Web Analytics
More
    Reklāma

    Vai šobrīd ir iespējams iegādāties podziņviedtālruni?

    Jaunākie raksti

    Ik pa laikam saņemu e-pastus, kuros mani lasītāji taujā pēc laba viedtālruņa ar pilnu fizisko tastatūru. Vairums no šiem cilvēkiem lieto kādu morāli novecojušu telefonu, ir pieraduši pie tā ērtās (es drīzāk teiktu pierastās) fiziskās tastatūras, taču nu ir pienācis laiks telefonu nomainīt uz aktuālāku un spējīgāku modeli. Taču atnākot uz veikalu plauktos smuki gozējas dažādu izmēru glāstāmi bakstāmas plāksnītes. Rodas sajūta, ka neviens vairs īsti neražo “normālus” telefonus ar daudz taustiņiem. Bet ko mums darīt, ja vēlamies nopirkt pietiekami svaigu, jaudīgu un iespējām bagātu viedtālruni ar fizisku QWERTY tastatūru? Cik bēdīga ir situācija un ko iesākt?

    Vai Latvijā vispār var nopirkt podziņviedtālruni?

    Ņemot vērā, ka lielākā daļa cilvēku pie telefoniem tiek pie mobilo sakaru operatoriem, tad es izstaigāju visu trīs Latvijas lielāko mobilo sakaru operatoru mājaslapas un centos uzmeklēt telefonus ar pilnām QWERTY tastatūrām.

    Reklāma

    Pie LMT atradu tieši vienu ierīci – Samsung Galaxy Chat (B5330), kas tehniski ir visnotaļ knaps pagājušā gada Android telefons un tādējādi es nevarētu rekomendēt iegādāties šādu ierīci, ja meklē aktuālu un spējīgu viedtālruni.

    Pie Tele2 situācija nav daudz labāka, jo mājaslapā ir pieejams tikai viens telefons ar pilnu fizisko tastatūru – Nokia Asha 302. Tā kā mēs meklējam spējīgu viedtālruni, tad Nokia Asha sērijas ierīces īsti nederēs, jo tām nav tik izteiksmīgs tehniskais aprīkojums un bagātīgs aplikāciju klāsts kā, piemēram, Android ierīcēm. Asha sērijas telefons varētu būt kā pirmais viedtālrunis, tomēr šoreiz mums prasības ir krietni augstākas. Izskatās, ka Tele2 neiet spīdoši BlackBerry telefonu tirgošanā un vienīgais mājaslapā pieejamais šī ražotāja modelis ir BlackBerry Z10, kam nav fiziskas tastatūras.

    Mazliet labāka situācija ir pie Bite, kur pircējs var atrast trīs līdzīgus Nokia Asha sērijas telefonus (Asha 200, Asha 201 un Asha 302) un veselus sešus BlackBerry viedtālruņus (BlackBerry Curve 3G 9300, BlackBerry Curve 9320, BlackBerry Curve 9360, BlackBerry Bold 9790, BlackBerry Bold 9900, BlackBerry Q10). Ar BlackBerry viss nav tik vienkārši. Šiem telefoniem ir vienas no pasaulē nostrādātākajām fiziskajām tastatūrām, taču BlackBerry nav (un pārskatāmā nākotnē arī nebūs) latviešu valodas atbalsta un tāpēc arī šos telefonus es īsti nevaru ieteikt pircējiem Latvijā. Vēl ir jāņem vērā tas, ka šobrīd ir pieejams tikai viens BlackBerry viedtālrunis ar fizisko tastatūru (BlackBerry Q10), kas darbojas ar jauno BlackBerry 10 operētājsistēmu un visi pārējie modeļi ir morāli novecojušas ierīces. Pirms kāda laika es mēģināju sadzīvot ar BlackBerry Q10, un, lai arī man patika šīs ierīces fiziskā tastatūra, tomēr kopumā diemžēl neuzskatu to par latviešu pircējam aktuālu ierīci.

    Varētu šķist, ka situācija varētu būt labāka brīvajā tirgū, jeb iegādājoties telefonu kādā no n-tajiem Interneta veikaliem. Tur tomēr piedāvājums un cenas ir krietni labākas (ir gan arī zināmi riski ar ko jārēķinās). Tā kā man nav laika izpētīt pilnīgi visu Latvijas Interneta veikalu piedāvājumu, tad iegriezos populārajā un uzticamajā telefonu datubāzē GSMArena, kur meklētājā uzprasīju pēc šobrīd aktuāliem viedtālruņiem ar pilnām QWERTY tastatūrām. Lai arī meklētājs izdeva veselas 200 ierīces, tomēr vairums populārākajiem telefoniem ir dažnedažādi BlackBerry un vienkāršākas Nokia ierīces, kuras “izbrāķējām” jau iepriekš. Daļa no interesantiem modeļiem (piemēram, LG Mach, Samsung Galaxy S Relay 4G, Motorola PHOTON Q 4G LTE vai Motorola DROID 4) ir paredzēti ASV tirgum un tādējādi mums nav aktuāli.

    2013-07-31_1548

    Secinājums ir skaudrs – šobrīd faktiski nav iespējams iegādāties tehniski spējīgu un aktuālu (Android) viedtālruni un ja vien neesam gatavi pielāgoties BlackBerry vai vienkāršāku Nokia telefonu lietošanai neatliek nekas cits kā mācīties sadzīvot ar glāstāmajiem viedtālruņiem.

    Ko darīt un kā būt?

    Ja joprojām nav atmesta doma lietot telefonu (redz, es pat nevaru pateikt – viedtālruni) ar pilnu fizisko tastatūru, tad paliek izvēle starp jaunākiem vai vecākiem BlackBerry modeļiem, vienkāršākiem Nokia aparātiem vai morāli un tehniski novecojušiem eksemplāriem no Samsung (Samsung Galaxy Chat), HTC (HTC ChaCha), LG (LG Optimus Pro) vai Sony. Veselais saprāts gan spurojas pretī un liedz iegādāties novecojušas tehnoloģijas. Ko darīt?

    Nekas jau īsti neatliek, būs vien jāmācās apgūt mūsdienīgos viedtālruņus, kuriem fizisku taustiņu ir vai nu maz, vai pavisam nav. Te varu ieteikt raudzīties pēc ierīces ar pietiekami lielu displeju (saprāta robežās, protams), jo mazā ekrānā vismaz iesākumā būs smagi ietrāpīt pa podziņām.

    Ja visi iPhone darbojas vienādi un to virtuālās tastatūras uzskatāmas par pārdomātām, kaut izcili lēnīgām, tad Android pasaulē situācija var būtiski atšķirties atkarībā no tā kāda ražotāja telefons iegādāts. Pat ja iebūvētā tastatūra ir draņķīga (vairums ir tieši tādas), vienmēr var doties uz Google Play aplikāciju veikalu un iegūt kādu citu tastatūru ar ko nomainīt noklusēto. No savas pieredzes varu ieteikt Swiftkey, kas ir vairāk par parastu tastatūru. Es ilgi biju skeptiski noskaņots par šādām viedajām tastatūrām, kas mācās no mūsu rakstības un mēģina ieteikt vārdus, taču Swiftkey mani pārliecināja, ka tas var darboties. Un tagad man pat šķiet, ka ar Swiftkey es varu rakstīt ātrāk nekā no dajebkāda podziņtelefona un pierodot pie šādas rakstīšanas noskurinos atkal rokās paņemot iPhone. Un ja mēs podziņtelefonus meklējam tieši tāpēc, lai ātrāk/ērtāk rakstītu, tad varam droši palikt pie Swiftkey vai kādas citas pārdomātas tastatūras aplikācijas. Windows Phone pasaulē tastatūra nav nomaināma neatkarīgi no ražotāja un es uzskatu, ka (vismaz iesākumā) tā nešķiet ērta – taustiņi ir šauri un kļūdīsimies itin bieži.

    [youtube=www.youtube.com/watch?v=f9Ukb6Migl0]

    Kā tu esi šķīries no podziņtelefona?

    Gan es, gan citi līdzīgā situācijā nonākušie lasītāji būs pateicīgi, ja raksta komentāros padalīsies ar savu pieredzi mūsdienīga podziņtelefona meklējumos. Vai ir izdevies atrast aktuālu ierīci? Varbūt fiziskas tastatūras dēļ esi samierinājies ar vecāku telefonu? Kā sokas tiem, kas vēlas ātri un ērti rakstīt uz viedtālruņa – varbūt ir arī citas tastatūras vai aplikācijas, kas var atvieglot rakstīšanu?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma