Web Analytics
More
    Reklāma

    RTU pētnieks CERN izstrādājis programmatūru robotam, kas katastrofu gadījumā glābs cilvēkus

    Jaunākie raksti

    Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes pētnieks Artūrs Ivanovs, strādājot Eiropas Kodolpētniecības centrā (CERN), ir izveidojis programmatūru robotam, kurš katastrofu gadījumā varētu palīdzēt glābt cilvēkus tuneļos un citās glābējiem grūti sasniedzamās vietās. Jaunais zinātnieks izveidojis radaru sistēmu, lai robots bezkontakta ceļā varētu atpazīt cilvēkus un uztvert viņu dzīvības pazīmes – elpošanu un sirdsdarbību.

    Robots vēl ir tapšanas stadijā, un primāri to izstrādā CERN drošības vajadzībām tunelī, kur darbojas viens no lielākajiem CERN infrastruktūras elementiem – Lielais hadronu paātrinātājs. To izmanto eksperimentiem, lai novērotu jaunus fizikas fenomenus, un tieši ar šo paātrinātāju tika pierādīta Higsa bozona eksistence.

    Reklāma

    Paātrinātājs atrodas 27 kilometrus garā tunelī, kas ir aptuveni 100 metrus zem zemes. Ja tunelī izceltos ugunsgrēks, CERN ugunsdzēsēju vienība notikuma vietā varētu ierasties tikai aptuveni pusstundas laikā, tāpēc ir nepieciešams robots, kas tunelī atrodas pastāvīgi un spēj reaģēt daudz ātrāk, rūpējoties par cilvēku drošību.

    «Nelaimes gadījumā robotu aktivizētu un kontrolētu no virszemes, iegūstot informāciju, kas noticis, saprotot, vai ir cietušie, un nodrošinot ar viņiem komunikāciju, kā arī robots varētu nodzēst liesmas vai lokalizēt uguns izplatīšanos,» stāsta A. Ivanovs.

    Pašreizējā izstrādes stadijā robots spēj atpazīt cilvēku, noteikt, vai viņam darbojas sirds un plaušas. Taču vēl gan jāpiestrādā pie navigācijas, jo robota operatoram tumšā un dūmu pilnā vietā ir grūti vadīt robotu, tāpēc nepieciešams izveidot programmatūru, lai robots pats spētu orientēties, kur viņam jādodas.

    Robots vispirms noderēs CERN vajadzībām, tomēr ir iespējams, ka nākotnē šādus robotus varētu izmantot arī ārpus CERN, lai katastrofu gadījumos grūti sasniedzamās vietās parūpētos par cilvēku drošību.

    A. Ivanovs ir ieguvis bakalaura grādu RTU un maģistra grādu – Āhenes Tehniskajā universitātē. Viņš ir viens no pirmajiem Latvijas zinātniekiem, kurš ir strādājis CERN, pavadot tur vairāk nekā trīs gadus.

    «Man kā inženierim darbs CERN nozīmē iespēju strādāt pie unikālas problēmas risināšanas. Ja CERN būs jauni man saistoši projekti, labprāt tur atgrieztos un iegūtu vēl kādu daļu no nenovērtējamās pieredzes,» saka A. Ivanovs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    23.03.2021 14:50

    Es laikam liktu speciālu sliedi tam robotam. Pa sliedi robots var zibenīgi apskriet tuneli bez jebkādas navigācijas. Ja atklājas bojājumi sliedē vai tunelī, tad robots atkabinās no sliedes un sāk navigēt pats, vai ar operatora palīdzību. Kad bojājumi, beidzās, robots uzrāpjas uz sliedes un mauc tālāk. Bez dzīvības glābšanas tāds ikdienā varētu arī piegādāt 10niek atslēdzīņo otrā tuneļa galā ;)

    Krotow
    23.03.2021 15:57
    Reply to  KKTK

    Galvenais lai robotam var pasūtīt atvest kafiju un sviestmaizes. Diez kas nav pa tuneli kātot 2 km tām pakaļ.

    Brr
    23.03.2021 16:20
    Reply to  Krotow

    Nu te Jums abiem 2iem piekrītu 100%, bet nu ļoti šaubos, ka tur strādājošie “pamuļķi” to nebūtu iedomājušies ātrāk un ļoti iespējams, ka tāda uzparikte (robots) sen jau tur kursē.. ;)))

    Reklāma