Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas Pasts investē papildu resursus, gatavojoties muitojamo sūtījumu apjoma pieaugumam

    Jaunākie raksti

    Saskaņā ar izmaiņām Eiropas Savienības (ES) tiesību aktos no 2021.gada 1.jūlija pilnīgi visām precēm, kas tiks iegādātas ārpus ES, tajā skaitā interneta veikalos, tiks piemērots pievienotās vērtības nodoklis (PVN). Lai persona saņemtu sūtījumu, preces būs jādeklarē muitā. Līdz ar jauno noteikumu stāšanos spēkā atmuitojamo sūtījumu apjoms varētu palielināties vairākkārt, bet Latvijas Pasts jaunajai kārtībai sagatavojies, investējot būtiskus resursus jaunos digitālos risinājumos klientu apkalpošanā un datu apmaiņā, kā arī piesaistot jaunus darbiniekus.

    Jaunā nodokļu piemērošanas sistēma pasta sūtījumiem no trešajām valstīm attieksies uz visu pasta nozari visā ES, tostarp uz pilnīgi visiem pasta komersantiem Latvijā un to klientiem, tātad faktiski katru Latvijas iedzīvotāju, kurš iepērkas trešo valstu interneta veikalos vai saņem sūtījumus no draugiem vai radiem, kuri dzīvo ārpus ES.

    Reklāma

    “Patlaban muitojamo sūtījumu lielāko daļu veido sūtījumu apjoms no Ķīnas – pēc mūsu aprēķiniem, līdz pat 95% no kopējā muitošanai pakļauto sūtījumu apjoma. Ja kopumā 2020.gadā Latvijas Pastā saņemto atmuitojamo sūtījumu skaits vidēji mēnesī nedaudz pārsniedza 5000 vienību, 2021.gada pirmajos mēnešos pēc Brexit tas dubultojās – vidēji tie bija aptuveni 11 000 sūtījumu mēnesī. Potenciālā atmuitošanas apjoma prognoze pēc 1.jūlija varētu būt pat 20 000–25 000 sūtījumu dienā,” stāsta Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

    Gan Latvijā, gan pasaulē kopumā pēdējā gada laikā e-komercijas sūtījumu apjoms ir būtiski palielinājies, un arī tādi starptautiski nozīmīgi notikumi kā Brexit nav to ietekmējuši. Kā liecina Latvijas Pasta pieredze, sūtījumu apjoms no Lielbritānijas kopš gada sākuma faktiski nav samazinājies, tomēr jāņem vērā, ka daļa Lielbritānijas e-komercijas platformu pārcēla savas noliktavas uz ES.

    “Iespējams, līdz ar jauno noteikumu stāšanos spēkā sūtījumu apjoms nedaudz samazināsies: pieļaujam, ka kritīsies pavisam nelielas vērtības sūtījumu skaits, kuru muitošana cilvēkiem vienkārši neatmaksāsies. Tāpat iespējams, ka sākotnēji sūtījumu apjoms būs mazāks, jo daļa cilvēku būs piesardzīgi attiecībā uz muitošanas procedūru, negribēs nodarboties ar papildu formalitātēm u. tml. Bet ar laiku šie cilvēki, visticamāk, atkal atgriezīsies pie iepriekšējiem paradumiem,” skaidro M.Vilcāns.

    Tāpat kā līdz šim, klients, kas saņems muitojamu sūtījumu, varēs izvēlēties atmuitošanu veikt pats VID EDS sistēmā vai pieteikt šo pakalpojumu Latvijas Pastā, kura muitas brokeri šogad vidēji mēnesī snieguši pakalpojumus ap 700 sūtījumu atmuitošanai.

    Lai klientiem atvieglotu sūtījumu atmuitošanas un saņemšanas procesu, no 1.jūlija Latvijas Pasts piedāvās vēl ērtāku, vienkāršāku un izdevīgāku atmuitošanas pakalpojuma saņemšanu – elektronisku rīku, kas no katram saņēmējam unikālas saites būs izmantojams jebkurā viedierīcē vai datorā un ļaus ērti un viegli veikt atmuitošanas procedūru un nodokļu samaksu. Jaunajos digitālajos klientservisa risinājumos un starptautiskās datu apmaiņas nodrošināšanā no 1.jūlija Latvijas Pasts līdz šim investējis ap 285 000 eiro. Gatavojoties izmaiņām, jau pieņemti un apmācīti 15 jauni darbinieki gan muitas jautājumos, gan klientu servisā.

    Vienlaikus sagaidāms, ka līdz ar jaunajiem noteikumiem palielināsies ne tikai sūtījumu apjoms, kas būs jāuzglabā, līdz sūtījumi tiks atmuitoti, jo tikai tad tos varēs nodot klientiem, bet arī sūtījumu apjoms, kas netiks atmuitots, un Latvijas Pasts jau savlaicīgi nodrošinājis papildu telpas šādu sūtījumu glabāšanai noteiktu laiku. Tāpat iespējami sarežģījumi situācijās, kad trūks sūtījuma atmuitošanai nepieciešamo datu, piemēram, nebūs iespējams noteikt sūtījuma vērtību, kas atmuitošanu padarīs neiespējamu. Tāpēc Latvijas Pasts vismaz sākotnēji aicina rēķināties ar ilgāku sūtījuma saņemšanas laiku pēc 1.jūlija.

    Vairāk informācijas par to, kā pareizi veikt pasta sūtījumu atmuitošanu, meklējiet Valsts ieņēmumu dienesta interneta vietnē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    1111
    21.06.2021 14:38

    interesanti, kāpēc ievedmuitu joprojām sauc par pvn? nekādu vērtību tur neviens nepievieno, tikai iekasē naudu, izmantojot apstākli “valsts to var un grib”

    digitalk
    21.06.2021 16:44
    Reply to  1111

    PVN ir nodoklis biznesam par izejvielu vērtības palielināšanu uzražojot preci, kuru beigās samaksā gala patērētājs, un tas attiecas uz visām precēm. muita ir specifisks nodoklis katrai preču grupai. dažādi nodokļi — dažādi nosaukumi.

    Vakseris
    21.06.2021 20:37
    Reply to  1111

    Ko tu nesaproti ? PVN – Premjeram Vajag Naudu !

    budzis
    22.06.2021 07:20
    Reply to  1111

    Izskatās, ka tu neesi informēts, ka ievedot no ārpus ES par precēm jāmaksā gan PVN, gan muita. Muitas nodoklis jāmaksā tikai ja ievešanas preces vērtība virs noteiktas summas

    Ja tirgotājs no tevis iekšējos PVN un nomaksājis ES, preces saņemšanai PVN nav jāmaksā. Tikai kurš skibacainais būs PVN maksātājs ES?

    Skābene
    22.06.2021 09:07
    Reply to  budzis

    No jūlija muitas nodoklis jāmaksā jau no pirmā centa.

    digitalk
    22.06.2021 10:59
    Reply to  Skābene

    beidz izplatīt dezu. PVN ir no pirmā centa un tāpēc jebkuram sūdiņam jāaizpilda muitas deklarācija nevis jāmaksā ievedmuita.

    Tāpat kā līdz šim, arī turpmāk par precēm, kuru vērtība pārsniegs 150 eiro, būs jāmaksā ne vien PVN, bet arī muitas nodoklis.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Reklāma