Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas Savienība drīzumā varētu piespiest Apple atvērt savu bezkontakta maksājumu sistēmu

    Jaunākie raksti

    Eiropas Savienība gatavojas apsūdzēt tehnoloģiju uzņēmumu Apple par monopola stāvokļa izmantošanu, ļaujot iPhone esošo bezkontakta maksājumu sistēmu izmantot tikai uzņēmuma Apple Pay servisu, tādējādi kropļojot konkurenci.

    Šobrīd iPhone NFC bezkontakta maksājumu sistēmu var izmantot tikai vienā veidā, kā to nosaka Apple. Maksājumu kartes jāpievieno Apple Wallet lietotnē, kas attiecīgi ļaus veikt bezkontakta maksājumus. Piemēram, Latvijā šī iespēja ienākusi pēdējos divos gadus, un SEB klienti to varēja sākt izmantot vien šajā gadā. Taču maksājumus nevar veikt, piemēram, ar PayPal servisu, un tas viss ir tikai tehnisks ierobežojums no Apple puses.

    Situāciju un konkurences ierobežošanu kārtējo reizi vēlas mainīt Eiropas Savienība. Tomēr šoreiz tie pat nebūs jauni likumi, bet gan esošo izmantošana, ko pārkāpj Apple. Tie ir saistīti par negodīgu praksi neļaut dažādiem maksājumu servisiem un bankām izmantot iPhone iebūvēt NFC sistēmu. Protams, Apple aizstāvās, izmantojot faktu, ka šādā veidā lietotājiem ir iespējams nodrošināt lielāku datu un finansiālo drošību.

    Eiropas Savienība varētu piemērot sodu, kas sasniegtu 10% no uzņēmuma apgrozījuma, ja Apple nevēlēsies sadarboties un mainīt savu bezkontakta maksājumu sistēmu. No iPhone lietotāja viedokļa es laikam esmu pieradis pie esošā Apple Wallet risinājuma, ka uzreiz pat nejustu šo ieguvumu, tomēr redzu funkcionalitātes, kuras Android telefonos ir ērtākas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    20 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tītars
    03.05.2022 11:57

    Jau tagad google pay ir pieejams uz iOS vnk neviens negrib viņu izmantot. Apple pay pašlaik ir elegantākais bezkontakta maksājumu risinājums, maz ticams ka daudzi uz iOS gribēs ko citu. Līdzīgi ar app sideload.

    Skābene
    03.05.2022 13:01
    Reply to  Tītars

    Kamēr uz iOS nebūs Samsung pay, un huawei appgallery principā nepirkšu to Apple krāmu! :D

    Tītars
    03.05.2022 13:34
    Reply to  Skābene

    Jā, Apple lietotāji nezin ko laiž garām nelietojot Huawei appgalery

    Jurgens
    03.05.2022 15:55
    Reply to  Tītars

    Tītar, nu ko tu spekulē? Kā tu vari zināt, ko daudzi gribēs vai negribēs? Tavas iedomas un sibjektīvisma apogejs.

    Tītars
    03.05.2022 18:05
    Reply to  Jurgens

    Tieši tā, tā ir tikai mana lēca – Ja Apple Pay būtu nepopulārs un nelietots ar labi pārstāvētu alternatīvu opcijām, EU neinteresētos par konkutences un alternatīvu veicināšanu. Protams redzēt vairāk lietojamības datus būtu skaisti lai varētu objektīvāk novērtēt, taču šī brīža rādītāji ir par labu apple pay.

    03.05.2022 18:24
    Reply to  Tītars

    ko centies samainīt cēloņus ar sekām? ja platforma būtu pieejama citiem, tad apple pay nebūtu monopola, un rādītāju par labu tai.

    03.05.2022 20:21

    laiks jau ir zaudēts, jo tika izmantots monopolstāvoklis, nepieļaujot konkurenci, un vairs nav būtiski, ko tu tagad neizvēlētos.

