Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple MacBook Pro 16 ” (M3 Pro) portatīvā datora apskats – jaudīgais “monstrs”

    Jaunākie raksti

    Pagājušā gada rudenī Apple izziņoja jaunus MacBook Pro portatīvos datorus ar trešās Apple Silicon paaudzes procesoriem – M3, M3 Pro un M3 Max. Šajā reizē uz testu pie mums nonāca pieklājīgi nokomplektēts MacBook Pro 16 collu modelis ar 36 GB atmiņu un M3 Pro procesoru. Tas nozīmē, ka tas noteikti nav nekāds bāzes modelis, bet vairāk tuvojas jaudīgajam galam.

    Šī bija mana pirmā pieredze tieši ar jaudīgākiem Apple procesoriem, jo līdz šim apskatos un ikdienas lietošanā pats izmantoju bāzes versijas MacBook datorus. Kaut arī gaidas pret jaudu bija lielas, tomēr praksē un testos apliecinājās tas, ka M3 sērijas procesori ir vairāk tendēti tieši uz efektivitāti. Līdz ar to ilgāku darbības laiku ar vienu uzlādi, neuzstādot arvien jaunus renderēšanas laiku rekordus, ja salīdzinām ar citiem Apple procesoru modeļiem.

    Reklāma

    Tomēr nepārprotiet manis rakstīto, jo šādas komplektācijas modelis ir pietiekami jaudīgs, un noteikti noderēs noteiktai patērētāju grupai, bet par to tad tālāk izvērstākā apskatā.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Apple M3 Pro
    • Videokarte: integrēta čipkopā
    • Vienotā atmiņa: 36GB
    • Ekrāns: 16.2 collas (Mini-LED), izšķirtspēja 3456 x 2234, malu attiecība 16:10, 120 Hz atsvaidze, maksimums 1600 cd/m² spilgtums
    • SSD: 512GB
    • Pieslēgvietas: 3 x Thunderbolt 4 USB Type-C, 1 x austiņu pieslēgvieta, 1 x SDXC, 1 x HDMI
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6E (802.11ax), Bluetooth 5.3
    • Izmēri: 24.81 x 35.57 x 1.68 cm
    • Svars: 2.14kg
    • Akumulators: 100Wh
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs
    • Programmatūra: macOS Sonoma 14.2.1
    • Cena: sākot no 3099 EUR, apskata modelim 3599 EUR

    Dizains

    Jaunais MacBook Pro ar M3 Pro procesoru vizuāli nav mainījies no saviem priekštečiem, un tas iemieso nosacīti jauno Apple portatīvo datoru dizainu. Tā korpuss ir veidots no alumīnija, un par uzbūves kvalitāti nav jāšaubās, jo tā ir viena no uzņēmuma firmas zīmēm. Tāpat ekrānam ir augšējais izgriezums (tajā paslēpta kamera un sensori), kas tagad grezno jebkuru jauno MacBook modeli. Protams, uz lielā 16 collu ekrāna tas nav tik izteikti pamanāms, un ikdienā pie tā itin viegli pierod. Palaižot dažādas programmas pilnekrāna režīmā, augšējā rinda tiks aizpildīta ar melnu fonu.

    MacBook Pro modeļi ir aprīkoti ar MagSafe tehnoloģijas magnētisko lādētāju, bet tiem ir krietni vairāk pieslēgvietu, salīdzinot ar piedāvājumā esošo aktuālo MacBook Air modeli. Proti, kreisajā sānā atradīsies divi Thunderbolt 4 porti, kā arī 3.5mm audio izeja, bet labajā HDMI, Thunderbolt 4 un SDXC pieslēgvietas. Tas gan nozīmē to, ka šis dators būs par kārtu biezāks. 16 collu modeļa izmēri ir 24.81 x 35.57 x 1.68cm. Protams, šo MacBook Pro modeli nevar nosaukt par pārāk biezu, ja salīdzina ar citiem konkrētā segmenta portatīvajiem datoriem.

    Tāpat vērā ņemams ir svars, jo konkrētais modelis sver 2.14kg, kas arī bija jūtams. Tāpēc man patīk lietot vārdu “monstrs”, jo 16 collu portatīvais dators tiešām ir liels. Jāņem gan vērā, ka es ikdienā strādāju ar 13 un 14 coļļu modeļiem, kas varbūt šo kritēriju manās acīs padara tik jūtamu. Jāpiezīmē gan, ka lietojot portatīvo datoru aptuveni trīs nedēļas, es pieradu pie lielā ekrānā.

