Parunāsim par seksu? Daysy ģimenes plānošanas ierīces apskats

32

Esmu nedaudz vecmodīga vai konservatīva, un sekss man vairāk asociējās ar relatīvi monogāmām attiecībām starp divu pretējā dzimuma pārstāvjiem. Ja mēs runājam par izsargāšanos no grūtniecības, tad es nekad neprognozējami nebojāšu savu hormonālo sistēmu ar hormonu tabletēm vai spirālēm. Nekad nepaļaušos uz vīrieša “es visu kontrolēju”. Jā, es vairs bērnus negribu, partnerus nemainu tik bieži, lai katram prasītu ārsta izziņu par veselības stāvokli.

Un kaut kur pa vidu visā šajā slidenajā tēmā ir sievietes organisma īpanība – pāris dienas mēnesī ir dabas nolikts laiks, kad iespējams palikt stāvoklī. Kādas tad ir modernākās tehnoloģijas, kas mums var palīdzēt šīs dienas noķert, vai taisni pretēji – no tām izvairīties?

Reklāma

Šveices kompānija Valley Electronics AG, kurai ir vairāk nekā 30 gadu pieredze dažādu ar grūtniecības noteikšanu ierīču ražošanā, mums piedāvā nelielu, bet gudru nehormonālu ģimenes plānošanas ierīci Daysy. Tā sastāv no termometra un mobilās lietotnes.

Kas ir Daysy?

Daysy ir gudrs termometrs, kas mācās no ikdienas mērījumiem noteikt sievietes menstruālā cikla dienas, kas piemērotas bērniņa ieņemšanai, vai taisni pretēji, kad izvairīties no vieglprātīgiem sakariem. Teorētiski tas nozīmē to, ka var aizmirst par dažādiem tizliem kontracepcijas veidiem, ja gribat izvairīties no neplānotas grūtniecības. Ar “tizliem” kontracepcijas veidiem gan es nedomāju prezervatīvus, kas ir “must have” ja ir kaut mazākās šaubas, ka varētu iestāties grūtniecība. Uz to, protams, nepārprotami norāda arī Daysy ražotājs. Un kas pats galvenais – drošajās dienās iespējams nelietot kotracepciju, esot kopā ar drošu partneri. Tieši tā – uzsvars uz drošu. Jā, ļoti daudzi vīrieši cenšas nedomāt par šīm tēmām. Tipa, tās ir tās “sieviešu lietas”, tālab man liekas, ka šim apskatam ir jābūt tieši te un tagad.

Tāpēc mīļie dārgie “bruņinieki” – ja ir jautājumi – rakstiet komentāros un tad es īsumā apgaismošu par dažādu kontracepcijas līdzekļu ēnas pusēm. No sērijas, strīdās pāris – viņš: mums vairs nevajag bērnus, dzer hormonu tabletes. Viņa: hei, ja mums vairs nevajag bērnus, varbūt uztaisi vasektomijas operāciju?

Daysy uzbūves kvalitāte

Cik var noprast no informācijas tīmeklī, tad Daysy ir pārdošanā jau vismaz piecus gadus, un tas arī jūtams tehniskajā izpildījumā. Ja par uzbūves kvalitāti un materiāliem man nav sūdzību un arī dizaineri piestrādājuši godam, tad par modernām tehnoloģijām varam aizmirst. Par ierīces ieslēgšanu un temperatūras mērīšanu mums ziņo vesels lērums gaismas diožu, kas brīžiem metās neprātīgā dejā, kuras ritmu atcerēšanās dēļ nelielo instrukciju turēju blakus divas nedēļas, kamēr šo ierīci testēju. Nekādu skārienjūtīgu ekrānu ar viegli nolasāmu informāciju. Daysy darbojas ar vienu plakano lielo bateriju, kas sola daudz mēnešu ilgu darbības laiku. Jā, atsevišķos gadījumos tas ir pat labāk par modernajiem akumulatoriem, kuri salīdzinoši bieži jālādē.

Kā Daysy darbojas?

