Web Analytics
More
    Reklāma

    Atsaucoties uz kaitējumu videi, “Tesla” automašīnu apmaksai vairs nepieņems “Bitcoin”

    Jaunākie raksti

    Lai arī sākotnēji šķita, ka “Tesla” ar Īlonu Masku priekšgalā pauž nepārprotamu atbalstu kriptovalūtām, īpaši “Dogecoin” un “Bitcoin”, izskatās, ka šobrīd lietas ievirzījušās drusku citādāk. Masks vakar, 13. maijā, “Twitter” nācis klajā ar vēsti, ka, ņemot vērā “Bitcoin” negatīvo ietekmi uz vidi, ieskaitot fosilā kurināmā patēriņa pieaugumu, “Tesla” vairs nepiedāvās šādi apmaksāt automašīnas. Lēmums pieņemts vien pusotru mēnesi pēc tam, kad pie šīs iespējas tika pirmie klienti ASV.

    Viņš paziņojumā norāda, ka kriptovalūtas pašas par sevi ir labs risinājums un ka tām ir daudzsološa nākotne. Taču “Bitcoin” ieguve atstāj būtisku ietekmi uz vidi un klimatu. Nav izslēgts, ka “Tesla” kādudien to atkal pieņems kā maksājumu līdzekli, bet tādā gadījumā valūtas ieguves procesā jāizmanto krietni ilgtspējīgākas un videi draudzīgākas metodes. Vienlaikus kompānija pašreiz raugās klimatam draudzīgāku kriptovalūtu virzienā.

    Reklāma

    Tāpat Īlons norāda, ka “Tesla” savus gada sākumā iegādātos bitkoinus vairs neplāno pārdot. Šeit jāpiezīmē, ka vēl nesen kompānija pārdeva 10% no iegādātajiem bitkoiniem un guva nesliktu peļņu par to.

    Aprēķini liecina, ka “Bitcoin” ieguvei un transakciju veikšanai gadā nepieciešams tikpat daudz elektrības, cik patērē Nīderlande. Tas viss atstāj arī milzīgu oglekļa emisiju nospiedumu, kas atsaucas tālāk uz klimatu. Pagaidām risinājuma tam nav, jo blokķēde, kurā “Bitcoin” atrodas, pati par sevi ir neefektīva enerģijas patēriņa ziņā. Tas viss, savukārt, ir tiešā pretrunā ar “Tesla” misiju – paātrināt globālo pāreju uz ilgtspējīgu enerģiju.

    Īlona Maska paziņojums, protams, nav palicis bez sekām. Drīz pēc tā “Bitcoin” piedzīvojis vērtības kritumu teju 11% apmērā un pašreiz sasniedz 51 000 USD par vienu digitālo monētu.

    AvotsVerge
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    28 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Diso
    14.05.2021 11:12

    Ņemot vērā, ka BTC rakšanai jau ilgu laiku kopā ir liels enerģijas patēriņš, rodas jautājums, kāpēc tad Tesla vispār iegādājās BTC?

    trose
    14.05.2021 11:50
    Reply to  Diso

    Pump and dump. Tieši tik vienkārši. Gribēja uzvārīties un sanāca.
    0% ka Elons par enerģijas patēriņu neko nezināja pirms tam.

    info@kursors.lv
    14.05.2021 13:48
    Reply to  trose

    tikai sakritība. Dienu iepriekš jau ieplūda liels daudzums uz btc pārdošanu. + tesla noslēdza iespaidīgu līgumu uz elektro kvotām un tālāk bija nepieciešams PR materiāls, to ieguva liekot paziņot, ka uz laiku neļaus iegādāties auto ar btc. Ņemot vērā, ka dienu iepriekš jau krita cipars tad šis PR ziņojums vaļiem ļāva vairāk nospekulēt ar cenu, jo tirgus jau ļoti ilgi pārkarsis bija (gan btc/gan citi alti) un veselīgs kritiens tika gaidīts, tiesa, tas atsitās pie 46k atzīmes, personīgi es gaidīju dipu līdz 43/42 . Neko darīt. Teorētiski, vēlreiz, prasītos pārbaudīt 46 atzīmi pirms kāpiena, bet nu redzēs. Varu derēt, ka jau drīz būsim virs 55 un laiku 4x robeža nebūs redzama.

