Web Analytics
More
    Reklāma

    Segway Navimow i105E zāles pļāvēja robota apskats

    Jaunākie raksti

    Ir tāds teiciens, ja gribi perfektu britu mauriņu, tad zālājs jāpļauj katru dienu, 150 gadu no vietas. Tā kā neesmu pārliecināts, ka tik ilgi izvilkšu, bet koptu mauriņu gribas, tādēļ mūsu mājsaimniecībai pavisam nesen pievienojās jauns viedpalīgs – Segway Navimow i105E, robots zāles pļāvējs. Nezinu, kā jūsu mājās, bet mūsējā dažādiem gadžetiem mēdz piešķirt dažādus vārdus. Piemēram, mums ir bijusi trauku mazgājamā mašīna Žanna, kondicionieris Veldze un putekļu sūcējs Robītis (šis laikam ir populārākais vārds Latvijas mājsaimniecībās). Tā nu, kad sajūsminātie mājinieki saskrēja apbrīnot jauno iedzīvotāju, viens no viņiem centās izlasīt kājām gaisā apgrieztu nosaukumu “Navimow”, tādēļ zāles pļāvējs tika nokrustīts par Monvīdu. Nebrīnieties, ja apskatā to reizēm saukšu tā, nevis pēc tā papīros ierakstītā, ne visai prātā paliekošā nosaukuma.

    Segway Navimow i105E/i108E

    Monvīds (Navimow i105E) ir šī gada modelis, kas pieejams par ieteicamo ceno (MSRP) 1049 eiro. Ir pieejams arī i108E modelis, kas saņēmis ietilpīgāku akumulatoru un iespēju pļaut lielāku platību, bet arī 300 eiro augstāku cenu. Šī cena protams nebūs katram pa kabatai, tomēr ilgtermiņā, lai izvairītos no strīdiem, kuram šoreiz jāziedo laiks, lai nopļautu zāli, šī cena arī nav pavisam nepaceļama. Uzreiz jau varu teikt, ka i105E ir kliedējis divus aizspriedumus, kas man ar zāles pļāvējiem saistās – to uzstādīšana ir super sarežģīta, jo jāuzrok pagalms, mistiskiem vadiem un zāles pļaušana ir skaļa nodarbe, kas var krietni nokaitināt kaimiņus. Monvīds izrādās ir ļoti kluss, turklāt nekādi vadi nav jārok, jo visu paveic šī gada nodrillētākā tehnoloģiju tendence – mākslīgais intelekts. Šie arī ir divi lielākie plusi, kas padara šo par vienu sasodīti labu pirkumu.

    Reklāma

    Uzreiz atvainojos, jo šādu ierīci testēju pirmo reizi, un noteikti zinu, ka man pietrūkst zināšanu absolūtai objektivitātei, tādēļ, ja apskatā neatrodi cerēto informāciju, atstāj komentāru, un centīšos nokomentēt. Bet nu gan ķeramies klāt apskatam!

    Segway Navimow i105E tehniskā specifikācija

    • Pļaušanas apgabals: 500 m², iekšējās kartes izmērs 600 m²
    • Pļaušana: 20 – 60 mm pļaušanas augstums, manuāla regulēšana, 18 cm pļaušanas platums
    • Akumulators: 2.55 Ah, 1h pļaušanas laiks ar vienu uzlādi, uzlāde 90 min
    • Izmēri: 545 × 385 × 285 mm, 10.9 kg, 715 × 450 × 300 mm uzlādes stacijas izmērs
    • Papildu: IP66 putekļu un mitruma noturība, Bluetooth, Wi-Fi, 4G (papildu aksesuārs), satelītu komunikācija, 58 dB (A) skaļums
    • Cena: 1049 eiro

