Web Analytics
More
    Reklāma

    Ikoniskais Apple iPod mūzikas atskaņotājs svin 20 gadu jubileju

    Jaunākie raksti

    Izrādās, ka ne tikai mūsdienās rudens ir dažādu tehnoloģisko jaunumu piesātināts un amerikāņi to var labi nodēvēt par “techtober”, bet arī pirms 20 gadiem 23. oktobrī tika prezentēts leģendārs un jau principā neeksistējošs mūzikas atskaņotājs Apple iPod.

    Atskatoties savā pagātnē, tad laikam šis bija mans pirmais Apple produkts, un tikai ap kādu 2008. – 2009. gadu sāku apjaust kaut ko vairāk par uzņēmumu, taču jau 2001. gadā pasaulei tika atrādīts pirmais iPod mūzikas atskaņotājs. Tas ir bijis viens no Apple galvenajiem produktiem, kas to iznesa saulītē un deva pasaules atpazīstamību pirms iPhone viedtālruņiem. Tas bija pirmais tāda veida maza izmēra mūzikas atskaņotājs, kurā dziesmas ierakstīja digitālā formātā, aizmirstot par jau norietā esošajiem MP3 disku atskaņotājiem.

    Reizē ar iPod uzņēmums attīstīja arī iTunes platformu un savu ekosistēmu, kurā tikai tās ietvaros atskaņotājam varēja pievienot mūziku, un arī kopēšanas process starp vairākām ierīcēm īsti nebija iespējams. Tomēr galvenais bija izmērs un iespēja saglabāt līdz 1000 dziesmām plaukstas izmēra ierīcē, kuras ietilpība tiem laikiem bija 5GB. Protams, tas bija aprīkots ar ērto dziesmu apļveida dziesmu pārslēdzēju, kustinot īkšķi pa apli. Man liekas, ka šī ir visikoniskākā atskaņotāja atpazīstamības zīme. Darbības laiks bija 10 stundas, kas ir visai atzīstami pat mūsdienām.

    Savā ziņā iPod bija pamatlicējs iPhone, kas gadu gaidā “noēda” atsevišķu mūzikas atskaņotāju nepieciešamību, jo tas viss bija pieejams viedtālrunī. Nedomāju, ka šobrīd mēs vēlētos izmantot atsevišķu “pleijeri” tikai Spotify lietošanai, jo tam tāpat būtu jābūt pieslēgtam pie interneta, lai nodrošinātu straumēšanu. Tāpēc 2014. gadā oficiāli pensijā devās iPod Classic modelis, bet 2017. gadā iPod Nano un iPod Shuffle. Nelielas pēdas Apple mājaslapā vairs ir palikušas tikai no iPod Touch, kuru ar var jau uzskatīt par vecu produktu. Tā bija vesela ēra, kura mums deva iPhone, bet bija arī beigu sākums mūzikas atskaņotājiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    All apple
    25.10.2021 09:21

    Tātad, nevis svin jubileju (jo pacients ir miris), bet piemiņas diena – pirms 20 gadiem pasaulē ieradās brēcošs aipods, kas savas dzīves laikā paguva atstāt pēcteci – nosaukumu raidījuma ierakstam, puodkāstu.

    Elektriķis
    25.10.2021 09:55

    Vienu tādu, tiesa gan 4.paudzes, iegādājos lietošanai auto. Bažas bija, ka HDD neizturēs vibrācijas, bet izturēja. Interesantākais bija, kā to pieslēgt auto skaņu sistēmai – iegādājos pārveidotāju, kurš imitēja FM radiostaciju. Joprojām šis vēl izrāda dzīvības pazīmes.

    Reklāma