Web Analytics
More
    Reklāma

    “SpaceX” 2022. gadā uzstādījis rekordu raķešu palaišanā

    Jaunākie raksti

    Noapaļojot 2022. gada notikumus un sasniegto, ar savu statistiku dalījusies arī kompānija “SpaceX“. Uzņēmumam šis bijis vēl viens darbīgs gads, kas galvenokārt aizvadīts, strādājot ar NASA pie dažādiem kosmosa projektiem, kā arī palaižot klientu un “Starlink” interneta satelītus. Kopumā šajā gadā “SpaceX” raķetes palaida 61 reizi, kas ir jauns rekords, krietni pārspējot 2020. un 2021. gada sniegumu, kad attiecīgi tika veiktas 26 un 31 misija.

    Pēdējo no 2022. gada misijām “SpaceX” veica piektdien, 30. decembrī, kad Izraēlas uzdevumā ar nesējraķetes “Falcon 9” palīdzību orbītā nogādāja Zemes novērošanas satelītu. Būtiski, ka teju visas misijas šogad veiktas tieši ar vairākkārt izmantojamo raķeti “Falcon 9”. Izņēmums bija vienu reizi novembrī, kad ASV Gaisa spēku uzdevumā orbītā tika nogādāti divi satelīti, kas paveikts ar jaudīgās nesējraķetes “Falcon Heavy” palīdzību.

    Reklāma

    Lielu fokusu “SpaceX” šogad lika uz “Starlink” interneta satelītu izvietošanu kosmosā. Šajā gadā uzņēmums veicis ap 34 “Starlink” misijām, katru reizi orbītā nogādājot 50 – 60 interneta satelītus. Šī gada beigās uzņēmums orbītā sāka izvietot arī otrās paaudzes “Starlink” satelītus, kas ir lielāki un smagāki un nodrošinās interneta iespējas arī nekurienē dzīvojošiem. Šobrīd kopumā “SpaceX” orbītā izvietojis ap 3300 “Starlink” satelītiem, kas ātrgaitas interneta iespējas sniedz jau daudzās pasaules valstīs, ieskaitot Latvijā.

    Starlink satelītu interneta izmēģinājums

    Vienlaikus viena lieta, ko “SpaceX” šogad tā arī neizdevās realizēt, ir kosmosa sistēmas “Starship” pirmais orbitālais lidojums, kas jau apmēram gadu tiek nemitīgi atlikts, uzņēmumam saskaroties ar Federālās aviācijas administrācijas pretestību un sarežģījumiem saņemt lidojumam nepieciešamo licenci. “Starship” pirmā orbitālā lidojuma atlikšana arī rada bažas, vai to varēs izmantot 2023. gada nogalē plānotajā pirmajā komerciālajā misijā līdz Mēnesim, kur deviņas pasažieru vietas iegādājies japāņu miljardieris Yusaku Maezawa.

    Jāpiezīmē, ka šobrīd kopumā “SpaceX” kontā ir 199 raķešu palaišanas. Nākamais gads kompānijai solās būt vēl noslogotāks gan saistībā ar “Starlink” satelītu izvietošanu, gan klientu pasūtītajām misijām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma