Web Analytics
More
    Reklāma

    Pagājuši 50 gadi, kopš cilvēki pirmo reizi brauca pa Mēness virsmu ar auto

    Jaunākie raksti

    Jūlija pēdējā diena iezīmējusi visai grandiozu vēstures notikumu, kad pirms 50 gadiem cilvēks pirmo reizi pārvietojās ar automašīnu pa Zemes pavadoņa Mēness virsmu. Tiem laikiem tas bija arī viens no pirmajiem elektroauto, kas mūsdienās jau ir izplatīta tehnoloģija.

    1971. gada 31. jūlijā Apollo 15 misijas astronauti Deivs Skots (Dave Scott) un Džims Ērvins (Jim Irwin) bija pirmie cilvēki pasaulē, kuri izmantoja automašīnu, lai pārvietotos pa Mēness virsmu. Šis, protams, bija ļoti liels tehnoloģiskais izaicinājums un attīstības solis gan kosmosa apgūšanā, gan kosmosa tehnoloģiju jomā, jo bija jārada pārvietošanās līdzeklis, kuru reāli nebija iespējams testēt uz Zemes. Šis Mēness auto pirmajā misijā kopumā tika izmantots trīs reizes, lai astronauti varētu veikt garākas distances un būt mobilāki, ļaujot ievākt dažādus paraugus.

    Reklāma

    Katra nākamā Apollo misija arī saņēma savu auto, un tie visi tā arī palika uz Mēness virsmas. Iespējams, ka tie joprojām atrodas uz tās. Ar šiem auto bija iespējams veikt aptuveni 91 km. Tie bija aprīkoti ar četriem 0,19 kW jaudas motoriem, kas ļāva sasniegt maksimālo ātrumu 13 km/h. Kopējās četru modeļu izmaksas mūsdienu naudas vērtības izteiksmē bija 249 miljoni dolāru, kas ir visai iespaidīga summa, zinot, ka tos tāpat neizdotos atgriezt uz Zemes. Šīs automašīnas arī bija vieni no pirmajiem praktiski izmantotajiem elektroauto, kas mūsdienās jau ir krietni populārāki. Šobrīd kosmosa izpētē gan tiek izmantoti pašgājēji roboti, kas atrodas, piemēram, uz Marsa virsmas, cilvēku pārvietošanās plānus šobrīd atliekot krietni dziļākos plauktos.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    03.08.2021 10:46

    > Iespējams, ka tie joprojām atrodas uz tās.

    nē, autoboti tos izjauca rezerves daļām, kad cīnījās pret deseptikoniem, bet tāpat puskoka lēcēji vien palika.

    ALL HAIL MEGATRON!!

    Name*
    03.08.2021 11:42

    Apollo 15 bija 71. gadā. Rakstā rakstīts 61. gads.

    x-f
    03.08.2021 20:24

    Tie 249 miljoni, kas “palika” uz Mēness, jau nebija četru auto vērtība, tā bija kopējā summa par R&D un visu pārējo darbu. Reāli jau tie auto nemaksāja daudz – tīri detaļu izteiksmē.
    Tieši tāpat ir ar visiem raķešu startiem, kas izmaksā simtiem miljonu – no Zemes aizlido prom tikai “bleķi”, nevis kaut kas tik vērtīgs, bet izmaksas ir par darbu.

    Elektriķis
    03.08.2021 21:04
    Reply to  x-f

    Jā, pamatā ir zināšanas. Lasīju rakstu par vienu Āfrikas valsts censoni, kurš ir fiziķis, un kurš būvē raķetes garāžā, izmantojot bleķa mucas. Tagad jau sūtīs augšā kāmīti, jo tās raķetes arī lido!

    Reklāma