    Taču gribas teikt, ka ja šādas jaudas un modeļa lietotāji ikdienā ir ļoti kustīgi un daudz pārvietojas, es ieteiktu izvēlēties 14 collu modeli, kas ir izmēros mazāks, bet jaudas ziņā neko vari nezaudēt. Lielākais ekrāna modelis lieliski noderēs, ja ir plašs galds, un dators netiek pārlieku nēsāts līdz. Visādi citādi šis ir arī klasiskās Apple pelēkās krāsas modelis, un tam nav vizuālu atšķirību pret iepriekšējās paaudzes modeli.

    Kas varbūt man personīgi krita acīs no vizuālā viedokļa ir tas, ka klaviatūras fons ir melns. Piemēram, MacBook Air M2 zilās krāsas modelim tas ir pieskaņots korpusam, bet šeit ir redzams kontrasts. Tas nav ne slikti, ne labi, bet drīzāk gaumes jautājums. 16 collu MacBook Pro ir saņēmis ļoti lielu skārienpaliktni, kas balstīts uz pieejamo vietu. Šim modelim tas ir ļoti liels, un kaut kādā mērā jau pat varētu palikt neērts, ja cilvēkam ir mazākas rokas. To pašu var teikt par klaviatūra, kas loģiski ir plašāka, bet tas ir vairāk pieraduma jautājums.

    Gaisa apmaiņa MacBook Pro modeļiem notiek gar abiem sāniem, kuros atrodas vairākus centimetrus garas atveres. Der atcerēties, ka šie modeļi ir aprīkoti ar aktīvo ventilatoru dzesēšanu, kamēr MacBook Air nē. Jaunais MacBook Pro modelis ir aprīkots ar pīto kabeli, kādu iepriekšējā gada laikā saņēmuši arī citi jaunie Apple produkti.

    Ekrāns

    Principā arī šajā komponentē, salīdzinot ar iepriekšējo paaudzi, nekas nav mainījies, tomēr man pašam bija interesanti novērot lielāku spilgtumu un 120Hz atsvaidzi, ko spēj sniegt MacBook Pro modeļi.

    Konkrētais modelis ir aprīkots ar Apple dēvēto Liquid Retina XDR displeju, kura izšķirtspēja sasniedz 3456 x 2234 pikseļus ar 254 ppi. Tas var sasniegt 1600 cd/m² spilgtumu, kā arī spēj atspoguļot 1 miljardu krāsu. Vienkāršoti sakot, displejs ir ļoti spilgts un košs portatīvā datora ekrāns, kurš lieliski noder cilvēkiem, kam svarīgs darbs ar krāsām un detaļām. Spilgtums ļauj šo ekrānu lietot arī gaišākā vidē, kad saule spīd tieši ekrānā.

    Kā jau minēju, tad man jaunums bija 120Hz ekrāna atsvaidzes ātrums. Jāsaka, ka par to šajos modeļos biju aizmirsis, bet to ieraudzīju uzstādījumos. Līdz ar to tas labi parāda, ka ikdienas lietošanā to nav tik viegli atšķirt un pateikt. Vismaz es to nespēju. Taču 120Hz atsvaidze nozīmē pludenāku satura ritināšanu, piemēram, bloga ieraksta vai garu dokumentu lasīšana. Protams, kad es piefiksēju šo lietu, tad jau biežāk pamanīju šo plūdenumu, bet atgriežoties pie 60Hz ekrāna, par to nepārdzīvoju. Tas viss ir pieraduma jautājums.

    Protams, kā jau MacBook Pro sērijas portatīvajiem datoriem, šie ekrāni tiešām ir kvalitatīvi, ar augstu izšķirtspēju, plašu krāsu gammu un spilgti, lai noderētu dažādu radošo jomu pārstāvjiem. Kā arī jo lielāks ekrāns un potenciāli atspoguļojamais informācijas laukums, jo arī atsvaidzes ātrums var noderēt. Tas varētu patikt arī videospēļu entuziastiem, bet kā jau mēs zinām, vismaz pagaidām Apple datori un to operētājsistēmas nav pārāk savienojami termini ar datorspēlēm.

    Veiktspēja

    Vispārīgi sakot, ārējās lietas un ekrāns jaunajā 2023. gada MacBook Pro modelī ir diezgan garlaicīgs un nemainīgs, bet nopietnākie jaunumi ir tieši procesora segmentā. Apskatītais modelis ir aprīkots ar jaunās paaudzes M3 Pro procesoru ar 36GB atmiņu. Jā, Apple piedāvā 18GB un 36GB versijas, kas varbūt nav tik ierasti citu datoru komplektācijās.

    Šis ir vidējais procesoru modelis, jo vēl ir pieejama bāzes versija M3, kā arī jaudīgākā M3 Max versija. Mūsu Kursora komandai bija lielas gaidas saistībā ar šo jaudīgo procesoru, tomēr reāli testu dati izrādījās tādi, kādi tie ir. Taču nevajag pārprast, ka šis dators nav jaudīgs un savu darbu veiks lēni. Šīs paaudzes procesoriem uzsvars likts uz vēl lielāku efektivitāti.