    Ernests
    17.05.2021 23:16
    Reply to  trose

    Tesla pārdeva 10% no saviem bitkoiniem, lai pārliecinātos, ka sistēma strādā. Saskaņā ar Īlonu, vairāk pārdevuši nav un pagaidām arī negrasās to darīt.

    Turklāt “Pump and dump” ir krasā pretrunā ar Īlona filozofiju, tā ka šī ir ļoti mazticama versija.

    Jānis
    14.05.2021 13:09
    Reply to  Diso

    Tieši tā, 100% pump un dump

    digitalk
    14.05.2021 12:38

    [ROFLMAO]
    faņķiku spekulants atrada otmazku.

    fufcix
    14.05.2021 12:39

    Maskam čujs ka BTC kritīs vērtība, par vidi rūpējās tikpat kā telefonu kompānijas, kas liek atsevišķi pirkt lādētājus :-)

    14.05.2021 14:32

    Elons jau daļu BTC pārdeva martā/aprīlī. Ar šo paziņojumu netika pārdots neviens BTC. Paniku izraisīja paši treideri. Turklāt pats apgalvojums ir nepareizs. 75% mining enerģija ir atjaunojamā. Paskataties kādu kaitējumu videi nodara zelta mining vai naudas drukāšana. BTC daļa tur sastāda <1%. Elons ļoti labi to zina. Ne jau tāpat vien Tesla inženieri izskatīja BTC kodu un atrada uzlabojumus.

    Xenon
    14.05.2021 18:13
    Reply to  Dash

    Nevajag stulbi gvelzt. BTC rakšanai praktiski izmanto tikai no fosilajiem resursiem iegutu energiju. Jaunattistibas valstīs vai vietās, kur nepastāv nekāda kontrole vai viss darbojas ar valdibas akceptu, kā Kīna, Irāna, Kazahstāna, Abhāzija. Kur tev tur vēl atjaunojamā energija? Kurina ogli, gāzi vai naftas produktu ka maz neliekas. To daudzumu, ko sarok Islande vai Norvegija ar saviem atjaun.resursiem,ir cikādes pirdiens uz kopējā fona. Masks ir vienkāršs aferists un tads pats lielo korporaciju blēdis, kā citi.

    15.05.2021 10:33
    Reply to  Xenon

    :D Lai tā būtu. BTC kurina ar oglēm un Elons ir afērists :D

    Čiekurs
    15.05.2021 10:53
    Reply to  Dash

    *Elon cocksucker detector just blew up*

    Armands
    15.05.2021 11:18

    Viens viņa tvīts… šāds piemērs parāda cik kriptovalūtas ir nestabilas. Fufelis kaut kāds. Valūta bez seguma.

    Ernests
    17.05.2021 23:18
    Reply to  Armands

    Īlona tvīti kustina ne tikai kriptovalūtu vērtību, bet arī uzņēmumu akciju vērtību, kurām ar kriptovalūtām nav nekāda sakara.

    digitalk
    18.05.2021 09:32
    Reply to  Ernests

    akcijas, obligācijas un citi sadrukāti papīrīši ir vērti tikai to izdevēja reālajā vērtībā. ja spekulanta tvīti svārsta papīrīšu vērtību lejup, tātad tie ir pārvērtēti, tāpat kā visas kriptofigņas, kuru vērtība ir izdomāta un nebalstās vispār nekur.

    davix
    18.05.2021 13:10
    Reply to  digitalk

    piekrītu viedoklim 10/10 – vai visa tā bitcoin lieta nebija paredzēta kā spēlīte datorurķiem tjipa “paspēlēsimies akciju biržā” – tikai kā jau ierasti mūsdienu influensabiedrība pavilkās pat pieauguši cilvēki. Un tad redzot to “aitu bariņu” un potenciālu to visu iepakot spīdīgā “biznesā” – pieslēdzās lielās kompānijas.

    Popularitāte vai masveidība – nenozīmē kvalitāte. Tur seguma nav nekāda.

    Tik pat labi var atgriezties jo-jo un ticiet man arī to mūsdienās varētu pārvērst par milzīgu industriju, kur katrs trešais pieaugušais staigās ar jo-jo.

    Rudolfs
    18.05.2021 13:37
    Reply to  davix

    Kurai valūtai tieši ir segums mūsdienās?

    davix
    18.05.2021 13:54
    Reply to  Rudolfs

    Jā jā naudu drukā trīs masoni kādā slepenā vietā. Par to liecina nevienam nepamanītā acs uz piramīdas, ko rūpīgi apskatot var redzēt uz $ banknotes

    Rudolfs
    19.05.2021 10:03
    Reply to  davix

    Var jau vienkārši uzrakstīt, ka nezini un nevēlies 5 min googlēt. Vieglāk kaut ko iemēslot komentāros.

    digitalk
    18.05.2021 14:26
    Reply to  Rudolfs

    100% nav nevienai, jo nav manīts, ka izdevēja vērtība sasniegtu sadrukāto papīrīšu uzrakstīto vērtību. toties kriptofigņai vērtība ir vesela nulle un ticība.

    Rudolfs
    19.05.2021 10:05
    Reply to  digitalk

    Bet nav vesela nulle. Var mierīgi nopirkt par naudu “kriptofigņu” un arī pēc tam apmainīt atpakaļ. Attiecīgi ticība arī nav nulle. Tieši tāpat kā citas valūtas. Venecuēlas valūtai domā šobrīd ir lielāka ticība/vērtība, tāpēc, ka tjip kādas valsts oficiālā valūta?

    digitalk
    19.05.2021 18:20
    Reply to  Rudolfs

    tu jauc secību. ticība ir šaurā ticīgo lokā, tāpēc var nopirkt un pārdot citiem ticībatkarīgajiem, jo naudas mijējam tiek atstāts labs procents. vērtība joprojām ir nulle visiem pārējiem, jo nav balstīta ekonomikā, pakalpojumos, dabas resursos un tml.

    Rudolfs
    20.05.2021 09:31
    Reply to  digitalk

    Man šķiet tu jauc sajūtas ar realitāti. Ja nopirkt un pārdot var brīvi jebkurā laikā tad tai kriptovalūtai ir reāla vērtība. Ja tu tam nepiekrīti, tas faktu nemaina.

    digitalk
    20.05.2021 15:57
    Reply to  Rudolfs

    izslēdz internetu, izej uz ielas un pamēģini brīvi nopirkt un pārdot. varbūt tad tu sapratīsi vārdu “vērtība” finansu jomā.

    Ernests
    19.05.2021 01:57
    Reply to  digitalk

    “ja spekulanta tvīti svārsta papīrīšu vērtību lejup, tātad tie ir pārvērtēti” – es domāju, tas ir kļūdains secinājums. Akciju vērtību var vilkt uz leju arī reputācijas un nākotnes prognožu izmaiņas, kam var nebūt tiešs sakars ar pašreizējo vērtību. Galu galā, reputāciju var bojāt ļaunvēļi un prognozes mēdz būt kļūdainas. Laiks visu saliks pa vietām.

    digitalk
    19.05.2021 03:09
    Reply to  Ernests

    tas, vai secinājums ir kļūdains, ir tieši saistīts pie kādas finansu paradigmas tu pieturies. es neuzskatu akcijas (izslēgsim kriptofaņķikus no diskusijas) par nosegtām ar kompānijas nekustamajiem īpašumiem, IP, patentiem un lojāliem cilvēkresursiem. tā praktiski nekad nav. akcijas ir spekulatīvs instruments, kas kompānijai izejot biržā ļauj uz nākotnes peļņas cerībām iegūt apgrozāmo piķi attīstībai vai likvidācijai personīgās kabatās. kompānijas, kas peļņu uztaisa, ieguldītāju cerības attaisno un nedrebelējas no pāris spekulantu tvītiem.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Elektriķis
    19.05.2021 08:34
    Reply to  digitalk

    Jā, tāds arhaisms kā dividendes, pamazām tiek aizmirsts, galvenā ideja – akciju cenu kāpums.

    Jirka
    15.05.2021 14:02

    No btc viņš pilnībā nav aizgājis.
    Viņš investē citā valūtā.

    Kas augstu kāpj, zemi krīt
    15.05.2021 18:43

    Domāju, ka Elons sen jau ir aprēķinājis, cik % katrs viņa pirdiens par kripto nosvārsta tirgu, attiecīgi arī visu laiku savās vai kāda cita interesēs svārsta tirgu un pelna miljardus, kamēr aitām vēl vilna ir ko cirpt. Te jau kursorā arī daži labi ar putām uz lūpām aizstāv kripto trakāk kā virpuļūdeņfani kovid afēru

    Reklāma