Darbības pricips ir absolūti vienkāršs, aizņem minūti laika un ne ar ko neatšķiras no temperatūras mērīšanas, liekot termometru zem mēles. Pīkstiens vēsta par temperatūras noteikšanu un atliek tikai palūkot, kuras krāsas gaismas diode ir iedegusies. Zaļā krāsa – drošās dienas, dzeltenā – not sure, sarkanā – piemērota diena bērna ieņemšanai. Ja deg visas trīs diodes reizē – vai nu korķejam vaļā šampanieti vai zvanam mammai – help!, ko lai tagad dara!

Daysy iespējams savienot ar Android vai iOS ierīci ar kompletā esošo 3,5 mm kabeli. Modernāku ierīču īpašniecēm vajadzēs arī pāreju uz USB-C spraudni. Mobilajā lietotnē iespējams sasinhronizēt veiktos mērījumus, un tad vienkārša kalendāra formā tiks parādītas dažādas cikla dienas un aptuvenās prognozes.

Reālā dzīve un atsauksmes par Daysy

Pats ražotājs norāda uz to, ka vajadzīgi vismaz trīs mēneši, lai Daysy tevi iepazītu un daudz maz precīzi atspoguļotu pareizās un nepareizās dienas. Pie vismazākajām šaubām indikātors uzrādīs dzelteno signālu – ka nav droši. Smalki izpētot neskaitāmas atsauksmes un lietotāju pieredzi internetā, mēs iegūstam jūru pretrunīgas informācijas. Galvenā sūdzība – pārāk maz zaļo un drošo dienu. Ražotājs apgalvo, ka algoritmu rēķināšanā izmantoti dati par 5 miljoniem ciklu analīžu. Tomēr pat paviršam atsauksmju lasītājam ātri vien radīsies secinājums, ka šī ierīce ir piemērota (pilda savas funkcijas vienā vai otrā virzienā) tikai gadījumos, kad sievietei ir dzelžaina veselība un mēnešreizes ir precīzas kā Šveices pulkstenis (cik ironiski Šveices kompānijai, vai ne?). Trīs nedēļu testēšana, protams, nav pietiekams laiks izdarīt kādus secinājumus. Ražotājs sola 99% precizitāti, bet tā ir garantija nepalikt stāvoklī, nevis solījums tikt pie kārotā bērna, kam par šķērsli var būt miljons iemeslu – ģenētisku, fizioloģisku, asingrupu nesaderība, stress utt. Un par vīrieša “veselību” vispār nav pieņemts runāt!

Nedaudz par cenu

Rūpīgi iepazīstoties ar Daysy un mēģinot saprast tā uzbūves un darbības principu, mana pirmā reakcija bija apmēram šāda – man šīs ierīces 290 eiro cena liekas par augstu. Prātoju, ka diez vai ražošanas izmaksas pārsniedz pāris dolārus un sausais atlikums ir programmnodrošinājums un (iespējams) kādi resursi, kas ieguldīti klīniskajā izpētē un sertifikācijā. Es tak pati varu izmantot parastu termometru un vadīt datus katru dienu kādā bezmaksas lietotnē un rezultātā iegūšu gandrīz to pašu. Milzīgā abu variantu cenu atšķirība man tomēr nedeva mieru un es nolēmu šo jautājumu parakt dziļāk.

Ko tad mēs īsti iegūstam, samaksājot veselu bagātību, kuri ražotāja solījumi un skaidrojumi man tomēr liktu nosvērties par labu šādai investīcijai?

