Web Analytics
More
    Reklāma

    reMarkable 2 digitālās piezīmju ierīces apskats

    Jaunākie raksti

    Šodien noslēgsies Kursors.lv lasītāju 2021. gada iecienītāko tehnoloģiju ražotāju aptauja un es jau iemetu aci atbilžu sadaļā. Aptaujas pēdējā jautājumā es aicinu lasītājus padalīties ar novēlējumiem vai ieteikumiem Kursora komandai un vairāki lasītāji ir norādījuši, ka gribētu lasīt apskatus par interesantām ierīcēm, kas nav mums visiem tik ļoti pierastie telefoni vai datori. Un šodien esmu sarūpējis tieši šādu apskatu – parunāsim par reMarkable 2 digitālo piezīmju ierīci!

    Reklāma

    reMarkable ierīces ideja ap 2014. gadu radās Oslo un uzņēmums joprojām ir bāzēts Norvēģijā. 2016. gadā uzņēmums uzsāka savas pirmās ierīces iepriekšpārdošanas kampaņu un tās gaitā savāca pasūtījumus 11 miljonu ASV dolāru apmērā. Gadu vēlāk ierīces sāka nonākt pasūtītāju rokās. Uzņēmums ir spējis piesaistīt 24 miljonu ASV dolāru finansējumu un šobrīd tajā strādā 200+ cilvēki. Atceros, ka pirmās paaudzes reMarkable biju redzējis kādā no lielajām tehnoloģiju izstādēm, kā arī dažs labs paziņa to bija pasūtījis tepat Latvijā. Protams, ja kādreiz biji nokļuvis reMarkable mājaslapā, produkta reklāmas tevi internetā vajās ik uz soļa. 2020. gadā tika izlaista otrās paaudzes reMarkable 2, ko principā esmu nopircis tikai tāpēc, lai beidzot varētu jums pastāstīt, kas tad īsti šis ir par verķi un kā tas darbojas.

    Kas ir reMarkable 2?

    Planšetdatori un elektroniskās tintes ierīces nav nekas jauns, taču reMarkable ir atraduši ļoti specifisku abu pieeju kombināciju. Proti, reMarkable ir ar elektroniskās tintes displeju (līdzīgi kā Kindle e-grāmatu lasītājs) aprīkots planšetdators, kas ir veidots lasīšanai un digitālo pierakstu veikšanai. Elektroniskās tintes displejs ļauj ierīci izmantot nedēļām ilgi bez uzlādes un tā pārklājums rada sajūtu, ka mēs rakstām uz papīra. Šis aspekts parasti ir problēma veicot pierakstus uz parastajiem planšetdatoriem, jo rakstīšana pa stikla virsmu nav pārlieku patīkama. Papildus reMarkable piedāvā datora, kā arī mobilo ierīču lietotnes un nodrošina mūsu pierakstu sinhronizāciju starp tām. Abonējot Connect ikmēneša plānu, saņemsim arī teksta atpazīšanas funkciju, integrācijas iespējas ar Google Drive un Dropbox, kā arī Screen Share ekrāna kopīgošanas funkciju. Ak, jā, reMarkable 2 nav lēta ierīce. Pliku to varam nopirkt pa nepilniem 400 eiro un piekomplektējot klāt dažus aksesuārus, varam pavisam vienkārši pirkuma cenu pacelt vēl par pāris simtiem eiro. Tas laikam ir iemesls, kāpēc tik daudz cilvēki Twitterī grib izlasīt šo apskatu, jo ir grūti nopamatot tik dārga piezīmju “blociņa” iegādi.

    reMarkable 2 ir 187 x 246 x 4.7 mm liela un 403.5 g smaga ierīce. Ražotājs norāda, ka tas ir pasaulē plānākais planšetdators. Pārbaudīt to negrasos, taču ierīce tiešām ir ļoti plāna. Izmēru ziņā reMarkable 2 ir mazāka par A4 formāta papīra lapu un daudz neatšķiras no 10 collu Apple iPad planšetdatora izmēra un svara. Rokā šo ierīci noturēt ir viegli, tai ir “pareizs” izmērs, svars un izsvarojums. Man kā labrocim ļoti noder biezāka apmale ierīces kreisajā sānā – īkšķis nepieskaras displejam un ierīci varu droši noturēt vienā rokā, kamēr ar otru veicu pierakstus.

    Ražotājs norāda, ka ierīce izmanto otrās paaudzes CANVAS displeju. Tā uzbūvē daļēji izmantota E Ink Carta tehnoloģija. Displejam ir 10.3 collu izmērs un 1872 x 1404 pikseļu izšķirtspēja (226 DPI). Arī izšķirtspējas un pikseļu blīvuma rādītāji ir ļoti līdzīgi tam, ko savā 10 collu iPad piedāvā Apple. reMarkable 2 displejs ir monohroms un tas spēj uztvert pieskārienus vairākos punktos vienlaicīgi. Tas ļauj ierīcē iestrādāt noderīgas funkcijas, piemēram, pierakstu mērogošanu. Jāpiezīmē, ka displejam nav apgaismojuma un ražotājs to norāda kā plusu. No vienas puses varu piekrist, jo jebkāda izstarotā gaisma ātrāk nogurdinās mūsu acis, taču no otras puses – tas liegs ierīci izmantot slikta apgaismojuma apstākļos. Plus, Kindle Paperwhite e-grāmatu lasītājs mums jau sen parādīja, ka apgaismojuma iestrādāšana šādā elektroniskās tintes ierīcē var būt laba doma.

    reMarkable 2 principā nav lietojams bez irbuļa. Ražotājs piedāvā divu veidu pasīvos irbuļus (tos nav jāuzlādē). Lētākais (pelēks) maksā 59 eiro, bet Marker Plus (melnais) maksā 129 eiro. Neskaitot krāsu, abi irbuļi principā ir identiski – sver zem 20 gramiem, aprīkoti ar magnētiem, kas tos ļauj pielipināt pie pašas ierīces un darbojas bez uzlādes. Par 70 eiro mēs nopirksim iespēju veikt dzēšanu ar irbuļa augšējo galu. Ar “lēto” irbuli varēsim dzēst, ja ierīces saskarnē izvēlēsimies dzēšgumijas funkciju. Kad pirku ierīci, nespēju sev pamatot dārgākā irbuļa izvēli un paliku pie lētā.

