Web Analytics
More
    Reklāma

    MIT pētnieki rada gudro audumu, kas spēj uztvert tā lietotāja kustību un reaģēt uz to (video)

    Jaunākie raksti

    Lai arī tekstilizstrādājumu ražošanai ir ļoti, ļoti sena pagātne, šo nozari vēl līdz šim tā īsti nav izdevies pielāgot mūsdienu informācijas laikmetam. Apģērbs ir viena no jomām, kur arī iespējams integrēt tehnoloģijas ar mērķi iegūt noderīgu informāciju par savu veselību, iespējām to uzlabot. Šajā ziņā čakli strādā Masačūsetsas tehnoloģiju institūts (Massachusetts Institute of Technology – MIT). Sadarbībā ar Zviedrijas pētniekiem radīts gudrais audums, kas spēj uztvert un reaģēt uz cilvēka kustību.

    “Omnifiber” ir mīksts, robotikas elementus saturošs audums. Ar saspiesta gaisa palīdzību tajā esošās šķiedras pēc vajadzības spēj saliekties, izstiepties, saritināties, pulsēt un visādi citādi reaģēt uz cilvēka kustību. Pētnieki norāda, ka audumā esošās īpašības to padara līdzīgu mākslīgajiem muskuļiem.

    Reklāma

    Šis gudrais audums izceļas ar to, ka, lai mainītu formu, tam nav nepieciešams siltums, arī ķermeņa pārkaršana nebūs problēma. Vēl viena priekšrocība ir tā, ka “Omnifiber” var izgatavot no salīdzinoši lētiem materiāliem.

    Pētnieki paredz, ka šis audums varētu parādīties, piemēram, sportistu apģērbā ar mērķi labāk kontrolēt elpošanu. Tāpat “Omnifiber” būtu noderīgs dziedātājiem, kuriem pareiza elpošana ir ļoti svarīga, kā arī tiem, kuri slimojuši ar elpceļu slimībām, piemēram, Covid-19, un nepieciešama elpošanas tehnikas uzlabošana.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma