Web Analytics
More
    Reklāma

    Starlink satelītu interneta izmēģinājums

    Jaunākie raksti

    Pirms dažām dienām biju komandējumā un ar vienu aci darba čatā pamanīju šūmēšanos par jaunu ierīci, kas ieradusies uz biroju. Visai ātri sapratu, ka beidzot esam tikuši pie Starlink satelītu interneta komplekta, ko jau pavisam drīz TestDevLab inženieri izmantos savos programmatūras testēšanas darbos. Kā jau paši saprotam, mūsdienās dažādu lietotņu darbību būtiski var ietekmēt tīkla konfigurācijas un sniegums un tāpēc ir svarīgi pārbaudīt to darbību dažādos apstākļos. Nākamajā dienā biju atpakaļ birojā un uzreiz devos apskatīt šo interesanto ierīci.

    Starlink ir satelītu interneta sistēma, ko izveidojis un uztur Īlona Maska izveidotais kosmosa tehnoloģiju uzņēmums SpaceX. Oficiāli šis uzņēmums tika izziņots pirms 7 gadiem un šobrīd tas sastāv no aptuveni 2200 masveidā ražotiem maziem satelītiem (sver ap 300kg), kas lido Zemes zemajā orbītā trīs dažādās augstuma zonās – 340km, 550km un 1150km. ASV Federālā sakaru komisija šobrīd ir atļāvusi Zemes orbītā nogādāt 12 000 Starlink satelītus un nākotnē uzņēmums plāno iegūt atļauju uzšaut gaisā vēl 30 000 šādus satelītus. Tos katru otro nedēļu kosmosā nogādā paša SpaceX atkalizmantojamās raķetes, tāpēc šī satelītu tīkla izvēršanas tempiem citiem konkurentiem (OneWeb, Telesat, Boeing, Amazon Project Kuiper u.c.) ir grūti turēt līdzi. Piezīmēšu, ka satelīti spēj kustēties, lai izvairītos no citiem objektiem un pēc 4-5 gadu kalpošanas stūrē Zemes virzienā, kur krītot pilnībā sadeg. Tādējādi tie nevairos kosmosa atkritumus.

    Pats uzņēmums norāda, ka šis interneta pakalpojums visvairāk būs aktuāls nomaļās vietās, kur nav normāli pieejami citi interneta veidi, taču reizē arī privātpersonām sola pavisam pieklājīgus 100 – 200 Mb/s lejuplādes ātrumus un ap 20ms aizturi, kas ļaus normāli aizvadīt video zvanus vai pat spēlēt tīmekļa spēles. Eksistē arī Starlink piedāvājums biznesa klientiem, taču tas Latvijā pagaidām netiek piedāvāts.

    Starlink šobrīd piedāvā satelītu interneta pakalpojumu 32 valstīm visā pasaulē un pavisam nesen tas (daļēji) kļuva pieejams arī Latvijā. Zemāk varam   kartē apskatīties Starlink pakalpojuma pieejamību šī raksta tapšanas brīdī. Kā redzam, visā Latvijā tas oficiāli vēl nav pieejams, bet nu vismaz Rīgā darbojas.

    Starlink interneta komplektu var pasūtīt uzņēmuma mājaslapā un mums būs tikai jāievada adrese, kur to plānojam izmantot. Ja adrese atrodas zonā, kur pakalpojums ir pieejams, varēsim pasūtīt Starlink komplektu. Šis interneta pakalpojums nav diez ko lēts, ja raugāmies ar izlutināta latvieša acīm. “Dzelži” maksā ap 660 eiro un tad ik mēnesi maksāsim ap 110 eiro par pašu interneta pakalpojumu. Ja gribēsim Starlink izmantot citās adresēs, tas mums ik mēnesi izmaksās papildus 25 ASV dolārus. Kāpēc dolārus? Tāpēc, ka pagaidām šis papildus pakalpojums ir pieejams tikai ASV. Tātad, Starlink principā ir stacionārs interneta pakalpojums.

    Latvijas gadījumā šāds Starlink internets visdrīzāk būs noderīgs privātmāju iedzīvotājiem, kuriem nav pieejams normāls optiskā, DSL vai radiolinka tipa internets un nepārliecinošs ir arī mobilā interneta sniegums. Starlink satelīti izrādījušies ļoti noderīgi Ukrainā, kur Krievijas aizsāktā absolūti bezjēdzīgā kara gaitā ir krietni traucēta ierasto sakaru darbība.

    No kā sastāv Starlink interneta komplekts

    No Starlink mums atsūtīs paliela izmēra kasti, kurā atradīsim antenu (patiesībā antenu, kas sastāv no ļoti daudz mazām antenām), tās statīvu, 22.86 metrus garu kabeli un rūteri. Šis konkrētais komplekts ir otrās paaudzes ierīce un zemāk attēlā vari apskatīties, kādas ir būtiskākās atšķirības starp abām paaudzēm gan antenai, gan rūterim.

    Kolēģi antenas statīvu jau bija paspējuši pieskrūvēt pie vecas kondicioniera kastes un pati antenta vienkārši ieklikšķinās statīvā. Antentu var uzspraust arī uz masta vai pieskrūvēt pie jumta ar dažādu adapteru palīdzību. Antena ir motorizēta un pati spēs nopozicionēties vislabākajā virzienā pret satelītiem.

    Starlink antenas savienošanai ar rūteri izmanto vītā pāra kabeli ar barošanu, kam ir pašu veidots konektors. Standarta komplektā mēs saņemsim ~22m (75 pēdas) kabeli, taču ir iespējams nopirkt arī garāku ~45m (150 pēdas) kabeli. Atšķirībā no pirmās paaudzes Starlink ierīces, tagad kabeļi ir nomaināmi.

    Šādi izskatās otrās paaudzes Starlink rūteris (maršrutētājs). Tā ir ne pārāk liela izmēra balta kastīte, kuras priekšpusē lepni attēlota orbīta ar kuru Masks plāno nokļūt no Zemes uz Marsu.

    Rūtera apakšpusē ir pieslēgvietas diviem kabeļiem. Viens ir barošanai, otrs datu kabelim, kas otrā pusē savienots ar antentu. Pirmās paaudzes Starlink rūterim bija iebūvēts Ethernet ports, taču jaunajam to var iegūt tikai nopērkot atsevišķu adapteri. Paskaties, kā abiem kabeļiem ir noizolēti konektori, lai mitrums neiekļūst rūterī. Pats rūteris ir IP54 sertificēts, tomēr pavisam laukā es to tomēr neturētu.

    Kā redzam, komplekts ir pagalam vienkāršs un tā saslēgšana būs saprotama teju ikvienam.

    Starlink lietotne un tās iespējas

    Lai Starlink varētu iestartēt, būs nepieciešama Starlink mobilā lietotne, kas pieejama Android un iOS ierīcēm. No sākuma tā palūgs ar telefona kameras palīdzību “noskenēt” apkārtni ap antentu, lai pārbaudītu vai signālam priekšā nebūs kādi šķēršļi.

    Pēc tam uzskatāmi tiks parādīts, kā visas ierīces saslēgt kopā un kādam Wi-Fi tīklam pieslēgties. Kad tas būs izdarīts, Starlink lietotnē redzēsim konkrētā interneta pieslēguma statusu. Pieslēgšanās satelītiem vismaz mūsu gadījumā notika ļoti ātri – kāda 1-2 minūtes. Viss, varam izmantot internetu un telefonus, datorus slēdzam klāt pie Starlink Wi-Fi tīkla.

    Starlink lietotnē ir vēl dažas noderīgas funkcijas. Varam ērti apskatīties savienojuma parametru statistiku, informāciju par sakaru pārrāvumiem, kā arī pamainīt bezvadu interneta tīkla iestatījumus. No Starlink lietotnes varam arī ieslēgt vai izslēgt antenas apsildi sniega nokausēšanai. Tieši šīs funkcijas dēļ kaķi ir tik ļoti iemīļojuši šīs antenas :)

    Visbeidzot, lietotnē vēl ir arī interesants telpu analizators, kas palīdzēs noteikt, kurās vietas būs labs bezvadu interneta signāls. Līdzīgas funkcijas ir redzētas arī citu tīkla ierīču lietotnēs, taču te varam novērot diezgan glītu funkcijas realizāciju.

    Cik tad ātrs ir Starlink satelītu internets?

    Protams, loģisks ir jautājums par to, kāds tad ir reāli sasniedzamais ātrums Latvijā. Uzreiz teikšu, ka dažādās adresēs, dažādos laikos un dažādās ierīcēs šis ātrums atšķirsies. Pašā Starlink lietotnē ir ātruma testēšanas funkcija, kas mēra datu pārraides ātrumu starp dažādiem punktiem un palīdzēs saprast, kur varētu būt kādas problēmas. Lai ātrumu tests ir salīdzināms ar ikvienu interesentu, izmantoju mūsu pusē ļoti populāro Speedtest by Ookla lietotni. Kā redzam pēc testa rezultātiem, ieguvu 138 Mb/s lejuplādes un 23.6 MB/s augšuplādes ātrumus. Ekrānšāviņā arī redzam palielus aiztures (ping) laikus un to, ka testa laikā neesam nekur kosmosā pazaudējuši datu paketes.

    Secinājumi

    Pozitīvi, ka Starlink ir kļuvis pieejams arī Latvijā un noteikti būs cilvēki, kam šāds interneta pakalpojums var būt noderīgs. Kā jau rakstīju augstāk, visdrīzāk tās būs mājsaimniecības, kas atrodas nomaļākās vietās, kur nav pieejami normāli klasiskā interneta pakalpojumi. Cena ir paliela, taču internets arvien lielākam cilvēku lokam sāk kļūt par pirmās nepieciešamības pakalpojumu un arvien pieaugs tādu cilvēku skaits, kas var pamatot šāda pakalpojuma izmaksas.

    Zinu, ka Latvijā vēl vismaz daži cilvēki jau ir tikuši pie saviem Starlink komplektiem un būtu labi, ja komentāros padalītos par saviem pirmajiem iespaidiem, kā arī pastāstītu par savu pieredzi, kad šis pakalpojums būs palietots ilgāku laiku. Kādi ir vidējie ātrumi un cik bieži gadās sakaru pārrāvumi?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    55 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Edgars Eglitis
    15.05.2022 18:38

    Ļoti interesētu kā strādā kustībā. Vai vispār strādā kustībā. Nepieciešams laivai.

    Jānis
    16.05.2022 08:17

    Youtubē klejo video, kur Starlinks piestiprināts uz auto jumta, un brauciena laikā internets ir visu laiku.
    Kā arī jau testēšanas procesā ir savietojamība lidmašīnām, lai nodrošinātu internetu lidojuma laikā.
    Tādēļ viņu var izmantot gan statiski, gan kustībā, par ko jāpiemaksā $25 mēnesī. Rakstā ir pieminēts.

    Kārlis
    16.05.2022 08:27

    tak DELTA esot testējusi Starlink tieši kustībā. Paši rakstījāt.

    Hmm
    16.05.2022 12:56

    Servisa adresi var mainīt bez maksas. ASV var ieslēgt roaming/portability, lai varētu izmantot citās vietās un ir redzēts, ka šo izmanto arī kustība. Par šo būs jāmaksā 25$ kaut kad nākotnē.
    Vispār serviss ir jauns un attīstās, tā ka izmaiņas var būt.

    Rinalds
    21.05.2022 15:24
    Reply to  Hmm

    mobilitāti par 25€/mēnesī var abonēt. vismaz es varu :)

    Ekrānuzņēmums 2022-05-21 152435.png
    Hmm
    24.05.2022 10:19
    Reply to  Rinalds

    Viss strauji mainās, šobrīd jau ir pieejams atsevišķs serviss cilvēkiem, kuri ceļo, cena +25, ar iespēju brīvi pārvietot uz citu vietu, kā arī atslēgt pakalpojumu uz laiku.
    Minēts, ka lietošanai kustībā nav piemērots.

    Mārtiņš
    08.07.2022 13:40
    Reply to  Edgars Eglitis
    Mārtiņš
    15.05.2022 22:40

    Jap, tieši šodien sanāca patestēt
    Bieriņos starlink app speed testi parādija vidēji 550/250 up/down starp rūteri un satelītu.
    Ookla app speed test telefons 250/50
    Tas gan ar antenu uz zemes, bet plānoju likt uz jumta, kur mazāk koki traucēs

    KKTK
    16.05.2022 09:28

    Pat telefona programmas bildē uzzīmēti divi Ethernet porti, bet realitātē – neviens :/

    Last edited 1 year ago by KKTK
    Skābene
    16.05.2022 13:24

    Būtu interesanti papētīt, kā tas šķīvis darbojas sliktos laika apstākļos, lietus, sniegs, migla.
    Vismaz SAT TV gadījumā savulaik bija vērojami zināmi darbības traucējumi.

    KKTK
    16.05.2022 15:43

    Vai nav tā, ka šķīvja pozicionēšanas mehānisms (ietaupot) tehniski nav pārāk stiprs, lai būtu paredzēts ilgstošām vibrācijām un biežai šķīvja pozīcijas maiņai, kas notiktu kustības gadījumā. Līdz ar to nebūtu jāņemas ar garantijā salauztiem regulatoriem. Kas attiecas uz satelītem, tiem iespējams ir pilnīgi PO, vai šķīvis pēc 90min ir tajā pašā vietā kur bija vai vairs nav.

    Krotow
    16.05.2022 22:59

    Vairumam Latvijas interneta lietotāju vienai majsaimniecībai Starlink ir par dārgu. Taču ciemos vietās ar sliktu mobilā interneta pārklājumu sadalīt uz 5-10 mājām izskatas interesanti. Pie nosacījuma ka visās vienlaicīgi 4K video neskatās :)

    Biteme
    16.05.2022 23:22
    Reply to  Krotow

    Ciemos pietiek ar 3K – kueche, utt.

    Rihards
    17.05.2022 09:08

    Bet ja pufaikcimā 5 mājas nopērk kopēji 1 kasti un katrs lieto, cik vajag, maksā 1/5 no summas. Oficiāli jau nekas netiek pārdots tālāk….

    Skābene
    17.05.2022 09:18

    Tāpat kā dalīties ar Netflix, vai Go3, bet vai tad tas attur no dalīšanās!?

    Last edited 1 year ago by Skābene
    Kristaps
    17.05.2022 09:41
    Reply to  Krotow

    Nu nu…. sadali nestabilos 100mbit uz 10 majām/ierīcēm kur katrs kaut ko kačā, strīmo…. Rezultatā nets sūdīgāks un nestabilāks par jebkura operatora esošo mobīlo 4G netu. Turklat es domaju ka pēc gada jau 5G būs konkurentspējīgi attīstijies, ka varēs jau arī šo pienācīgi uzskaitīt.

    Nezinu cik tu būtu sajūsmā par 1Mb/s down un tur 200Kb/s up ātrumu, par kuru jāmaksā tur 10-15€/mēn. Vai kad vēlēsies lejupielādet un ieinstalēt kādu mūsdienīgu 60/80gb smagu spēli ierīcē, skriesi pie visiem kaimiņiem un lūgsies lai atslēdzās lai var ātri nokačāt? :D Jo ar 1Mb/s ātrumu 80gb spēli lejupielādēsi ~22stundu laikā. :D Atgriežamies 90tajos?

    Un negaisa laikā vai biezu lietus mākoņu un miglā… Visi lasīs grāmatas gaidot kamēr pāries par to maksājot? Jo tad satelīta nets(gluži kā satelīta TV) nav normāli izmantojams šādos momentos.