    Robota estētika un kastē ir viss vajadzīgais lietošanai

    Kad sākām plānot šo pirkumu, man bija aizdomas, ka ieradīsies maza kartinga izmēra ierīce, tomēr biju patīkami pārsteigts, ieraugot relatīvi kompaktu pļāvēju. 545 × 385 × 285 mm izrādās ir kompakts izmērs arī uz konkurentu fona, bet tas nozīmē, ka pļāvējam nav piestiķējams konteiners zāles savākšanai. Nedaudz zemāk paskaidrošu, kādēļ tā nav problēma. 10.9 kg svars gan nebūs parocīgākais tā pārnēsāšanai, bet, kad uzstādīts, tas var ārā palikt visu vasaru, un jānes iekšā būs vien tad, kad iestāsies cits gada laiks. Lai netraucētu vasaras lietavas, Monvīds saņēmis IP66 aizsardzību. Programmatūra pati izlemj, vai laikapstākļi ir piemēroti darbam, bet par to arī stāstīšu nedaudz zemāk. IP sertifikāts saka priekšā, ka pļāvēju nevajadzētu izpeldināt pavisam, bet dažāda stipruma lietus gāzes vai šļūtene, lai nomazgātu pļāvēju, netraucēs. labā ziņa, ka i105E saņēmis gana daudz sensoru, lai tas neieveltos, piemēram, piemājas dīķītī. Segway piedāvā atsevišķi iegādāties jumtiņu bāzes stacijai, lai pļāvējs visu laiku neatrastos zem klajas debess. Šoreiz šādi tādi gan nederēs, jo satelītu navigācijai nepieciešama izeja uz debesīm.

    Zāles pļāvējam galvenais ir praktiskums, tādēļ šoreiz to nevērtēšu estētikas kategorijās, tomēr pamanāmākais elements ir LED diožu riņķis virspusē. Manuprāt, tas varēja būt neuzkrītošāks, lai nepievērstu lieku uzmanību garnadžiem, jo sevišķi naktī. Korpusā iestrādāts neliels ekrāniņš, kas ziņo par pamatfunkcijām un attiecīgi taustiņi to kontrolei. Citādi, korpuss veidots no gaiši pelēkas plastmasas ar melniem akcentiem. Uzreiz jāsaka, ka gaišā krāsa uzreiz nodod Monvīda palaidnības (lasi švīkas un citas darba traumas). Un protams, visai pamanāms akcents ir oranžās riepas. i105E izmanto atšķirīgu principu, kā vairumam traktortipa robotu – tam lielie riteņi izrādās atrodas priekšā un vada visu pasākumu, bet maziņie, kas izbalansē svaru, atrodas aizmugurē. Tādēļ sākumā ir sajūta, ka pļāvējs brauc atmuguriski. Tā teikt, ar resno galu pa priekšu.

    Komplektācijā bez paša pļāvēja pieejams viss nepieciešamais tā uzstādīšanai. Netrūkst ne papildu asmeņu, ne uzlādes bāzes stacija, ne skrūves, ne leņķīši. Tomēr interesantākā daļa ir periskopa antena, kas jāuzstāda vietā pret debesīm (tātad nedrīkst būt zem nojumes vai cita nosedzoša objekta), kas nodrošina pļāvējam satelītu komunikāciju. Tā sastāv no vairākiem elementiem – statīva, kabeļa un uztvērēja. Tas nozīmē, ka jārēķinās, ka nāksies vien dārza ainavā integrēt svešķermeni. Labā ziņa, ka antena nav pārāk masīva, lai tā pārlieku neiekļautos starp puķēm. Toties lādēšanas stacija ir gana liela, to nekādi apslēpt nevarēs, lai nezaudētu pļāvēja funkcionalitāti un arī tā nevar tikt novietota pie mājas.

    Uzsākt lietot ir diezgan vienkārši

    Lādēšanas stacijai ir nepieciešama kontaktligzda. Par laimi, līdzi dotie kabeļi ir pietiekami gari, lai tā nebūtu problēma. Tad jāuzstāda jau pieminētā satelītu antena, kas ar kabeli jāsavieno ar lādēšanas staciju. Un faktiski šīs ir vienīgās fiziskās darbības, kas jāveic, lai piedarbinātu pļāvēju. Kā, nekādi vadi nav jārok zemē? Nē, un tā ir viena no labākajām Segway Navimow i105E fīčām. Lai dārzs nebūtu jābendē ar ieraktiem kabeļiem vai magnētiskajām robežām, Monvīds izmanto GPS navigāciju, tādēļ arī pie bāzes stacijas jāpievieno antena. Šis ne tikai ļauj estētiski nebojāt jau iekoptu pagalmu, bet arī krietni atvieglo pļāvēja uzstādīšanu un lietošanu.

