Web Analytics
More
    Reklāma

    Redmi Note 13 viedtālruņa apskats – līdzīgs, bet atšķirīgs

    Redmi Note 13 piedāvā lielisku dzelžu piedāvājumu budžeta klasē. Tiesa gan tam ir arī visai daudz trūkumu. Būtiskākais saistās ar veiktspēju, kas piedāvā kaitinoši buksējošu darbību.

    Jaunākie raksti

    Budžeta klase ir tā, kas dīvainu apsvērumu dēļ nepildās nemaz tik strauji, kā gribētos. Kāds tur brīnums, lai izdabātu šodienas vajadzībām, jāpieņem gudri lēmumi, kur apgriezt stūrus. Ne visi ražotāji to spēj. Lai risinātu budžeta klases iztukšīti, pavaicājām Bite, ko viņi ieteiktu, ja budžets nepārsniedz 200 eiro. Atbilde nebija ilgi jāgaida – Redmi Note 13. Jau izpakojot, mani pārņēma aizdomas, ka šis smukulītis ir aizdomīgi, kaut kur redzēts. Februārī apskatītais POCO M6 Pro, ir tiešām ļoti līdzīgs. Redmi Note 13 akurāt par rebrendotu M6 Pro repliku to nesaukšu, jo ir atšķirīgi procesori, galvenā kamera un cena, bet viss pārējais ir absolūti vienāds. Redmi un POCO abas ir Xiaomi meitas, tādēļ to produkcija ir ļoti līdzīga, tomēr pāris gadu laikā abi apakšzīmoli ir nedaudz specializējušies, katrs savā virzienā. POCO tā ir veiktspēja, bet Redmi parasti cenšas palutināt lietotājus ar nedaudz labāku galveno kameru, kā konkurentiem. Tiesa gan, jāatgādina, ka budžeta klasē arī no tām nevajag gaidīt brīnumus. Te tomēr visu nosaka cena. Pie Bite, Redmi Note 13 maksā sākot no 179 eiro, tātad potenciālā mērķauditorija varētu būt pirmo klašu skolēni.

    ReklāmaAdvertisement

     

    Redmi Note 13 tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 14, Hyper OS
    • Ekrāns: 6.67 collu AMOLED, 1080 x 2400, 20:9 malu attiecība, ap 395 ppi, 107.4 cm2, ap 88.9% ekrāna un korpusa attiecība, 120Hz ātrā atsvaidze, 1800 nitu maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 685 (6 nm), astoņi kodoli: 4×2.8 GHz Cortex-A73 & 4×1.9 GHz Cortex-A53, Adreno 610 video apakšsistēma
    • RAM: 8*/6 GB
    • Atmiņa: 128/256* GB, UFS 2.2, microSDXC atmiņu kartes lasītājs
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE), NFC, 3.5 mm austiņu ligzda, USB Type-C 2.0, 2G/3G/4G
    • Pozicionēšana: GPS, GALILEO, GLONASS, BDS
    • Papildu: zem ekrāna novietots optiskais pirkstu nospiedumu lasītājs, stereo skaļruņi, 24-bit/192kHz Hi-Res audio, IP54 putekļu un šļakstu noturība, FM radio, infrasarkanais raidītājs, žiroskops, kompass
    • Kameras: aizmugurē: 108 MP, f/1.8, 24mm, 1/1.67″, 0.64µm, PDAF galvenā kamera; 8 MP, f/2.2 ultra platleņķa kamera; 2 MP, f/2.4 makro kamera; LED zibspuldze; HDR; 1080p@30/60fps, gyro-EIS. Priekšā – 16 MP, f/2.5 pašiņu kamera, 1080p@30/60fps video
    • Izmērs un svars: 162.3 x 75.6 x 8 mm, 188.5 g
    • Akumulators: 5000 mAh, 33W ātrā vada uzlāde
    • Cena: sākot no 179 eiro

