Web Analytics
More
    Reklāma

    Aerones unikālais vēja turbīnu apkopes robots – 5 reizes ātrāks nekā cilvēks (video)

    Jaunākie raksti

    24. janvārī uzņēmums Aerones pirmo reizi demonstrēja unikālu modulāru robotu, kas piedāvā pilna servisa vēja turbīnu lāpstiņu apkopi un remontu. Robotizētā sistēma nodrošina vairāku funkciju veikšanu, padarot vēja turbīnu apkopi piecas reizes ātrāku un efektīvāku, būtiski samazinot dīkstāves stundas un peļņas zudumu. Jaunais robots jau ir testēts vēja parkos Latvijā, Spānijā, Vācijā un ASV.

    Robots nodrošina virsmas mazgāšanu, slīpēšanu, aizsarglentas noņemšanu, grunts uzklāšana, vienmērīgu pildmasas uzklāšanu, lāpstiņas kants krāsošanu ar aizsargpārklājumu u.c. darbus. Pārklājuma uzklāšanai robots izmanto starptautiskā krāsu un pārklājumu ražotāja AkzoNobel speciāli Aerones robotiem pielāgotas krāsas.

    Reklāma

    “Vēja parku īpašniekiem lielas raizes sagādā lāpstiņu erozija, kas rodas saskarsmē ar lietu, vēju un sniegu, veidojot neviendabīgu lāpstiņas virsmu un ievērojami mazinot saražoto enerģiju. Tā kā vēja turbīnas kļūst arvien augstākas, jo katrs 10% pieaugums to garumā palielina efektivitāti par 20%, cilvēkam paliek arvien sarežģītāk apkalpot vēja ģeneratorus, kas nereti saskaras ar dažādiem bojājumiem un sarežģījumiem. Šobrīd šādus darbus veic industriālie alpīnisti, kas ir lēni un neefektīvi, turklāt ļoti bīstami, jo darbiniekam lielā augstumā ir jācilā un jāizmanto smagi rīki. Ja lāpstiņas erozija ir stipri ielaista, remontdarbu veikšana var prasīt pat vairākas dienas, kas izmaksā ļoti dārgi. Ar robotu ir finansiāli efektīvāk laikus veikt lāpstiņas erozijas remontdarbus, neielaižot šo kaiti tālāk un palielinot turbīnu efektivitāti,” stāsta Aerones līdzdibinātājs Jānis Putrāms.

    Strādā līdz 15 m/s lielā vējā

    Robotizēto platformu kontrolē no vadības paneļa uz zemes. Tās uzstādīšanai nepieciešami 3 tehniķi un aptuveni 1 stunda laika. Robots spēj pārvietoties ar ātrumu līdz 4 m/s un mainīt darbus 5 minūšu laikā. Šobrīd robots paveic darbus aptuveni 5 reizes ātrāk nekā cilvēks, atsevišķas funkcijas pat 20 reizes ātrāk. Roboti var strādāt vējā līdz 15 m/s, kamēr cilvēki tikai līdz 9 m/s. Nepieciešamības gadījumā atsevišķus darbus robots var veikt arī diennakts tumšajā laikā.

    Robots nodrošina ne tikai uzturēšanas un apkopes darbu pieejamību, bet arī daudz “gudrāku” vēja ģeneratoru pārbaudi, radot to digitālo dvīni, lai īpašnieki nākotnē varētu pieņemt daudz pārdomātākus, datos balstītus lēmumus un sekot līdzi ģeneratoru stāvoklim ilgā laika periodā.

    Testē dažādos klimatiskajos apstākļos

    Prognozē, ka vēja enerģijas nozares vērtība līdz 2027. gadam sasniegs 144,14 miljardus ASV dolāru, un tā būs viena no ilgtspējīgas un tīras enerģijas virzītājspēkiem, lai risinātu pieaugošo klimata krīzi. Savukārt globālais vēja turbīnu ekspluatācijas un apkopes tirgus pieaugs no 36,27 miljardiem ASV dolāru 2022. gadā līdz 63,82 miljardiem līdz 2029. gadam.

    “Enerģijas pieprasījums pasaulē tuvāko 20 līdz 30 gadu laikā pieaugs divas reizes, un straujākā izaugsme būs tieši tuvāko gadu laikā. Vēja parki kļūs par vienu no lielākajiem enerģijas avotiem pasaulē.  Lai veicinātu industrijas attīstību, mūsu mērķis ir piedāvāt robotizētu sistēmu, kas lāpstiņu apkopi var veikt jebkurā brīdī, kad tas ir nepieciešams. Turpinām strādāt pie tā, lai robota darbība būtu iespējami mazāka pakļauta dažādām laikapstākļu izmaiņām, tāpēc testus veicam gan lielā karstumā, gan mitrumā. Mūsu mērķis radīt pakalpojumu, lai vēja turbīnas būtu jāapstādina uz iespēj īsāku laiku vai pat neapstādinot vispār” par nākotnes mērķiem stāsta J. Putrāms.

    Jau šobrīd Aerones nodrošina 30 komandas, kas veic tūkstošiem turbīnu apkopi daudzviet pasaulē.  Uzņēmums robotus piedāvā pakalpojumu veidā, kurus piegādā, izmantojot meitasuzņēmumu.

    Meklē darbiniekus

    J. Putrāms uzsver, ka robots neatņem cilvēkiem darbu, bet rada nepieciešamību pēc darbaspēka ar citām kvalitātēm, jo arvien vairāk būs nepieciešami robotu tehniķi un operatori. Nedaudz vairāk nekā gada laikā Aerones darbinieku skaits no 87 izaudzis līdz 219.

    “Jau šobrīd aktīvi lūkojamiem pēc darbiniekiem ar labām tehniskām zināšanām, kuri būtu gatavi strādāt gan pie robotu attīstīšanas, gan pakalpojuma nodrošināšanas. Jaunos darbiniekus apmācām, sertificējam un sagatavojam specifisku darbu veikšanai. Robotu operatori apmeklē Ziemeļameriku, Dienvidameriku, Eiropu, un nu jau drīz arī Austrāliju,” par darba iespējām stāsta uzņēmuma līdzdibinātājs.

    Pagājušā gada nogalē pakalpojumu klāsta paplašināšanai un efektivitātes palielināšanai uzņēmums piesaistīja investīcijas 30 miljonu eiro apmērā, kas ir lielākās investīcijas kādam Latvijas jaunuzņēmumam 2022. gadā.

    Kursors.lv komentārs: Malači! Hardware is hard! Tāpēc Aerones ir malači! Ir reāls produkts un tagad ir arī finansējums tā ieviešanai tirgū. Lai izdodas!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma