Web Analytics
More
    Reklāma

    Uzņēmums AIR radījis pirmo degvīnu, kam būs negatīva oglekļa pēda

    Jaunākie raksti

    Uzņēmums AIR ir radījis pasaulē pirmo degvīnu, kam būs negatīvs oglekļa pēdas nospiedums. Tas pateicoties tehnoloģijai, kas no atmosfēras paņem CO₂ un to izmanto alkohola radīšanas procesā.

    Lai iegūtu tradicionālo degvīnu, ir nepieciešams graudu fermentēšanas process. Visā šajā ķēdē ir iekļauti gan pesticīdi, gan ražas novākšanas izmeši, fermentēšanas un destilēšanas process. Tikmēr uzņēmums AIR sava degvīna ražošanā izmanto vienīgi etanolu un ūdeni.

    Reklāma

    Līdz ar to netiek radīti nekādi atkritumi. AIR izmanto CO₂, lai apstrādes procesā iegūti spirti, alkāni un ūdens. Saules elektrostacijās saražoto atjaunojamo enerģiju izmanto, lai rūpnieciskajās iekārtās atdalītu CO₂, pirms tas nonāk atmosfērā. Kad gāze ir sašķidrināta, tā tiek uzglabāta tvertnēs.

    CO₂ tiek apvienots ar zaļo ūdeņradi, kas tiek ražots uz vietas reaktora sistēmā oglekļa pārvēršanai. Ķīmiskās reakcijas rezultātā tiek iegūts reaktora šķidrums, kas sastāv no spirtiem, alkāniem un ūdens. Turpmākajā destilācijas procesā etanolu atdala no ūdens un alkāniem.

    Protams, AIR  degvina iepakojums ir veidots no materiāliem, kas spēj dabiski sadalīties, līdz ar to neradot papildu atkritumus, kad dzēriens ticis likts lietā. AIR degvīna cena ir aptuveni 75 USD par 750ml iepakojumu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    dsfd
    07.11.2023 13:24

    Es pareizi saprotu, ka turpmākt dzert šņabi būs dabai draudzīgi?

    Biteme
    07.11.2023 13:29
    Reply to  dsfd

    Dabai draudzīgi tas ir arī tagad – jo ātrāk rumpis būs zem zemes, jo mazāku šmuci tas atstās aiz sevis)

    07.11.2023 15:57

    Protams, tas nav fiziski iespējams, būt negatīvam CO2 patēriņam. Darbinieki tur nestrādās? piegādās ar cerībām? Apple jau dabū ierīt no ES par oglekļa neitrālajiem ‘pulksteņiem. Vieglākais, oficiālais veids, lai paliktu oglekļa neitrālu, ziedo āfrikā skolas būvniecībai. Izrādās, šādi ziedojumi dzēš oglekļa pēdu. sskolas būvniecība, piemēram, Latvijā nerada šādu efektu, tikai āfrikā un mazattīstītās valstīs…

    Klausītājs
    07.11.2023 16:39
    Reply to  Usinss

    Tieši šajā gadījumā tas ir iespējams, ja CO2 patērē ražošanā. Ja patērē vairāk kā rada, tad rezultāts var būt negatīvs. Apple gadījumā viņi tikai rada CO2 un rezultātā sanāk 0 protams ir muļķības.

    Janis Upenieks
    07.11.2023 17:07
    Reply to  Klausītājs

    Neražot vispār etanolu būtu dabai draudzīgāk

    Sergejs
    07.11.2023 16:48

    Kaut kā atgādina Minhauzena modinātāju.
    Elementāra loģika saka ka vismazāko oglekļa pēdu atstāj sistēma kura rezultāta sasniegšanai izdara vismazāk kustību un patērē tam vismazāk enerģijas. Ja pastiepjamies tālāk līdz iekārtu ražošanai kas ražo “zaļo” ūdenradi un saules paneļu ražošanai/utilizācijai tad ir smagas aizdomas ka pēda būs 54 izmēra

    Gints Rotčenkovs
    07.11.2023 18:34
    Reply to  Sergejs

    Un autors nav bijis spējīgs saprast, ka šis CO2 tiek savākts no klasiskās graudu/kartupeļu fermentēšanas. tiek ražots klasiskais ne-zaļais spirts, savākts radies CO2, tas smalki zaļi ķīmiski sintezēts par spirtu atkal. Daļa produkcijas “Zeļonaja Marka/ Stoļičnaja” parastais. no CO2 uztaisa superdārgu un “neitrālu” spirtu, ko Mārketologi tirgo pa 5x cenu.

    Krotow
    07.11.2023 19:13

    Un ja ņem vērā ka augi naktīs ogļskābo gāzi neuzņem, “pēda” kļūst vēl lielāka.

    Gints Rotčenkovs
    07.11.2023 18:31

    Henrij, vai skolā dabas zinības esi mācījies??
    Man acis sāp šito lasot….

    Gints Rotčenkovs
    08.11.2023 10:14

    Bišķi augstāk uzrakstīju. Lielie alus brūži, kas CO2 savāc no raudzēšanas. Esmu dzirdējis, ka CO2 metāla balonos tirgotais mēdzot būt “raudzēšanas izcelsmes”

    Reklāma