Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas Savienība brīdina, ka jau nākamgad ik dienu tiks izmesti 78 miljoni bateriju

    Jaunākie raksti

    Aptuveni 78 miljoni bateriju, kas darbina lietu interneta (IoT) ierīces, tiks ārā katru dienu 2025. gadā, ja nekas netiks darīts, lai uzlabotu to kalpošanas laiku.

    Ar ierīcēm, sākot no temperatūras un CO² sensoriem un beidzot ar izsekošanas piekariņiem un viedajiem pārsējiem, IoT var risināt dažādas pasaulīgas problēmas. Tomēr, lai IoT inovācijas patiešām sniegtu labumu sabiedrībai, tām ir jānovērš tehnoloģiskā plaisa, kā nodrošināt enerģiju šīm ierīcēm.

    Reklāma

    Eiropas Savienības finansēta projekta EnABLES pētnieki nesenā dokumentā izklāstīja galvenos ieteikumus IoT ierīču akumulatora darbības laika uzlabošanai. Ziņojumā uzsvērta nepieciešamība iegūt pieejamo enerģiju no vides, lai akumulatori kalpotu ilgāk, vienlaikus samazinot IoT ierīču enerģijas patēriņu.

    Mērķis ir panākt enerģijas autonomiju, izmantojot akumulatorus, kas var sevi ilgtspējīgi uzlādēt. Projekta partneri strādā, lai atrastu risinājumus, kā savākt apkārtējās vides enerģiju. Piemēram, gaismu, siltumu un vibrāciju pārvērst elektrībā. Tajā pašā laikā otrs virziens ir sensoru patērētās enerģijas samazināšanu.

    Pašlaik lielākajai daļai ierīču kalpošanas laiks pārsniedz 10 gadus, savukārt akumulatori, ar kuriem tās darbojas, ilgst 2 gadus vai mazāk. Rezultātā tiek nomainītas vairākas baterijas, kas īpaši ietekmē vidi.

    AvotsEuropa
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Uldis
    28.06.2024 09:41

    Te vajag sākt domāt par jaunu barošanas elementu standartiem – kaut kāds viegli lādējams, viegli maināms aķītis dažos izmēros. Kamēr viss darbosies uz AA, AAA, tikmēr izmesto bateriju kalni nemazināsies.
    kaudzēm šādu bateriju ik dienu apēd standarta bezvadu klaviatūras un bezvadu peles, kā arī mazu bērnu skanošās un spīdošās mantas…

    Skābene
    28.06.2024 14:29
    Reply to  Uldis

    AA un AAA var aizstāt ar IKEA akumulatoriem. Bet ir jau daudz visādas mazās pulšu baterijas, kas nav lādējamas.

    Mjā
    28.06.2024 15:32
    Reply to  Skābene

    IKEA lādējamās baterijas ir made in japan btw.

    nedarata
    28.06.2024 10:03

    Es ar savām 5 baterijām gadā, laikam taupīgu dzīvoju.

    Gundars
    28.06.2024 15:15

    Turpinam elektroauto trendu un pasaule sapratīs, kas ir īstas problēmas ar izmestiem akumulatoriem

    Mjā
    28.06.2024 15:37
    Reply to  Gundars

    Nedomāju, ka kāds kaut ko sapratīs. Kaut kur noraks. Zaļais kurss ir ierēdņu virzīts pasākums, politiķi var mainīties, bet inertā masa ierēdņu, kuri sacenšās veidot visādus zaļos projektus, jo tas ir viegls ceļš, nekur nepazudīs. Jo ierēdnim ir kaut kā jāparāda rezultāts. Cīnīties pret kaut kādiem personificējamiem subjektiem var, bet viņi sit pretim, vienkāršāk ir vairot ilgspēju, zaļināt pasauli, tur neviens nesit pretīm. Es neesmu klimamta noliedzējs, bet man tas zaļais kurss ir bijis nebijis, es es EV vizinos jo lētāk un ērtāk. To bateriju var pēc tam droši aprakt arktikā pie pingvīniem.

    Biteme
    28.06.2024 16:11
    Reply to  Mjā

    Vai, cik tu nesaimniecisks! Labāk vecās baterijas norakt tavā pagalmā, samaksājot pēc bīstamo atkritumu apsaimniekošanas kataloga tarifa, eur1/kg. Vai aizvest uz tavu bērnu bērnudārzu, lai mazie spēlējas – varbūt izaugs par zinātniekiem, nevis vidējā līmeņa menedžeriem-bikšu deldētājiem)

    Mjā
    28.06.2024 16:31
    Reply to  Biteme

    Nu bet visi mēs esam pieauguši cilvēki un saprotam, ka to akumulatoru savā dārzā dabūs vājākais kaut kur tālu prom no mums. Un tas, kas to akumulatoru šim dārzā nogrūdīs, pa Tevis doto naudiņu nopirks lielu PR kantori, kas Tev stāstīs pasakas kā tas viss tiek baigi pārstrādāts fonā rādot kalnu upes ar forelēm un zinātniekiem no stock-video arhīviem.

    Mjā
    28.06.2024 16:36
    Reply to  Mjā

    Tas viss mani dara skumju, bet vēl stulbāk ir sev un citiem iestāstīt kaut kādas pasakas par to visu. Līdz kaut kādai sakarīgai pārstrādei ir tāls ceļš ejams un pajolīga attieksme no sērijas – es atdodu tur un tur un tālāk viss skaisri, neko neuzlabo. Ir jāprasa atbildība un reāli cipari. Bet to jau neviens nedarīs. Tā vietā lies medu cik viss ir forši. Tpuj.

    nedarata
    28.06.2024 15:49
    Reply to  Gundars

    Tie akumulatori ir pārāk vērtīgi, lai izmestu. Paši ražotāji savāks un pārstrādās.

    Mjā
    28.06.2024 15:58
    Reply to  nedarata

    Lētāk ir nēģeriem izrakt no zemes jaunus elementus, nekā pārstrādāt baterijas, kas ir mikslis no visas tabulas. Savāks un noglabās kaut kur. Pastudē par to plastmasas pārstrādi. Principā vienīgais, ko var ekonomiski pamatoti darīt ir to plastmasu nokurināt un pārvērst elektrībā. Bat tas nav forši. Tapēc radīja to visu plastmasas pārstrādāšanas stāstu, radot iespaidu, ka visu var to plastmasu pārstrādāt. Realitātē var pārstrādāt tikai daļu un pārvērst to uz sūdīgākiem izstādājumiem. Protams, tas ir labāk kā samest to visu kaut kādā čupā, bet pamata doma tam visam ir lielākoties miglas pūšana acīs, mazākoties tiešām pārstrāde. Ar bačām būs taspats.

    Karlis
    28.06.2024 23:45
    Reply to  Mjā

    Uz plastmasas spaiņiem. Var pārstrādāt

    Reklāma