Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētījums: Viedtālrunis spēj noteikt, vai esi piedzēries

    Jaunākie raksti

    Zinātnieki nākuši klajā ar visai interesanta pētījuma ne mazāk saistošiem rezultātiem. Vairāki tālruņa iekšienē esošie sensori, ko izmanto, lai noteiktu paātrinājumu un kustību vertikālā stāvoklī uz priekšu un atpakaļ, atklājuši būtiskas izmaiņas, kādas parādās cilvēka gaitā, tam esot reibuma stāvoklī salīdzinājumā ar kustību, kad cilvēks ir, tā teikt, skaidrā.

    Pētījumā piedalījās 22 dalībnieki vecumā no 21 līdz 43 gadiem. Lai pārbaudītu, uz ko ir spējīgi viedtālrunī esošie sensori, pētījuma dalībniekiem tika lūgts ierasties laboratorijā un uzņemt tik daudz alkohola, lai tā koncentrācija elpā palielinātos līdz 0.2%. Lai arī kas tā nebūtu par alkoholisko dziru, dalībniekiem tā bija jāizdzer stundas laikā. Pēc tam, viedtālruņus novietojot muguras lejasdaļā un nostiprinot tos ar jostu, dalībniekiem bija jāpaiet 10 soļi turp un atpakaļ.

    Reklāma

    Iegūtie rezultāti ļāva secināt, ka tik tiešām viedtālruņa sensori spēj fiksēt atšķirības, kas vērojamas cilvēka gaitā pirms un pēc alkohola uzņemšanas. Pētnieki norādīja, ka šis eksperiments, bija vairāk kā koncepta pierādījuma pētījums, kas nodrošina pamatu turpmākai izpētei par viedtālruņu izmantošanu, lai attālināti noteiktu alkohola klātbūtni cilvēka organismā.

    Raugoties nākotnē, pētnieki norāda, ka izpēti balstīs datos un tiks radītas efektīvākas metodes, kā palīdzēt alkohola reibumā esošam cilvēkam. Tikmēr arī citās jomās gaitas atpazīšana var būt visai efektīvs rīks. Piemēram, Ķīnā datus par gaitu izmanto noziedznieku identificēšanā reāllaikā, jo veids, kādā cilvēks staigā, taču ir tik unikāls.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Einis
    19.08.2020 15:53

    Nu c`mon. Ko var ietekmēt 0,2 promiles. Tā pat nav alus pudele…

    digitalk
    19.08.2020 16:14
    Reply to  Einis

    pētījums veikts ASV, un tur mēra procentos, tātad tie ir 0.2%, jeb 2 promiles izelpā.
    labs bezmaksas kvasījiens tiem 17 studentiem sanāca ;)

    Reklāma