    Salīdzinot ar parastu zīmuli, reMarkable irbulis ir mazliet īsāks un mazliet resnāks. Tam ir viegli gumijota virsma un viena puse ir plakana, lai to varam stabili ar magnētiem piestiprināt pie planšetdatora. Magnēti darbojas stingri un pārnēsājot ierīci mugursomā, vel ne reizi irbulis nebija atlipis. Tiesa, gumijoti matētā irbuļa virsma no saskaņotā paziņojuma lapas nosmērējās zila un vairs nevaru to notīrīt. Rokā irbulis turas ērti un tiešam ir sajūta, ka izmantojam parastu pildspalvu vai zīmuli.

    Irbulim nav nepieciešama nekāda iestatīšana un tas uzreiz darbojas. reMarkable 2 spēj noteikt 4096 piespiediena līmeņus, kā arī “saprot”, ja ar irbuli rakstām slīpi. Proti, piespiežam irbuli vairāk vai slīpāk un līnija būs treknāka. Papildus komplektā mums ir vesels lērums irbuļa uzgaļu. Ar tiem būtu jāpietiek patiešām ilgam laikam. Kad beigsies, varēsim nopirkt vēl 9 (14 eiro) vai 25 (39 eiro) uzgaļu komplektus.

    Ierīcē ir iebūvēts 3000 mAh uzlādējams Li-ion akumulators un to varam uzlādēt ar komplektā iekļauto USB-C kabeli. Es nevarētu teikt, ka ierīce spēj zibenīgi ātri uzlādēties, taču tā kā elektroniskās tintes displejs patērē maz enerģijas, uzlādes būs retas. Pie manas lietošanas intensitātes es reMarkable 2 uzlādēju vienu vai divas reizes mēnesī.

    Uzlādes pieslēgvieta novietotas ierīces kreisajā apakšējā stūrī

    Ierīces augšpusē ir viena fiziska poga ar ko varam ieslēgt/izslēgt ierīci. Tā kā elektroniskās tintes displeji enerģiju tērē tikai brīdī, kad veic satura pārzīmēšanu, tad principā ierīci varētu turēt visu laiku ieslēgtu. Iestatījumos gan varam norādīt, lai ierīce pati automātiski “aizmieg” pēc 20 minūšu dīkstāves. Plus, drošībai varam iestatīt ekrāna paroli, kas būs jāievada katru reizi, kad ieslēgsim reMarkable 2. Noderīgi, ja plānojam ierīcē pierakstīt privātas vai darba piezīmes.

    Ierīce spēj pieslēgties tīmeklim izmantojot 2.4GHz vai 5GHz Wi-Fi bezvadu interneta piekļuves punktus. Spēja pieslēgties internetam ir svarīga, lai ierīce varētu automātiski sinhronizēt mūsu piezīmes, PDF failus un e-grāmatas (ierīce atbalsta ePUB failus). reMarkable darbina Codex operētājsistēma, kas ir bāzēta uz Linux.

    reMarkable 2 varam ar vadu pieslēgt pie datora, taču automātiski tās saturam piekļūt nevarēsim. Iestatījumos “Storage” sadaļā būs jāaktivizē “USB web interface” funkcija (parādās tikai tad, kad esam ar vadu ierīci pieslēguši pie datora) un tad reMarkable  varēsim piekļūt caur tīmekļa pārlūku. Tādējādi varēsim apskatīt ierīcē saglabātos datus un daļu no tiem varēsim arī izkopēt laukā. Tas noteikti nav ērts veids, kā piekļūt ierīcei un var just, ka ražotājs grib, lai mēs izmantojam (maksas) sinhronizēšanas pakalpojumu. Pašā ierīcē ir 8GB iebūvētā atmiņa no kuras mūsu datiem pieejami vien aptuveni 6.5GB. Tā kā saturs šoreiz ir tikai piezīmes, PDF faili un e-grāmatas, tad ar šo vietu būtu jāpietiek atliektiem galiem.

    Šādi izskatās web saskarne, ja pieslēdzam ierīci ar vadu pie datora

    Tehniskās specifikācijas bloka noslēgumā pateikšu, ka reMarkable 2 darbojas ar 1.2 GHz divkodolu procesoru (ARM) un 1 GB operatīvo atmiņu. Ņemot vērā ierīces uzdevumu, manuprāt, šādas jaudas ir pietiekamas un krietni vairāk jūtamas ir displeja spējas.

    Augstvērtīgs iepakojums un uzbūve

    Tā kā ierīce un tās akesuāri maksā ļoti dārgi, ražotājs ir padomājis pie tā, lai pircējam būtu pēc iespējas labāka pieredze. Produktam ir ļoti gaumīgi nostrādā un informatīva mājaslapa, reklāmas ir pārāk uzmācīgas, taču arī tās ir kvalitatīvi nostrādātas. Pati ierīce un tās aksesuāri ir uzbūvēti ļoti kvalitatīvi, tos ir patīkami turēt rokās un lietot.

    Līdzīgi kā ar irbuli, arī ierīces aizsargvāciņš var pamatīgi patukšot mūsu maciņu. Tik plānu un trauslu ierīci es somā bez aizsardzības neliktu, tāpēc kaut kas ir jānopērk. Vislētākais variants ir Folio auduma vāciņš, kurā ierīci varam ieslidināt. Tas maksā 70 eiro. Ja vēlamies atveramu vāciņu, tad būs jāšķiras no 119 eiro par auduma vai 169 eiro par ādas versiju. Sālīti! Kvalitatīvi, bet sālīti. Es izvēlējos lētāko atveramo vāciņu un redzu, ka tas ir kvalitatīvs produkts. Ierīce pie tā piestiprinās ar magnētiem un neizkritīs pat turot aiz vāciņa. Paredzu, ka ar laiku tas auduma materiāls kļūs netīrs un stūrīši salocīsies.

    Ak, jā, pat reMarkable 2 iepakojums ir nostrādāts gaumīgi un kvalitatīvi. Kaut kā ir jānopamato šīs ierīces augstā cena.

    Ko mēs varam iesākt ar reMarkable 2?

    Tagad parunāsim par šīs ierīces reālajām spējām. reMarkable 2 ir paredzēta kā digitāla piezīmju grāmatiņa, kurā pamatā veiksim piezīmes. Elektroniskās tintes displejs nespēj attēlot krāsas (ārpus pelēkajiem un melnā toņiem), taču darbojas nedēļām ilgi bez uzlādes. Displejs nav izgaismots, taču arī neatspīd un tā virsma ir matēta. Tas kopumā rada sajūtu, ka rakstām uz papīra. Rakstīšanas procesā mēs to pat varam dzirdēt. Kas svarīgi, irbulis nav jāuzlādē un ierīce spēj reģistrēt dažādus tā piespiediena spēkus un leņķi. Attiecīgi, varēsim veikt treknākas vai plānākas līnijas.

    Kad ar irbuli vai pirkstu displeja augšējā kreisajā sānā nospiedīsim aplīti ar punktiņu, tiks atvērts instrumentu panelis. Mēs varam izvēlēties starp vairākiem rakstāmrīkiem un katrs no tiem tiešām raksta atšķirīgi. Man pašam visvairāk patīk “Fineliner” rīks, jo tas raksta vienādā biezumā neatkarīgi no tā, cik stipri piespiežu irbuli. Pārējie rīki prasa vairāk darba. Svarīgi piezīmēt, ka ierīce nereģistrēs mūsu pirkstu piespiedienus kā tekstu. Proti, varam arī neuzmanīgi turēt mūsu ierīci pirkstiem skarot displeju, tekstu varēsim pierakstīt tikai ar irbuli. Savukārt, saskarnes elementus un pogas varam vadīt ne tikai ar irbuli, bet arī ar pirkstiem.

    Tāpat varam izvēlēties līnijas biezumu un pat krāsu. Uz paša reMarkable 2 krāsa tiks attēlota kā gaišāks vai tumšāks pelēkais/melnais tonis, taču labāk krāsas varēsim redzēt reMarkable lietotnēs datorā vai mobilajās ierīcēs. Tāpēc “Highlighter” varam izmantot kā īstu marķieri, jo piezīmes rezultējošā failā būs izkrāsotas.

    Satura dzēšana ar parasto irbuli notiek tā, ka instrumentu panelī izvēlamies dzēšgumiju un tad varam iezīmēt tos apgabalus, kuru vēlamies dzēst. Līniju biezums regulē arī dzēšgumijas biezumu un tas būs svarīgi, kad gribēsim ļoti blīvos pierakstos izdzēst smalkus elementus. Noderīgi. Ja nokļūdīsimies, noderēs “Undo” un “Redo” funkcijas.

    Manuprāt, ļoti svarīga ir iezīmēšanas funkcija. Ar to varam patiešām ērtā veidā ātri iezīmēt tekstu un uzreiz to pārnest uz citu vietu esošajā lapā, kā arī mainīt iezīmētā gabala izmēru. Plus, varam pārnest iezīmētos elementus uz citu failu, tostarp, arī PDF failiem. Šajā ziņā reMarkable 2 pārspēj parasto piezīmju blociņu, jo tajā mēs nevaram pārnest mūsu piezīmes uz citu vietu.

    Vēl viena noderīga funkcija ir slāņu veidošana. Kopumā dokumentam mēs varam izveidot līdz pieciem slāņiem un ierīce piedāvā plašas iespējas ar tiem operēt. Mēs varam izslēgt/ieslēgt konkrētus slāņus, mainīt to novietojumu vienam pret otru, kā arī izdzēst. Visdrīzāk, vairums no mums neizmantos vairāk par diviem slāņiem. Viens slānis ir tas, ko mēs rakstām, bet otrs – līnijas vai rūtiņas, lai varam savus pierakstus organizēt glītāk. Ierīce piedāvā veselu lērumu dažādu šablonu gan portreta, gan ainavas režīmos. Šis ir ļoti noderīgi!

    Mūsu piezīmes mēs varam nosūtīt uz e-pastu, ar “Screen Share” funkciju parādīt uz datora (par to lasi tālāk) un pārvērst tekstā. Latvija ir maza, mūsu skaisto valodu izmanto pāris miljoni cilvēku visā pasaulē un es automātisi biju skeptisks par ierīces spējām atpazīt latviski rakstīto tekstu. Oh, kā es biju maldījies.

    Pirmkārt, starp ierīces 30+ teksta atpazīšanas valodām ir latviešu. Otrkārt, šī funkcija reāli darbojas. Skaties attēlus zemāk. Es savā ierastajā rokrakstā uz ierīces uzrakstīju īsu stāstu par Kursoru un liku reMarkable 2 atpazīt šo tekstu. Principā rezultāts ir labs. Ja es rakstītu saprotamāk un ar lielākām atstarpēm starp rindām, domāju, teksta atpazīšana būtu vēl precīzāka. Man šī funkcija īsti nav noderīga, taču kādam citam tas var būt svarīgi. Saskarnes valoda gan latviski nav pieejama un būtu forši, ja teksta atpazīšana notiktu automātiski (bez maksas) un tas ļautu meklēt piezīmes.

    Atpazīto tekstu varam uzreiz arī nosūtīt uz e-pastu. Saņemtā ziņa izskatās šādi.

    Savas piezīmes varam organizēt piezīmju blociņos (“Notebooks”), kā arī mapēs (“Folders”). Piemēram, izveidojam vienu blociņu darba piezīmēm un otru – privātajām. Abas atzīmējam favorītos un varēsim ātri piekļūt pie attiecīgajām piezīmēm. Kad atveram šādu blociņu, automātiski nonāksim piezīmju beigās un varam šķirt jaunu lapu un turpināt mūsu pierakstus. reMarkable 2 palīdzēs atlasīt PDF failus un e-grāmatas. Failus varam ierīcē pārsaukt un izdzēst.

    reMarkable lietotnes un integrācijas

    reMarkable nav tikai pati ierīce. Tā ir krietni plašāka pieredze ar datora un mobilajām lietotnēm, pārlūka spraudni, integrācijām un Connect plānu. Šīs lietas tiek kontrolētas no My reMarkable tīmekļa vietnes.

    reMarkable ļoti labi noder lasīšanai un bieži vien gribēsim kādu garāku rakstu lasīt nevis pie datora, bet mūsu jaunajā planšetdatorā. Uzstādām Chrome pārlūka spraudni un ar viena klikšķa palīdzību varēsim dabūt vēlamo rakstu mūsu ierīcē. Jāņem gan vērā, ka reMarkable no raksta aizvāks visus multimediju elementus, attēlus un formatējumu. Ne vienmēr tas derēs. Piemēram, ielādēju ierīcē šo Barron’s rakstu un ierīcē tas izskatās šādi.

    PDF failiem un e-grāmatām varam mainīt fontu iestatījumus. Ir pieejami vairāki fontu veidi, kā arī varam pielāgot to izmēru un atstarpes. Šis ir svarīgi, ja plānojam ierīci izmantot lasīšanai – tā ir pilnībā piemērota šādam uzdevumam.

    Uz datora varam uzstādīt reMarkable programmu un tā ļaus ērtāk darboties ar ierīcē saglabātajiem datiem, kā arī uz ierīci nosūtīt PDF un ePUB failus. Ikdienā šo programmu bieži neizmantoju, tikai tad, kad vēlējos ērtāk sakārtot failus pa mapēm un uz ierīci nosūtīt jaunas grāmatas vai PDF failus izskatīšanai.

    Diezgan noderīga ir arī “Screen Share” funkcija. Mūsu piezīmju vai kāda faila iestatījumos to aktivizējam un tad datora reMarkable programmā varēsim reālā laika režīmā vērot planšetdatorā veiktās darbības. Tas noderēs gadījumos, ja kādam attālināti vai lielākai cilvēku grupai uz datora vai TV ekrāna gribēsim parādīt mūsu pierakstus vai to veikšanas procesu. Te arī uzskatāmi varam redzēt, ka marķierim rezultātā ir vairākas krāsas. Plus, uz PDF failiem veiktās piezīmes automātiski saglabāsies šajā pašā failā un varam to nosūtīt uz e-pastu vai izgūt laukā reMarkable programmās.

    Mobilā lietotne izskatās līdzīgi. Lai arī tajā arī varam veikt šādas tādas darbības ar piezīmēm un failiem, visdrīzāk lietotni izmantosim, lai ātri ieskatītos mūsu piezīmēs, kad planšetdators nebūs pie rokas. Sinhronizācija, lai arī bieži lamājas par savienojuma kļūdām, kopumā darbojas labi un svaigās piezīmes starp ierīci un lietotnēm sakopē operatīvi. Galvenais, lai reMarkable 2 ir pieslēdzies pie interneta.

    Kopumā redzams, ka reMarkable datora programma un mobilo ierīču lietotnes ir veidotas vienkāršas un diezgan gaumīgas. Tās ir noderīgi palīgi pašam planšetdatoram.

    My reMarkable sadaļā mēs varam mūsu planšetdatoram pievienot arī Dropbox, Google Drive un OneDrive kontus. Tas ļaus ērti no reMarkable 2 piekļūt mūsu failiem šajos mākoņservisos. Lai varētu atvērt un darboties ar atbalstīto formātu failiem, tos ierīce plūgs pārkopēt uz savu atmiņu. Savā ziņā šāda integrācija var palīdzēt parakstīt PDF failus gadījumos, kad nav nepieciešams drošs elektroniskais paraksts, bet tikai paraksta “bildīte”.

    Maksas “Connect” plāni piedāvā papildus iespējas

    Mūsdienās ikviens sevi cienošs uzņēmums un tā akcionāri vēlas no klientiem saņemt regulārus ikmēneša ienākumus. Tieši tāpēc pēdējos 10 gados ir tik strauji pieaudzis dažādu abonēšanas servisu piedāvājums un uz šādu biznesa modeli pārslēdzas visi, kas vien spēj. Piemēram, atceries tos laikus, kad Adobe vai Microsoft savus produktus tirgoja atsevišķi? Ja, tas bija sen un šobrīd abi programmatūras milži piedāvā dažādus savu produktu abonēšanas pakalpojumus. To pašu ceļu mēģina iet arī reMarkable un nevaru neko pārmest, jo ar pliku šaura pielietojuma ierīču tirgošanu šāds bizness nebūs ilgs.

    reMarkable 2 mēs, protams, varam lietot arī nenopērkot Connect plānu. Bet šādā gadījumā mums būs pieejams mazāks iespēju klāsts. Joprojām varēsim veikt piezīmes ierīcē, izmantot reMarkable pārlūka spraudni un lietotnes, taču nevarēsim ērti izmantot sinhronizācijas iespēju. Ja kādu failu vai piezīmi neatvērsim ilgāku laiku (50 dienas), tā vairs automātiski nesinhronizēsies. Par bezmaksas konta lietošanu reMarkable plašāk raksta šajā pamācības ierakstā. Ja esam gatavi par Connect plānu maksāt, tad tiksim arī pie neierobežotas vieta mākoņservisā, teksta atpazīšanas un “Screen Share” funkcijām. Katrs pats var izlemt, kā rīkoties.

    Pozitīvi ir tas, ka principā būtiskākās ierīces funkcijas ir pieejamas bez šo plānu abonēšanas. Un es tiešām aicinu šo pieeju uztvert kā uzņēmuma mēģinājumu nodrošināt izdzīvošanu nevis mēģinājumu iedzīvoties uz savu klientu rēķina. Dzelžu bizness ir skarbs un reMarkable ar savu ļoti šauri specifisko produktu pats par sevi tajā nespēs izdzīvot.

    Secinājumi – cik daudz esi gatavs maksāt par piezīmju risinājumu?

    reMarkable 2 ir ļoti konkrēta un šaura pielietojuma ierīci. Ar to mēs varam netraucēti lasīt grāmatas un PDF failus, kā arī veikt uz tiem savus komentārus. Rakstīšana uz šīs ierīces displeja ir tik tuva papīra sajūtai, cik vien elektroniska ierīce to spēj piedāvāt. Aizture ir ļoti minimāla un irbulis darbojas precīzi. Ierīce piedāvā dažādus šablonus fonam, tāpēc priecīgi būs gan līniju, gan rūtiņu vai punktiņu fani. Mūsu pierakstus automātiski varēsim apskatīt uz datora vai mobilajās lietotnēs no kurām ar tiem varēsim padalīties ar citiem cilvēkiem. Maksas “Connect” pakalpojums papildus sniegs iespēju atpazīt tekstu arī latviešu valodai, kā arī attēlot reMarkable 2 displeju uz datora. Tas tiešām ir kvalitatīvi nostrādāts digitālo piezīmju risinājums.

    Vai esmu apmierināts ar šo pirkumu? Daļēji. Par ierīci + vāciņu + irbuli es kopā samaksāju 457 eiro un tā nav maza summa. Ja es pieliktu klāt 100 eiro, varētu nopirkt jauno Apple iPad mini planšetdatoru uz kura arī varētu veikt piezīmes (OK, Apple Pencil irbulis maksās vēl 135 eiro), lasīt grāmatas…. skatīties filmas, klausīties mūziku, pārlūkot tīmekli, zaudēt laiku neauglīgās sociālo tīklu diskusijās, spēlēt spēles utt. Jā, iPad nepiedāvātu tik patīkamu rakstīšanas pieredzi un apgrūtinātu fokusēšanos uz piezīmju veikšanu, taču pie līdzīgas cenas būtu plašāk pielietojama ierīce.

    Tāpēc viss ir atkarīgs no tā, cik ļoti esi gatavs ieguldīt piezīmju veikšanas risinājumā. No savas puses varu pateikt tikai to, ka mana dažu nedēļu ilgā pieredze ar reMarkable 2 parādīja, ka tā ir kvalitatīva ierīce ne tikai paša dzelža ziņā, bet var just, ka uzņēmums ir centies padomāt par pilno bildi – mums ir lietotnes, integrācijas, aksesuāri, papildus labumi par maksu, atbalsta materiāli un arī cerība, ka šī nebūs pēdējā reMarkable ierīce. Un tas viss maksā.

    P.S. Es zinu, ka Kursoru lasa jau esošie abu paaudžu reMarkable lietotāji. Es aicinu komentāros pastāstīt par to, kā tikāt pie savām ierīcēm, kā tās izmantojat un kāda ir lietošanas pieredze ilgākā termiņā. Pēc diskusijām Twitterī es ļoti labi redzu, ka ļoti daudziem cilvēkiem ir liela interese par šo produktu, taču tas maksā tik daudz, ka nopirkt patestēšanai grib tikai retais.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    61 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Dina
    09.01.2022 18:02

    Es ļoti cerēju, ka šai ierīcei būs vairāk trūkumi. Izskatās, ka būs jāpadodas kārdinājumam nopirkt. :D

    Man ļoti patīk veikt piezīmes ar roku, bet kalni ar piezīmju kladēm nav ērti lietojami, šis liekas ideāls variants – pierkastīt ar roku, bet lietot digitāli, gan uzglabāt, gan meklēt tekstā informāciju utt.

    Martins Smits
    10.01.2022 09:33
    Reply to  Dina

    Zīmuļa latency ir 27.10ms – salīdzinājumam jaunajiem samsungiem spen latency ir 2,5 ms

    Es teiktu, ka baigā bremze

    10.01.2022 15:07
    Reply to  Martins Smits

    atļaušos iebakstīt ar pirkstu debesīs un apgalvot, ka tas nav zīmuļa latentums, bet e-ink ekrāna reaģēšanas ātrums. tavs samsungs arī ir 2 nedēļas bez lādēšanas lietojams?

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    09.01.2022 18:41

    Laba manta. Varu piebilst, ka šī ierīce ir labi izmantojama arī zīmēšanai, ja šajā virzienā ir vismaz kaut kādas spējas

    Bats
    09.01.2022 18:41

    Paldies, labi uzrakstīts par visu, ko vien gribēju par reMarkable 2 noskaidrot. Secinājums gan nav optimistisks – iPad’am ir nopērkama papīra faktūrai tuva ekrāna aizsargplēvīte – Paperlike. Tas atsver lielāko iekārtas plusu. Iespēja lādēt piezīmju bloku reizi 2 nedēļās arī ir laba, bet mazāk būtiska par pārējo – gan piezīmju veikšanai, gan ātrām skicēm uz iPad ir pilnvērtīgākas aplikācijas, kas dara vairāk. Procreate, piemēram spridzina smadzenes ar savu vienkāršību un iespējām. Tomēr galvenais laikam te ir cena – par 100€ es vēl domātu, bet par 450 te ir pārāk maz un pārāk basic. Pat promo bildēs ekrānam trūkst kontrasta un vājā apgaismojumā tas nav lietojams. Paperwhite ir šis atrisināts. Un lielākais cirtiens ar cirvi tomēr ir tas, ka darba laikā šis nevar būt vienīgais ekrāns. Un tiklīdz vajag arī otru ekrānu lai izlasītu epastu un atbildētu uz jautājumu kas prasa redzēt krāsu, tad labāks risinājums ir iPad + Paperlike + Pencil un šis paliek lieks. Kā, piemēram, ar šo lai strādā kāds kam jaatšķir teksta dokumentā ar zaļo vai ar sarkano iezīmētie paragrāfi? Vai nevienā PDF’ā nav attēlu kas satur vērtīgu krāsu informāciju? Vai atsūtītā skicē var redzēt kuri izmēri ir, klienta klāt pielikti ar sarkanu krāsu un kuri bija… Read more »

    Name*
    09.01.2022 19:49

    Autor, kad vēstules beigās izmantojam “ar cieņu” vai “cieņā” – komats nav jāraksta. https://www.valodaskonsultacijas.lv/lv/questions/688

    Last edited 2 years ago by Name*
    Name*
    10.01.2022 10:19

    Man tas pats sākumā bija, bet pieradu beigās.

    AC/DC
    09.01.2022 20:36

    Šī iekārta varētu būt sakarīga studentiem pierakstu veikšanai. Jautājums, vai sarakstito var ērti atvērt datorā, kā arī – vai var meklēt rokrakstitajā tekstā?

    Aldis
    09.01.2022 22:09

    Lietoju jau pusgadu gandrīz katru dienu.
    Nopirku Stokholmā , jo Latvijā nebija.
    Mīnusu nav šai ierīcei.

    Ieva Treija
    09.01.2022 23:27

    Lietoju Remarkable2 jau gadu. Man vairs nav neviena piezīmju blociņa, kas tomēr nozīmē, ka ilgtermiņā saudzēju vidi. Un pati pozitīvākā atšķirība no planšetdatoriem ir tā, ka var tikai lasīt un rakstīt. Nav nekādu papildus traucēkļu. Un jā, garus pdf lasīt ir super ērti, ar vienu klikšķi uz Google Chrome spraudņa tos pievienojot Remarkable. Patīk, lietoju, iesaku.

    Jānis
    10.01.2022 09:12

    Šo plānšeti, gan 1.verisju pamanīju, jau sen un nodomāju, ka gribēt tādu, tik pirms iegādes gribējās pamēģināt, vai rakstīšanas sajūta tiešām ir reālā. Iznāca tā, ka kolēgis bija noriskējis un nopircis šo brīnumu un tā man izdevās pamēģināt un biju sajūsmā, cik reālu rastīšanas sajūtu tā sniedz! Lietoju 4 mēnešus, principā apmierina. Ir daži mīnusi, kā piemēram, planšetei nepatīk aukstums, ja gadās mīnus grādos atstāt mašīnā, tad izvēlnes ir ļoti lēnas – ar lielu aizturi, arī siltos apstākļos varētu būt ātrāka reaģēšana uz pieskārieniem, piem., ar integrēto digitālo klaviatūru ievadot piezīmju foldera nosaukumu. Man patīk, ka visas piezīmes var apkopot vienā vietā, nodalot vairākos folderos (strādāju vairākos darbos, līdz ar to ir ērti nodalīt par katru tēmu), turklāt piezīmes nekur nepazūd, ja veic sapulces pierakstus uz lapas vai kādā kladē un gadījumā, ja planšeti aizmirsti darbā, vari mājās caur datoru vai telefonu apskatīties mākonī savuis pierakstus. Es laikam esmu no tiem, jāsaka, laimīgajiem, kas paspēja vēl nopirkt planšeti pagājušā gada beigās, kad vēl nebija ieviesta abonēšanas funkcija, līdz ar to visas sinhronizācijas un teksta atpazišanas funkcijas ir iekļautas planšetes cenā, nav nekas jāabonē! Laikā, kad planšeti neizmantoju, mājās planšetei ir uzradies papildus lietotājs, meita izmanto zīmēšanai, zīmēt un skicēt ir… Read more »

    Last edited 2 years ago by Jānis
    Martins Smits
    10.01.2022 09:25

    Ir strādāts gan ar Galaxy Note 4, Gan ar Microsoft Surface 3 Pro, gan Apple irbulīšiem. Labākais kas līdz šim ir pieredzēts ir Galaxy Note 10+. Lielākā problēma šīm ierīcēm ir irbuļa responsivness ātrums un cik stipri tas ir jāspiež. Līdz ar to lielākās šaubas par apskatīto iekārtu ir tieši šajā aspektā.

    Nelabojams
    10.01.2022 09:37

    Ārkārtīgi interesanta lieta – beidzot kaut kāds “gadžets”, kas arī man varētu labi noderēt. BET. 1) bezjēgā dārgs, 2) varēja būt krietni mazāks izmēros. Galvenās funkcijas šai ierīcei man būtu ceļojuma piezīmju rakstīšana + grāmatu lasīšana. Tik liela formāta verķis nav piemērots vazāšanai apkārt pa visādām nomaļām pasaules malām. Arī svars – 400g – tam ir daudz par lielu.
    Jā, rakstā nepamanīju, cik maksā tas connect abonēšanas serviss.
    Un vēl – ja ierīce būtu lētāka, tā varētu nebūt tikai šauras nišas produkts.

    10.01.2022 15:34
    Reply to  Nelabojams

    ja galvenais pirkšanas iemesls nav latviešu valodas rokraksta atpazīšana, tad ir labas alternatīvas. piemēram, 8″ ar apgaismojumu, 240 g vieglais, ūdensizturīgais, ar audiogrāmatu un irbuļa atbalstu Kobo Sage par ~300 eiro.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    11.01.2022 00:39

    ir gan, bet kāda tam nozīme, ja Remarkable sevi tik ļoti pārpozicionējuši, ka cena debesīs un ieviesta abonēšana, kamēr konkurentam visi iztrūkstošie ķeksīši atzīmēti, lai arī tas ir e-lasīklis ar piezīmēm?