    *testa ierīcei

    Patīkami elegants dizains

    Krāsojums, logo un kameru mārketinga uzraksti ir vienīgais, kas Redmi Note 13 dizainu atšķir no POCO M6 Pro. Taču tā nav slikta ziņa, jo tas nozīmē, ka Redmi Note 13 dizains ir budžeta klasei netipiski elegants. Pēc šī brīža tendencēm, korpuss ir kantains, ar plakanām skaldnēm. Plakanais rāmis ir maigi matēts, bet aizmugure ir glancēta plastmasa. Testa ierīci saņēmām atsvaidzinošā krāsā, tomēr glancēto virsmu uzturēt tīru ir gandrīz neiespējami. Daļēji to risina līdzi dotais silikona maciņš. Tas risina arī gāzelēšanos uz galda, jo kameras ir pamatīgi izbīdītas. Plastmasas uzbūve pat saņēmusi IP54 šļakstu aizsardzību, kas ir par vienu punktu vairāk, kā pērn. Ar šādu tempu jācer gan, ka nebūs jāgaida 13 gadi, lai sasniegtu pilnvērtīgu (vismaz IP67) ūdens aizsardzību arī budžeta klasē.

    Priekša saņēmusi klasei netipiski plānu rāmīti ap ekrānu. 88.9% ekrāna un korpusa attiecība ir flagmaņcienīgs cipars. Patiesībā zinu pat dažus flagmaņus, kas saņēmuši biezāku rāmi. Tomēr priekša var nedaudz nokaitināt pedantus, jo rāmis nav simetrisks, zodiņš ir biezāks par pārējo rāmi, ekrāna stūri nav apaļoti paralēli ar korpusa stūriem, un spīdīgais riņķītis ap kameru reizēm novērš uzmanību no satura. Nesatraucieties, tas nav nekas neredzēts budžeta klasē un ir vienkārši matu skaldīšana, jo pati ekrāna matrica atsver tās formu, tādēļ pāriesim pie ekrāna sadaļas.

    Labākais ekrāns budžeta klasē

    Pierasts, ka budžeta klasē jātaupa uz šo un jātaupa uz to. Biju patīkami pārsteigts, ka uz ekrānu nav taupīts, gluži pretēji, tas mierīgi varētu atrasties arī krietni dārgākos modeļos. Atšķirībā no jau pieminētā POCO M6 Pro, ekrāns kļuvis spilgtāks. Tas protams attiecas uz ekstrēmu maksimālo spilgtumu, kas spēj sasniegt 1800 nitus. Tātad šis ir spilgtākais ekrāns budžeta klasē un pat pārspēj ne vienu vien dārgāku vidējās klases censoni. Cilvēkiem saprotamā valodā – Redmi Note 13 ekrānu bez bēdu var saredzēt arī spilgtā saulē.

    Arī viss pārējais, kā nākas – izšķirtspēja pietiekama, lai uz aci neredzētu pikseļus, skata leņķi ir ļoti labi, kontrasts teicams un krāsas ļoti labi kalibrētas. Netrūkst arī programmatūras pielāgojumu, lai izdabātu individuālām vēlmēm. Kopumā, ekrāns ir viens vienīgs prieks. Šis noteikti ir labākais ekrāns, kāds budžeta klasē atrodams, ar to arī apsveicam!

    Ātra atbloķēšana

    Līdz šim bija pierasts, ka zem ekrāna novietots pirkstu nospiedumu lasītājs, ir krietni dārgāku viedtālruņu ekstra, kas sastopama vien vidējā klasē. Tā kā Note 13 ir veidots uz tādas pašas bāzes, kā POCO M6 Pro, tad šie abi ir pirmie modeļi, kas tikuši pie tādiem. Patīkami, ka konkrētais nav novietots par zemu, kā konkurenti mēdz darīt. Tā novietojums ir ērts un vienlīdz patiks, kā labročiem, tā kreiļiem. Lasītājs ir ātrs un uzticams, vienīgi nevajag mēģināt to izmantot ar slapjiem pirkstiem, tad gan tas apjūk. Redmi arī iemācījis lasītājam nolasīt sirdsdarbības ātrumu, tomēr pārāk praktiska šī fīča gan nav, jo drošības apsvērumu dēļ dati nav eksportējami. Vienmēr var izmantot arī atbloķēšanu ar seju, tikai jāatceras, ka šis nav biometriski drošs risinājums.

    Vienmēr novērtēju papildu skaļruni

    Redmi Note 13 ir pierādījums, ka divi skaļruņi vairs nav tikai vidējās klases ekstra. Patiešām, nav daudz ražotāju, kas piedāvātu stereo skaļruņus budžeta klasē. Piemēram, krietni dārgākais Honor Magic6 Lite ticis tikai pie viena, ne pārāk labi skanoša. Taisnības labad gan jāsaka, ka ir dzirdēti labāki skaļruņi par Note 13, tomēr šoreiz basu trūkumu norakstīšu uz ierīces cenu. Biju pārsteigts, ka arī vibrācijas motors kalibrēts smalkāk, kā gaidīju, un ir daudz klusāks par jau pieminētā Magic6 Lite izdvestajām “Faz, Faz, Trrrrr” skaņām. Un vēl pie pārsteigumiem jāpiemin 3.5 mm austiņu ligzda un radio, kas ir tehnoloģiju pansionāts, kādu retu reizi var sastapt vairs tikai budžeta klasē.

    Akumulatora darbība varēja būt labāka

    Akumulatora darbību veido gan tā ietilpība, gan procesora darbība, gan programmatūra. Tas skaidro, kāpēc Redmi Note 13 akumulatora darbība ir atšķirīga no ļoti līdzīgā POCO M6 Pro. Tā ir pieņemama, bet jūtami švakāka par POCO. Redmi Note 13 saņēmis 5000 mAh akumulatoru, kas ir tipisks lielums budžeta klasē. Dienu izvilkt mierīgi jau var, tomēr es šo nenosauktu par stabilu divdiennieku, kā M6 Pro gadījumā. No otras puses, ja viedtālruni lādē pa nakti, kāda starpība, galvenais, lai iztur dienu, ko Note 13 mierīgi var. Redmi komplektā iekļauj gan patīkamu silikona ietvaru, gan sienas lādētāju. Tomēr jancīgi, ka iekļauts 33W ātrais lādētājs. Te jānorāda, ka POCO M6 Pro komplektā dod līdzi 67W lādētāju, kas ir jaudīgākais budžeta klasē. Neskatoties uz to, Redmi Note 13 spēj piedzīt pilnu akumulatoru aptuveni stundā, bet 15 minūtēs man izdevās piedzīt aptuveni 27%, kas nav nemaz tik slikts rādītājs.

    Pašvaka veiktspēja

    Pierasts, ja veiktspēju darbina Snapdragon procesors, tad ar veiktspēju vajadzētu visam būt kārtībā. Diemžēl, ja salīdzina, ar tuvāko brālēnu POCO M6 Pro, ko šajā apskatā pieminu visai bieži, veiktspēja šķiet visai kliba. Kadru zudumi manāmi pat sistēmas animācijām. Lietotnes atveras palēni un visu laiku jūtamas aizķeres. Šī bija viena no retajām reizēm, kad viedtālrunis neizturēja pat sintētiskās veiktspējas testu. Taisnības labad gan jāsaka, ka šī ir demo ierīce, kas domāta veikalu plauktam, ne ierindas lietotājiem, tādēļ šādi gļuki mēdz notikt. Tādēļ atļāvos atšķirt viedtālruņu bibliotēku Gsmarena, kur skaitļi nebija iepriecinoši un iepalika M6 Pro darbinātajam Mediatek Helio G99 Ultra.

    Arī piedāvātās atmiņas iespējas ir uz pusi mazākas, kā POCO M6 Pro. Tomēr ikdienā testa ierīces 256 GB būs vairāk, kā pietiekami, turklāt Redmi Note 13 viens no retajiem atbalsta arī atmiņu kartes. Ar savienojumiem viss daudz maz pieklājīgi, tomēr pozicionēšana šķiet nedaudz neprecīza. Ak jā, Snapdragon 685 neatbalsta 5G, tiesa gan potenciālajai mērķa auditorijai, iespējams šis sīkums ir nebūtisks.

    Hyper OS uz Android 14

    Biju patīkami pārsteigts, ka aptuveni nedēļu pēc lietošanas Redmi Note 13 saņēma atjauninājumu uz Android 14. Tas nozīmē, ka MIUI uz neatgriešanos ir aizvietots ar Hyper OS. Jāteic, ka nekas diži daudz nav mainījies no MIUI laikiem un tā fani arī šeit jutīsies ērti. Viena no Hyper OS priekšrocībām ir, ka tā kļuvusi “plānāka”, aizņem mazāk vietas un uzlabo ikdienas plūdenumu. Tas ir īpaši nepieciešams procesoram, kas klūp gandrīz pret katru animēto izaicinājumu.

    Kontroles bloks ir atdalīts no paziņojumiem. Man protams labāk patīk, ja abi bloki ir apvienoti, toties izskatās tie gana glīši. Vienīgi ikonām bez uzrakstiem reizēm nevar saprast, ko kura ikona nozīmē. Un jā, šis bloks ir aizdomīgi līdzīgs ābolam.