    Last edited 1 year ago by Kristaps
    Hmm
    17.05.2022 11:41
    Reply to  Kristaps

    Kristap, tu te komentē, tā kā pārzinātu situāciju visā LV un pasaulē.
    Brīvdienās biju Kurzemes jūrmalā, pat telefona zona mainīga un visiem operatoriem, nerunājot par internetu.
    Kad, tavuprāt, tur sagaidīt 5G uz tām 3 mājām?
    Vietā kur citu alternatīvu nav, pāris pārrāvumus stipra negaisa laikā var pārdzīvot un tiešam palasīt grāmatu.

    17.05.2022 14:46
    Reply to  Hmm

    Jebkurā jūras malā (aiz meža, aiz kāpas un it īpaši pie lielāka izmēra ūdenstilpnes) būs ļoti vāja zona.

    Kristaps
    18.05.2022 13:13
    Reply to  Hmm

    Laikam neesi bijis ārpus latvijas… Kur lielākās valstīs pēc platības netam ir jēl daudz vairāk ‘caurumu’ un tas ir ļoti limitēts ‘H’ ātrumu diapazonā. Es to esmu izbaudījis…

    Nez man ir 2sim kartes telefonā, bite un LMT par interneta ātrumu nekad baigi nav jāsūdzas un viss strādā vienalga vai esmu meža vidū vai Baltijas jūras krastā vai rīgas jūras līcī vai laukos maz.isānos kur apkārt nekā nav, visur nets IR lietojams.
    Protams vienam labak otram sliktāk, bet fakts kā tāds nekad neesmu izjutis, kad nevarētu strīmot netflix saturu vai youtube viģiki nelādētos…
    Ārzemēs bieži vien ir gadījies tā, ka paveicas ja tev ir 1 zona un vari pazvanīt kur nu vēl internetu palietot….

    Ta kā iesaku nečīkstēt par mazās latvijas salīdzinoši labo mobīlo tīkla pārklājumu.

    P.S. Jūrmalā, Kauguru galā sēžu jūrā un lietoju LMT 5G – 130Mbits down/ 80Up ātrums speedtestā ;) Pings 20-50ms
    Pēc kartes skatoties Vecaķi, saulkrasti, ventspils u.c. pludmalēs arī ir 5G pieejams. Jo antenas saliktas tieši uz jūru.
    Protams līdz maz.isanu 3 mājām laukos būs vel laiks jagaida, bet tur 4G pietiekami tur buru un neredzu problēmu..

    Last edited 1 year ago by Kristaps
    Skābene
    23.05.2022 13:25
    Reply to  Kristaps

    Kauguru gals ir vislābāk aprīkotais Jūrmalas gals, tur pat 5G ir gandrīz visur pieejams, jo kā nekā viss Trukšņa elektorāts dzīvo Kauguros. Aizej uz pludmali Asaros, Mellužos, Pumpuros un tevi vietām pat sazvanīt nevarēs! :D Nu vēl uz Kāpu ielas būs normāls nets, bet otrpus dzelzceļam uz meža pusi ir totāla bedre.

    rudzu rikas
    24.05.2022 20:32
    Reply to  Kristaps

    LV nets ir Šrilankas līmenī vai varbūt jāsaka, ka tur mob nets tikpat jēdzīgs kā LV (tiešām labs/ātrs). Biju patīkami pārsteigts.

    Kristaps
    17.05.2022 09:26

    Mazliet muļķīgi vispirms pieskrūve antenu un tad skenē vietu. Vispirms būtu jānoskenē un janosaka labakā vieta un tad jāskrūvē antena.