    Tālāk sākas jautrākā sadaļa ar Navimow App. Lietotne sākumā liek savienoties ar viedtālruni, tad savieno pļāvēju ar Wi-Fi un Bluetooth. Tas nozīmē, ka lādēšanas stacija jānovieto tādā vietā, kur tā ķertu Wi-Fi. Zinu, ka ne visām mājām ir tāds rūteris, kas labi ķer arī ārā, tādēļ jāpiedomā pie bāzes stacijas pozīcijas, lai būtu pieejams elektrības tīkls, piekļuve Wi-Fi un GPS antenai skats uz debesīm. Tātad zināmas prasības tomēr ir. Kad tas izdarīts, sākas jautrākā daļa – robežu iestatīšana. Tas atgādina bērna prieku, kad tiku pie pirmās ar tālvadības pulti darbināmās mašīnītes. Faktiski ar pļāvēju jādara tas pats. Lietotne tiek izmantota, kā stūre, lai izvadātu pļāvēju pastaigā pa zonām, kas tam jāpļauj. Ja pagalms ir neliels, tad pietiek tikai ar tā perimetru. Ja pagalms ir lielāks un sarežģītāks, tad jāparāda zonējums, kas lietotnē saglabājas, kā karte. Faktiski pļāvējs ļauj atcerēties 600 m² virtuālo karti, lai gan fiziski spēj apkopt 500 m² zālāju. Tas arī nozīmē, ka šī nebūs piemērotākā ierīce mega lieliem pagalmiem, bet pilsētas urbānajiem pagalmiem šis var kļūt par labāko draugu.

    Ikdienas lietošana

    Lietotne dod gan precīzas atskaites par paveikto, gan ļauj iestatīt pļaušanas grafiku. Piemēram, mūsu mājsaimniecībā ļāvām Monvīdam strādāt darba dienās, kad lielākā daļa tā pat ir darbos, bet atpūsties brīvdienās, kad labprāt paši esam pagalmā. Lietotne ir arī drošības garants, lai pļāvēju nevarētu piedarbināt, ja kāds garnadzis to iekārotu, un varētu noteikt, kur tas atrodas, ja ir iegādāts papildu pretzādzības modulis. Atrašanās vietu ir iespējams noteikt, ja iegādājas Navimow Access+ 4G moduli ar bezmaksas datiem gadam, tomēr ražotāja mājas lapā sīkāka informācija par tā pieejamību un cenu nav pieejama.

    i105E ir visai vieds verķis. Piemēram, saprotot laika prognozes, tas pats pieņem lēmumu vai pļaut, vai labāk paslinkot. Tādēļ arī bāzes stacijai jābūt Wi-Fi uztveršanas zonā, lai tiktu pie laikapstākļu informācijas un protams programmatūras atjauninājumiem.

    Lietotne arī ļauj pieslēgties vairākiem lietotājiem. Mūsu mājsaimniecībā, kur sadzīvo vairāki saimnieki ar vairākām saimniecēm, tas ir visai noderīgi. Tomēr tad jārēķinās, lai nenotiek pārpratumi. Piemēram, vienu reizi netīšām manuāli palaižot pļāvēju krēslā tas attapās pusiesprūdis zem mašīnas un tika pie noberztiem sāniem. Tādēļ, kad i105E korekti saprogrammēts, iesaku tomēr paļauties uz automātiku, jo tā gana labi tiek galā ar dažādiem šķēršļiem. Patiesībā biju patīkami pārsteigts, ar kādu precizitāti tas apbrauca batuta līsti, kas varētu kaitēt tā asmeņiem. To paveic dažādi sensori un programmatūra, kas mācīta atpazīt tipiskākos šķēršļus pagalmā.

    Patīkami, ka lietotne piedāvā izvēlēties dažādus veidus, kā pļaut. Tas nozīmē, ka Monvīds atstās mazāk līniju, kā konkurenti, lai iegūtu gludāku mauriņu. Tiesa gan, apjomīgie riteņi mēdz atstāt rises, bet ne tādas, kas pēc neilga laiciņa nepazustu. Programmatūra arī ir tik gudra, lai nebrauktu vienai vietai randomizēti pāri, bet, ja tas jādara, tas tiek darīts dažādos virzienos, lai neatstātu pēdas.

    Pļāvēja spējas un nespējas

    Lai gan pēc līdzšinējā apskatā salietā medus noprotat, ka Monvīds tiešām ir kļuvis par mūsu mājsaimniecības labāko draugu, tā protams nav ideāla ierīce, tādēļ nedaudz uzskaitīšu tā spējas un nespējas. Te dažas atziņas, kas man radušās par mūsu jauno draugu.

    • Kluss un precīzs – godīgi sakot, šādus robotus darbībā biju redzējis visai maz, tādēļ liels bija mans pārsteigums, cik klusi šis agregāts strādā. Vienīgie trokšņi, kas bija dzirdami, bija, ja tam ceļā pagadās kāds sprungulis. Citādi pļāvējs ir absolūti nemanāms, pat, ja nenoguris pļauj mauriņu. Par precizitāti jāuzteic tā spēja atpazīt objektus – kaķi netiks izbiedēti un potenciāli bīstami objekti, kas varētu kaitēt asmeņiem tiks precīzi apbraukti.
    • Satelītu navigācija rullē – GPS protams nav nekas jauns, tomēr šādā robotā tas ļauj neuzart jau iekoptu pagalmu ar dažādiem vadiem un magnētiskām līnijām robežām.
    • Zāles savācējs nav nemaz vajadzīgs – protams, ka tik kompaktai ierīcei nebūs, kur piemontēt kasti zāles savākšanai, bet tas nemaz nav vajadzīgs. Proti, atstājot daļēji nopļauto zāli, tā darbojas, kā dabiskais mēslojums veselīgākam mauriņam. Iesaku vasarā arī nepļaut uz zemāko garumu, lai sausumā zāle neizdegtu. Tomēr tas iezīmē arī daļēju pļāvēja nespēju. i105E ir domāts jau pieķemmētiem pilsētas pagalmiem, nevis pamatīgai pļavai. Tas nozīmē, ja zāle jau ir pamatīgi ataugusi, pirms laist pļāvēju robotu, to nāksies vienalga nopļaut pieklājīgi īsu.
    • Galvenais ir regularitāte – šis ir tas pats princips, kas zobu tīrīšanai, vai robotam putekļu sūcējam. Tie nespēj uzreiz paveikt brīnumu (nopļaut pļavu), bet regulārs darbs vainagojas gludā rezultātā.
    • LED gaismas naktī nevajag – jau rakstīju par LED indikatoru riņķi, ko nevar atslēgt. Nezinu, kāpēc tas nav iespējams, var tikai nedaudz paslēgt tumšāk indikatorus naktī. Tas nozīmē, ka pa nakti, pat, ja robots lādēsies, būs redzams gaismu šovs. Manuprāt, bezjēdzīga ārišķība.
    • Gar malām nav perfekti – diemžēl, gar māju tomēr būs jāpāriet ar veco, labo trimmeri pāri, jo korpuss vienkārši nav spējīgs piebraukt gana tuvu. Ar atsevišķiem iestatījumiem var nedaudz uzlabot sniegumu, tomēr tas nav pavisam perfekts. Vēl jāpiebilst, ka pļāvējam nepatīk kurmju rakumi un garāki zāles stiebri. Tas nozīmē, ja kāds nepaklausīgs zāles kušķis būs pāraudzis infrasarkano kameru, tas tiks uzskatīts par objektu, kas jāapbrauc un netiks nopļauts. To vienmēr var atrisināt ar manuālo vadību vai padarbošanos ar iestatījumiem.
    • Karšu ietilpība varēja būt lielāka – pļāvējs ļauj atcerēties 600 m² virtuālo karti, lai gan fiziski spēj apkopt 500 m² zālāju. Fiziskās spējas nosaka akumulatora ietilpība. i105E domā, ka tam jāspēj nopļaut šādu platību ar vienu uzlādi, tādēļ neceriet, ka tas ar vairākiem piegājieniem spētu apgriezt 1000 m². Tas nozīmē, ja, piemēram, pagalms ir 800 m², bet 200 m² aizņem dobes, pie šādas opcijas ir iespējams tikt, bet jārēķinās ar sarežģītāku un ilgāku robežu iezīmēšanu. Pieļauju, ka šāda limitācija pieļauta apzināti, lai lietotāji skatītos dārgākā i108E modeļa virzienā.
    • Monvīdam nepatīk reljefs – lai gan i105E saņēmis gana daudz sensoru, lai nenoveltos no dažādām vietām, tas spēj operēt ar 16° slīpumu. Tas ir pietiekami jau iekoptam pagalmam, tomēr nedaudz nepaklausīgākam, varētu būt par maz. Šo ņemiet vērā pirms pirkuma.

