Web Analytics
More
    Reklāma

    Seagate SkyHawk AI 24 TB video novērošanai paredzētā cietā diska apskats

    Jaunākie raksti

    Pagājušā gada pašā nogalē datu uzglabāšanas infrastruktūras risinājumu pasaules līderis Seagate Technology Holdings (Seagate) izziņoja jaunu Seagate SkyHawk AI 24 TB cieto disku (HDD), kas tieši paredzēts video novērošanas un attēlu uzkrāšanas vajadzībām. Jaunais Seagate SkyHawk AI 24 TB HDD seko Seagate Exos X24 24 TB CRM (conventional magnetic recording) cietajam diskam.

    Jaunais Seagate SkyHawk AI cietais disks nāks talkā, lai efektīvi tiktu galā ar dažādām mākslīgā intelekta darbinātām lietotnēm, kā arī Seagate SkyHawk AI spēj samazināt tā saucamo TCO (total cost of ownership jeb izmaksas, kas saistāmas ar visu ierīces dzīves ciklu). Seagate SkyHawk AI 24 TB optimizēts darbam ar video un video novērošanu, kad cietais disks ievietots NVR (network video recorder) ierīcēs. Seagate SkyHawk AI 24 TB atbalstīs mūsdienu novērošanas sistēmu spējas ar mākslīgā intelekta un spējīgu videokaršu palīdzību analizēt un ierakstīt novērošanas video.

    ReklāmaAdvertisement

    Seagate SkyHawk AI spēj vienlaikus atbalstīt līdz 64 HD video kameru ierakstiem un arī 32 papildus māslīgā intelekta video straumēšanas ierakstiem. Seagate SkyHawk AI 24 TB spēj uzkrāt līdz 10 000 stundu ar video materiālu un video analīzes datiem, nodrošinot to, ka netiek pazaudēts neviens videomateriāla kadrs (zero dropped frames) ar Seagate ImagePerfect AI aparātprogrammatūras (firmware) palīdzību.

    Seagate SkyHawk AI sola 2.5 miljonu stundu uzticamu darbību (MTBF), kā rī 550 TB/gadā datu ieraksta slodzes nodrošināšanu. Tādējādi Seagate SkyHawk AI ir trīskārt izturīgāks par parastu video novēršanas cieto disku un līdz desmit reizēm izturīgāks par parastu galddatoru cieto disku. Seagate SkyHawk AI cietajiem diskiem tiek nodrošināta piecu gadu garantija un trīs gadu garumā arī Seagate Rescue Data Recovery Service (datu atgūšanas pakalpojums).

    Latvijā apskata tapšanas laikā Seagate SkyHawk AI 24 TB modelis maksā ap 550 eiro. Seagate SkyHawk AI sērijā pieejami 8 TB, 10 TB, 12 TB, 16 TB, 20 TB un nu arī 24 TB modeļi. 8 TB un 10 TB modeļi ir vienīgie, kas nav pildīti ar hēliju. Tāpat 8 TB un 10 TB modeļi ir pieejami tikai ar 256 MB kešatmiņu, pēc tam seko 12, 16 un 20 TB modeļi, kas pieejami vai nu ar 256 MB vai jau 512 MB, bet 24 TB versija pieejama tikai ar 512 MB kešatmiņas apjomu. Seagate SkyHawk AI sērijā visi cietie diski darbojas ar 7200 rpm.

    Seagate jau pagājušā gada sākumā ir apstiprināja, ka pirmie sāks piedāvāt HAMR (heat assisted magnetic recording) tehnoloģijā veidotus cietos diskus ar 30+ TB ietilpību, kā arī sola tuvāko gadu laikā šādi veidotu cieto disku ietilpību palielināt līdz 50 TB. Tāpat uzņēmums jau piedāvā arī 22 TB un 24 TB cietos diskus, kas veidoti PMR (perpendicular magnetic recording) un SMR (shingled magnetic recording) tehnoloģijās. Šie 22 TB un 24 TB Seagate Exos sērijas cietie diski pamatā tiek izmantoti datu centros, kur nepieciešams gana pieejama cena un iegādei ātri iegūstami datu uzglabāšanas cietie diski.

    Pirms pieciem gadiem Seagate prezentēja diskus (platter), kas spēj saturēt 3 TB datu un katrā cietajā diskā var iestrādāt līdz 10 šādiem diskiem. Šobrīd laboratorijas apstākļos Seagate vienā diskā jau var iedabūt 5 TB datu un tas tad arī ļaus veidot cietos diskus, kas kopā uztur 50 TB datu. Seagate paredz, ka tirgū šādi produkti nonāks jau 2026. gadā.

    Protams, šādas ietilpības ir visai specifiskas un pamatā nepieciešamas uzņēmumiem. Mājas lietotāju NAS iekārtās vēl pirms pāris gadiem bija 16 TB vai pat 12 TB viena cietā diska atmiņas ierobežojums, nu tas ir jau tuvāk 20 TB, bet 24 TB ir sava veida jaunums, ko ne visas ierīces atbalsta.

    Ķeramies klāt pie Seagate SkyHawk AI 24 TB testiem. Cieto disku testēsim ar mājas lietotāja dzelžiem, šoreiz neko citu nevaram izmēģināt. Iepriekš esam NAS paredzētos cietos diskus testējuši arī NAS iekārtās, šoreiz tādas iespējas diemžēl nav.

    Mums ir sekojoši datora dzelži:

    • Sistēmplate: Gigabyte Z790 AORUS ELITE
    • Procesors: Intel Core i9-13900K
    • Procesora dzesētājs: Fractal Design Celsius+ S36 Dynamic AIO
    • Videokarte: Intel Arc A750
    • Operatīvā atmiņa: G.SKILL Trident Z5 RGB Black DDR5 32GB 5600MHz CL36 Kit of 2
    • Atmiņa: Samsung 990 PRO SSD
    • Barošanas bloks: Xilence, 1050 W, Performance X, 80+ Gold

    AS SSD testā un pavadošajos testos Seagate SkyHawk AI 24 TB uzrāda ciešamu, bet ne ideālu ātrdarbību. Iepriekš esam tieši tāpat testējuši citu ražotāju NAS paredzētos diskus, tad kopēšanas testā bija spēcīgāki rezultāti.

    Kā jau ierasts, CrystalDiskMark ir optimistiskākais no visiem veiktspēju testiem.

    ATTO veiktspējas testā arī ir stabili rezultāti.

    Pēcāk arī veicu kopēšanu no ātra NVMe SSD uz Seagate SkyHawk AI 24 TB. Kopētas tika vairākas lielas datnes, viss aptuveni 110 GB klucis bija saskaldīts 25 lielās datnēs un pa kādai sīkai datnei arī bija pa vidu. Kopēšana uz Seagate SkyHawk AI 24 TB visu laiku aptuveni arī ap 240…250 MB/s turējās.

    Kopumā jāsaka, ka cietie diski visai lēni aug ietilpībā, lai arī solījumi nākotnei ir grandiozi. Seagate SkyHawk AI 24 TB ietilpības ziņā ir no pašiem augstākajiem plauktiem, kas varētu būt svarīgi lieliem uzņēmumiem. Mājas lietotājs droši vien meklēs kaut ko cenas ziņā nedaudz draudzīgāku, bet arī te Seagate SkyHawk AI sērijai ir, ko piedāvāt. Seagate SkyHawk AI pieejami 8 TB, 10 TB, 12 TB, 16 TB un 20 TB ietilpībās.

    Noteikti var un vajag papātīt Backblaze savākto statistiku, tur gan tik ietilpīgi cietie diski neparādās, kā arī diez vai datu uzkrāšanai tiks izmantoti tieši video novērošanai paredzētie diski, bet kaut kādu aptuvenu nojausmu par Seagate spējām un kvalitāti tur var iegūt. Kā var redzēt, Backblaze vismaz pagājušajā gadā izmantoja plašu Seagate cieto disku modeļu klāstu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Profs
    03.06.2024 19:33

    Disks izklausās iespaidīgs un Seagate produkti kopumā jau ir ļoti labi, lai gan kādi 3-4 diski NAS masīvos ir pamanījušies arī nomirt laika gaitā. Bet vairāk aizdomājos par to apraksta otro daļu – kāpēc kādam 21gs būtu mājās vajadzīgs cietais disks virs 1TB – ja publika pārsvarā bildes un video skatās telefonā, kur nevajag UHD vai 4K vai 8K izšķirtspēju…

    Gsgas
    03.06.2024 20:42
    Reply to  Profs

    Laikam daudz nesaproti no foto/video. Domā visi samazina bildes precīzi telefona izšķirtspējai? Ko ar druku? Ko ar nākotni? Cik sver 4k@60fps viena minūte? Tu labāk bērniem atstāj viņu bērnības atmiņas knapā 720p vai labākajā kvalitātē? Man ir piekrāmēti kādi 3-4TB pa 15 gadiem. Izšķiroti oriģināli no spoguļkameras un telefoniem. Es visu turu iespējami labākajā kvalitātē, jo pēc 20 gadiem būs 32k ekrāni un uz tiem labāk skatīties 4k video nekā 720p.
    Es katru dienu kaut ko iemūžinu, lai pensijā varētu atcerēties senos laikus, kad zāle bija zaļāka.

    Janis
    03.06.2024 20:52
    Reply to  Gsgas

    Bērnie diez vai baigi interesēs tās bildes. Cik Tu skaties savas vai vecāku bērnības bildes? Pie tam, ja tās nav kārtīgi sakārtotas pa gadiem, notikumiem, cilvēkiem. Bet jā, es ar uzkrāju ar cerību, ka laika gaitā AI spēs atrast konkrētas bildes pēc mana pieprasījuma. :)

    Uldis
    05.06.2024 09:54
    Reply to  Janis

    Arī telefonā uzkrāju, maksāju par lielo backup mākonī. Telefonā bildes krājas jau no 2014.tā gada, un ik pa laikam noder arī kaut kas no vecajām bildēm vai video. Tagad jau telefoni ļoti jauki kārto – vari pēc personām sakārtot, vari paprasīt lai parāda tikai kaķu bildes, vari kartē pēc vietas apskatīt… Ir ērti.

    Profs
    03.06.2024 21:06
    Reply to  Gsgas

    par kādiem 20 gadiem – jau šodien ir virtuālās brilles un nākotnē tik tā tehnoloģija būs advancētāka – respektīvi visam tavam 4K nebūs nekādas nozīmes nākotnē:) Pie tam drukai jau šodien ir superīgi risinājumi, kas no sūdīgas bildes ar to pašu slaveno MI padara tās asas.

    Biteme
    06.06.2024 00:26
    Reply to  Gsgas

    Dati uz ierīces, kas tiek nēsāta apkārt katru dienu ar iespēju tikt sabojātai, pazaudētai vai nozagtai. Ģeniāls ilgtspējas plāns)

    Alberts Kviesis
    03.06.2024 23:52

    No statistikas – Seagate produkcija 14TB segmentā ar failure rate 8-14.6%. Šis ir vājprātā augsts rādītājs. Ja no 1400 cietņiem trīs gadu laikā nomirst 112 gab., tad tas nav nekāds labais bizness tādus ņemt. WDC pretim uzrāda 0.30-0.33 AFR. Tikko bija piebāzts ar 4TB backupiem WD4005FZBX, paņēmu nākamo 10TB WD101FZBX. 4TB klusāks, tādēļ noklonēju to ar EaseUS

    Profs
    04.06.2024 18:42

    prasītos statistikas avots – ja būtu tāds failure rate, tad taču neviens normāli domājošais nepirktu tos diskus. Man liekas daudz objektīvāks rādītājs būtu nevis gadu skaits, bet gan read/write TB kopējais apjoms – kā var saprast no iepriekšējiem komentētājiem, tad tie 1x ieraksta savas bildes un video un viss – loģiski ka tādā scenārijā diskiem vajadzētu iet desmitiem gadus

    Alberts Kviesis
    05.06.2024 01:34
    Reply to  Profs

    Tepat Kursorā šo avotu esi skatījies:
    https://www.backblaze.com/blog/backblaze-drive-stats-for-2023/
    tur skaidri un gaiši rakstīts AFR 8%+ 36 mēnešu diskam, disku skaits 1400 gab.

    Profs
    05.06.2024 08:34

    neviens nevar izlasīt visus rakstus – paldies par saiti, lai gan ja pats to saiti apskatītos uzmanīgi, tad redzētu, ka Tavs pirmais komentārs nav korekts – 14TB segmentā failure rate bija no 1.8% un ja pieņem klāt 16TB – tad no 0.8%, kas pat būtu OK… Un vēl smieklīgāk – ka tieši Seagate 8TB ir vienīgais ar 0% failure 3 gadu laikā. Respektīvi no tiem datiem nav nekādas korelācijas – es gan nepētīju tos kodus – Seagate jau arī ir vairāku tipu diski – vieni priekš datu centriem un otri – priekš home user. Ja kāds ir ielicis home user diskus datu centrā, tad laikam tikai pats var sevi vainot:)

    Alberts Kviesis
    05.06.2024 10:46
    Reply to  Profs

    Korektai datu apstrādei ir jāņem vai nu ražotājs kopumā vai konkrēts segments. Te var redzēt, ka nonkrēts produkcijas segments ir reāli šlābans. Par saiti pateikties nevajadzēja, jo tā tika dota šajā pašā rakstā.

    Karlis
    05.06.2024 21:04

    Jātaisa raid6

    devnull
    12.06.2024 00:28

    ja skatās ilgtermiņā joprojām par LTO and LTFS nav nekā labāka lto9 ~400mbs cena pa lentu arī diska cenu 24tb nesalīdzināma, nav nekāda biznesa pilnība! bet kā reklāmraksts ir ok!

    Reklāma