    Bet jā….. pings 70ms…90ms… velu veiksmi paspēlēt online spēles, nerunājot par competitive, atrums ir, bet jēga? :D Ta jau labāk sēžu uz 30mbit dsl.
    Un tad vēl savelkas biezi lietus mākoņi… un sēdi vispar bez sakariem, jeb knapi vari atvērt kursoru…
    Varbūt pa 40..50€/men, bet ne jau 120

    Bet nu zin kā ar Īlona produktiem(arī teslu), tas vairak dod kaut kādu izdomātu statusu un kaut kādu savu pašapmierinajumu, ka tev ir un tu vari atļauties, bet citiem nav… Ne kā kādu jēdzīgu praktiskumu. :))

    Last edited 1 year ago by Kristaps
    Hmm
    17.05.2022 11:28
    Reply to  Kristaps

    Šis nav domāts kā pakalpojums kurš aizstās kabeļ vai kādu citu stabilu pieslēgumu pilsētvidē. Latvija ir maza valstiņa, ar lielāko daļu iedzīvotāju Rīga un Pierīgā, kur internets vairumā gadījumu ir pieejams ātrs internets par smieklīgu samaksu.
    ASV, Kanādā un ne tikai, attālumi ir milzīgi, daudz cilvēku dzīvo vidējā un pilnīgā nekurienē, kura internets ir ļoti slikts un ļoti dārgs salīdzinot piemēram ar mūsu vidējo 4G.
    Jā, vairum Latvijas iedzīvotāju, tas ir pirmkārt par dārgu, otrkārt nav konkurētspējīgs parametru ziņā, tāpēc pie mums tas būs nišas produkts. Tikmēr miljoniem cilvēku citur, tā ir pirmā iespēja šajā gadsimtā paskatīties Netflix, vai augšiepielādēt failu negaidot vairākas dienas.

    Skābene
    17.05.2022 15:39
    Reply to  Kristaps

    Nu redzi, tev ir DSL bet man TET pat vara drāti, kas iet gar žogu, atsakās ievilkt, nemaz nerunājot par optiku. Mobilais nets ar LMT ir tikai uz balkona, otrā stāvā 0,5mbit (var teikt ka nav).

    Kristaps
    18.05.2022 13:47
    Reply to  Skābene

    Par TET korumpēto monopolista stāvokli var piekrist..
    Biju pirms 10 gadiem Īrijā, taja laikā nets bija labākajā gadījumā 30Mbit DSL(varēji prieceties ja tev tāds bija)…. Pie mums tajos gados dsl bija ikdiena un ‘strauji’ attīstijās optika.. Žēl, ka tikai tā arī palika tikai daudzstāvenēs jo privatenes joprojam var tikai sūkāt ledu. Ja vien pats never maciņu vaļā uz pārdesmit vai pat pārsimts tūkstošiem.

    Pagājušogad bija iespēja pabūt Īrijā taja pašā privatmājā un nets tur tagad 1Gbps optika. Tik ātru reali nevajag, bet lieto 500Mbit par 40€/men.
    Un cipari ir tādi, ka 10 gadu laikā vietējais operators aptuveni 80% privātmāju mājsaimniecībām valstī, kas skaitās ‘pilsētas rajonā’ ir izvilcis optiku!

    Pie mums, ko mūsu operators 10 gadu laikā ir izdarījis?!?? :D Pagājusogad lepojās, ka VIP ciematā saliena, kur mājas maksā 300k+ € piedavās ‘izredzetajiem’ bagātniekiem 10Gbps optiku. Tikmēr valstī parastajai vidusklasei ārpus daudzstāvu mājām optikas infrastruktūra nav parādījusies un var sūkāt ledu ja vien pats never maku vaļā!

    Bet cena par pakalpojumu gan… Naski pieaugusi x2! Ja salīdzina 10 gadu griezumu.

    Krotow
    18.05.2022 14:13
    Reply to  Kristaps

    Tas viss ir tiesa – arī par Īriju (tur dzīvojošie paziņas stāstīja to pašu). Pasīvās optikas sadalījums mājsaimniecībām tehniski ir vienkārši. Būtu tikai vēlēšanās. Tai skaitā likumdevējiem likt par pienākumu uzlikt nozarojumus maģistrālajam kabelim arī mazākām mājām par 9+ stāvu ēkām.

    Einis
    17.05.2022 15:43
    Reply to  Kristaps

    Nezinu, kas tas pa satelītu ir, kas tagad lietus laikā raustās. VIASAT tādu problēmu neesmu novērojis gadiem. Ar ko tad lai šis būtu sliktāks?