    Nobeigumā – Segway Navimow i105E ir mūsu jaunais labākais draugs!

    Varbūt šis ir nedaudz par šerpu teikts, tomēr ir patīkami, ka vairs nav domstarpību, kurš šoreiz pļaus zāli, vai kaimiņiem nebūs iebildumu pret troksni un vai zāle neataugs, kamēr būsim prom. Šīs ir fundamentālas lietas, ko Monvīds (tā mēs nosaucām pļāvēju) risina. Vai es varu to ieteikt lietotājiem? Pilnīgi noteikti. Šī ir tā reize, kad viedās funkcijas īstenotas precīzi, turklāt satelītu komunikācija ļauj nepiedrazot pagalmu ar robežu vadiem. Cena protams varēja būt par kripatu zemāka, tomēr jau šobrīd šis šķiet kvalitatīvs produkts, kas sniedz visai daudz ieguvumu.

    Iepriecināja

    • Kluss un precīzs
    • Daudz viedu funkciju
    • Nav nepieciešami vadi robežām

    Neiepriecināja

    • Ir atrodami lētāki konkurenti
    • Gar malām vienalga jālieto trimmeris
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    31 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Alberts Kviesis
    28.06.2024 12:42

    Pie mīnusiem lūdzu tad arī šo:
    – Karšu ietilpība varēja būt lielāka (darbības lauks vienai ierīcei līdz 500 m2)
    Tad man vajadzētu vairākus tādus. Pēc tam kāds otrs varētu noderēt kā frankenšteins donora detaļām

    Last edited 2 days ago by Alberts Kviesis
    ZAZ
    28.06.2024 12:55

    Ir atrodami lētāki konkurenti – vai tie lētākie arī ir ar GPS vai tomēr jārobežo teritorija ar vadiem?

    Vai Jums pagalmā ir suņi? Interesē, ko robots dara ar suņu kakām – apbrauc kā šķērsli vai smērējas cauri tām.

    ZAZ
    28.06.2024 13:48

    Tad jau to īsti kā mīnusu neminētu, jo abi veidi ir kā diena pret nakti, manuprāt.

    Klausītājs
    28.06.2024 13:13

    Kā tad ir ar lietu. Ja uznāk vasaras lielais gāziens, tad jāskrien ķert robots un doks?

    nedarata
    28.06.2024 13:33

    Pēc kāda principa šitie var dabūt tādu precizitāti? Pliks GPS to nevar nodrošināt.

    Mārtiņš Ungurs
    28.06.2024 13:51
    Reply to  nedarata

    Gan jau izmanto GPS RTK

    Opel
    28.06.2024 13:55
    Reply to  nedarata

    Triangulācija. Antena, bāze, robots.

