Web Analytics
More
    Reklāma

    Linux tagad oficiāli darbosies Apple Silicon datoros (papildināts)

    Jaunākie raksti

    Šī ir nozīmīga nedēļa visiem aktīvajiem Linux operētājsistēmas faniem un lietotājiem, jo to beidzot būs iespējams oficiāli palaist ar ARM procesoriem darbinātajos Apple Mac datoros.

    Tiesa, uzreiz jāsaka, ka joprojām ir ļoti daudz ierobežojumu, taču paralēli notiek aktīva Linux uzlabošana, lai spētu izmantot plašāku M procesoru funkcionalitāti. Pēdējais Linux atjauninājums ir sniedzis atbalstu Apple ARM procesoriem, kas nozīmē, ka tajos būs iespējams palaist Linux Ubuntu un Fedora versijas.

    Reklāma


    Sākot no 2006. gada, kad Apple sāka izmantot Intel datoru procesorus, ar dažādu operētājsistēmu palaišanu Mac datoros nebija nekādu problēmu. Taču sākot pāreju uz ARM procesoriem 2020. gadā, principā tika noslēgta pieeja citām operētājsistēmām, neskaitot Apple macOS. Tā kā Linux pielāgošana jaunajai arhitektūrai ir laikietilpīgs darbs, tad šobrīd esošā funkcionalitāte būs ierobežota.

    Piemēram, nebūs iespējams atskaņot mūziku MacBook Air M1 modelī, kā arī šajā modelī ar Linux nedarbosies pirkstu nospieduma lasītājs. Piemēram, jaunajos 14 un 16 collu M2 MacBook Pro Linux nemaz nevarēs palaist, un labākā iespēja būs M2 MacBook Air un 13 collu MacBook Pro modelis. Kā jau informējām šajā nedēļā, tad arī Windows operētājsistēma tieši nedarbosies ARM arhitektūrā, bet tās palaišanai var izmantot virtualizācijas programmu Parallels Desktop.

    Papildināts (02.03.23): iepriekš avotā paustā informācija nav bijusi precīza, un pagaidām nebūs iespējams uzreiz palaist Linux operētājsistēmu M1 un M2 darbinātajos Mac datoros. Joprojām pastāv tehniskie ierobežojumi, tomēr Linux Kernel 6.2 versijai ir pamata palaišanais atbalsts daļai M1 darbināto Mac datoru.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Usinss
    27.02.2023 09:34

    Hm, Asahi linux bija 4 mēnešus pēc pirmā M1 MAC pieejams. Bet tagad sanāk, ka ir atjauninājuši kerneli, kas ļauj jebkuru instalēt? GPU akselerācija būs?

    Reklāma