    Saskarne piedāvā visai daudz sīku iestatījumu, kas ļauj izpausties ar individuāliem pielāgojumiem. Tiesa gan, šī ir tā reize, kad daļu no tiem varētu mierīgi atmest, lai atvieglotu veiktspēju. Saskarnei netrūkst arī liekprogrammatūra un kaudze ar reklāmu lietotnēm.

     

    Kopumā, manuprāt, tomēr Hyper OS būtu nepieciešama vieglā versija, lai veiktspēja varētu tikt galā ar uzdevumiem, citādi ikdienas darbība reizēm ir kaitinoši negluda, pat ja saskarne izskatās moderni.

    Uzlabota galvenā kamera

    Atšķirībā no POCO M6 Pro, Redmi Note 13 galvenās kameras izšķirtspēja izaugusi līdz 108 MP, palielināts arī sensora izmērs, bet zaudēta optiskā stabilizācija. Tas nozīmē, ka kustīgus objektus kamerai būs pagrūti fiksēt. Citādi, sniegums saulainā dienā ir diezgan pieņemams.

    Redmi Note 13 saņēmis:

    • 108 MP, f/1.8, 24mm, 1/1.67″, 0.64µm, PDAF galveno kameru
    • 8 MP, f/2.2 ultra platleņķa kameru
    • 2 MP, f/2.4 makro kameru
    • 16 MP, f/2.5 pašiņu kameru

    Kameru lietotne ir vienkārša, tajā būs viegli orientēties arī citu ražotāju lietotājiem. Patīkami, ka veikli var pārslēgties starp režīmiem.

    Galvenā kamera protams ir galvenais spēlētājs (jā, apskats top hokeja čempionāta laikā). Tā veido patīkami detalizētus attēlus, ar krāsu kalibrāciju, kas pat šķiet tīri dabiska. Ik pa laikam gan, kāds tonis tiek paspilgtināts, tomēr sniegums nav tik multenīgs, kā pāris gadus atpakaļ. 108 MP ir gana daudz, lai tiktu pie digitālā palielinājuma, kas mazāk zaudē kvalitāti, tādēļ lietotne piedāvā 2x un 3x palielinājuma slēdžus. Uzreiz jāteic, ka kvalitātes kritums gan ir jūtams, tomēr 3x šķita kvalitatīvāks, kā konkurentiem. Pieejams arī 10x digitālais palielinājums, kas strauji zaudē kvalitāti. Ultra platleņķa kamera ir cenai pieņemama, tomēr tā krietni iepaliek galvenajai kamerai.

    Vēl ir arī trešā kamera – makro kartupelis. Kāpēc kartupelis? Tāpēc, ka iznākums ir laimes spēle, un skaidrs, ka kamera ielikta tikai tāpēc, lai varētu teikt, ka ir trīs kameru sistēma aizmugurē. Pašmērķīgi.

    Diemžēl, galvenās kameras spējas sliktā gaismā nav līmenī. Te lieti būtu noderējusi optiskā stabilizācija, ko saņēmis POCO M6 Pro. Attēls ir izteiktu graudainību un neass. Nakts režīms gan nedaudz palīdz atgūt detaļu, tomēr ne pārāk daudz. Diemžēl, nakts režīms nav pieejams ultra platleņķa kamerai, kas tumšos apstākļos kļūst neizmantojama.

    Portreta režīms ir pieņemams, ar prātīgi izrēķinātu objektu. Patīkamu detalizāciju uzrāda pašiņu kamera, tomēr tās portreta režīms nav izdevies, attēli kļūst pārspīlēti kontrastaini un objekts netiek precīzi izrēķināts.

    Kopumā, galvenā kamera labas gaismas apstākļos rada pieņemus attēlus, tomēr pārējās kameras nedaudz iepaliek. No otras puses, šis ir pat tīri pieņemams kameru sniegums, ja ņem vērā cenu.