    Skābene
    28.06.2024 14:06

    Kur šito verķi var apkopt un remontēt? No internetā pieejamām bildēm secinu, ka šim ir ļoti daudz asmeņu, ja salīdzina ar Husi, Gardena vai Stihl, kā arī nav asmeņus nosedzošā aizsarga?Taisnība?

    Alberts Kviesis
    28.06.2024 14:28
    Reply to  Skābene

    Man tie 500 m2 vairāk atbaida. Dēļ 500 m2 labāk paņemu pašu labāko 46-48 cm benzīna zāles pļāvēju (par to cenu sanāks pat 2 gab.), kas spēj noiet gar sētas apmali, lai to pašu trimeri nevajadzētu (ejot ar kāju pamīca garākos stiebrus un tad brauc pāri). Man čomam ir Husqarna uz 5000 m2, divi gadi gāja, tagad čakarējas ar signālu, jo pļauj 2/3 no poligona. Regulāri vairāk nepļauj nekā pļauj, apstājas un sūta sms uz tālruņa progu.. Ar šiem jaunajiem gadžetiem ir tāpat kā ar EV – brauc un slauc, par ko vienīgais priecīgais sezonā ir ražotājs

    Kristaps
    30.06.2024 09:32

    Pirms gadiem 20-30 ar jūsu domāšanu tāpat domāja par bendzīniekiem jo ‘NEKAS labāks par asu izkapti’ kas ir viegla un kalpo mūžam, neesot!!! Tak tam bendzīniekam, jālej eļļas, jālej degviela vēl apkopes jātaisa un tas vēl mēdz lūzt, plīst kur javed uz servisu, kur vēl papildus nauda jātērē – viena vienīga ņemšanās! Laiki mainās un viss iet uz prieksu, tāpēc arī pašam būtu jamaina sava domāšana, nevis jāsēž īgni pagātnē visu heitojot! Šie zāles roboti arī katu gadu attītstās, pilnveidojās un pat husim to jūt, ka 2-3gadus vecs modelis jau ir novecojis ja salīdzina ar jaunāko. Domāju ka vēl pēc 5..6 gadiem šis segments būs tā attīstījies, ka varēs pat baigi nemeklēt un neiespringt ‘tieši’ priekš savām vajadzībām, vienkārši paņemsi un darbosies perfekti. Jā pagaidām nekāds lētais prikums nav, īpasi ja tev reālā zales platību janopļauj 1000/2000m2 vai pat vairāk, ņemt ko tādu tad tur cena pat mērāma normālu lietoto auto cenā, tāpēc arī domāju, ka šī skepse veidojas, ka ‘vecais labais’ ir labāks. BET ja vasarā katru nedēļu, katru otro tev reāli ir jānoraksta viena diena lai izdarītu šo vienkāršo darbu- nopļautu zāli pat ar zāles traktoru+ trimmeri ap dobēm, krūmiem un visur citur kur nevareji nobraukt, tad gan… Read more »

    Last edited 11 hours ago by Kristaps
    Alberts Kviesis
    28.06.2024 14:57

    Benzīnniekam noskrūvē to pašu, ja saliekts (met astotnieku) – uz laktas iztaisno, uz smirģeļa uzasina un kalpo vismaz 10 gadus, ja ne visus 20.. Pēc pāris gadiem tos pa EUR 19.99 vairs neatrast ar uguni..

    Skābene
    28.06.2024 15:19

    Kopš robots pļauj, vairs pat negribu domāt par stumdīšanu. 1x nedēļā nobraucu gar žoga malu un miers! Tik cik man vajag, pietiek ar akumulatornieku un nevajag nekādus benzīnus, eļļas, ieziemošanas. Turklāt tas pats aķis der lapu pūtējam, zaru griezējam, zāģim.

    Alberts Kviesis
    28.06.2024 18:11
    Reply to  Skābene

    Tas robots (no kolēģa un Husquarna piemēra) ilgtermiņā ir šrots. Paies 3-5 gadi un pēc garantijas tam robotam būs jāsaka sveiki Gauja. Nav ilgtermiņa 1 ieguldījums, grozies kā gribi (te uzsvars uz 1)

    Elektriķis
    28.06.2024 19:00

    Ej nu sazini, kā tur ar ilgtermiņu…tajā uzvar izkapts. Pa vidu stumjamais ICE pļāvējs, pašās beigās robots, jo ir diezgan sarežģīta ierīce. Tomēr robots nopļauj vissmukāk un klusāk, pat par izkapti. Vajadzētu salīdzināt savu patērēto laiku konkrētā uzdevuma veikšanai.

    Alberts Kviesis
    28.06.2024 19:30
    Reply to  Elektriķis

    Ir taisnība, bet 20 gados sanāks ‘jefreitoram galda urbim’ trīs tādus nopirkt, katru vismaz pa EIR 1000+. Kur tad tā ekonomija un izkustēties prieks? Nepieciešama kāda EU regula, ka tas mēsls kalpos un var tikt apkopts 10+ gadus kā šobrīd ir ar auto un to detaļām. Kur ir garantijas? Šobrīd reāli priecīgs ir tikai pārdevējs un pircējs pirmajā, otrajā sezonā

    Elektriķis
    28.06.2024 20:15

    “izkustēties prieks” jomā joprojām uzvar izkapts. Stumdot ICE pļāvēju, dabū paelpot ne jau to labāko standartu gāzes.
    Ir vēl viens aspekts: ja kaimiņš “dročī” savu pagalmu ar ICE stumjamo pļaujamo vai trimmeri, neko nevari iebilst pret darba mīlestību sestdienas vakarā, kad gribi pasēdēt un klusumā pasūkt vīniņu/aliņu.

    Alberts Kviesis
    29.06.2024 00:24
    Reply to  Elektriķis

    Tikko beidzu pļaut mauriņu. Bija jebelis uz 1.5h, bet nekāds robots neatsver izkustēties prieku. Tā jau sēdošs darbs, pie auto stūres atkal sēžams laiks.
    X paaudzei kustēties laikam ir tāda diezgan sveša lieta

    Elektriķis
    29.06.2024 10:27

    Pieņemu ka kaimiņu Tev tuvumā nav, vai arī jūs saskaņojat savas nakts aktivitātes :)

    Alberts Kviesis
    29.06.2024 11:53
    Reply to  Elektriķis

    Beidzu pļaut tā ap 22:00, kamēr vēl bija gaišs. Laistīju tūjas un kārtoju pagalmu. Baroju ezi, kas pļāvējam skrēja pa priekšu. Nomazgāju kājas un nagus. Ar netīriem pirkstiem birojā nav jau muļķis :)

    Torsons
    30.06.2024 09:43
    Reply to  Elektriķis

    Ciematā, kur dzīvoju jau 18 gadus, neviens nekad pa nakti nav pļāvis, svētdienas rītā sešos arī ne.

    Biteme
    29.06.2024 14:51
    Reply to  Elektriķis

    Privātīpašums – tas nav tikai prieks un baudījums, bet arī pienākumi, neērtības un kompromisi. Kaimiņš ar pļāvēju vakaros (vai agri no rīta, jo šim ir svaigi salikti stenti un ārsts noliedzis pa karstumu laukā dzīvoties) nav tas lielākais ļaunums – var 5m no logiem uzbūvēt šoseju, ieraukt satiksmes pārvada balstu vai lopkautuvi. Kad dročeris aiz sētas šķitīs eņģelis ar arfu)

    Elektriķis
    29.06.2024 15:19
    Reply to  Biteme

    Prieks un baudījums ir arī kaut kādās darbībās un sajūtā ka vari tikt galā ar to visu pats. Līdz šim arī biju skeptiķis zāles robota jomā, tad pamēģināju. Pamazām iepatikās. Vienīgais trūkums: jārūpējas par vēl vienu “gadžetu”, jo, kā pareizi minēts rakstā: ar garu zāli šis netiek galā.