    Forši, ka tev ir 30 Mbit DSL. Man ir 10 Mbit. Ieslēdzot TV pazūd 4 Mbit, ieslēdzot HD kanālu paliek 2 Mbit. Par 4K aizmirst nākotnē. Un arī iespējas neko nomainīt nav. Lattelecoms pasaka naaa tev 20 Mbit DSL. Nav tāds tev pieejams.

    Nez kā šie agrāk savilka telefona kabeļus? Kāpēc tagad neko neuzlabo?

    Krotow
    18.05.2022 14:15
    Reply to  Einis

    Tev mājās mobilais internets arī nestrādā? Starp citu visi rūteri un telefoni nav vienādi ātri ;)

    Normunds
    18.05.2022 21:33
    Reply to  Einis

    Man daudz maz normāli strādāja 6Mbit, jo pēc Tet (toreiz vēl Lattelecom) informācijas kabeļi veci, parametri līnijai slikti. Tajā laikā vēl aktīvi sāka visiem nedaudz palielināt ātrumus, kas vēl vairāk ietekmēja līniju parametrus, trokšņi, utt. Beigās normāli gāja tikai 4Mbit. Pārgāju uz 4G. Pirmajos gados biju priecīgs, bet nu jau vairākus gadus problēma ar torņu noslodzi vakara stundās. Gan LMT, gan Tele2. Šovasar ir doma pagrozīt antenu un vēlreiz patestēt citus torņus. 5G konkrētajā vietā vēl ilgi nespīd.

    Skābene
    23.05.2022 13:33
    Reply to  Normunds

    Kas par antenu? Es šogad nomainīju SXT LTE uz lhgg lte6 kit un Max ātrumu sanāca pacelt gandrīz 3 reizes. Ar stabilitāti joprojām tā ir kā ir, kamēr Covid laikā visi sēdēja mājās, torņa iepsējas bija stipri limitētas.

    rudzu rikas
    24.05.2022 20:34
    Reply to  Normunds

    Ir arī citi veidi kā to risināt (ja esi gatavs lietot 2 servisa nodrošinātājus un attiecīgu rūteri, kas savieno 2 pieslēgumus vienā – load balancer?). Jā, protams, dārgāk summā sanāk, bet paziņa lieto un kaifo. Saka, ka tipveida vakara 4g noslodzes problēmas vairs nav.

    Eduards
    04.07.2022 00:17
    Reply to  rudzu rikas

    Sveiki, vai varat padalīties, kas tas ir par rūteri un kur tādu var dabūt? Izmantoju gan Tele2 gan LMT 4g rūterus.

    Gita
    11.11.2022 04:45
    Reply to  rudzu rikas

    arī interesē kāda load balancer iekārta uzlikta, jo precīzi tāds pats stāsts. Luuuuuudzu padalieties ar infu!

    Dainis
    18.05.2022 19:11
    Reply to  Kristaps

    Kristap, ne jau visiem dzīve sastāv tikai un bienīgi no spēlēm. Vismaz ja tev 80GB spēli grūti sutku pagaidīt, kuru pēc tam nedēļām/mēnešiem spēlēt, tad tā jau pat nav atkarība 😁

    Kristaps
    25.05.2022 12:29
    Reply to  Dainis

    ‘Sutku’ spēli gaidīju kamēr lejupielādēsies tālajā 00šajā gadā kad gāju pamatskolā ar 10Mbit dsl, kad privatmajā internets skaitījas kas ‘kruts’ un pārsvarā visi gāja uz datorklubiem jo mājas kompim neta nebija es tajā ziņā biju lielākā privilēģijā…
    No rīta uzliku GTA san andreas uz lejupielādi(4.7gb).. Pēcpusdienā kad atnācu mājā bija…
    Tiešām?!?? Kāpēc 2022 gadā ar optiku un optikas atrumiem kas tāds vēl pastāvētu?!?? Īpaši, ka uz papīra braši pozicionejam sevi, kā interneta lielvalsti Eiropā, bet realitatē cilvekiem klusi jāsež, jācieš un mūsdienu 4K/8K saturs jāgaida dienu vai vairāk? Jo Nacionālais provaideris saka ka tas ir normāli un jāpacieš, tāpēc, ka…(un izdomā 100un1 iemeslu)

