Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātniekiem izdevies atrast hormonu, kas varētu palīdzēt pret saindēšanos ar alkoholu

    Jaunākie raksti

    Farmakologu grupai no Teksasas Dienvidrietumu universitātes ir izdevies atrast hormonu, kas palīdz ātrāk atgūties pēc kārtīgas devas stiprināto dzērienu vai, gudrāk sakot, saindēšanās ar alkoholu.

    Tas ir hormons FGF21, ko jau dabiski izstrādā cilvēka aknas. Parasti tas palīdz regulēt cilvēka metabolismu, noturot glikozes līmeni normas robežās pēc ēdienreizēm. Kad dzīvnieki un tai skaitā cilvēki patērē fermentētus augļus vai sulas, šajos produktos esošais etanols liek aknai vairāk izdalīt FGF21 hormonu. Šajā brīdī tas palīdz pret strauju intoksikāciju un aknu bojāmumiem.

    Reklāma

    Pieejamā informācija zinātniekus vedināja pie domas, ka šo hormonu var izmantot arī alkohola šķelšanai. Lai pārbaudītu savu teoriju, tika izmantotas peles. Tām tika iebarota etanola deva, lai tās noreibst un zaudē apziņu. Pēc tam vienai no pelēm tika injicēts FGF21 hormonus, un ar tā palīdzību viņa divreiz ātrāk atguva apziņu nekā cita eksperimenta dalībniece bez hormona.

    Tāpat eksperiments atklājis, ka hormona izmantošana ļauj cīnīties pret intoksikāciju, bet tas tieši neietekmē alkohola metabolismu. Uz to norādījušas peļu asins analīzes, jo abām bijusi vienāda alkohola koncentrācija asinīs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma