Inženieru komanda no Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) radījusi speciālu iekārtu, kas ļauj salīdzinoši viegli atdalīt Oreo šokolādes cepumu, lai piekļūtu baltajam krēmam un tas netiktu bojāts. Šī ierīce nosaukta par “Oreometer”.
Eksperimenta galvenais mērķis ir saistīts ar reoloģiju jeb zinātni par to, kā plūst vielas. Šajā gadījumā tas ir krēma pildījums, kas nav šķidrs vai ļoti mīksts, bet ir ar stingrāku konsistenci, saglabājot vieglumu. Oreo krēms ir tecēšanas sprieguma šķidrums — grupa, kurā ietilpst cepumu mīkla, betons un lava. Tie ir šķidrumi, kas darbojas kā mīkstas cietas vielas, kas nozīmē, ka tie plūst vai maina formu tikai tad, kad tiem tiek piemērots pietiekams spiediens. Cepumu gadījumā šo stresu rada jūsu rokas, atverot cepumu, vai ēdāja zobi.
Un lai varētu pētīt, kas notiek ar šo krēmu, kad tas tiek atdalīts no cepumu pusēm, tika radīts īpašais “Oreometrs”. Iekārta darbojas uz griešanās principa, jo tas ir ērtākais variants, kā droši mēģināt atbrīvot vienu cepuma pusīti. Vēl viens variants būtu to vērt uz augšu, līdzīgi kā mēs ņemtu nost uzlīmi, tomēr tas nebūtu tik drošs variants. Oreo cepumu varēs ievietot “Oreometer” un vienā pusē likt iekšā monētas, lai ar papildu svaru veiktu griešanas kustību, kas atbrīvos balto krēmu.
Testi atklāj, ka krēms parasti paliek viena cepuma pusē, kas varētu būt saistīts ar ražošanas procesu un norādīt uz to, ka vienā cepuma pusē tas turas stingrāk. “Oreometer” dizains ir pieejams ikvienam interesantam, lai izveidotu savu perfekto Oreo cepumu atvērēju.
Lai kko uzbūvētu ir nepieciešams zināt tehnisko risinājumu. Tikai pēc tam varam domāt par dizainu.
Tavai zināšanai: tagad konstrukciju sauc par “dizainu” :)
tikai angliski.
Tas bija sarkasms…
Neredzu jēgu no diviem peniju groziņiem.
Priecē ka tu visā pārējā saskati jēgu 😁