    ;) P.S. tajos laikos Jūrmalā uz jomas ielas bija 3 un pat vienu brīdi 4 datorklubi, katrā pa 10-15 dator vietām, pēc skolas uz 1-2h tie visi bija pilni… Un ja gribeji tikt šajā ‘pīķa’ stundā un uzspelēt lan party tad bija dienu iepriekš jārezervē un jāmaksā pa virsu 10santīmi stundā. Un vienas stundas cena sakumā bija 20santīmi tad gadiem ejot inflācijas iespaidā bija 30 un 40 santīmi/1h… Līdz nomira jo visiem parādijās mājā nets. ;) Ak laiki….

    Last edited 1 year ago by Kristaps
    Eduards
    25.05.2022 10:30

    Kādas valsts IP adrese tiek piešķirta? Vai iespējams iegūt fiksētu IP adresi?

    Hmm
    26.05.2022 18:32
    Reply to  Eduards

    Mums tuvākais uplinks it kā ir Kauņā, tāpēc minu, ka ir lietuviešu IP adreses.
    Cik zināms šobrīd ir NATotas ne-publiskās IP. Kaut kad nākotnē piedāvāšot IPv6.

    Wee
    11.06.2022 15:18

    Buržujiem

    Juris
    03.08.2022 18:35

    Vai esat mēģinājuši strīmot uz augšu ?
    Mums ir RV versija, un mēģinot raidīt 10mbit plūsmu ik pa dažām/ padsmit minūtēm ir īsi iekritumi līdz 5 mbit, pa retam pat mazāk …
    Kā ir ar parasto residential versiju nevar kāds pārbaudīt?
    Redzamība ir laba, un aplikācija rāda ka traucēkļu nav – viss ir zils. Un arī logā sakaru izkritumu nav.
    Speedtests rāda 20-26 mbit vienmēr.
    Kāda pieredze ir ?

    gita
    03.11.2022 19:49

    Ir vēlme paņemt Starlink, bet nupat Bite centās pārliecināt, ka grāmatvedības programmām Starlink latency laiks būšot pa ilgu. Strādāju ar Tilde Jumi mākonī. Diez vai Tildei būs infa, kuram viņu klientam ir kāds pieslēgums tādēļ cerība uz jums.

    Nogshshsg
    08.11.2022 09:51
    Reply to  gita

    Lol.
    Dirsēji mazie Bite.
    Var makslīgi latency pacelt patestēt bet nu lol.

    gita
    08.11.2022 22:51
    Reply to  Nogshshsg

    kā var mākslīgi pacelt?

    gita
    08.11.2022 22:47

    Neziniet kā aizpildīt starlink pieteikumu tā lai apēd ievadīto piegādes adresi. Visu vakaru jau mocos mēģinot iebarot šamējo programmai Latvijas adresi.

    NORMĀLS DŽEKS
    29.11.2022 06:39
    Reply to  gita

    Sveiki. Pats tikko saņēmu Starlink komplektu. Arī ar adresi mēģināju kādu laiciņu kamēr sanāk. Man aizgāja šādi (protams, tā nav īstā adrese, bet domas saprašanai):

    Jānis Drazmanis
    Limbažu novads
    Kociņu pagasts
    Ceriņi 1 (svarīgi pielikt “1” ja ir parasts mājas nosaukums, ja iela tad tur iela), Limbažu novads
    Zariņi (es rakstīju vietējo ciemu, kas nav pagasts, bet ja nav tāds, tad varbūt vēlreiz pagastu mēģināt), LV-1188
    LATVIA

    Uldis
    26.05.2023 09:53

    Labdien, vai kāds var padalīties ar info, kā Stārlink no konkrētas adreses piesaistes abonomenta var pārveidot par celojošu starlink

    Reklāma