Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātnieki atdzīvinājuši orgānu šūnas beigtām cūkām

    Jaunākie raksti

    Eksperimentējot ar jauniem risinājumiem medicīnā, zinātniekiem ļoti patīk tajos izmantot cūkas. To pierādīja, piemēram, Īlona Maska uzņēmuma “Neuralink” smadzeņu čipa izmēģinājums uz cūkām. Taču jaunākais eksperiments ar cūkām paver priekškaru cita medicīnas novirziena nākotnei. Jēlas Universitātes pētnieki veiksmīgi atdzīvinājuši šūnas nedzīvos cūku orgānos. Tas ir starts, kas nākotnē varētu pavērt ceļu, piemēram, iespējai saglabāt orgānus transplantēšanai ilgi pēc donora nāves.

    Eksperimentā tika izmantoti vienu stundu mirušu cūku orgāni. Tā rezultātā dzīvnieka sirds sāka pukstēt un ķermenis nesastinga. Kā tas tika panākts? Zinātnieku komanda sajauca dzīvnieku asinis un mākslīgo hemoglobīnu ar “OrganEx” šķīdumu, kas ietver pretiekaisuma zāles, nervu blokatorus (lai novērstu dzīvnieka atgriešanos pie samaņas), barības vielas un zāles, kas cīnās ar šūnu nāvi. Šis eksperiments ir turpinājums medicīnas izrāvienam, kad pirms gada zinātnieki atdzīvināja mirušo cūku smadzeņu šūnas.

    Reklāma

    Neskatoties uz to visu, vēl liels darbs priekšā, lai iegūtu kādu pievienoto vērtību cilvēkam. Turpmākie pētījumi parādīs, vai orgāni darbojas. Pētniekiem būs arī jānovērtē “OrganEx” šķīduma ietekme, tajā neiekļaujot nervu blokatorus. Galu galā vēl arī jāveic eksperimenti ar pašiem cilvēkiem.

    Taču, ja turpmākie izmēģinājumi šajā virzienā būs veiksmīgi, tas varētu pavērt lielas iespējas nākotnes medicīnā. Galvenokārt būtu iespējams pagarināt transplantējamo orgānu dzīvotspēju – tos varētu izmantot vēl ilgi pēc donora nāves. Šādā veidā būtu pieejami vairāk transplantu un glābts vairāk dzīvību. Tāpat tas pavērtu iespējas izdzīvot tiem, kuri saskārušies ar nopietniem orgānu bojājumiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    05.08.2022 10:58

    Cūkas!

    Čiekurs
    05.08.2022 11:18

    Tā, kurš lika piķi uz zombiju apokalipsi 2022. gadā?

    Flare
    05.08.2022 12:10

    Izņemam nervu blokatorus un sanāk zombiji. :D

    digitalk
    05.08.2022 13:08

    > ļoti patīk tajos izmantot cūkas

    cūču fizioloģija un imūnsistēma ir ļoti tuva cilvēkam, tas nav tikai patikšanas jautājums.

    tā ka izsenajam sieviešu teicienam “visi vīrieši ir cūkas” ir zināms pamats ;)

    Last edited 1 year ago by digitalk
    bobis
    06.08.2022 08:46

    Zombocucinu bari siro pa pilsetam?

    bobis
    06.08.2022 10:19

    Kaki zombo nindzas, kas leka pa kokiem un peles sikas zombo triecien vienibas.

    Reklāma