    11.01.2022 08:48

    ja nolej veikalinga tuftu par bezprecedenta koncentrēšanos darbam un citu ūdeni, tad tās ir tiešākajā veidā salīdzināmas e-ink ierīces, kur Kobo Sage ir daudz piemērotāks @Nelabojams prasībām.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    11.01.2022 11:48

    > pamatā lasīšanai un piezīmes grib rakstīt uz grāmatām

    tikai nevajag mēģināt izcelt neesošu Remarkable “priekšrocību” — Kobo Sage ir pilnvērtīgi piezīmju blociņi, kurus var seivot arī uz kompi vai dropbox’u.

    11.01.2022 13:16

    neko tur Verge nav apkopojusi — Sage 8″ ekrāns esot par mazu, lai ērti rakstītu, tāpēc tas derīgs lasīšanai :D
    idiotiskāku argumentu cilvēkam, kurš meklē ko mazāku par 10.3″ bez apgaismojuma, ūdensneizturīgo un ar apgraizīto funkcionalitāti Remarkable, izvirzīt grūti.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Jānis
    11.01.2022 14:41

    Zini kā, cilvēkam ir tendence aizstāvēt savu izdarīto izvēli. Šajā gadījumā nopirkto ierīci, tādēļ jau arī kā pret sienu necenšas paskatīties uz pretējiem argumentiem.

    Aigars Axx
    28.01.2022 02:26

    Viņš nav ieciklējies, Tu nevari apgāzt viņa argumentus.

    Aigars Axx
    28.01.2022 02:25
    Reply to  digitalk

    Labs!!!

    Nelabojams
    16.01.2022 18:09

    tieši otrādi – pamatā rakstīšanai, bet lasīšana kā patīkama ērtība atpūtas laika aizpildīšanai

    17.01.2022 13:42

    [ar interesi gaida linku uz reMarkable modeli, mazāku par 10″ un vieglāku par 400 g]

    17.01.2022 23:29

    tad kāpēc tu cilvēkam piedāvā neatbilstošu viņa vajadzībām aparātu? taviem paša vārdiem sakot — ‘Kaut kā esi ieciklējies pie sava viedokļa’

    Ģirts
    10.01.2022 11:56

    Paldies par apskatu. Ja vēl būtu gaismiņa lasīšanai naktī, nopietni apsvērtu iegādāties, kad mana vecā ēgrāmata atdos galus. Tīri pierakstiem, lai arī ļoti patīk rakstīt un ķēpāties uz papīra lapiņām, tik dārgam blociņam nesaņemšos.

    Rolands
    10.01.2022 12:05

    Intereses pēc, vai kāds kursorā ir izmantojis remarkable 2 matemātikai/fizikai? Lai arī pārējā dzīve ir gandrīz pilnībā digitāla, formulas un vienādojumus man joprojām šķiet krietni ērtāk rakstīt ar roku. Ja to spēj atpazīt, tad produkts varētu būt pat ļoti interesants.

    Aigars Axx
    28.01.2022 02:30
    Reply to  Rolands

    Formulu atpazīšanai ir pieejami softi. Darbojas ļoti labi. Bet vai linuksam kāds to būtu uztaisījis, diezi…

    Didzis Brants
    10.01.2022 14:06

    reMarkable 2 iegādājos priekšpārdošanā un gaidīju 6 mēnešus. Paņēmu pilnu komplektu – ar dārgāko irbuli un superīgiem vākiem.Ļoti patīkams un tiešām labs. Izmērs ir labi pārdomāts un ērts. Lietošana ir baudāma un lieliska. BET…. kamēr gaidīju nopirku SAMSUNG Galaxy Tab S7+ 12.4 128GB Wi Fi 5G , lai varētu veikt pierakstus un citas darbības uz pietiekoši liela formāta planšetes. Un trakākais bija tas , ka sapratu , ka nu jau man vairs nepieciešams reMarkable 2. Tagad palietoju pierakstiem abus , bet tomēr Tab S7+ 12,4 collu ir krietni pārāks ar saviem plusiem. Irbuļi ir abiem. Atšķirības : S7+: ir krāsaini pieraksti , akumulatora darbības laiks 3-4 dienas, ideāla sinhronizācija ar note tālruņiem, var teikt, ka visas nepieciešamās funkcijas kas ir datorā (nu cik tas ir iespējams uz Android) un nav pat nepieciešams Dexx režīms, jo ir pietiekoši liels. reMarkable 2: fantastisks darbības laiks(aizmirsti reizēm ka ir jālādē), varētu pat teikt ka arī sinhronizācijas ar datoru. Vairāk laikam tomēr domāts meditatīvi garīgi radošam cilvēkam (izklausās pašam nedaudz pajolīgi , bet laikam ātrumā nevarēju atrast atbilstošākus terminus. Iespējams kāds biznesa pārstāvis arī varētu to atrast par ideālu pietošanai. Īsāk sakot, ja kādam vajag, tad mazlietotu reMarkable 2 tagad, atdodu labās rokās par… Read more »

    Jānis
    10.01.2022 16:48
    Reply to  Didzis Brants

    Laikam nekādi nevaru Tev uzrakstīt te. Varbut vari man uzrakstīt uz j_stash {} inbox . lv

    JānisS.
    10.01.2022 18:25
    Reply to  Didzis Brants

    Didzi, ir man interese par mazlietoto reMarkable 2 !!!

    Oto
    11.01.2022 23:12
    Reply to  Didzis Brants

    Sveiks, Didzi! Ja nu Jāņi pēkšņi nolec nost no pirkuma- es esmu nākamais rindā :)

    Roberts
    11.01.2022 18:38

    Es pareizi sapratu ar šo ierīci var zīmēt tikai melnbalti un nevis krāsaini ?
    produkts ir ķīniešu vai skandināvu ?

    Mārīte
    11.01.2022 22:28

    reMarkable saņēmu kā dāvanu pirms vairākiem gadiem un esmu par to dāvinātājam ļoti pateicīga, jo pati visticamāk to nebūtu nopirkusi par tā laika cenu. Izmantoju reMarkable kā ļoti elegantu un ērtu piezīmju grāmatu. Patīk īsta papīra sajūta rakstot.Apmēram pus gadu planšeti var izcili ērti izmantot, lai palīdzētu radu bērniem attālināti mācīties matemātiku- planšetē rakstītais ļoti labi sinhronizējas ar desktop attēlu un to tad savukārt var kopskatīt zoomā.
    reMarkable komanda ļoti gaumīgi komunicē ar klientiem. Bez tam senākajiem klientiem tika apsolīts, ka planšeti vienmēr varēs izmantot bez abonēšanas maksas, kāda tagad tiek piemērota jaunākajai versijai, lai saņemtu normālu funkcionalitāti.

    Gints
    21.01.2022 17:03

    Lietoju Remarkable2 jau vairākus mēnešus. Iepriekš izmantoju plānotāju un daudz rakstīju uz papīra lapiņām, kas mēdza nozust. Šobrīd darba galds ir kļuvis tīrs no aprakstītām lapiņām. Vēl liels pluss ir tas, ka ierīce lieki nenovērš uzmanību. Planšetē gribās paskatīties epastu, pasērfot netā, paskatīties youtubu vai uzspēlēt kādu spēlīti. Ar remarkablu es strādāju un koncentrējos. Nekas lieki netraucē.

    karlisf
    24.01.2022 09:05

    1. Batereja tur mazāk nekā gribētos. Katrā gadījumā nedēļa bez lādēšanas ir nereāli, nemaz nerunājot par mēnesi. Es neteiktu, ka dienā pierakstot 1-2 ekrāna lapas būtu intensīva lietošana. Un kad izlādējas, tad ir problēmas ar lādēšanos, nelādējas. Support teica, ka vajagot “pieradināt” pie lietošanas paradumiem. Nu, nezinu, mēnesi lietoju, neregulāri, tā arī nav iemācījies. 2. Connect abonents ir nesamērīgi dārgs. Ja man jau ir Office365, tad man ir vēl jāmaksā par to, lai no turienes varētu lejuplādēt failus. Es saprastu, ja piezīmes sinhronizētos uz Office/Google cloud, bet tas tā nav. Extra screen-sharing par tādu cenu nav vērta, tad kad vēlos kaut ko šārēt, čakars lai to izdarītu. 3. Export uz SVG ir vienā klucī un nav labojams (jāpapēta varbūt pats kaut ko ne tā daru). Kā papīra digitālā versija, jā, ļoti labi. Labums, ka var izgriezt/kopēt, palielināt/samazināt, to ko uz parastā papīra nevar izdarīt. 4. Tā, kas ir fīča, ka var organizēt pa folderiem un piezīmju grāmatiņām, savā ziņā ir arī trūkums. Parastā piezīmju blokā/kladē visu rakstu uz priekšu, viegli un ātri pāršķirt atpakaļ, viss hronoloģiskā secībā, bez iespējām pārorganizēt. Uz ierīces tas ir lēni, lēna pāršķiršanās pa lapām, ja kaut kas jāatrod kādā no mapēm vēl trakāk. Kopumā visu… Read more »

    Last edited 2 years ago by karlisf
    Arts
    24.01.2022 19:50

    Šis nesanāk labāks variants?->https://shop.boox.com/products/noteair2

    Ilze
    07.02.2022 20:53

    reMarkable 2 saņēmu dāvanā Ziemassvētkos. Brīnišķīga pieredze! Iepriekš biju lapiņu un pierakstu bloknotu cienītāja. Ļoti patīk sajūta, ka raksti kā uz papīra. Sākumā samulsu, ka nav ekrāna apgaismojums, bet, tā kā lielāko daļu ierīci lietoju darba vajadzībām, tas netraucē. Ierīce ļauj koncentrēties darbam, jo nav kārdinājuma, piemēram, ieiet kādā soc.tīklā.
    Man ir irbulis ar dzēšgumijas funkciju – ir ļoti ērti. Patīk, ka pierakstus var grupēt pa mapēm, tādējādi vēlāk dodot iespēju vienkāršāk atrast nepieciešamo informāciju. Arī sinhronizācija ar app telefonā lieti noder, kad ir sastādīts iepirkumu saraksts :)
    Saku Paldies Ziemassvētku vecītim un noteikti rekomendēju arī citiem!

    Dagnija Lejiņa
    23.04.2022 11:35

    Kristap, paldies. Tavs apskats bija mans pēdējais impulss + izmantoju kodu! :) Iespējams, uzsākusies jauna ēra manā piezīmjblociņu izmantošanas pozitīvajā ieradumā.

    Last edited 1 year ago by Dagnija Lejiņa
    Erny
    12.08.2022 00:17

    Liekas ka visu naudu viņi tērē mārketingā, reklāmas nebeidz beigties!

    Sandis
    10.05.2023 22:46

    Man būtu svarīgi, lai ar roku rakstīto varētu ērti konvertēt un saglabāt Word failā, taču, kā saprotu, šāda iespēja nav paredzēta? Tikai caur epasta sūtīšanu un kopēšanu no epasta uz Word?

    Dace
    24.07.2023 14:00

    ja nu gadījumā kādam aktuāli ;) ar puscenu piedāvāju reMarkable2 ierīci. Jauna, lietota tikai tik daudz, lai izpētītu piedāvātās funkcijas. Pieļauju, ka kādam šī ierīce varētu būt daudz noderīgāka un ikdienā rastu pielietojumu. Komplektā planšetei nāk līdzi Marker Plus irbulis (iekļauta dzēšana ar irbuļa augšējo galu, jauni uzgaļi ), USB-C uzlādes kabelis un vāciņš. Saziņai – dacevisual@gmail.com

    Valters
    26.07.2023 16:33
    Reply to  Dace

    Dace, apskatieties, lūdzu, epastu!

    Deins
    20.08.2023 09:07

    Diemžēl nevaru atrast iespēju apskatīt ierīci klātienē. Varbūt kāds būtu gatavs satikties un, teiksim, par 10 EUR iedot to palietot.
    Saziņai – mehslambo@gmail.com

    Reklāma