    Tītars
    05.05.2022 10:18
    Reply to  digitalk

    Ir pagrūti cīnīties ar vertikālo integrāciju. Pat ja starts ir viens.

    Aigars Axx
    04.05.2022 03:31
    Reply to  Tītars

    Kas tur ir elegantāks nekā citiem maksāšanas veidiem?

    Skābene
    05.05.2022 08:29
    Reply to  Aigars Axx

    Tieši tā, kādi ir praktiskie ieguvumi lietot Apple Pay? Ja es dodos ceļojumā un NY lidostā iekāpju taksī, kur varu maksāt ar Apple Pay, Google pay, vai teiksim veikt maksājumu ar to pašu SWED/SEB/Citadeles aplikāciju? Kādēļ man būtu jāizvēlas Apple pay, ko es iegūšu? Zemāka komisija? Izdevīgāks kurss? Kas tieši Apple pay padara par pārāku maksājuma veidu.
    No parasta lietotāja viedokļa, tur tāpat jāpiesaista kāda no LV banku kartēm.

    Last edited 1 year ago by Skābene
    Tītars
    05.05.2022 12:09

    Jā, liekas ka visticamāk iOS tad būs jāļauj izvēlēties maksājumu apkalpotājs, ko varēsi atvērt ar diviem klikšķiem. Zinu ka google pay lietotāji ir uzlikuši double tap shortcut uz iphone “muguras” kas arī ir diezhan pieejama opcija.

    Tītars
    05.05.2022 10:17
    Reply to  Aigars Axx

    Tas kas man ir eleganti salīdzinot ar citiem maksāšanas veidiem – fiziska poga maksāšanai gan pulkstenim gan telefonam, defaultā karte uzreiz ir gatava maksāšanai. Maka izmēri ir sarāvušies uz pliku tiesību un id kartes saturu.
    Lietoju Apple pay kopš 2017 gada un ne reizi nav bijušas aizķeršanās vai problēmas pat tādas kādas skar kartes.
    Bezkontakta maksājumiem nav limits salīdzinot ar kartes bezkontaktu, ir pirktas palielākas lietas bez jebkādiem pinkodiem.

    Basics
    05.05.2022 10:22
    Reply to  Tītars

    Ha! Ieliekot karti starp telefonu un vāciņiem/vanneli, pat poga nav vajadzīga)

    Skābene
    05.05.2022 13:51
    Reply to  Basics

    Man pat klikšķināt neko nevajag, galvenais lai ir atbloķēts ekrāns. Un jā, ja nav norādīts galvenais masāšanas veids, tad var gadīties, ka jāizvēlas starp SEB/SWED vai Citadeli. Joprojām nesaprotu, kam vajadzīgs vēl viens starpniekserviss, kur ir tas ieguvums, ko nesniedz bankas aplikācija?

    05.05.2022 08:34

    Maksāšanai pilnīgi apmierina Apple Wallet funkcija. Bet, Vairāk tracina, ka lojalitātes kartes un citus NFC tagus nevar likt caur šo NFC savienojumu. BŪu forši tās pašas RIMI, MAXIMA NFC karšu versijas lietot + caurlaides darbā iekodēt NFC taa ID telefonā un mierīgi tikt iekšā darba vietā nemeklējot kartiņu, bet izmantot pulksteni vai telefonu….

    Tītars
    05.05.2022 12:16
    Reply to  Usinss

    Atbalsts būs lielāks, kad iOS % sastādīs lielāku tirgus daļu. LMT pat neatbalsta apple watch eSim kas ir pieejama jau n-tos gadus.
    Vairāk Saules izdomāja uztaisīt applikāciju tā vietā lai izveidotu vnk wallet karti, kas ir ērtāka un nav jāuztraucas par aizdomīgiem baterijas patēriņiem.

    Last edited 1 year ago by Tītars
    Reklāma