  1. Pirmkārt, tā ir Šveices kompānija un kā mērinstruments tas ir atbilstoši sertificēts un ar medicīnisku precizitāti, kura diez vai piemīt aptiekās pa piečuku nopērkamajiem, Ķīnā ražotajiem termometriem.
  2. Visi dati tiek vākti un nepārtraukti analizēti nepārtrauktos klīniskās pētniecības un procesa uzraudzības nolūkos. Dati, turklāt anonīmi, tiek analizēti, lai nodrošinātu maksimālu precizitāti un izslēgtu jebkādus riskus.
  3. Ražotājs uzsver šīs ierīces ilgmūžību – darbību ilgāk kā 7 gadus, kuru laikā tiek nodrošināts personalizēts klientu atbalsts lokālā līmenī. Ir palaista mājas lapa www.daysy.lv. Kompānijas oficiālais pārstāvis radis mājvietu Tallinā, bet klientu atbalsts tiek nodrošināts latviešu valodā.
  4. Simpatizē ideja, ka ražotājs sola nodrošināt saderību šo vismaz 7 gadu laikā ar visiem nākamās paaudzes tālruņiem un jaunākajām OS versijām, kā arī datu pārnešanu uz jaunu viedtālruni tā maiņas gadījumā. Tas noteikti nav lēts prieks.
  5. Un kas nav mazāk svarīgi – lietošanas disciplīna. Tas, tomēr, prasa tikai 30 sekundes laika un sinhronizācija ar tālruni nav jāveic katru dienu, nav pašam tālrunī jāievada dati, kas var novest pie kļūdām.

Galavārds

Daysy lietošana ir ātra un vienkārša, plus, savietojamība ar mobilajām ierīcēm ļauj ērti apskatīties sava cikla kopējo situāciju. Jā, cenas jautājums ir nopietns, bet pati tēma ir pārāk nopietna, lai te neattaisnotos sen zināma gudrība, ka uz drošību nedrīkst taupīt!

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
32 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Pāvests
10.10.2018 10:25

Cik labi ka tavai mammai nebija šīs ļaunās ķeceru ierīces, citādi tu nelasītu šo komentāru!:)

Madara_Saule
10.10.2018 10:39
Reply to  Pāvests

Tas pats uz Tevi attiecās!

Brutto
10.10.2018 12:08

Nu labi, ka zem mēles… Es jau sadomājos nezin kur! :/

Madara_Saule
10.10.2018 14:39
Reply to  Brutto

termometru dibenā bāž tikai francūži

Girts
10.10.2018 12:31

Forši, ka arī šādi gadgeti tiek apskatīti. Ar sievu Dayse izmantojam jau divus gadus. Manuprāt viena no labākajām investīcijām mūsu ģimenē. Darbojas abos virzienos gan ja vēlies tikt pie bērniņa, gan ja nevēlies. Kalendāru redzam abi, līdz ar to varam plānot mūsu romantiskās attiecības. Tā kā savu vēlamo bērnu skaitu, jau esam sasnieguši, tad mums viss notiek pēc luksofora principa. Zaļais braucam, sarkanais stop, pie dzeltenā jādomā vai braukt pāri krustojumam :) Savu dayse nopirkām Amazonā, vēlāk izrādījās, ka tos tirgo arī LV, cena tā pati, taču ir konsultatīvais atbalsts. Iepazināmies ar pārstāvi skolas vecāku sapulcē, ļoti jauka kundze http://augliba.lv/inese-meksa/. Pa draugam viņa mums šo to izstāsta, taču tagad nožēlojām, ka pirkām to ārzemēs. Iesaku pirkt LV. Manis minētā kundze ražotāju pārstāv LV un operē ladycomp.lv. (Linkus lieku, tāpēc, ka uzskatu, ka šī ir laba štelle). P.s. Sarežģītākais tajā visā ir no rīta atcerēties veikt mērījumu, taču zaļās dienas to atsver :)

Kristaps Skutelis
10.10.2018 12:34
Reply to  Girts

Paldies par komentāru! :)

Kaspars Baradach
10.10.2018 13:14

vistizlākās atiecības sanāk tad, kad tās sāk plānot

Madara_Saule
10.10.2018 14:12

Nu kā var tik tizlu komentāru uzrakstīt?

KKTK
10.10.2018 14:36
Reply to  Madara_Saule

Nedaudz jāpiekrīt Kasparam. Kas nākošais? Aplikācija zem mēles teiks, kad pirkt puķes, kad izstāstīt anekdoti, kad paskatīties sievai acīs? Viss redzams kalendārā, kad vienā ierindā maršēt, kad sākt smieties. #I_robot

Madara_Saule
10.10.2018 14:42
Reply to  KKTK

Puķes Tu vari pirk katru dienu un anektdotes stāstīt arī, ja vien tās nav tizlas. Tieši tāpat katru dienu ir jādomā par kontracepciju. Turklāt abiem. Zinu tādus vīriešus, kas māk tikai noelst – kā, es tak laikus izvilku.