    Sākšu ar sintētiskajiem Geekbench 6 testiem. Tajos viena kodola rezultāts sasniedza 3130 punktus, bet visu kodolu rezultāts bija 15517 punkti. Tikmēr iepriekšējās paaudzes modelim rezultāti bija attiecīgi 2622 un 14240 punktu. Skaitļošanas jaudas rezultāti gan ir pietiekami pārsteidzoši, jo tie ir ļoti līdzīgi vai arī par sliktu jaunajam procesora modelim. Attiecīgi M3 Pro OpenCl rezultāts ir 50436, bet Metal 78731. Salīdzinājumam M2 Pro šie rezultāti ir 50482 un 81583.

    Lai rezultātus padarītu nosacīti “taustāmākus” un salīdzinātu tos ar citiem mūsu apskatītajiem produktiem, šajā gadījumā sistēmplatēm, izmantoju programmu Blender un veicu divu sagatavotu bilžu renderēšanu. BMW bildes izveidošanai bija nepieciešamas 2:30 minūtes.

    Salīdzinājumam Z790 AORUS ELITE sistēmplate kopā ar 13. paaudzes Core i9 uzrādīja 1:03 laiku. BMW renderēšanas testā ROG Strix X670E-E Gaming WiFi kopā ar Ryzen 9 7900X sasniedza 1:22, iepriekš ASUS ROG STRIX Z690-E GAMING WIFI ar Core i7-12700K uzrāda 1:47 laiku. ROG Maximus Z690 Formula tika pie tobrīd iespaidīga 1:37 rezultāta, kas jau tuvojas pavecāka Threadripper spējām.

    Līdz ar to redzam pietiekami lielu atšķirību pret nopietnām galda datoru komplektācijām un portatīvā datora jaudu. Tālāk tika renderēta apjomīgāka bilde, kas saucas Classroom. Apple M3 Pro ar to tika galā 5:54 minūtēs. Tikmēr iepriekš apskatītā Z790 AORUS ELITE X WIFI7 ar jauno Core i9 uzrāda nepilnu 2:57 minūšu laiku, kas par 5 sekundēm piekāpjas Z790 AORUS ELITE kopā ar 13. paaudzes Core i9.

    Arī šajā testā redzama liela atšķirība, taču tas apstiprina to, ka Apple strādā tieši pie procesoru efektivitātes, jo nevajag aizmirst, ka runa ir par portatīvo datoru, ne darbstaciju. Jebkurā gadījumā visi rezultāti ir vērā ņemami. Lai piešķirtu papildu datus ainai, tad šos pašus testus veicu ar 8GB M2 procesoru, ar kuru aprīkots MacBook Air modelis. Tās bija 4:27 minūtes BWM bildes renderēšanai, bet Classroom aizņēma veselas 10:36 minūtes.

    Jāpiemin, ka datora ventilators ieslēdzās tikai tad, kad tika veikti Cinebench programmas sintētiskie testi, kas arī pārbauda GPU un CPU rezultātus pēc noteiktas shēmas. Visā pārējā laikā dators bija ļoti kluss, ko arī uzsver Apple, ka ventilatori tiek ieslēgti ļoti reti, pat pie lielas noslodzes datoram mēģinot maksimāli darboties bez tiem. Cinebench iegūtie rezultāti:

    • CPU (vairāki kodoli) – 1050 punkti
    • CPU (viens kodols) – 140 punkti.

    Iepriekšējās paaudzes M2 Pro modeļiem šie rezultāti ir:

    • CPU (vairāki kodoli) – 782 punkti
    • CPU (viens kodols) – 122 punkti.

    Ikdienas lietošana

    Pats lielākais ieguvums, ko arī parādīja prakse, ir ilgais baterijas darbības laiks. Tāpat tas norāda uz procesoru efektivitāti, ko pieminēju iepriekšējā sadaļā par veiktspēju. Apple MacBook Pro M3 Pro portatīvais dators spēj darboties vairākas dienas ar vienu uzlādi, ja tas tiek lietots vidēji 3-4 stundas dienā. Protams, nopietnāku grafisko vai video darbu veikšanai labāk to ir uzreiz lietot kopā ar lādētāju.

    Konkrētās komplektācijas modelis ir saņēmis arī masīvu un jaudīgu 140W lādētāju, lai uzlādētu 100Wh ietilpības akumulatoru. Tāpat datora ventilatori ieslēdzās tikai sintētisko testu laiku, tā kā datora bija ļoti maza karšana un tas darbojās klusi, kas ir vēl viens no Apple procesoru plusiem. Liela jauda, bet ar klusu darbību.

    Apple M3 Pro un M3 Max versijas ļaus portatīvos datorus saslēgt kopā ar diviem ārējiem monitoriem, paplašinot darba vidi. Tāpat ir padomāts arī par radošā satura veidotājiem, lai informāciju varētu uzreiz ielādet SD atmiņas kartes vai pieslēgt papildu aksesuārus.

    Gribētos teikt, ka klēpī ar 16 collu modeli varētu nebūt tik ērti, tomēr kopumā testa laikā es sevi pieķēru pie domas, ka ir tik patīkami ar lielu ekrānu. Kaut arī iepriekš biju skeptiskāks pret 15 un 16 collu izmēru portatīvajiem datoriem, tad tagad sāku to novērtēt. Jāsaka gan, ka tad es to nevēlētos pārāk nēsāt apkārt, līdz ar to paliktu pie 14 collu modeļa ar šaurām ekrāna apmalēm.

    Nobeigumā

    Šo Apple MacBook Pro portatīvā datora modeli es ieteiktu tiem, kuriem gribas saglabāt mājas ietvaros jaudīgu un klusu mobilu darba staciju, jo jaudas šim MacBook Pro modelim ir pietiekami. Tas noteikti neradīs diskomfortu no pārlieku lielas karšanas, ja dators atradīsies klēpī, bet uz iekārtota darba galda tā būs lieliska darbstacija.

    Apskata nobeigumā vēlos izmantot mūsu kolēģa Reiņa virsrakstu no senāka apskata, ka šīs sērijas Apple dators ir “pārnēsājams galda dators”, kas arī vienā teikumā to apraksta.

    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    no name
    22.01.2024 13:10

    460 ebreji par + 18GB RAM?

    Oskars
    22.01.2024 14:14

    Neesi pirmais kas par to brinas. Apple ir krapnieku kantoris.

    Kaste
    22.01.2024 16:03

    Un atkal Henrijs un viņa drukas kļūdas!
    “Ar to nevajag pārprast situācija, ka šis dators nav jaudīgs un savu darbu veiks lēni” ir kļūdainais teikums.
    Un iepriekšējā rakstā par Youtube un reklāmbloķētājiem kļūda tā arī nav izlabota. Ekselenti!

    Kris
    22.01.2024 16:21
    Reply to  Kaste

    Nekļūdās tas, kas neko nedara.

    Kaste
    24.01.2024 16:27

    https://kursors.lv/2024/01/16/youtube-palenina-video-ieladi-tiem-kuri-izmanto-reklamu-bloketajus/#comment-159692
    🤷‍♂️

    Šī teikuma “Video straumēšanas platforma YouTube meklē veidus, kā piesaistīt ienākumus un cīnīties pret reklāmu bloķētājiem, tāpēc tiek izmantoti dažādi risinājums.” pēdējais vārds.

    Kaste
    24.01.2024 16:29
    Reply to  Kaste

    Kļūdu ķeršanai visātrākais (bet ne vislabākais) risinājums ir cits cilvēks, pirms publicēšanas iedod rakstu izlasīt kādam citam. Noķers tādas kļūdas, kuras pats vairs neredzi.

    Trx450
    22.01.2024 19:55

    3600eur un nav eSim. Dīvaini

    Vards
    22.01.2024 20:25

    Lietoju 16” MB Pro Intel 2019 gada versiju. Pirku custom ar 32Gb, kas tam laikam bija overkill un ap + 1k pie cenas.

    Šodien ir 2024. Gads

    Neredzu savam datoram kaut mazāko aizķeri, un neplānoju to mainīt, kamēr Apple to neieliks Obselete statusā.
    It “just works”.

    x-f
    25.01.2024 20:29
    Reply to  Vards

    Ar OCLP arī “obsolete” Maks var būt labs. Rakstu no 2012. gada makbuka ar jaunāko macOS.

    Kaspars
    22.01.2024 23:01

    Es lietoju ikdienā M1 Max kuru nopirku uzreiz kā tas iznāca ~2021. decembrī. Ikdienā nodarbojos ar dažādu (lielāku un mazāku) video projektu montāžu un jāsaka, ka vēl pat līdz šai dienai šis laptop grauž cauri video tā kā maz neliksies. Ir protams reizes, kad montāžas timeline iebremzē, bet tas ir pie nosacījumiem, ja sakrāmē virsū dažādus smagākus efektus. Eksporta laiki ir ļoti ātri un kopējā lietošana pludena. Pats personīgi pie šīs veiktspējas neredzu iemeslu taisīt upgrade….nu varbūt uz M5 Max :)

    Bats
    27.01.2024 14:01

    Kaut kas nav riktīgi ar to Blender render testu. Papētīju citus šī paša modeļa apskatus. BMW testa aina renderējas uz bāzes M3 (ne Pro) 31 sekundē, jums 5x lēnāk. Aizvērsturiski Mac ar i5 iekšā to renderē pa 5 min.

    Reklāma