    Konkurenti

    • POCO M6 Pro – varbūt ir nedaudz dārgāks, bet piedāvā jaunākas paaudzes aizsargstiklu, lielāku atmiņu, jaudīgāku procesoru, 67W uzlādi un pat optiski stabilizētu kameru. Redmi atspēlējas vien ar galvenās kameras darbību, kas ir maķenīt labāka.
    • Infinix Note 40 – ir dārgāks par Redmi Note 13, bet tas spējis budžeta klasē ieviest bezvadu uzlādi, piedāvā līdzīgu kameru sniegumu un jaudīgāku procesoru. Redmi atspēlējas vien ar ultra platleņķa kameru, kas nez kāpēc infinix aizstāta ar divām feikām kamerām.
    • Honor Magic6 Lite – jau ir vidējās klases viedtālrunis, kas slimo ar līdzīgu slimību – procesora nesalāgošanu ar saskarni. Tomēr Redmi Note 13 ticis pie labākas ultra platleņķa kameras, stereo skaļruņiem, smalkāka vibrācijas motora un dāsnākas komplektācijas. Honor atspēlējas ar ļoti izturīgu aizsargstiklu un ietilpīgāku akumulatoru.

    Nobeigumā – nav čempions, bet nav arī zaudētājs

    No vienas puses, šajā apskatā atradu gana daudz, kam piekasīties. No otras puses prasītajā cenā šeit ir arī gana daudz, kam patikt. Redmi Note 13 ticis pie eleganta korpusa, izcila ekrāna, kas kopā ar skaļruņiem ļauj lieliski baudīt multimedijus, dāsnas komplektācijas un pat patīkamas galvenās kameras darbības. Diemžēl, tas jāpapildina ar pašvaku veiktspēju, buksējošu ikdienas darbību akumulatora darbību, kas varēja būt labāka un iepaliekošām pārējām kamerām. Un tomēr, budžeta klasē šis vēl aizvien ir simpātisks piedāvājums, jo konkurenti mēdz dzelžus apgriezt vēl vairāk.

    Iepriecināja

    • Simpātisks dizains
    • Iespējams labākais ekrāns budžeta klasē
    • Stereo skaļruņi, atmiņas karšu lasītājs, 3.5 mm austiņu ligzda, infrasarkanais raidītājs
    • Dāsna komplektācija
    • Ļoti laba galvenās kameras darbība labas gaismas apstākļos

    Negāja pie dūšas

    • Korpusu uzturēt tīru gandrīz nav iespējams
    • Čābīga veiktspēja, buksējoša ikdienas darbība
    • Akumulatora darbība varēja būt labāka
    • Harmony OS prasās pēc atvieglotās versijas
    • Pārējās kameras iepaliek galvenajai
    Redmi Note 13 piedāvā lielisku dzelžu piedāvājumu budžeta klasē. Tiesa gan tam ir arī visai daudz trūkumu. Būtiskākais saistās ar veiktspēju, kas piedāvā kaitinoši buksējošu darbību.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    8
    Ekrāns
    10
    Programmatūra
    6
    Veiktspēja
    5
    Akumulators
    7
    Kameras
    8
    Cena
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ivars
    22.05.2024 13:44

    Plastmasas uzbūve pat saņēmusi IP54 šļakstu aizsardzību, kas ir par vienu punktu vairāk, kā pērn. Ar šādu tempu jācer gan, ka nebūs jāgaida 13 gadi, lai sasniegtu pilnvērtīgu (vismaz IP67) ūdens aizsardzību arī budžeta klasē.
    ———————–
    Forši būtu, ja autori saprastu, ko nozīmē un kā skaidrot IP aizsardzību. Tie nav nekādi punkti, bet katrs cipars atsevišķi nozīmē savu aizsardzību – pirmais cipars nozīmē putekļu aizsardzību, otrais – ūdens. Tātad līdz pilnvērtīgai ūdens aizsardzībai vajadzēs tikai 3 gadus (līdz IP57 :D), nevis 13, kā autors iedomājas :)

    Lauris
    22.05.2024 14:55

    Vienīgi ikonām bez uzrakstiem reizēm nevar saprast, ko kura ikona nozīmē.
    __________________________________________________________________________
    Jā, savādi, ka tas ir default iestatījums uz HyperOS, tomēr settingos var ieslēgt atpakaļ tos uzrakstus.

    Reklāma
    Redmi Note 13 piedāvā lielisku dzelžu piedāvājumu budžeta klasē. Tiesa gan tam ir arī visai daudz trūkumu. Būtiskākais saistās ar veiktspēju, kas piedāvā kaitinoši buksējošu darbību.Redmi Note 13 viedtālruņa apskats - līdzīgs, bet atšķirīgs