Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA vēlas turpināt sadarbību ar “SpaceX” saistībā ar cilvēku nogādāšanu uz Mēness

    Jaunākie raksti

    Aizvadītā nedēļa kosmosa nozarē bija ļoti nozīmīga, jo pēc ilgiem pūliņiem beidzot tika uzsākta Mēness misija “Artemis I”, kas ir pirmais posms NASA “Artemis” programmā. Nākamie uzdevumi ietver apkalpes misijas – 2024. gadā “Artemis II” laikā astronauti “Orion” kosmosa kuģī aplidos apkārt Mēnesim. Savukārt 2025. gadā “Artemis III” ietvaros plānots, ka pēc vairāk nekā 50 gadu pārtraukuma cilvēks atkal spers kāju uz Mēness. Šīs misijas ietvaros NASA sadarbojas ar “SpaceX”, kas pērn izcīnīja iespēju ar savu kosmosa kuģi “Starship” nogādāt astronautus uz Mēness. Tagad NASA ir paplašinājusi “SpaceX” lomu šajā programmā un izvēlējusies “Starship” arī “Artemis IV” misijai.

    Paredzēts, ka “Artemis IV” būs apkalpes misija, kuras laikā otra astronautu partija tiks nogādāta uz Mēness. Tas gan notiks ne agrāk kā 2027. gadā.

    Reklāma

    Šī gada sākumā NASA paziņoja, ka pieņem jaunus piedāvājumus transportlīdzekļiem, kas nosēdinās astronautus uz Mēness “Artemis IV” misijas ietvaros. Lai gan “SpaceX” nebija atļauts piedalīties šajā konkursā, jo ņems dalību “Artemis III” misijā, NASA nolēma izmantot līgumā atrunātās iespējas un lūdza uzņēmumu pārveidot “Starship”, lai tas atbilstu jaunajām prasībām. Proti, lai “Starship” varētu nogādāt cilvēkus kosmosā no “Gateway” stacijas uz Mēnesi.

    Runājot par finansēm, “SpaceX” sākotnējais līgums ar NASA bija 2,9 miljardu dolāru vērts, taču izmaiņas, kas uzņēmumam jāveic saistībā ar “Starship”, šo summu palielina par vēl 1,15 miljardiem. Līdz ar to šobrīd līguma vērtība sasniedz 4,05 miljardus ASV dolāru, par ko “SpaceX” jānodrošina un jāpielāgo “Starship” kosmosa kuģis “Artemis III”, “Artemis IV” un, iespējams, vēl vēlākām NASA “Artemis” misijām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma