskatu veidošanai un saņemam informāciju. Tomēr tie nav reklāmraksti pēc definīcijas, jo viedoklis mūsu.

Bet drīzumā būs apskati arī citu ražotāju datoriem. Esam pabeiguši viena Dell produkta apskatu un rindā uz testu gaida vairākas HP ierīces. Mūžīgā cīņa par resursiem, apskatāmo produktu un ziņu ir vairāk nekā mūsu roku to visu uzrakstīt. Cīnāmies kā vien spējam! :)

p2002c
17.05.2018 15:21

Noderīgs raksts, lasīju ar interesi. :)

Tiesa, kā cilvēkam, kas pašlaik meklē rūteri, rodas vairāki fundamentāli jautājumi:
– kā šie 200+EUR rūteri iederas dzīvoklī; parasti visi reklamē range, kas ir nozīmīgāk privātmājā, bet dzīvoklim lielāka problēma ir kaimiņu wifi piesārņojumu;
– vai tiešām wifi 100 Mbps ir max un starpība starp, piemēram, LTC 100 un 250 ir nebūtiska;
– kā īsti ar alternatīvām. Gribēju jau pirkt minēto MikroTik hAP ac², bet, ak vai – izskatās, ka lietotāji sūdzas par nevienmērīgu un lēnu 5 GHz darbību.

Varbūt kāds var padalīties pieredzē, ko izvēlēties neliela/vidēja izmēra dzīvoklim: ir LTC 250 pieslēgums, paralēli parasti iet 3-4 ierīces, ir NAS drive streamošanai/backupiem, ir arī malā nolikts Google Chromecast audio, ideāli, ja atbalsta arī USB printeri.

Pumba
05.06.2018 08:26
Reply to  p2002c

Esmu nopircis Tevis minēto hAP ac². Ļoti labi darbojas.
Pārklājums 4-istabu dzīvoklī ļoti pietiekams. Pastāvīgi pieslēgtas 6 wifi ierīces no kurām 5GHz tīklā ir 3. Papildus pieslēgtas 2 LAN ierīces. Visu šo velk bez problēmām. Nezinu par kādu nevienmērīgu darbību citi sūdzas. Ņem šo aparātu ciet un ja problēmas arī ir, tad domājams, ka novērsīs ar nākamo softa atjauninājumu.
Pirms tam man bija asus RT-N65U rūteris. Ar to speedtest.net izdevās dabūt uz iPad max download 120Mbps. Ar Mikrotiku 340.