Valērijs Tihonovs
10.10.2018 20:56
Reply to  Madara_Saule

Tev laikam visi tizli, kuru domas/viedoklis nesaskan ar Tavējo:)

Kristaps Skutelis
10.10.2018 21:26

Šis komentārs tiešām Kasparam nesanāca pārlieku spīdošs.

Madara_Saule
10.10.2018 21:57

Varbūt tev vajag kādu hormonālu tableti uzkost?

Valērijs Tihonovs
11.10.2018 03:02
Reply to  Madara_Saule

Tēlosi tagad dakteri?

Nīgrais
10.10.2018 14:00

Šajā sakarā atcerējos anekdoti.
Dēls zvana tēvam un sūdzās cik dzīve slikta, alus sasalis, vakariņas cepeškrāsnī piedegušas un draudzene vēl peidevām stāvoklī.
Tēvs nopūšas un prasa dēlam : nu kāpēc kāpēc tu neko nevari izvilkt laicīgi!?

As
10.10.2018 14:04

To t mēra zem mēles, no raksta nesapratu?
Jāmēra katru dienu?
Kāds ir darbības princips- ja t nav 36.6C,tad deg kāda gaisma?
Citādi piekrītu pēdējam komentētājam,ka plānot seksiņu ir diezgan garām. Ja plānošana jāveic pa retam,tad ok, bet ja plānošana piederas pie ikdienas rutīnas,kā bērnu savākšana no skolas pulciņa,tad aaa, traki nomācoši!
Bet labā ziņa,ka tagad bez nepabeigtā akta, ir pieejamas daudz dažādas alternatīvas ar tabletēm,prezervatīviem, spirālēm,gudriem termometriem gan jau vēl 100 un 1 fīča!

Skābene
10.10.2018 14:27

Tagad vēl arī ierīces lietošana jāieplāno! Ja aizmirst pārs dienas palietot, tā visa uzskaite vējā!?
Jeb arī tas viss strādā pārī ar veco labo kalendāro metodi!?

Madara_Saule
10.10.2018 15:48
Reply to  Skābene

Tā ir tā pati kalendāra metode, tikai precizēta un balstīta uz vēl vienu parametru, kurš tiek ievākts un analizēts katram individuāli

Mārtiņš
10.10.2018 15:00

Ne jau aplikācija plāno seksu :D tas jau paliek tik pat impulsīvs vai vēl labāks. Tā palīdz saprast, kad sekss bez prezervatīva ar pastāvīgu partneri nepārsteigs ar jauna cilvēciņa ierašanos uz zemes. Protams, ja vien mērķis nav tieši pretējs.

Ja esi vīrietis un cieni savu sievieti, šāda “plānošana” attiecības tikai uzlabo. Jo labāk spēj viņu atbalstīt un izprast, mēneša īpašajās dienās. Nezinu kā šāda papildus informācija var sabojāt seksu. Jābūt īpaši “apdāvinātam”.

Ar draudzeni attiecībās “plānojam” superīgās dienas ar simptotermālo metodi. Tās lietošana ir sarežģītāka par šo aparātu, jo sieviete temperatūru mēra ar vienkāršu 4 ciparu (NN,NN) digitālo termometru un visu pārējo analīzi veic pāris pats. Palīgā var ņemt arī aplikācijas, taču viņi atbildību par sekām neuzņemas ;). “Zaļo” dienu skaits atkarīgs no sievietes cikla kopējā garuma.

Žetons autorei par raksta tēmu un tās aktualitāti.

Madara_Saule
10.10.2018 15:48
Reply to  Mārtiņš

paldies!

piecipieci
10.10.2018 16:41

Bija agrāk Lady comp, (nesen LV populārs bija), pilnīgi tāds pats princips. Tā tikām pie dēla, (par ko protams priecīgs, bet bija plānots nedaudz citā laikā). Sieva pārdeva, jo diemžel neregulāras mēnešreizes līdz ar ko pilnīgi bezjēdzīga lieta šādām sievietēm. Bet tām, kam regulāras mēnešreizes – ideāls aparāts.

xxx2
10.10.2018 18:52

Ek…. Runājot par kalendāro izsargāšanās metodi – palasiet cilvēku pieredzi… Stāvoklī var palikt arī pēc sexa mēnešreižu laikā! Jo mazie, astainie spēj sievietes ķermenī izdzīvot līdz pat 10 dienām un sagaidīt olšūnu!
Pareizāk ir teikt, ka nevis ir pāris dienas cikla laikā, kad sieviete var palikt stāvoklī, bet ir pāris dienas kad nevar! Tās ir pāris dienas pirms mēnešreizēm! Tikai 100% nemainīgs cikls dabā nepastāv! Dažādu apstākļu dēļ ovulācija var notikt ātrāk vai vēlāk! Un pateikt kad tās dienas ir praktiski nav iespējams! (Labi, ir hormonālie ovulācijas testi…)
Bet balstīties uz ķermeņa temperatūru ir maksimāli stulbi! Jo ķermeņa temperatūra var mainīties no daudziem faktoriem!
Un pirkt termometru, kaut precīzu pa 290 eur… Jūs ko, slimi esat????
Pārtrauktais akts, jeb laicīga izvilkšana tad jau ir drošāka metode. Ja pareizi čalis visu izveic!
Bet labāk lietojam gumijas izstrādājums – krietni lētāk un drošāk! ;)

tramvajs bļe
10.10.2018 18:59

Nu nē. Tas ir pazemojoši gan sievietēm gan vīriešiem. Taisat bernus kamer varat… vecumdienās nenoželosiet. Tik nesaciet stāstīt par finansiālo stāvokli utt. Jaunākajam Apple nauda ir ,bet bernam žēl. Tik strauji sevi degradējam… Dzīve neka cita nav.

banana
10.10.2018 20:20

Paldies Madar, par šo rakstu. Lai arī man nesaistoši, bet prieks, ka arī sievietes šeit pieslēdzas, arī šādos ‘gadžetos.’

Madara_Saule
10.10.2018 20:55
Reply to  banana

Paldies!

Žoriks
11.10.2018 08:21

Labākā kontracepcijas metode ir zeķes zandalēs un džemperis biksēs! :D
Lēta un efektīva!

Madara_Saule
11.10.2018 16:22

Tavs domāšanas un izteiksmes veids ir vienkārši pretīgs

Zigmars Dzenis
12.10.2018 02:37

Kad mums piedzima dvīņi un kopā man bija 4 bērni, tad uztaisīju vazektomiju. Operācija izmaksāja būtiski lētāk kā rakstā minēts. Tagad alimentus maksāju par 4 bērniem. Dzīvoju un strādāju viens UK, jo tikai tur spēju nopelnīt pietiekami, lai samaksātu alimentus. Ja ģimene ir saplānota, tad uzskatu, ka tieši vazektomija ir īstais risinājums. Visādam gadījumam, gan labāk saglabāt ģenētisko materiālu attiecīgajā bankā.

Madara_Saule
12.10.2018 09:27
Reply to  Zigmars Dzenis

Nežēlīgi skumjš komentārs. Es tikai no savas – mātes puses gribu piebilst, ka bērniem tēvs ir svarīgāks par naudu.

Tadeušs Lopiņš
15.10.2018 08:54

Kad beidzot tiks laists tautās elektroniskais aborta aparāts?

Tadeušs Lopiņš
15.10.2018 09:00

Vispār aparāts labs, žēl ka agrāk tādu nebija, nebūtu man jāizvairās no uzturlīdzekļu maksāšanas 3 bērniem.

Uldons
16.10.2018 15:07

Tinder vajag jaunu “badge” – šī sieviete lieto Daysy un sinhronizācja – aplītis pie profila bildes