    Kristaps
    30.06.2024 09:50

    Attopties, vairs asmeņus no kārtīga metāla neražo! Pērc kauč 3x dārgāko, tas noes tikai varbūt sezonu ilgāk nevis 3x ilgāk! UZ SAVAS ĀDAS PĀRBAUDĪTS, nopērkot asmeni pa 85€ nevis 40€ nogāja sezonu ilgak! NEVIENS mūsdienu asmens vairs neiet 10..20 gadus! Nu ja vein drošvien nepļauj idealo ‘mīksto’ mauriņu utml.

    Personīgi zales traktoram ar ko paļuju reizi 2 nedēļās 6000m2 platību, kas nav sis idealais mauriņš, bet var gadīties pa kādam zaram, akmenim utml…. 2-3 sezonas(atkarīgs no firmas) un asmens jau pēc entās taisnošanas, vairs nav lietojams un uzasināms, jeb metams kur jāpērk ir jauns!

    (tainsot un asināt māku) Pats metāls no kā taisa viņus vairs nav tāds kā agrāk, jeb domāts lai tu pēc iespējas ātrāk atgrieztos veikalā! ;)

    Last edited 11 hours ago by Kristaps
    Jūrnieks
    28.06.2024 20:46

    Paldies par rakstu.
    Ieinteresēja, jo mājas robots sevi ir pierādījis godam un vairāk.
    Tāpēc ir doma, ka dārza robots arī varētu ļoti iepriecināt. Citreiz ir slinkums trakpirdi dzīt ārā un pļaut visu(vairāk tieši manevrēt rajonā, kur puķu dobes, utt).
    Tātad ideja man sekojoša, dažus k kvm varētu ar trakpirdi nopļaut, bet atlikušos ap 3000kvm, kur ir tā padaudz jāmanevrē varētu robotam uzticēt.

    Varbūt kads(-a) lūdzu varētu pēc pieredzes vai kā savādāk ieteikt, kuru firmu vairāk skatīt. Jā, vēlams būtu bez vadiem. Uz doto brīdi mājās tiek lietota Jonsered, Husquarna un Makita produkcija. Ne par vienu nevaru teikt neviena slikta vārda, ja neskaita – dārgi, maitas. :)
    Vācijas kolēģi labus vārdus saka par Gardena robotiem. Bet tiem ir vadi.

    Andris
    30.06.2024 09:53

    Mums mājās sētu 2500m2 pļauj Stihl 632P. Kalpo jau 3 gadus. Šim nav GPS, bet ir perimetra vads. Jārok zemē nav, vienkārši var piespraust pie zemes un jau pēc pāris nedēļām būs pazudis zālē smuki. Pie plusiem var minēt: perfekts mauriņš visu sezonu. Ļoti kluss darbībā. Tā kā pļauj regulāri, tad nav vajadzība pēc nopļautās zāles savākšanas. Pļauj arī neliela lietus laikā, bet to var iestatīt, jo ir mitruma sensors. Praktiski neprasa nekādu apkopi, asmeni var viegli noņemt un pats uzasināt, nav jāpērk jauns pa 25EUR. Pats lielākais pluss ir ietaupītais laiks, jo pašam vairs nav jāpļauj zāle. Pie mīnusiem: atstāj sliedi pa perimetru, kad dodas uz bāzes staciju. Perimetrs būs jānoiet ar trimmeri. Nav no tiem lētākajiem, bet atslogs ir milzīgs, it īpaši, ja teritorijas plānojums nav no tiem vienkāršākajiem. Kopumā mums ģimenē šis ir bijis viens no labākajiem pirkumiem. Kamēr tev nav tāds zāles pļāvējs robots ir grūti novērtēt to ieguvumu, ko tas dod. Zāles pļaušanas robotu rekomendēju visiem, kas vēl šaubās, bet galvenais izvēlēties tādu, kam ir labs serviss gadījumā, ja kas saplīst vai ir nepieciešamība kaut ko nomainīt. Un varu piebilst, ka nopērkot robotu, parastais pļāvējs joprojām būs nepieciešams. Kaut vai sezonas sākumā pirmo reizi nopļaut… Read more »

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    30.06.2024 10:09

    Sergey Nakhimov i105E zāles pļāvēja robota apskats 💯

    Reklāma